Haluaisitko opiskella ranskaa, mutta pelkkä tunneille osallistuminen ei houkuta? Kielten opiskelun tueksi on saatavilla monia keinoja, yksi niistä on ranskankielinen televisio. Jos kuitenkin olet jo ahminut kaikki ranskalaiset Netflix-sarjat ja -elokuvat, tai jos ne ovat liian vaikeaselkoisia tai etenevät liian nopeasti, lukeminen voi toimia sinulle.

Listaamme seuraavaksi eri lähteitä, joiden lukeminen tukee ranskan kielen oppimista. Koska esiteltävien lähteiden vaikeustaso ja sisältö vaihtelevat, pyrimme sisällyttämään artikkeliin vaihtoehtoja niin alkajille kuin kokeneemmille ranskan taitajille.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ranska
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (2 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (2 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ranskankieliset sanomalehdet

Sanomalehdet sopivat hyvin kielten opiskelun tueksi, sillä ne sisältävät monen tasoisia tekstejä eri aiheista. Voit halutessasi keskittyä kokonaisiin uutisartikkeleihin, pelkkiin otsikoihin tai vaikkapa mainoksiin – jokaiselle löytyy varmasti luettavaa, jota ymmärtää edes jollain tasolla, vaikka sitten sanakirjan avulla. Sanomalehdet tuovat mukavan mausteen tavallisten lukuharjoitusten rinnalle ja voivat siten tehostaa ranskan kielen opiskelua.

Klassikot

Ranskan ensimmäinen sanomalehti Gazette de France tai Gazette julkaistiin ensimmäisen kerran 1615, ja 1631 sitä alettiin julkaista viikoittain. Tänä päivänä saatavilla on kaikkea laajalevikkisistä päivälehdistä (Le Monde) alueellisten lehtien (La voix du nord) kautta paikallislehtiin (Nice Matin), ja tässä on muutama päivittäin julkaistava lehti, joka sopii harjoittelun tueksi:

  • Le Monde on päivittäin julkaistava sanomalehti, jota on helpoin löytää Ranskan ulkopuolelta. Sitä ei tule sekoittaa kuukausittain julkaistavaan Le Monde Diplomatique -lehteen ("Le Diplo"), joka keskittyy kulttuuriin ja ulkomaihin.
  • Le Figaro on toinen kansainvälinen sanomalehti Ranskasta, ja se on ollut maassa pisimpään kierrossa.
  • Le Parisien on Ranskan luetuin sanomalehti, joka julkaistaan päivittäin.
  • Les Echos sopii heille, jotka etsivät yritysmaailmaan ja talouteen liittyviä uutisia.
Kolme eri sanomalehteä lomittain puutaustalla.
Tutusta aiheesta lukeminen helpottaa ymmärtämistä ja uusien sanojen oppimista. (Kuva: Unsplash/Annie Spratt)

Viikoittain julkaistavista ranskalaislehdistä voi suositella seuraavia:

  • L'Express julkaistiin ensimmäisen kerran 1953, ja se pyrki tarjoamaan sen, mitä Times Magazine toi Yhdysvaltoihin ja Der Spiegel Saksaan.
  • Le Nouvel Observateur, nykyään yksinkertaistetussa muodossa L'Obs, tarjoaa viikoittaisen yleiskatsauksen ajankohtaisista aiheista.
  • Paris Match on ranskalainen iltapäivälehti, josta löytyy kaikki tarvittava maan julkimoista.

Ranskasta löytyy myös satiiriin nojaavia sanomalehtiä heille, jotka haluavat lukea uutisia pilke silmäkulmassa:

  • Le Canard Enchaîné nojaa tutkivaan journalismiin ja poliittisiin sarjakuviin keskittyen Ranskan hallituksen toimintaan, maan politiikkaan sekä ranskalaiseen bisnesmaailmaan.
  • Charlie Hebdon artikkelit käsittelevät kulttuuria, uskontoa, politiikkaa ja eritoten Ranskan kansallismielistä poliittista oikeistoa.

Suomessa kyseisiä lehtiä on helpoin lukea netissä; jotkut sivustot voivat vaatia erillisen kirjautumisen tai tilauksen artikkelien lukemista varten, mutta saatavilla on myös täysin ilmaisia verkkolehtiä.

Mikäli netistä ei tahdo löytyä itselle mielenkiintoisia lehtiä, ranskaa voi harjoitella myös pelien avulla.

Muut ranskankieliset lähteet

Jos uutisten lukeminen ei tahdo luonnistua suomeksikaan, miten olisi muut ranskankieliset lehdet? Esimerkiksi aikakauslehtien sisältö on lähtökohtaisesti kevyempää kuin sanomalehtien, ja ranskan kielen yleisyyden vuoksi netissä on varmasti suosikkiaihettasi käsitteleviä lehtiä; valtaosaa lehdistä pystyy lukemaan kätevästi suoraan selaimesta.

Jos esimerkiksi harrastat urheilua, Onze Mondial (jalkapallolehti) ja Le Cycle (pyöräilylehti) tarjoavat aiheista kattavasti ajankohtaisia uutisia, ja saatat tuntea harrastuksesi myötä käytössä olevaa sanastoa, mikä helpottaa artikkelin ymmärtämistä. Myös suomalaisille tutut muotilehdet, kuten Cosmopolitan ja Elle, ovat luonnollisesti kovassa huudossa myös Ranskassa. Valokuvaajat nauttisivat puolestaan varmasti Chasseur d'Images -lehden sisällöstä, kun taas Cuisine et Vins de France tarjoaa läpileikkuun ranskalaiseen keittiöön.

Jos haluat keskittyä sanaston laajentamiseen, kannattaa kokeilla helppoja ranskankielisiä ristikkolehtiä! Ristikoita voi löytää kätevästi netistä ja niitä pystyy täyttämään suoraan selaimessa, joten fyyiselle tilaamiselle ei ole tarvetta.

Googlettamalla löytyy monia erilaisia lehtiä, kuten myös blogeja. Halusit sitten opetella piirtämään, perehtyä perinteiseen ranskalaiseen keittiöön tai lukea suosikkijoukkueesi uutisia, niitä on varmasti tarjolla. Kannattaa myös harkita ranskankielisiä keskustelupalstoja: niiltä voi oppia paljon uusia ranskankielisiä sanoja ja sanontoja, ja vieraiden ilmausten tarkistaminen onnistuu koneella nopeasti.

Tabletti ja sanomalehti.
Nykyään lähes kaikkea pystyy lukemaan netissä, joten lehtien fyysinen tilaaminen ei ole enää tarpeen. (Kuva: Unsplash/Matthew Guay)

Ranskalaisen kirjallisuuden klassikot

Ranskaksi ei ole pakko tietenkään lukea tietokirjallisuutta, vaan sitä voi harjoitella myös kaunokirjallisuuden muodossa. Kirjojen lukeminen valmentaa lukijaa monimutkaisemman kerronnan maailmaan ja sisältää paljon sanoja ja fraaseja, joita ei takuulla löydy uutisista.

Kirjojen kohdalla voi myös olla varma siitä, että löytää omaan taitotasoon sopivaa luettavaa: aloittelijoiden kannattaa aloittaa pienimmille lapsille suunnatuista teoksista ja edetä hiljalleen kohti nuorten kirjallisuutta. Tai etsi itsellesi sopiva ranskan kurssi!

Jos olet kiinnostunut ranskalaisista klassikoista ja etsit omaan tasoon sopivaa luettavaa, tässä muutama hyvä vaihtoehto:

Aloittelijat: Le Petit Prince

Ranskalaisen kirjailijan ja lentäjän Antoine de St.-Exupéryn kirjoittama Pikku prinssi on katkeransuloinen tarina rakkaudesta ja viattomuudesta. Tarina seuraa pientä prinssiä, joka asuu B612-nimisellä tähdellä ja pitää huolta tähden kolmesta tulivuoresta, joista yksi on jo sammunut. Hän on kuitenkin yksinäinen ja lähtee etsimään ystävää toisilta tähdiltä. Matkallaan hän törmää moniin eriskummallisiin ja aikuisuuden absurdiutta kuvaaviin ihmisiin ja oppii näkemään sydämellään.

Kirja mielletään usein satukirjaksi, joka tarjoaa filosofisia näkemyksiä kaikenikäisille ja kritisoi aikuisten maailmaa. Kirjan kieli on selkeää ja helppolukuista, ja sen kappaleet ovat todella lyhyitä, minkä takia se sopii aloittelijoille. Siitä on tehty myös elokuva, jonka voi myös katsoa ranskaksi!

Pikku prinssi -kirja ja kukkia valkoisen lakanan päällä.
Pikku prinssi -teosta on myyty yli 140 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty 301 kielelle, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen laajalevikkisimmistä kaunokirjoista. (Kuva: Unsplash/Casey and Delaney)

Keskitaso: Candide

Pikku prinssin tapaan yhteiskuntaa kritisoiva Candide on ranskalaisfilosofi Voltairen tunnetuimpia teoksia. Teoksen vilpitön ja sinisilmäinen päähenkilö Candide seikkailee ympäri maailmaa kohdaten kaiken pahan, minkä tuon ajan ihminen vain saattoi kokea, mutta hänen optimisminsa ei ota murtuakseen.

Kirjan iästä ei kannata pelästyä: vaikka se on julkaistu ensimmäisen kerran 1759, siitä on saatavilla painoksia, joiden kieli ei ole turhan monimutkaista. Lisäksi se on teoksena lyhyt, joten se sopii erityisesti heille, jotka pystyvät lukemaan ranskaksi mutta tahti on vielä hieman hidasta.

Edistynyt taso: Les Trois Mousquetaires

Kokeneemmille ranskan taitajille voi suositella Kolme muskettisoturia -teoksen alkuperäisversiota. Alexandre Dumasin vuonna 1841 ilmestynyt romanttinen seikkailukirja sijoittuu 1600-luvun alun Ranskan hovin pyörteisiin. Takuuviihdettä tarjoava kirja seuraa nuorta d'Artagnania, joka lähtee kotoaan liittyäkseen Pariisin muskettisotureihin. Hän ystävystyy Athoksen, Porthoksen ja Aramiksen kanssa, ja jokaisella päähenkilöllä on oma tarinansa, joka nivoutuu yhteen d'Artangan seikkailujen kanssa.

Vaikka teos on tyyliltään deskriptiivisempi kuin monet nykypäivän romaanit, Kolme muskettisoturia ei ole yhtä pitkävetoinen kuin valtaosa niistä, minkä takia se sopii edistyneemmille ranskan opiskelijoille. Lukiessa kannattaa pitää sanakirjaa lähellä, sillä kirja sisältää varmasti uutta ja vierasta sanastoa.

Kuten artikkelista on käynyt ilmi, lukeminen on erinomainen keino monipuolistaa ranskan kielen harjoittelua. Yksittäisten teosten löytäminen voi kuitenkin olla hankalaa, jos ei tiedä, mistä etsiä.

Gutenberg-projekti tarjoaa loistavan ilmaisen alustan kirjojen lukemiselle. Vuonna 1971 käynnistetty projekti sisältää kymmeniä tuhansia teoksia eri kielillä, joten jos lähikirjastostasi ei löydy etsimääsi teosta ranskaksi, kannattaa kokeilla Gutenbergia. Valtaosa sivuston teoksista on englanninkielisiä, mutta sieltä löytyy myös noin 3000 teosta ranskaksi ja lähes 2000 suomenkielistä teosta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.