Portugali on mielenkiintoinen lisä omaan kielivalikoimaan - eikä vain yhdestä syystä. Vaikka se ei ole ensimmäisenä suosituimpien opiskeltavien kielien listalla, puhuvat muut argumentit sen puolesta:

 • Portugalin kieli on yksi kymmenestä eniten puhutuista kielistä maailmalla. Sillä on yli 200 miljoonaa natiivipuhujaa eikä sen levittäytyneisyys rajoitu vain Portugaliin ja Brasiliaan.
 • Se on yksi romaanisista eli latinan kielestä pohjautuvista kielistä yhdessä muun muassa espanjan, ranskan ja italian kielen kanssa. Näiden kielien suosio on suurta ympäri maailman, ja niiden ristiin opiskelua pidetään helpompana.
 • Portugalin kielen hallinta erottuu edukseen työelämässä, sillä sitä ei aivan jokaisen ansioluettelosta löydy. Kielitaitoa vaaditaan monella alalla, joten se avaa enemmän mahdollisuuksia omalla uralla etenemiseen.

Kuten minkä tahansa muun kielen opiskelussa, myös portugalin sujuvan hallinnan voi saavuttaa monella eri tavalla. Meistä jokaisella on omat tapamme oppia. Lisäksi kielen opiskeluun vaikuttaa moni muu tekijä kuten oma kielitausta. Tälläkin kolikolla on molemmat kääntöpuolensa. Vaikka samansukuisten kielten opiskelua pidetään yleisesti ottaen helpompana, voi tämä myös sekoittaa opiskelua. Lähes samankaltaiset sanat ja kielioppisäännöt saattavat mennä sekaisin, koska erot ovat välillä hyvinkin pieniä.

Tutustu myös portugalin kielen kielioppiin.

Brasilian lippu
Portugalia puhutaan muun muassa Brasiliassa. Kuva: Unsplash / Matheus Câmara da Silva

Onneksi meille suomalaisille kielten opiskelu on tuttua. Olemme tottuneet opiskelemaan täysin omasta kielestämme poikkeavia kieliä, sillä oma kielemme ei ole sukua maailmanlaajuisesti suosituille kielille. Suomen kieli kuuluu suomalais-ugrilaiseen kielikuntaan. Muista ugrilaisista kielistä suurin ja tunnetuin lieneekin unkarin kieli. Lähtökohtaisesti siis kaikki täällä opiskeltavat kielet eroavat omastamme täysin. Sanat ovat täysin erilaisia, ja kielioppi on eri.

Suomi ei myöskään ole yhtä kansainvälinen ja monikulttuurinen maa kuin moni muu Euroopassa sijaitseva maa. Tämä tarkoittaa sitä, että vierasta kieltä ei tule yhtä paljon käytettyä Suomessa kuin jossain muussa maassa. Toki meillä Suomessa löytyy etenkin pääkaupunkiseudulta monien eri maiden edustajia, mutta yleensä olemme kielten opiskelussa enemmän "kirjaviisaita" kuin sujuvia puhujia. Puhumaan oppii lopulta vain puhumalla - ei oppikirjoja pänttäämällä.

Tässä artikkelissa perehdymme hieman siihen, miten omaa portugalin kielen puhumisen ja ääntämisen hallintaa voi parantaa.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Portugali
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Siru
Siru
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafael
Rafael
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carolina
Carolina
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julio
5
5 (35 arvostelua)
Julio
8€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inês
5
5 (16 arvostelua)
Inês
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafhael
5
5 (2 arvostelua)
Rafhael
3€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gokhan
5
5 (1 arvostelua)
Gokhan
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Siru
Siru
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafael
Rafael
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carolina
Carolina
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julio
5
5 (35 arvostelua)
Julio
8€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inês
5
5 (16 arvostelua)
Inês
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafhael
5
5 (2 arvostelua)
Rafhael
3€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gokhan
5
5 (1 arvostelua)
Gokhan
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Portugalin kieli A:sta Ö:hön

Muistatko vielä mitä opeteltiin heti ensimmäisenä koulussa kielten tunneilla oli kyse sitten omasta äidinkielestä tai uudesta vieraasta kielestä? No aakkoset tietenkin!

Vaikka portugalin kielessä on lähes samat aakkoset kuin suomenkin kielessä, on siitä hyvä aloittaa portugalin opiskelu. Perusteet on hyvä olla aina kunnossa. Vaikka kirjoitettuna kirjaimet ovat täysin samoja ja omasta kielestä tuttuja, on niiden ääntäminen eri. Aikuisiällä ei välttämättä enää houkuttele lapsuudesta tuttujen "aakkoslaulujen" opettelu, mutta vieraan kielen aakkosten hallinnalle on kaksi äärimmäisen hyvää syytä:

 • Ymmärrät paremmin miten mikäkin kirjain äännetään portugalin kielessä.
 • Pystyt tavaamaan ja kirjoittamaan vieraan kielen sanoja helpommin.

Tavaaminen on yllättävän tärkeä taito, mikä helposti unohtuu. Tilanne tulee vastaan viimeistään siinä kohtaa, kun käytät vierasta kieltä ulkomailla ja sinun täytyy tavata nimesi esimerkiksi hotellin virkailijalle vastaanotossa. Suomalaiset nimet kun harvemmin ymmärretään ääneen lausuttuna oikein ulkomailla. Lisäksi sinun on helpompi kysyä uuden sanan kuullessasi, että miten se kirjoitetaan. Aakkosten hallintaa ei pidä pitää itsestäänselvyytenä.

Katukuva Lissabonista
Haaveiletko matkasta Lissaboniin? Kuva: Unsplash / Alice

Portugalin kielessä on käytössä 26 kirjainta eli kolme kirjainta vähemmän kuin suomen kielen aakkosissa. Yllätys yllätys, portugalin aakkosista puuttuvat kirjaimet ovat Å, Ä ja Ö - kuten lähes kaikissa muissakin opiskeltavissa kielissä. Alunperin portugalin aakkosiin kuului vain 23 kirjainta, sillä kirjaimet K, W ja Y on lisätty siihen virallisesti vasta vuonna 2009. Sinun onneksesi ei ole tarvetta opiskella ainuttakaan uutta kirjainta portugalin kielen suhteen.

On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että vaikka opiskelisi ääntämään kaikki portugalin kirjaimet oikeaoppisesti, ei se vielä riitä. On opiskeltava ja ymmärrettävä miten erilaisten kirjainten yhdistelmät äännetään oikein. Siinä missä esimerkiksi englannin kieli, ei portugalin kieli ole myöskään foneettinen kieli. Tämä tarkoittaa sitä, että sanoja ei äännetä niin kuin ne kirjoitetaan, toisin kuin esimerkiksi suomen kielessä. Tästä syystä moni kamppailee ääntämisen kanssa, joten siihen kannattaa panostaa läpi opiskelun.

Portugalin ääntäminen

Kun aakkoset ovat hallussa on hyvä ottaa haltuun yleisimpien kirjainyhdistelmien ääntäminen. Kuten kaikissa muissakin kielissä, ihan kaikkia kirjaimia ei ole tapana yhdistellä keskenään. Portugalin kielen yleisimpiä yhdistelmiä ovat:

 • CH, kuten sanassa achar (suom. löytää, olla mielipiteenä)
 • LH, kuten sanassa maravilhosa (suom. loistava, ihana)
 • RR, kuten sanassa sorrir (suom. hymyillä)

Oman twistinsä opiskeluun tuo se, että ääntämisessä on hieman eroja etenkin Euroopassa puhutun ja Etelä-Amerikassa puhutun portugalin välillä. Tämä sama haaste on tuttu muun muassa espanjan kielen opiskelusta. Ääntämistä kannattaa harjoitella sen mukaan mikä tuntuu itsestä parhaalta, ja missä uskoo tulevan eniten käyttämään kieltä. Mieti siis onko haaveissasi ehkä muuttaa Etelä-Amerikkaan vai kenties hyödyntää portugalin kieltä työskennellessä Euroopan alueella.

Natiivipuhujat opiskelun avuksi

Paras tapa saada oikeasta ääntämisestä kiinni, on sekä kuunnella että keskustella natiivipuhujien kanssa. Mikäli lähipiiristäsi ei löydy natiivipuhujia, ei hätää! Tässä muutama loistava tapa harjaannuttaa omaa korvaa natiivitason ääntämiselle:

 • Katso portugalin kielisiä TV-ohjelmia tai elokuvia.
 • Kuuntele portugalin kielistä radiota tai podcastia.
 • Etsi portugalin kielen kielikahvila lähialueeltasi tai verkosta.
Osa portugalilaista runoa
Pidätkö runoista? Opiskele portugalin kielen ääntämistä lausumalla runoja. Kuva: Unsplash / Mauricio Santos

On tärkeää harjoitella ääntämään uudet sanat heti oikein. Muuten sanoja toistaessa aivosi jämähtävät tapaan, jolla sanan äännät alkuvaiheessa. Niin sanotun aksentin "ylikorostaminen" on monesti hyödyllistä oppimisen kannalta, ja tätä kannattaa tehdä erityisesti yksin opiskellessa (natiivipuhujan kanssa keskustellessa kannattaa luonnollisesti välttää ylikorostamista ettei toinen osapuoli pahastu).

Yleisimmät ilmaukset haltuun

Ääntämisen harjoittelu onnistuu parhaiten helpoimmilla ja yleisimmillä sanoilla. Ei siis kannata heti hypätä kaikista vaikeimpien ja pisimpien sanojen ääntämiseen. Tässäkin perusteet ovat kultaa. Oikea ääntäminen auttaa myös natiivipuhujia ymmärtämään sinua paremmin. Varmista siis, että ainakin nämä arkiset ilmaisut ääntämisineen tuntuvat itselle luontaisilta:

 • Olá, eli suomeksi hei
 • Bom dia, eli suomeksi hyvää huomenta
 • Obrigado (/-a), eli suomeksi kiitos

Perusteet hallitsemalla on vaikeampienkin sanojen ääntäminen jatkoa ajatellen vaivattomampaa.

Sanakirja on tätä päivää

Sanakirjat eivät ole suinkaan vielä aikaansa eläneet, ja niiden hyödyntäminen portugalin kielen opiskelussa on enemmän kuin suositeltavaa. Eikä sanakirjan tarvitse olla välttämättä fyysinen kirja, vaan voit hyödyntää myös digitaalisia sanakirjoja kuten sanakirja.org -sivustoa. Sanakirjoista et löydä vain tietyn sanan käännöstä. Myös ohjeet sanan ääntämiseen löytyy sieltä. Digitaalisista sanakirjoista löytyy usein lisäksi esimerkkejä miten ja missä sanaa käytetään sekä mahdolliset taivutusmuodot.

Ote portugalin kielen sanakirjasta
Voit hyödyntää joko fyysistä tai digitaalista sanakirjaa - tai molempia. Kuva: Unsplash / Sandy Millar

Tehovinkit  portugalin opiskeluun

Kielten opiskelussa tulee aina vastaan hyviä ja huonoja päiviä. Mutta mitä enemmän puhut, sitä helpompaa ja sujuvampaa siitä tulee. Kukaan meistä ei kuulosta natiivipuhujalta heti uuden kielen opiskelua aloittaessaan. Virheiden kautta voittoon pätee tässäkin. Superprofin portugalin kielen yksityisopettajat auttavat mielellään kielen puhumisen ja ääntämisen harjoittelussa. Onkin kätevää, kun on joku, joka voi korjata mahdolliset ääntämisvirheet ja auttaa löytämään oikeat äänteet.

Yksityisillä kielitunneilla pääset harjoittelemaan portugalin kieltä tehokkaasti ja monipuolisesti. Lisäksi saat juuri sinulle räätälöidyt harjoitukset myös itsenäiseen opiskeluun. Yksin parhaista eduista yksityisopettajan hyödyntämisessä on rutiinien ja oman motivaation ylläpito. Kielten opiskelu ei ole aina helppoa, joten se vaatii säännöllistä harjoittelua sekä määrätietoisuutta. Kieltä opiskellessa pääset samalla kurkkaamaan uuteen kulttuuriin.

Olit sitten aloittelija tai jo pidempään kieltä opiskellut, Superprofin yksityisopettajat ovat vain muutaman klikkauksen päässä!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.