Uuden kielen opiskelu on yhtä vuoristorataa. Välillä iloitaan lennokkaasta flow-tilasta, toisinaan taas pusketaan ylöspäin kaikin voimin. Uuden kielen oppiminen ottaa aikansa. Omistautuminen säännölliselle harjoittelulle ja panostaminen omaan oppimiseen näyttelevät tärkeää roolia uuden kielitaidon saavuttamisessa. Uutta kieltä pystyy hyödyntämään heti alkumetreistä alkaen, ja sen opiskelua avaa muitakin mahdollisuuksia:

 • Uusi mielenkiintoinen lisä omaan ansioluetteloon ja mahdollisuus edistää omaa työuraa.
 • Tapa kommunikoida miljoonien uusien ihmisten kanssa ympäri maailman.
 • Uusi keskustelun aihe ja yhdistävä mielenkiinnon kohde muiden ihmisten kanssa.

Maailmassa on noin 7100 eri kieltä, joista tosin jo 23 suosituinta kattaa yli puolet maailman väestöstä. Vaihtoehtoja siis riittää, kun olet päättänyt haluavasi oppia uuden kielen, mutta et vielä tiedä mikä tämä kieli voisi olla. Suosituimpia kieliä opetetaan jo peruskouluissa, ja näitä ovat muun muassa saksan, ranskan ja espanjan kielet. Nämä ovat kuitenkin niin yleisiä, ja moni jopa unohtaa opitun kielitaidon koulun jälkeen, etteivät ne yksinään erotu tarpeeksi esimerkiksi työpaikkaa hakiessa.

Yli 200 miljoonan ihmisen puhuma portugalin kieli on loistava vaihtoehto. Se erottuu edukseen ja on edelleen yksi suosituimmista kielistä maailmalla. Lisäksi se kuuluu samaan kielisukuun ranskan, espanjan ja italian kielen kanssa, joten sen opiskelu on aivan yhtä helppoa. Eikä portugalia puhuta suinkaan vain Portugalissa vaan laajalti myös esimerkiksi Etelä-Amerikassa, Brasiliassa. Portugalin kielestäkin ajatellaan olevan kahta eri versiota: Portugalin portugalia ja Brasilian portugalia.

Kirjoittamisen taidosta on hyvä aloittaa uuden kielen opiskelu, joten tässä artikkelissa syvennymme kirjoittamisen taitoon portugalin kielellä. Ps. ehkä sinä osaat jo ennestään portugalin kieltä, ja voisit esimerkiksi kirjoittaa muistiinpanot artikkelista portugalin kielellä?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Portugali
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Siru
Siru
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafael
Rafael
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carolina
Carolina
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julio
5
5 (35 arvostelua)
Julio
8€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inês
5
5 (16 arvostelua)
Inês
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafhael
5
5 (2 arvostelua)
Rafhael
3€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gokhan
5
5 (1 arvostelua)
Gokhan
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Siru
Siru
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafael
Rafael
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carolina
Carolina
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julio
5
5 (35 arvostelua)
Julio
8€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inês
5
5 (16 arvostelua)
Inês
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafhael
5
5 (2 arvostelua)
Rafhael
3€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gokhan
5
5 (1 arvostelua)
Gokhan
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Portugalin kirjoittamisen taito

Jokaisen kielen opiskelussa on neljä eri osa-aluetta, jotka kehittyvät osaltaan erikseen ja osaltaan samanaikaisesti. Uuden kielitaidon saavuttamiseksi on siis hallittava:

 • Luetun ymmärtäminen
 • Kuullun ymmärtäminen
 • Puhuminen
 • Kirjoittaminen
Ihmisiä Lissabonissa
Kaikki osa-alueet ovat tärkeitä ihmisten kanssa kommunikoidessa. Kuva: Unsplash / Joao Reguengos

Näihin neljään osa-alueeseen perustuu myös kaikkien kielien taitotasojen arviointi. Esimerkiksi Suomessa tutun YKI-kielikokeen läpäisemiseksi vaaditaan se, että kaikki osa-alueet vastaavat kielikokeessa mitattavaa tasoa eikä huonommin sujuvaa osa-aluetta voi kompensoida toisella paremmin hallitulla osa-alueella. Tämä pätee kaikessa kielen opiskelussa aina alkeistasolta ylimmälle osaamistasolle.

Meillä kaikilla on kuitenkin osa-alueet, jotka tuntuvat helpommilta ja kehittyvät nopeammin. Teoriassa on mahdollista osata puhua kieltä sujuvasti ilman kirjoitustaitoa. Näin voi käydä esimerkiksi jos oma äidinkieli on eri kuin valtaväestön ja sen kehittymistä ei tueta kouluun siirtyessä. Suomessa moni kokee, että luetun ymmärtäminen ja kirjoittaminen sujuvat huomattavasti paremmin kuin puhuminen. Tämä käy järkeen, sillä yleensä puhumista tulee harjoitettua vähemmän tositilanteissa.

Kirjoittaminen on yksi tärkeimmistä taidoista, eikä syyttä! Digitalisoitumisen ja auto-correct ominaisuuksien käyttämisen yleistyminen vie kuitenkin meiltä pois oikeaa oppimista. On tärkeää opetella kirjoittamaan oikein ilman apuvälineitä. Oikeinkirjoituksen tarkistaminen kannattaa tehdä vasta, kun koko teksti on kirjoitettu. Ei siis samanaikaisesti kirjoittaessa. Portugalin kielen kirjoittamisen taidon kehittäminen ei poikkea näistä yleispätevistä vinkeistä lainkaan.

Portugalin vai Brasilian portugalia?

Aikaisemmin mainitsimme, että portugalin kielellä ajatellaan olevan kaksi versiota: Portugalin portugali ja Brasilian portugali. Vaikka erot on verrattavissa esimerkiksi brittienglannin ja jenkkienglannin eroavaisuuksiin, on hyvä tiedostaa mitkä eroavaisuudet vaikuttavat erityisesti kirjoittaessa portugalin kielellä. Näiden kahden välillä ei ole olemassa yhteistä standardoitua kirjoitustapaa. Tähän liittyy myös miksi K, W ja Y kirjaimet lisättiin portugalin kielen aakkosiin vasta vuonna 2009.

Rio de Janeiro Brasiliassa
Haaveiletko matkasta Brasiliaan? Kuva: Unsplash / Raphael Nogueira

On hyvä valita oma preferenssi näiden kahden välillä jo heti opiskeluiden alkuvaiheessa. Eurooppalaiset yleensä opiskelevat Portugalin portugalia, mutta tämä riippuu täysin sinun omasta tilanteestasi ja mieltymyksistäsi. Jos aikeissasi on matkata tulevaisuudessa nimenomaan Brasiliaan, kannattaa ehdottomasti opiskella Brasilian portugalia. Joka tapauksessa tulet kyllä ymmärtämään molempia kielitaitosi kehittyessä, vaikka keskittyisit vain toiseen.

Kirjoittaminen teoriasta käytäntöön

On aika ottaa kynä kauniiseen käteen, ja aloittaa itse kirjoittaminen. Kirjoittamista voi harjoitella monella eri tavalla eikä sen todellakaan tarvitse olla tylsää. Omien mielenkiinnon kohteiden hyödyntäminen portugalin kielen opiskelussa on aina kannattavaa. Tarvitset vain aikaa, kynän ja paperia (tai nykypäivänä vain tietokoneen ja kirjoitusohjelman). Kirjoittamisen harjoittelun monipuolisuus on tärkeää, ja voit esimerkiksi:

 • Etsiä erilaisia portugalin kielen kirjoittamisen harjoituksia verkosta.
 • Kääntää suosikkikirjoja, -lauluja tai -blogeja portugalista suomeksi tai suomesta portugaliksi.
 • Hankkia yksityisen portugalin kielen opettajan Superprofin kautta tehostamaan kirjoittamisen opiskelua.

Säännöllinen harjoittelu on avain menestykseen. Alkuvaiheessa kirjoittamisesi on huomattavasti hitaampaa kuin omalla äidinkielelläsi tai muulla osaamallasi vieraalla kielellä. Tämä on kuitenkin täysin normaalia, eikä siitä tule lannistua. Ahkeralla harjoittelulla huomaat nopeasti kuinka vauhti kiihtyy ja teet vähemmän kirjoitusvirheitä. Jos olet jo sujuvampi portugalin kielen osaaja, ehkä voit kirjoittaa portugaliksi hieman luovempia tekstejä?

Kirja portugalin kielellä
Kielitaidon kehittyessä ymmärrät entistä enemmän. Kuva: Unsplash / Mauricio Santos

Laajenna omaa sanavarastoa

Ilman sanoja et voi kirjoittaa. On tärkeää aloittaa sanavaraston kerryttäminen perusteista:

 • Yleisimmät verbit (niin säännölliset kuin epäsäännölliset).
 • Käytetyimmät sanat ja fraasit.
 • Tervehdykset ja suosituimmat ilmaukset.
 • Pronominit ja arkiset substantiivit.
 • Sekä tietenkin numerot.

Uusia sanoja oppiessa on tärkeä painaa mieleen sen tarkka kirjoitusasu sekä kielioppinen suku (maskuliini vai feminiini). Portugalin kielen ääntämisen hallinta auttaa samoin muistamaan sanan paremmin, ja mikäli sinulla on aakkoset hallussa, se auttaa myös sanan kirjoittamisessa myöhemmin. Kirjoittaessa on helppo kangistua kaavoihin, joten on suositeltavaa aktiivisesti etsiä esimerkiksi synonyymeja sanoille. Myös lukemalla voi hakea uutta inspiraatiota portugalin kielellä kirjoittamiseen.

Löydä oma tapasi oppia

Mitä enemmän saamme erilaisia ärsykkeitä opiskeltaessa, sitä helpommin ja nopeammin opimme. Siksi pelkkä kirjoittamisen harjoittelu ei riitä vaan opiskeluihin on sisällytettävä yhtä paljon luetun ymmärtämistä, kuullun ymmärtämistä ja puhumista. Yleisin virhe minkä opiskelijat tekevät on puhumisen harjoittelun laiminlyönti. Vaikka kirjoittaisit ja ymmärtäisit portugalin kieltä täydellisesti, ei se auta sinua puhumaan kieltä ilman harjoittelua. Tämä tulee usein vastaan englannin kielen kanssa, jota me kaikki olemme koulussa opiskelleet.

Portugalilainen kirjasto
Suomen kirjastoista on lainattavissa myös portugalin kielisiä teoksia. Kuva: Unsplash / Kévin et Laurianne Langlais

Opiskele rohkeasti omalla tavallasi ja muista kehittää omia heikkouksia. Näin portugalin kielen oppiminen pysyy hyvässä tasapainossa. Tässä muutamia hauskoja tapoja opiskella portugalin kieltä:

 • Katso portugalin kielisiä TV-sarjoja tai elokuvia. Yritä kuuntelemalla pysyä mukana juonessa. Voit myös kehittää lukutaitoa laittamalla portugalin kieliset tekstitykset päälle. Myös uutiset, dokumentit ja tosi-tv-ohjelmat toimivat oikein hyvin.
 • Keskustele natiivipuhujan kanssa. Jos sellaista ei löydy omasta lähipiiristäsi, yritä etsiä joku kielen opiskeluun suunnatuista ryhmistä verkossa tai kurkkaa järjestetäänkö alueellasi portugalin kielen kielikahvilaa.
 • Lue portugalin kielisiä kirjoja. Jos olet vasta lukemassa ensimmäistä kirjaa, kannattaa valita sellainen, jonka olet jo aiemmin lukenut suomen kielellä. Näin sinun on helpompi aloittaa lukeminen, ja motivaatio pysyy paremmin yllä.

Jos seinä tulee jatkuvasti vastaan jonkin osa-alueen kanssa, kannattaa harkita yksityisopettajan hankintaa. Superprofista löydät monia portugalin kielen yksityisopettajia, jotka osaavat auttaa haasteessa kuin haasteessa. Oli kyse sitten portugalin kielen kieliopista, sanastosta, puhumisesta tai jostain aivan muusta, yhdessä osaavan opettajan kanssa opiskelu on tehokkaampaa. Eikä harjoitukset ole suunnattu vain kielitaidon tason mukaan, vaan jokaiselle opiskelijalla erikseen räätälöimällä saadaan parhaat tulokset irti.

On aika aloittaa portugalin opiskelu!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.