Kukapa meistä ei haluaisi tietää mikä on paras tapa oppia uutta kieltä. Vaikka selkeää yhtä vastausta ei ole, on olemassa tietyt perusteet, jotka jokaisen kielen opiskelijan tulisi hallita ensimmäiseksi. Mutta mistä sitten kannattaisi aloittaa? Jokaiseen kieleen kuuluu niin tärkeää kielioppia kuin lukematon määrä sanastoa. Eikä sekään vielä riitä, sillä jokaisella kielellä on omat ainutlaatuiset ilmauksensa sekä sidoksensa kulttuuriin.

Onneksi portugalin kieltäkään ei ole tarkoitus oppia yhdessä päivässä. Kielen oppiminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea säännöllistä harjoittelua. Edistyminen portugalin kielen opiskelussa tapahtuu pala kerrallaan. Ensin opiskellaan perusteet, joiden päälle voidaan aloittaa vaikeampien kielioppisääntöjen harjoittelu sekä monipuolisemman sanaston kerryttäminen. Tällä tavoin portugalin kielen opiskelussa pysyy myös motivaatio yllä.

Ensimmäinen asia opiskeltavaksi on portugalin kielen aakkoset. Ilman aakkosten hallintaa ei pitkälle päästä muun muassa seuraavista syistä:

 • Aakkosten hallinnan avulla pystyt lukemaan ja kirjoittamaan portugalin kielellä.
 • Aakkosten avulla opit ääntämään portugalin kielen kirjaimet ja sanat oikein.
 • Aakkosten avulla voit siirtyä opiskelemaan tärkeitä kirjainyhdistelmiä.

Aakkosten harjoittelemiseen tehokkaasti ja vaivattomasti on monia keinoja. Tässä artikkelissa käymme läpi niin portugalin kielen yksityisopettajien kuin opiskelijoiden suosimia vinkkejä sujuvaan harjoitteluun.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Portugali
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Siru
Siru
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafael
Rafael
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carolina
Carolina
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julio
5
5 (35 arvostelua)
Julio
8€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inês
5
5 (16 arvostelua)
Inês
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafhael
5
5 (2 arvostelua)
Rafhael
3€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gokhan
5
5 (1 arvostelua)
Gokhan
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Siru
Siru
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafael
Rafael
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carolina
Carolina
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julio
5
5 (35 arvostelua)
Julio
8€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inês
5
5 (16 arvostelua)
Inês
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafhael
5
5 (2 arvostelua)
Rafhael
3€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gokhan
5
5 (1 arvostelua)
Gokhan
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Portugalin kielen aakkosten perusteet

Montako uutta kirjainta täytyy oppia portugalin kieltä opiskellakseen? Vastaus on monelle huojentava: ei yhtään. Ja itseasiassa, portugalin kielen aakkosissa on kirjaimia vähemmän kuin meidän omassa suomen kielessä. Alunperin portugalin kielen aakkosissa on ollut vain 23 kirjainta:

A / B / C / D / E / F / G / H / I / J / L / M / N / O / P / Q / R / S / T / U / V / X / Z

Kaikki nämä kirjaimet ovat meille jo entuudestaan tuttuja. Vuonna 2009 portugalin kielen aakkosiin lisättiin vielä K, W ja Y eli nykyään kirjaimia on yhteensä 26 eli saman verran kuin esimerkiksi englannin kielen aakkosissa. Myöhemmin lisätyt kirjaimet esiintyvät erityisesti muista kielistä lainatuista sanoissa kuten englannin kielestä tutusta sanasta whisky, joka kääntyy suomen kielelle viskiksi. Osin kirjainten lisäys liittyy myös Portugalissa ja Brasiliassa puhutun portugalin kielen eroihin.

Portugalin kielen aakkoset
Portugalin kielen aakkosissa on samat kirjaimet kuin englannin kielessä. Kuva: Unsplash / Diomari Madulara

On tärkeää muistaa, että portugali ei ole foneettinen kieli niin kuin suomen kieli. Tämä tarkoittaa sitä, että sanoja ei lausuta niin kuin ne kirjoitetaan. Tämä on tosin monelle suomalaiselle aivan peruskauraa muiden kielten opiskelusta. On kuitenkin huomionarvoista, että tämä jos mikä on erityisesti syynä sille, miksi portugalin kielen aakkosten opettelu on tärkeää. Emmekä puhu vain aakkosten kirjoittamisesta vaan niiden ääntämisestä. Ääntäminen eroaa luonnollisesti muista kielistä, vaikka kirjaimet ovat muuten samat.

Muista ainakin nämä aakkosia ja kirjaimia harjoitellessa:

 • Yksittäisen kirjaimen nimi ja ääntäminen (esimerkiksi W:n nimi on suomen kielessä tuplavee, mutta ääntäminen on eri).
 • Yleisimpien kirjainyhdistelmien tunnistaminen ja niiden oikeaoppinen ääntäminen osana portugalin kielen sanoja.
 • Sanojen ääntämisen lisäksi on hyvä opetella tavaamaan sanat (sekä tietenkin oma etu- ja sukunimi).

Muistisääntöjä aakkosten harjoitteluun

Portugalin kielen aakkosten harjoittelu ei ole vain yksi erillinen osa kielen opiskelua. Se on perusta kaikelle opiskelulle aina alkeista natiivitason kielen osaamiselle. Oli kyse sitten yksittäisestä kirjaimesta, kirjainyhdistelmästä osana sanaa tai taivutusmuotojen muistamisesta, aakkosten perusteiden hallinta on kielen opiskelusi kannalta yksi tärkeimmistä työkaluista. On monia eri tapoja kielen hallinnan vahvistamiseen. Ahkeralla harjoittelulla portugalin kieli alkaa sujua luontevasti tilanteessa kuin tilanteessa.

Ryhmittelyn jalo taito

Mitä enemmän muistettavaa, sitä vaikeammaksi muistaminen käy. Siksi yksi hyödyllisimmistä muistisäännöistä on ryhmittely, jota myös ajoittain kutsutaan kategorisoinniksi. Se auttaa aivojamme järjestämään tietoa ja näin ollen muistamaan paremmin. Moni saattaa mielessään esimerkiksi ryhmitellä aakkoset kolmeen osaan: A:sta G:hen, H:sta N:ään ja siitä yhä edelleen loppuihin kirjaimiin. Toinen tapa on jaotella kirjaimet konsonanttien ja vokaalien kesken. Portugalin kielen vokaaleja ovat:

A / E / I / O / U / Y

Porton kaupunki Portugalissa
Ryhmittely, jaottelu ja siltojen rakentaminen auttaa opiskelussa. Kuva: Unsplash / Daniel Sessler

Monelle portugalin kielen aakkosten harjoittelu on kuitenkin helppoa, koska kirjoitettuna ne ovat jo omasta kielestä entuudestaan tutut. Eri tilanne olisi esimerkiksi arabian, heprean tai venäjän kielen opiskelussa. Meillä jokaisella on omat muistisääntömme ja tapamme ryhmitellä asioita, joten keksi omasi! Mitä lähemmin muistisääntö liittyy sinulle tärkeään asiaan tai arkiseen elämään, sitä helpompi sitä on hyödyntää.

Muistikortit ja sanakirja

Muistikortit, kuvakortit, kääntökortit... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Muistikortit ovat monelle tuttuja jo ennen kouluikää. Ne ovatkin tehokas tapa oppia muistamaan asioita. Siis myös aakkosia. Kortteja voi käyttää yksin tai pyytää toista henkilöä tenttaamaan sinua. Muistikorttien avulla on myös helppo seurata omaa edistymistä, ja on selvää milloin olet saavuttanut tason, jossa muistat kaikki kortit ulkoa.

Muistikorttien lisäksi uusi paras ystäväsi portugalin kielen opiskelussa on sanakirja. Sanakirjoja on erilaisia. On perinteisiä eli niitä "raskaita" ja paljon sanoja sisältäviä kirjoja, joista tuntuu löytyvän aivan kaikki sanat aina A:sta Ö:hön (tai portugalin kielen tapauksessa tietenkin A:sta Z:taan). Nykyään löytyy erilaisia sanakirjoja, esimerkiksi turisteille suunnattuja sanakirjoja. Myös alkeistason opiskelijalle löytyy sanakirjoja, joista löytyy tarkemmat ohjeet sanojen portugalin kielen ääntämiseen.

Samalla sanastosi laajenee, josta on tietenkin hyötyä monin tavoin:

 • Sinun on helpompi ymmärtää portugalin kielellä kirjoitettuja kirjoja, artikkeleita ja verkkosisältöjä.
 • Sinun on helpompi puhua ja kirjoittaa itse portugalin kielellä erilaisissa tilanteissa.
 • Sinun on helpompi saada kiinni kontekstista ymmärtämällä vähintään osa sanoista.
Portugalin kielisiä tekstejä
Enemmän sanoja, enemmän luettavaa. Kuva: Unsplash / Mauricio Santos

Suuntaa siis lähimpään kirjakauppaan ostamaan itsellesi sopivin sanakirja.

Säännöllinen harjoittelu

Kertaus on opintojen äiti. Säännöllinen harjoittelu on kaikista tärkeintä muistamisen kannalta, sillä mitä enemmän toistoja, sitä todennäköisemmin harjoiteltu asia siirtyy työmuistista pitkäaikaiseen muistiin. Viikosta toiseen portugalin kielen opiskelu alkaa sujua paremmin ja tuntua luontevammalta. Kun muistat asiat niin hyvin, että voisit toistaa ne vaikka keskellä yötä herätettynä, on aika siirtyä seuraaviin harjoitteisiin. Portugalin kielessä ei opiskeltavat asiat onneksi hetkessä lopu kesken.

Aakkosten kautta tehokkaaseen opiskeluun

Portugalin kielen opiskelusta on lukemattomia hyötyjä. Vaikka sen opiskelu voi ajoittain tuntua haastavalta, on ahkera harjoittelu kaiken sen vaivan arvoista:

 • Kiinnität huomion positiivisesti työelämässä kielitaidollasi, jota ei kaikilta löydy.
 • Portugalin kielellä on yli 200 miljoonaa natiivipuhujaa ympäri maailman.
 • Brasiliassa ja Portugalissa matkustaminen helpottuu entisestään.
Kyltti portugalin kielellä
Vai rolar eli suomeksi "se tulee tapahtumaan". Kuva: Unsplash / Thiago Cardoso

Ehkä olet vasta harkinnut portugalin kielen opiskelua etkä tiedä miten olisi parasta aloittaa. Tai ehkäpä hallitset jo portugalin perusteet ja enemmänkin, mutta haluaisit syventää taitojasi entisestään. Molempiin ja kaikkiin muihin tilanteisiin kannattaa ottaa avuksi Superprofin kautta portugalin kielen yksityisopettaja. Heitä löytyy eri tasoisille ja eri tyyppisille portugalin kielen opiskelijoille ympäri Suomen myös verkon välityksellä.

Yksillölliset harjoitteet, motiivin ylläpito ja tehokkaampi opiskelu ovat yleisimpiä syitä portugalin kielen yksityisopettajan hyödyntämiselle. Yksityistunneilla voidaan keskittyä yleisesti kielen opiskeluun tai esimerkiksi pelkästään puhumisen, kieliopin tai sanaston harjoitteluun. Ne ovat siis täysin sinun tarpeitasi ja toiveitasi varten räätälöitävissä. Halusit sitten oppia Brasilian portugalia tai Portugalin portugalia, löytyy molempiin yksityisopettajia meidän kautta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.