Eri aineiden yksityisopetus on viime vuosina noussut entistä suositummaksi. Tämä on varsin luonnollista, sillä koulussa ei saa enää tarpeeksi tukea ja esimerkiksi pääsykokeisiin valmistautumiseen haetaan yhä enemmän ulkopuolista apua.

Kuuluipa palveluihin sitten verkko-opetusta (josta kirjoitimme aiemmin artikkelissamme), kokeisiin valmistautumista tai lisäopetusta, yksityisen tukiopettajan ja verkko-opettajan paikkoja on tarjolla runsaasti erityisesti matematiikan, luonnontieteiden ja biologian opettajille.

Monet opiskelijat etsivät matematiikan tukiopettajaa, koska looginen päättely ja matematiikka aiheuttavat oppilaille suurimpia ongelmia koulussa. Nämä ongelmat ilmenevät niin peruskoulussa, lukiossa kuin yliopistossakin, ja ne konkretisoituvat yleensä koetilanteissa tai arvosanoissa.

Jos haluat ryhtyä matematiikan yksityisopettajaksi, sinun on mietittävä muun muassa seuraavia asioita: kuinka paljon veloitan matematiikan tukiopetuksesta? Kuinka paljon yksityisopetus yleisesti maksaa? Mikä on kohtuullinen hinta, jonka oppilas maksaa mukisematta?

Tarvitsetko apua yksityistuntien hinnoittelussa? Superprof auttaa sinut eteenpäin, jotta pystyt määrittämään taitotasoosi sopivan hinnan, joka perustuu nykyiseen markkinatasoon.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Oletko tarpeeksi pätevä yksityisopettajaksi?

Jos olet algebran, geometrian, fysiikan, kemian, murtolukujen, kokonaislukujen, trigonometrian tai laskutoimitusten asiantuntija tai jopa koulutettu matematiikanopettaja, sinun pitäisi hyödyntää tätä osaamista. Hyvä vaihtoehto onkin keskittää energiasi yksityisopetuksen tarjoamiseen!

Olipa kyse sitten tietämyksesi jakamisesta, matematiikan opiskelijoiden auttamisesta, kokeeseen valmistautumisesta tai kotitehtävien viimeistelystä, pystyt siihen kyllä! Matematiikan opettajan ominaisuuksista voit lukea lisää ohesta. Et välttämättä tarvitse yliopiston papereita, mutta matemaattinen osaaminen tulee olla tarpeeksi laajaa, jotta pystyt auttamaan oppilaita matemaattisten pulmien parissa.

Päätös opettajaksi aloittamisesta tulee kullekin silloin, kun aika on sopiva. Yksi asia kuitenkin vaatii enemmän pohdintaa, nimittäin oppituntien hinnoittelu. Tästä lisää seuraavaksi.

Matikan tunnin hinta
Yksityisopettajana saat päättää itse hintasi. (Kuva: Unsplash / Alexander Mils)

Eroavatko yksityisopettajan hinnat tavallisesta opetuksesta?

Onko matematiikan kotiopetus kalliimpaa kuin tukiopetus koulussa? Ovatko matematiikan yksityisopettajat hyvin palkattuja? Suhteellisia kysymyksiä, mutta varsin aiheellisia.

On niin monia asioita, joita on pohdittava, kun on kyse yksityisestä tukiopetuksesta. Oman hintatason päättäminen ei ole helppoa, mutta se on kuitenkin edessä ennemmin tai myöhemmin. Kuten varmasti tiedät, on sinun tehtäväsi päättää matematiikan tukiopetuksen hinnasta. Sitä ei tule ulkopuolelta (ellet sitten työskentele koulussa tai jossakin yksityisessä oppilaitoksessa). On tärkeää, että olet tyytyväinen palkkaasi, joten tunne oma arvosi ja veloita sen verran kuin ansaitset!

Sinun on otettava huomioon etenkin nämä asiat, jotta löydät oman hintatasosi:

 • Ammatillinen kokemus ja matemaattinen osaaminen
 • Pedagogiset taidot
 • Työkalut ja ohjelmistot
 • Opinnot ja kokemus opetustyöstä

Näistä paloista rakentuu oma tuntihinta matematiikan yksityistunneille. Saat nopeasti selville, ovatko matematiikan tukiopetuksesi hinnat liian korkeat vai matalat, kun tutustut Superprofin opettajien ilmoituksiin. Hyvä merkki ylihinnoittelusta on se, että viestipyyntöjä ei tipu ollenkaan. Kolikon toiselta puolen – jos hintasi on liian alhainen, saatat saada liikaakin tiedusteluja ja näin ollen myyt oppituntejasi liian halvalla.

Markkinoi itseäsi osaaminen ja vahvuudet edellä

Kun olet päässyt mieluisaan lopputulokseen omasta tuntihinnasta, on siirryttävä seuraavaan steppiin. Omaa osaamista tulee osata myös myydä. Oletko erikoistunut algebran opettajaksi? Tarjoatko matematiikan alkeiskursseja? Sinun pitää mainita se profiilissasi! Täällä kirjoitimme tarkemmin matematiikan tuntien mainostamisesta uusille oppilaille.

Jos hintasi on keskiarvoa suurempi, niin tämä tulee perustella hyvin asiakkaille. Parhaat opettajat veloittavat korkeimmat hinnat, se on kysynnän ja tarjonnan laki. Sinun on kuitenkin todistettava, että olet paras. Kerro, mikä tekee sinusta erityisen ja miksi juuri sinun tunneillesi kannattaa tulla!

Laatu korvaa määrän. Monet opettajat tarjoavat ensimmäisen oppitunnin ilmaiseksi osoittaakseen oman osaamisensa, tavoitteenaan pitkäaikainen yhteistyö oppilaan kanssa. Jos sinulla on moitteettomat matemaattiset taidot, tuntihinnan pitää vastata sitä. On myös luontevaa korostaa omia erikoistaitoja:

 • Kotitehtävissä avustaminen
 • Tietyn opetussuunnitelman osaaminen
 • Matematiikan käsitteiden tuntemus: trigonometria, ennusteväli, neliöjuuri, aritmetiikka, skalaarituotot, murtoluvut, eksponenttifunktiot, differentiaaliyhtälöt…
 • Matematiikan, tekniikan tai fysiikan koulutus yliopistosta
 • IT-taidot: erityisesti matematiikkaohjelmat sekä älypuhelin- ja tablettisovellukset

Kaikki nämä tekijät muodostavat oman arvosi matematiikan opettajana. Ne on ehdottomasti otettava huomioon, kun mietit tuntihintaasi yksityisenä matematiikan opettajana.

Suunnittele matematiikan tunnit tarkkaan
Yksityistuntien hinnoittelu on myös matematiikkaa. (Kuva: Unsplash / Kelly Sikkema)
Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Mitkä ovat keskimääräiset yksityisen tukiopetuksen hinnat Suomessa?

Sen sijaan, että päätät matematiikan tukiopetuksen hinnat itse, miksi et tekisi ensin hieman tutkimusta? Yksityisopettajana et todellakaan halua pyytää liikaa tai liian vähän. Tästä syystä on hyvä käyttää aikaa siihen, mitä muut veloittavat matematiikan kursseista.

Miten sitten saat selville matematiikan tukiopetuksen keskihinnat Suomessa?

Vaikka yksityisopetusta tarjoavia sivustoja ja toimijoita on nykyään paljon (toisin kuin aiemmin matematiikan historiassa), suosittelemme tietenkin menemään suoraan Superprofin opettajahakuun ja tutustumaan tarjontaan. Jokainen näistä opettajista on määritellyt hintansa koulutuksensa sekä kokemuksensa perusteella. Jos olet vasta aloittamassa, sinun kannattaa etsiä muita opettajia, joilla on samankaltainen tausta ja tilanne.

Matematiikan oppituntien hinta alueellasi

Nopea googlaus on vain yksi tapa saada selville, kuinka paljon matematiikan tukiopetus maksaa. Sinun pitäisi kuitenkin olla tarkempi. Ehkä olet unohtanut katsoa, millaisia hintoja alueellasi maksetaan Suomessa, varsinkin kun matematiikan tukiopetuksen hinnat vaihtelevat kaupungeittain.

Miksi? Tämä johtuu yleensä siitä, että elinkustannukset ja keskipalkat vaihtelevat alueesta toiseen. Et luultavasti ylläty huomatessasi, että Helsingin ja sen lähialueiden yksityiset matematiikan opettajat veloittavat yleensä enemmän kuin muualla Suomessa.

Jos et asu tai toimi pääkaupungissa, miten voit selvittää hinnat? Siirry Superprofin matematiikan yksityisopettajat -sivulle ja tee haku omalla asuinalueellasi. Kirjoita vain kaupunkisi nimi tai postinumero. Tuloksissa näet paikallisten yksityisopettajien hintatason. Sen jälkeen näet keskimääräisen hinnan ja voit tehdä päätöksen omasta hinnasta helpommin, faktaan perustuen.

Yksityisopetuksen hinta
Superprofilla voit tutustua matematiikan tuntien hinnoitteluun etukäteen. (Kuva: Unsplash / Campaign Creators)

Matematiikka, fysiikka, kemia – opettajana monipuolisuus on valttia

Kun kyse on matematiikasta, älä unohda mainita matemaattisten taitojesi laajuutta. Jos osaat matematiikan lisäksi esimerkiksi fysiikkaa tai kemiaa, tästä on ehdottomasti hyötyä. Mikäli sinulla on insinöörin paperit tai luonnontieteiden tutkinto yliopistosta, älä piilottele sitä! Sinusta voi tulla erinomainen matematiikan opettaja, kun hyödynnät vinkkimme yksityisopettajana menestymiseen.

Vaikka pääaineesi olisi matematiikka, mutta osaat myös muita tieteitä, kerro näistä rohkeasti! Osa oppilaista saattaa tarvita apua myös esimerkiksi fysiikan, kemian tai biologian opinnoissa, sillä kulkeehan nämä kaikki käsi kädessä. Tämä voi vaikuttaa positiivisesti siihen, kuinka paljon voit pyytää oppitunneistasi.

Kuten mainittua – jos olet korkeasti koulutettu ja kokenut, matematiikan tukiopetus ei ole ainoa vaihtoehtosi. Voit opettaa Superprofilla esimerkiksi:

 • fysiikkaa
 • kemiaa
 • biologiaa
 • maantiedettä
 • teknologiaa
 • tekniikan alaa

Pelkästään se, että osaat opettaa jotain matemaattista oppiainetta, tekee sinusta monipuolisemman opettajan. Siksi jotkut vanhemmat maksavat enemmän siitä, että pystyt opettamaan lapselle eri oppiaineita. Monelle oppilaalle on helpompi toimia yhden opettajan kanssa, jos tämän osaamistaso vaan riittää.

Yksityisen matematiikan opetuksen hinnat Superprofissa

Kotona tapahtuva tukiopetus ja läksyapu ovat yhä tärkeämpiä nykypäivänä, olivat opiskelijat peruskoulussa, lukiossa, tai yliopistossa. Tukiopetusta tarvitaan enemmän kuin koskaan. Haluatko aloittaa opetustyön? Lue lisää blogistamme ja starttaa jo tänään!

Superprofin nykyaikaisen sivuston ansiosta yksityisen tukiopetuksen hinnoista on tarjolla runsaasti tietoa. Superprof pitää yllä dataa siitä, mihin hintaan matematiikan tunteja on pidetty ja missä. Jos haluat selvittää yksityisen tukiopetuksen hinnan ja palkkatason, suosittelemme tutustumaan Superprofin vuosittaiseen raporttiin, jossa sivutaan yksityisopetuksen markkinaa.

Tässä joitakin keskeisiä poimintoja viimeisimmästä:

 • Matematiikan tukiopetuksen keskihinta koko Suomessa on 20-60€ tunnilta
 • 38 prosenttia Suomen 11-16-vuotiaista valtion kouluissa opiskelevista nuorista sai apua yksityisopettajalta

Nyt kun osaat paremmin määritellä tuntihintaa matematiikan suhteen, on parempi tutustua tarkemmin yksityisopettajana toimimiseen. Kuinka saat lisää oppilaita tunneillesi, on varsin olennainen kysymys. Blogissamme on myös monia muita artikkeleita, jotka kannattaa selailla läpi ennen ensimmäisen tunnin pitämistä.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.