Matematiikka on yksi eniten mielipiteitä jakavista oppiaineista, se nimittäin pelottaa suurta osaa oppilaista. Tämä on yksi syy matematiikan yksityistuntien kasvavalle suosiolle, johon sinulla on oiva mahdollisuus iskeä kiinni.

Suhtaudutko intohimolla laskutehtäviin? Selvitätkö vaikeimmatkin välivaiheet ja matematiikan pulmat innokkaasti, ilman stressiä? Jos vastasit kyllä ja kaiken lisäksi haluaisit opettaa matematiikan taitojasi myös muille, löydät tästä artikkelista paljon hyödyllistä tietoa aiheesta. Käymme läpi tärkeimmät asiat, mitä matematiikan yksityisopettajana toimimisessa tulee ottaa huomioon.

Yksi hyvä uutinen kaikille niille, jotka asiaa miettii: matematiikan opettajan toimimiseen ei tarvita tutkintoa. Nyt puhutaan nimenomaan yksityisistä matikan tunneista, joita ei koulumaailmassa ole tarjolla. Jos sinulla on tarvittava tietotaito ja ymmärrät matemaattisia yhtälöitä ja funktioita, mikään ei estä sinua jakamasta laskemisen iloa myös muille.

Matematiikan tukiopetus voi olla palkitsevaa ja opettavaista molemmille osapuolille – sekä oppilaalle että opettajalle.

Yksi paras asia matematiikassa on se, että sitä voi hyödyntää monipuolisesti elämän eri osa-alueilla. Loogista päättelykykyä tarvitsee jo arjessakin, joten yksikään matikan kertaustunti ei taatusti mene hukkaan. Win-win, siis!

Matematiikan yksityisopettajana toimiessa saat päättää mitä, missä ja milloin tapahtuu. Palkkaasi voit vaikuttaa niin paljon kuin haluat: kuinka paljon tunteja pidät ja paljonko niistä veloitat. Oppilaiden huomiointi on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, tilanteessa kuin tilanteessa.

Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin tapoihin, joilla voit muuttaa matematiikan osaamisesi tuottavaksi työksi, oman työn tai opiskelun ohessa. Ja kukaanhan ei estä sinua toimimasta täyspäiväisenä matematiikan opettajan meillä Superprofilla!

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Monta vaihtoehtoa matikan opettajaksi

Mielikuva matematiikan opettajasta on usein monella samanlainen: korkeasti koulutettu, yliopistossa toimiva professori, jolla on jopa vuosikymmenten mittainen kokemus matematiikan alalta. Hyvä uutinen on se, että tämä ei pidä paikkaansa. Vaikka sinulta uupuisikin ylempi korkeakoulututkinto tai opettajan pedagogiset kurssit, voit ryhtyä matematiikan opettajaksi vaikka heti tänään. Eikä asia koske pelkästään matematiikkaa: mikä tahansa oppiaine, taito tai osaaminen on sellainen, mitä voit Superprofin kautta välittää myös muiden iloksi.

Kunhan osaat tarpeeksi hyvin ne matematiikan osa-alueet, joita oppilaasi haluavat oppia, voit tarjota yksityistunteja lähiopetuksena tai verkossa, web-kameran avulla. Opettaja puhuu ja oppilas kuuntelee -ajatusmalli ei välttämättä ole tätä päivää ja etenkin yksityisopetuksessa korostuu ohjaava toiminta.

Matematiikan opettajana voit toimia monella tapaa:

Yleinen matematiikan tukiopetus

Perinteisessä tukiopetuksessa keskitytään siihen, että oppilaan kanssa tavataan säännöllisin väliajoin, tavoitteena saada aikaan matematiikan perusosaaminen. Kuvitellaan vaikka, että oppilaasi on yläasteella ja hänellä on ongelmia pysyä opetuksessa mukana. Yksityisillä matikan tunneilla keskityt siihen, missä kohtaa opetuksessa parhaillaan mennään ja miten kotitehtävien kanssa voidaan saada aikaan oikeanlaisia tuloksia. Hyviä esimerkkejä matematiikan kertaustunneista ovat esimerkiksi toisen asteen yhtälön ymmärtäminen ja opettelu tai vaikkapa koulukurssin ydinasioiden tenttaaminen.

Tenttiin tai pääsykokeisiin valmistautuminen

Oli sitten opetusaste tai matematiikan kurssi mikä tahansa, lähes kaikissa tulee vastaan kokeita. Ja sama pätee korkeakoulujen hakuvaiheisiin. Jotta voisi onnistua esimerkiksi ylioppilaskokeissa tai lääketieteen pääsykokeissa, on edessä runsaasti kerrattavaa. Miksi et tarjoaisi matematiikan kertauskursseja heille, jotka valmistautuvat kokeisiin? Tämä on konkreettinen ja helppo tapa löytää uusia oppilaita, sillä tähtäätte nimenomaan yhteen tavoitteeseen – matematiikan kokeessa menestymiseen (tai sen läpäisemiseen).

Vapaa matematiikan opetus

Heittäkää nurkkaan opetussuunnitelmat – oppilas päättää ja sinä autat! Vaikka opetustavat ja -menetelmät saattavat olla samankaltaisia kuin muilla yksityistunneilla, niin matikan tunteja voi tarjota myös tiettyihin erityistilanteisiin. Jos oppilaasi haluaa edetä nopeammin kuin koulussa, miksi et auttaisi häntä eteenpäin? Mahdollisuudet ovat rajattomia ja kenties kohtaat jotakin tulevaisuuden merkittävimpiä matematiikan osaajia uransa alkuvaiheilla!

Ennen kuin ryhdyt matematiikan opettajaksi, on hyvä kysyä itseltään: mikä on matematiikan osaamistasosi? Oletko päätoiminen opettaja, joka etsii sivutuloja? Haluatko opettaa matematiikan perusteita vai vaikeampia kursseja? Etsitkö uutta uraa työelämäsi suhteen? Haluatko opettaa omassa kodissasi vai kenties julkisissa tiloissa, kuten kirjastossa tai kahvilassa?

Tässä on vain muutama havainnollistava esimerkki siitä, miten suunnittelu kannattaa aloittaa. Mitä paremmin tiedostat omat taitosi opettajana, sen helpompi sinun on löytää asiakkaita eli oppilaita.

Opi lisää matematiikkaa
Matematiikan opettajan on luonnollisesti osattava matematiikkaa. (Kuva: Unsplash / Antoine Dautry)

Ominaisuudet, joita matematiikan opettajalla on hyvä olla

Vaikka on totta, että kuka tahansa matematiikkaa taitava voi alkaa opettamaan muita, on olemassa tiettyjä ominaisuuksia jotka erottavat hyvän opettajan huonosta.

Tiesitkö, että matematiikka-ahdistus on totta? Se koskettaa monia oppilaita ikään katsomatta. Ongelma muodostuu siinä kohtaa, kun teoriaa pitäisi alkaa viemään käytäntöön, mutta jo pelkkä ajatus laskemisesta puistattaa. Usein tämä on itseään ruokkiva kierre – mitä pidempään matematiikkaa välttelee, sen isommaksi peikoksi se muodostuu mielessä.

Tarvitsi oppilas sitten apua pelon selättämiseen tai itseluottamuksen vahvistamiseen, tehtävänäsi on asiasisällön lisäksi kyetä ohjaamaan oppilasta rohkeammaksi ja itseohjautuvaksi.

Kaikista parhaimmat matematiikan opettajat pystyvät osoittamaan empatiaa oppilaitaan kohtaan. Oppilaan rooliin asettuminen on luontevaa ja opetussuunnitelmat räätälöidään oppilaiden vahvuuksien mukaan. Yksi helppo tapa päästä oppimisvaikeuksia kokevan kanssa eteenpäin, on ottaa mukaan erilaisia matemaattisia pelejä ja leikkejä. Näiden avulla aivotoiminta virittäytyy matematiikkaan ikään kuin itsestään!

Erilaiset oppimisvaikeudet ovat yleisin syy matematiikan tukiopetuksen etsintään. Moni vanhempi etsii lapselleen tukiopettajaa henkilökohtaista opetusta tarjoamaan laskemiskyvyn häiriön eli dyskalkulian vuoksi. Se vaikuttaa oppilaan kykyyn hahmottaa yhteenlaskua ja matematiikan lainalaisuuksia – samalla tapaa kuin lukihäiriö vaikeuttaa kielenhallintaa. Monet oppilaista vaativatkin erittäin kärsivällistä opettajaa. Ja kärsivälliset opettajat ovat yleensä juuri niitä parhaimpia.

Ei sovi kuitenkaan unohtaa sitä faktaa, että matematiikan opettajan tulee ammattitaitoinen, eli osata matematiikkaa. Ainakin sillä tasolla, millä tahtoo opettaa. Kuvittele esimerkiksi, kuinka outoa olisi jos oppilas kysyy peräkkäin erilaisia kysymyksiä ja sormesi menee suuhun jokaisen kohdalla? Tämä on varsin kehno perusta laskuttaa yhtään ketään. Tämän vuoksi on hyvä hahmottaa oma matemaattinen osaaminen, jotta osaa löytää itselleen sopivat oppilaat. Sinulta odotetaan opettajana paljon – ja syystäkin! Edessä on monia vaikeitakin laskutoimituksia, jotka pitää lähteä ikään kuin selkäytimestä.

Oletko käynyt itse lukion? Näin ollen on hyvin luontevaa, että tarjoat lukion oppimäärään sisältyvää matematiikan opetusta. Jos olet koulutukseltasi esimerkiksi diplomi-insinööri, voidaan olettaa että pystyt opastamaan raksainsinöörin pääsykokeisiin valmistautuvaa onnistumaan tavoitteissaan. Paras tapa valmistautua opettajan tehtäviin, on selvittää oppilaan osaamistaso ja tavoitteet matematiikan suhteen.

Millaisia opiskelumetodeja halutaan? Mikä osa-alue vaatii eniten hiomista? Perehdy näihin jokaista oppituntia suunnitellessasi: mitä useammin preppaat, sen rutiininomaisempaa siitä tulee. Jos omista matikan opinnoista on jo vierähtänyt aikaa, on suorastaan luontevaa perehtyä itsekin siihen millaisia oppimateriaaleja tällä hetkellä kouluissa tarjotaan. Vanhan kansan keinot eivät toimi joka tilanteessa – mutta iän tuomaa kokemusta ei ole syytä aliarvioidakaan. Onhan matematiikka itsessään jo pitkään ollut osana yhteiskuntaa ja maailman menoa.

Matematiikan opettajana tehtävänäsi on auttaa oppilasta menestymään. Koska kyseessä on yksityiset matematiikan tunnit, ei mallia kannata hakea koulusta. Lähes kaikki keinot ovat sallittuja, jotta matematiikan tehtävät sujuvat kuin vettä vaan. Henkilökohtaisuus on yksityisopetuksen valttikortti, jota ei ole syytä unohtaa missään vaiheessa. Kasvotonta opetusta saa yleensä koulussa ja Suomessa sitä voidaan jossain määrin pitää ns. ilmaisena. Yksityisopetuksesta taas maksetaan, joten pöytään on kyettävä tuomaan jotain enemmän.

Opetit sitten matematiikan alkeita, algebraa tai geometriaa, muista aina pitää oppilas mielessä. Mitä paremmin opit tämän tuntemaan, sen nopeammin pääsette laskennoissa etenemään. Huomioi etenkin erilaiset oppimistyylit: pitääkö joku visuaalisesta oppimisesta? Kertooko joku, että ymmärtää parhaiten kuuntelemalla? Vai onko aika laittaa työhanskat käteen ja oppia kokemuksen kautta, laskuja laskemalla?

Yksityisopettajana sinä näytät tien, jota pitkin oppilasta voi rohkaista kulkemaan. Kulkemalla tätä tietä pitkin, matematiikan osaaminen kasvaa eksponentiaalisesti.

Oppilaan saavutukset – opettajan kyvyt

Yksi avain matematiikan tehtävissä ja niiden opettamisessa onnistumiseen on se, että pitää asiat yksinkertaisena. Kaikista monimutkaisimmatkin tehtävät saa purettua pienempiin osiin ja helpommin ymmärrettäviksi käsitteiksi – mieti vaikka kakkupaloja murtolukuina!

Välivaiheilla tarkoitetaan kaikkia niitä toimenpiteitä, joilla päästään lähtökohdasta tulokseen. Välivaiheiden yksinkertaistaminen helpottaa kokonaisuuden hahmottamista – nuoremmille oppilaille esimerkiksi geometriaa ja aritmetiikkaa voi havainnollistaa rakennuspalikoiden, pyöreiden esineiden ja muiden muotojen avulla. Muista, että vain mielikuvitus on rajana! Tavoitteenasi on saada oppilas ymmärtämään kunkin oppitunnin matematiikan aihe, mutta lisäksi myös kehittää loogista ajattelukykyä.

On hyvä muistaa, että matematiikkaa on kaikialla ympärillämme. Visualisoi ympäristön avulla, käytä apuvälineitä, rekvisiittaa ja vaikkapa rytmikästä musiikkia hyödyksesi! Peruskompissa lasketaan neljään ja rumpujen soitossa siitä on hyvä lähteä… Aivan kuten laskennassakin. Oppitunneilla voit hyödyntää esimerkiksi reseptejä: reseptit ovat täynnä erilaisia määreitä ja laskutoimenpiteitä, joten miksi ette käyttäisi yhtä oppituntia pullataikinan leipomiseen (ja lopputuloksella herkutteluun). Ole luova – näin matematiikasta ei tule liian jäykkää ja teoreettista kuvaa! Lue parhaat vinkit matematiikan opettajaksi aloittaville.

Visuaalinen oppija
Matematiikkaa voi opettaa myös luovilla tavoilla – kuten esineitä hyödyntämällä! (Kuva: Unsplash / Trnava University)
Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Näin opetat matematiikkaa pähkinänkuoressa

Matematiikka ei ole kovin spontaania toimintaa, etenkään mitä tulee sen yksityisopetukseen. On otettava huomioon oppilaan oma opetussuunnitelma sekä käsiteltävä aihe. Suunnitteluun saa ja pitää käyttää runsaasti aikaa.

Moni aloitteleva opettaja tekee sen virheen, että luottavat liikaa aiempiin tuntisuunnitelmiin. “Kerran kun suunnittelee, niin sillä pärjää”. On ensiarvoisen tärkeää, että oma opetusmateriaali käydään läpi ennen uutta tuntia. Välttämättä sitä ei tarvitse kirjoittaa alusta alkaen, mutta jotta oppilaasi saa tapaamisesta mahdollisimman paljon irti, niin pienet muokkaukset tekevät jo paljon. Ennakoimalla oppitunnin kulkua, toteutuskin sujuu jouhevammin. Mitä oppilas mahdollisesti kysyy? Mikä osa-alue tuottaa vaikeuksia?

Koska matematiikka on kumulatiivinen oppiaine, niin on syytä varmistaa asioiden ymmärrys ennen seuraavaan siirtymistä. Miksi et siis järjestäisi pientä tenttiä tunnin aluksi? Oppilas ei tästä todennäköisesti pahastu, päinvastoin.

Valmistele siis jokainen oppitunti oppilasta ajatellen. Esimerkiksi, jos tavoitteena on saada L kirjoituksista, on oltava tarkkana että oikeat asiat tulee ymmärretyksi ja testatuksi. Voit luoda henkilökohtaisen opetussuunnitelman alle esimerkiksi tuntisuunnitelmia – lunttilappuja, joiden avulla oppilas hahmottaa ja muistaa mitä on tehty. Vanhojen koetehtävien laskeminen on erinomainen vaihtoehto, mutta siihen ei kannata liikaa luottaa jatkuvien muutosten vuoksi.

Opettajan tehtävänä on saada oppilas ymmärtämään tunnin tavoite. Tämä tapahtuu konkreettisesti laskemalla ja vaikeisiin kohtiin puuttumalla, mutta lisäksi vaaditaan vahvaa ohjausosaamista jotta nähdään mihin isossa kuvassa ollaan menossa. Tässä kohtaa yksityisopetus eroaa huomattavasti luokkahuoneessa tapahtuvasta opetuksesta. Pidä siis jatkuvasti muistiinpanoja yllä, missä kunkin oppilaan kanssa mennään.

On sanomattakin selvää, että syyttely tai virheiden etsiminen ei vie kovin pitkälle. Rakentava lähtökohta ja kannustava ilmapiiri takaavat sen, että oppilas tulee tunnillesi seuraavallakin kertaa. Lue lisää oppilaiden tavoittamisesta artikkelistamme. Muista, että hän voi koska vaan äänestää jaloillaan. Tämä fakta pitää keskittymisen yllä myös opettajan päässä!

Matematiikan opettaminen
Hyvän opettajan ominaisuudet on fiksua selvittää etukäteen. (Kuva: Unsplash / ThisisEngineering RAEng)

Näin löydät lisää oppilaita matematiikan tunneille

Yksi suurimmista huolenaiheista aloittaville opettajille on se, että mistä niitä oppilaita sitten löytää, jotka haluavat maksaa yksityistunneista? Matematiikan yksityisopettajana huoli on kuitenkin sinänsä turha, jos vain pidät huolen muutamasta perusasiasta.

Tässä tärkeimmät tavat löytää uusia oppilaita:

Työskentele yksityisopetusta tarjoavalla toimijalla. Monessa suomalaisessa kaupungissa löytyy useitakin vaihtoehtoja, joihin ottaa yhteyttä. Etuna on se, että oppilaat tulevat luoksesi – esimerkiksi pääsykoevalmennuksia tarjoavat yritykset. Huonona puolena saattaa olla matalampi palkkataso, sillä riskin kantaa työnantaja. On myös otettava huomioon, että aivan kävellen ei pääse sisään, vaan opettajalta vaaditaan jo jonkun verran osaamista tai kokemusta.

Laita ilmoitus matematiikan kurssista verkkoon. Kiitos internetin, markkinoinnista ja mainostamisesta on tullut helppoa. Sinun tulee kuitenkin tietää, mitä teet – ilman tarvittavaa teknistä osaamista ilmoituksesi hukkuvat miljoonien muiden sekaan. Superprofin kaltaisilla sivustoilla taas pääset valmiiksi hakukoneoptimoituun ympäristöön, mikä takaa paremmat mahdollisuudet oppilaan tavoittamiseen.

Hyödynnä puskaradiota. Vanha, mutta vahva tapa löytää uusia matematiikan oppilaita. Kerro työkavereille, sukulaisille ja vastaantulijoille että tarjoat matematiikan yksityisopetusta! Ensimmäinen oppilaasi saattaa olla yllättävän lähellä. Moni vanhempi esimerkiksi etsii lapsilleen tukiopettajaa omasta verkostostaan, joten pidä huoli että tuttusi tietävät mitä teet.

Matematiikan opettajan palkka

Toisin kuin julkisella puolella, yksityisopettajana saat itse päättää millä hinnalla otat paikkasi laskimen toiselta puolen. Tähän vaikuttaa kuitenkin sijainti, oma osaaminen, kokemus ja matematiikan taso jota haluat opettaa.

Suomessa matematiikan yksityisopettajat tienaavat aika hyvinkin. Pääkaupunkiseudulla tuntihinnat ovat usein hieman enemmän kuin muualla maassa. Oletko kiinnostunut lähi- vai etäopetuksesta? Moni tarjoaa verkkotunteja halvempaan hintaan, kun erilaiset matkakulut ja siirtymät eivät vie aikaa. Perehdyimme aiemmin matikan opettajan laskutukseen sivuillamme.

Työstä tulee saada palkka, mutta tästä työstä saat myös enemmän. Nimittäin palkitsevia hetkiä ja ilon tunteita yhdessä opiskelijoiden kanssa! Tutustu tarkemmin Superprofin opettajana toimimiseen ja rekisteröidy mukaan jo tänään.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.