Vuonna 2016 ranskalainen matematiikan opettaja, nimeltä Anis, tarjosi kahdeksalle opiskelijalle yksityistä matematiikan tukiopetusta Skypen kautta. Tukiopetuksen tulokset olivat erittäin positiivisia, vaikka verkko-opiskelu ei ollut vielä saavuttanut nykyistä suosiotaan.

Opiskelijat asuivat eri puolilla Eurooppaa: Lontoossa, Genevessä, Luxemburgissa ja Pariisissa... He kaikki olivat myös eri ikäisiä ja opiskelivat vaihtelevilla opintoasteilla lukiosta yliopistoon. Jo kuuden kuukauden tukiopetuksen jälkeen opetukseen osallistuneiden arvosanat paranivat ja suhtautuminen oppiaineeseen taipui vaakakupin paremmalle puolen. Netissä opiskelu siis kannatti.

Edellä on kuvattu perinteinen esimerkki matematiikan tukiopetuksen voimasta. Yhteisen kielen avulla (aina ei tarvita välttämättä sitäkään) on mahdollista oppia laskemaan kotoa käsin, nettiä ja web-kameraa hyödyntämällä.

Tässä artikkelissa käymme läpi verkko-opetuksen risut ja ruusut ja annamme parhaat vinkit, kuinka saat kaiken irti matematiikan opetuksesta netissä. Yksityisopettajana toimiessa on otettava huomioon tiettyjä asioita (sekä ominaisuuksia – lue lisää tästä), jotta etäopinnoissa saadaan aikaan tarpeeksi hyviä tuloksia.

Jatka siis lukemista, mikäli tahdot aloittaa matematiikan kurssien pitämisen netissä!

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Yksityisen verkko-opetuksen edut

Verrattuna perinteiseen lähiopetukseen, tuo matematiikan yksityisopetus verkossa mukanaan tiettyjä etuja: ajan säästäminen, mieluisat opetusolosuhteet, tehokkuus… Tänä päivänä järjestetäänkin yhä useammin opetusta verkossa.

Parhaat hyödyt matematiikan verkko-opetukseen löytyy alta:

Säästät aikaa ja rahaa

Yksityisopettaja joutuu usein matkustamaan oppilaidensa luokse, joskus pitkienkin välimatkojen päähän. Pitämällä oppitunnit verkossa voit järjestää useampia tunteja päivässä, koska et käytä aikaa turhaan matkustamiseen. Luonto kiittää, rahaa ei kulu matkustamiseen ja näin ollen tilipussikin paksuuntuu. Näppärää ja kustannustehokasta!

Ei maantieteellisiä rajoituksia

Maantieteellisellä sijainnilla ei ole oikeastaan väliä, kun pidät etätunteja. Kunhan opiskelijoilla on tietokone, tabletti tai älypuhelin ja toimiva internet-yhteys, he voivat löytää luoksesi pelkän netin välityksellä! Voit opettaa vaikkapa täysin toisessa maassa asuvia opiskelijoita, jos kielitaitosi (ja aikaero) sen sallii. Ja mikä parasta, opit itsekin käyttämään paremmin esimerkiksi englannin tai saksan kieltä matematiikan alalla!

Tehokkaat matematiikan ryhmätunnit

Voit antaa tukiopetusta yksittäisten opiskelijoiden lisäksi eri kokoisille ryhmille. Usein yksityisopetus järjestetään nimenomaan henkilökohtaisesti, opettajalta oppilaalle, mutta joskus kysyntää on myös pienryhmille. Osa tahtoo opiskella esimerkiksi kaverin tai sukulaisen kanssa. Zoomin kaltaisilla ohjelmistoilla on helppo hallita useammankin opettajan videoyhteyttä, ilman turhaa säätämistä.

Stressivapaa opiskelu

Verkko-opetus voi olla pelastus ujoimmille. Opettajan fyysinen läsnäolo saattaa nimitäin olla osalle oppilaista ahdistavaa, mikä vaikuttaa oppimiseen negatiivisesti. Verkossa tapahtuva opetus voi tarjota ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia matematiikkaa myös sellaisille ihmisille, jotka eivät pysty keskittymään opettajan ollessa fyysisesti läsnä.

Viestintätaitojen kehittyminen

Opetus verkossa parantaa oppilaiden viestintä- ja tietoteknisiä taitoja ikään kuin itsestään. Matematiikan verkko-oppitunnit ovat siis taatusti rahansa arvoisia asiakkaille, eli oppilaille! Samalla opettajan oma tekninen osaaminen kehittyy ja huomaat pian olevasi etätuntien ammattilainen. Lue myös parhaat vinkit opettajana kehittymiseen.

Tiedonsiirto ja dokumentointi

Matematiikan opetuksessa käytetään monipuolisesti kaavoja ja diagrammeja, joiden jakaminen suoraan oppilaan nähtäväksi on mutkatonta, kun molemmat ovat tietokoneen äärellä. Ei enää monisteita ja paksuja vihkoja, vaan helposti käytettäviä sähköisiä muistiinpanoja! Etäopinnot ovat tätä päivää, kiitos tekniikan.

Joustavuus

Web-kameran välityksellä tapahtuva tukiopetus voidaan helposti ajoittaa sekä opettajan että opiskelijan aikatauluihin sopiviksi. Verkko-opetus mahdollistaa esimerkiksi aikaisten aamujen tai myöhäisten iltojen tuntien pitämisen uudella tapaa. Sovi oppitunneista joustavasti suoraan oppilaan kanssa!

Osallistu matikan kurssille netissä
Matematiikan opinnot verkossa voivat johtaa esimerkiksi koodauksen pariin. (Kuva: Unsplash / Emile Perron)

Matematiikan verkko-opetuksen haasteet

Jos harkitset verkkotuntien pitämistä, niin on syytä ottaa huomioon että pelkkää ruusuilla tanssimista ei ole luvassa. Mutta, mitä paremmin valmistaudut ja otat huomioon yleisimmät haasteet, sen sujuvammin kaikki lopulta menee. On järkevää kerrata itselleen, mikä matematiikan opettajan työssä on tärkeää – perusteisiin voit perehtyä esimerkiksi artikkelissamme: "Tulevaisuuden ammattina matematiikan opettaja?". Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty ei ole klisee.

Tässä yleisimmät kompastuskivet netissä pidettävien yksityisten matematiikan tuntien suhteen:

Huono internet-yhteys ja muut tekniset ongelmat

Näin voi joskus käydä. Jos yhteytesi on huono tai ääni pätkii, matematiikan tukiopetus hankaloittuu huomattavasti.  Vaikka sinulla olisi paras mahdollinen internet-sopimus mitä kaupasta saa, niin teknisiä ongelmia voi silti ilmaantua. Oppilaan nettiyhteys tai ongelmat tietokoneen kanssa koskettavat yhtälailla opettajaa, sillä onnistunut oppitunti on kahden kauppa.

Kommunikaatiovaikeudet

Joillakin opiskelijoilla on vaikeuksia kommunikoida opettajan kanssa web-kameran välityksellä. Kyse voi olla osaamattomuudesta tai ujoudesta, mutta tähänkin kuitenkin tottuu nopeasti. Oppilaalle tulee luoda turvallinen ympäristö ja muistuttaa, että vääriä kysymyksiä tai ajatuksia ei ole olemassa. Edellä mainitut asiat ovat usein itsestä riippumattomia. Niihin on kuitenkin mahdollista reagoida ja myös ennakointi kannattaa.

Seuraavassa on joitakin keinoja, jotka voivat auttaa ketä tahansa tulemaan paremmaksi verkko-opettajaksi:

Google Docs ja toimisto-ohjelmat

Yksi vaihtoehto pilvipalveluksi, jonka avulla sekä opiskelija että opettaja näkevät ja voivat muokata tiedostoja reaaliajassa. Tästä on suuri apu viestinnän sujuvuuden suhteen. Googlen ohjelmistoja kannattaa harjoitella etukäteen ja opettaa sen jälkeen myös oppilaille.

Geometria- ja verkko-ohjelmat

Verkossa on paljon matematiikkaohjelmia, joiden avulla opiskelijat voivat piirtää monimutkaisia käyriä, tehdä algebraa tai välivaiheellisia laskutoimituksia. Tällaiset ohjelmat ovat todella hyödyllisiä, kun oppilaille pyritään havainnollistamaan monimutkaisia geometrisia ongelmia tai trigonometriaa. Esimerkiksi GeoGebra kannattaa ottaa tutkan alle.

Sähköposti, WhatsApp jne

Viestit ja sähköposti ovat ensimmäisiä asioita, jotka sinun tulee ottaa haltuun, kun ryhdyt opettajaksi. Älypuhelinten ansiosta viestien ja tiedostojen lähettäminen on entistäkin mutkattomampaa. Voit lähettää tehtäviä ja havaintokuvia suoraan opiskelijan puhelimeen. Sopikaa yhdessä käytettävistä kanavista ensimmäisellä oppitunnilla.

Näytön jakaminen

Kuka tahansa verkossa toimiva opettaja voi yhdellä klikkauksella jakaa oman näytön oppilaan kanssa. Tämä mahdollistaa ratkaisujen näyttämisen reaaliajassa, aivan kuin lähiopetuksessa. Kannattaa harjoitella etukäteen esimerkiksi kaverin kanssa ohjelmien kuten Zoomin tai Teamsin käyttöä, jotta varsinaiset oppitunnit menevät mutkattomasti.

Verkko-opiskelu on tehokasta
Verkko-opiskelu on suositumpaa kuin koskaan. (Kuva: Unsplash / Marvin Meyer)

Netissä opiskelu on tehokasta ja hauskaa

Palataanpa hetkeksi alun esimerkkitarinaan. Ensimmäinen Aniksen Skypen välityksellä opettama oppilas oli juuri valmistautumassa päättämään opintojaan Genevessä. Hän oli aiemmin kokeillut perinteistä yksityisopetusta kotonaan ja suhtautui epäilevästi matematiikan verkko-opetukseen, sillä se vaikutti jotenkin monimutkaiselta.

Epäilyt osoittautuivat kuitenkin turhiksi, sillä muutaman kuukauden tukiopetuksen jälkeen hän onnistui nostamaan arvosanoja jopa kahden numeron verran! Verkko-opetus osoittautui helpommaksi, kuin aluksi kuviteltiin. Lopulta samainen oppilas suositteli Aniksen matematiikan kursseja myös ystävilleen ja tämä synnytti positiivisen kierteen. Matematiikan yksityistunnit verkossa olivat lopulta yksinkertainen, joustava ja nopea tapa oppia matematiikkaa.

Kyseessä oli puskaradiota parhaimmillaan – ja tämä on täysin mahdollista aloittelevallekin opettajalle! Kannattaa kuitenkin suunnitella tarkkaan, miten oppilaat löytävät matematiikan tunneillesi myös muilla keinoilla. Varman päälle voi aina pelata.

Tiesitkö, että Superprofilla on helppo selvittää, tarjoaako opettaja matematiikan verkko-opetusta. Sinun tarvitsee vain vilkaista profiilin oikealta puolelta löytyvää sivupalkkia ja katsoa, onko siinä pieni web-kameran ikoni. Voit myös etsiä opettajia, jotka tarjoavat vain ja ainoastaan verkko-opetusta. Tutustu rohkeasti “kilpailijoiden” profiileihin, niin tiedät millaisia matematiikan tunteja netissä tällä hetkellä tarjotaan. Tämä helpottaa oman ilmoituksen ja esittelytekstin kirjoittamista.

Yksityiset matematiikan verkkotunnit ovat nykyaikaa

Verkossa pidettävien tuntien määrä moninkertaistui 2020-luvun alkupuolen tapahtumien myötä. Nykyään lähes kaikki Superprofin yksityisopettajista tarjoaa opetusohjelmiaan verkossa. Matematiikan opettajan keskimääräinen tuntihinta näissä verkossa järjestettävissä yksityisopetuksissa on 20-60€. Tarkemmin matematiikan yksityistuntien hinnoittelua käsittelimme artikkelissamme, jonka avulla pystyt määrittämään oikean tuntitaksan.

Antaa muiden puhua puolestamme. Kuten Superprof-käyttäjä Anne toteaa:

"Verkko-opetus on oiva ratkaisu myös opiskelijoille, jotka asuvat maalla tai ulkomailla ja ovat kaukana useimmista opettajista. Verkko-opetuksessa keskittyminen on myös itse asiassa helpompaa (kuin lähiopetuksessa)."

David taas keskittyi opettajien etuihin verkko-opetuksessa:

"Superprofin verkkotunnit mahdollistavat tavan olla yhteydessä opiskelijoihin 24/7, 365 päivää vuodessa".

Useimmin kysytyt kysymykset verkko-opetukseen liittyen koskevat sitä, mitä maksutapoja kannattaa Superprofilla käyttää. Vaihtoehtoja on erilaisia ja voit sopia niistä joustavasti oppilaasi kanssa. Seuraavaksi sinun tarvitsee vain laittaa web-kamera päälle ja aloittaa verkko-opetus Superprofilla…

On totta, että verkko-opetus on suht uusi tapa, vaikka matematiikalla onkin jo pidemmältä ajalta historiaa. Netin kautta tapahtuva opetus on vakiinnuttanut paikkansa varteenottavana muotona, etenkin 2020-luvun alkupuolen tapahtumien myötä.

Löydä matematiikan opettajan töitä Superprofista. Halusitpa sitten opettaa kotona tai aloittaa opetuksen verkossa, me Superprofilla voimme auttaa – lue lisää sivuiltamme!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.