Matematiikka on monelle oppilaalle vaikea oppiaine, oli kyseessä sitten lapsi tai aikuinen. Se on itseasiassa yksi eniten tukiopetusta vaativista oppiaineista, sillä väki jakautuu usein kahteen leiriin: joko matematiikasta pitää tai sitten ei. Olipa kyse sitten laskutoimituksista, sanallisista ongelmista tai päättelykykyä vaativistä tehtävistä, matematiikka aiheuttaa todistetusti monelle päänvaivaa. Etenkin niille, keillä on luontaisia oppimisvaikeuksia.

"Matematiikka on yksi yleisimmistä oppiaineista, mikä aiheuttaa tukiopetuksen tarvetta eri ikäisille opiskelijoille."

Oletkin ehkä jo tietoinen tästä ongelmasta? Kenties luet tekstiä syystä, että haluat auttaa muita matematiikan kanssa? Hienoa! Moni oppilas nimittäin tarvitsee apuasi: lue lisää mitä matematiikan opettajalta vaaditaan. Ensimmäiseksi on kuitenkin huolehdittava peruasiat kuntoon, jotta oppitunnit sujuvat halutulla tapaa. Uusien matematiikan oppilaiden löytäminen on ratkaisevan tärkeää kaikille yksityisopettajille, oli kyse sitten perinteisestä lähiopetuksesta tai verkko-opetuksesta.

Miten sitten löydät oppilaita, jotta voit opettaa matematiikkaa? Hyvä ja olennainen kysymys.

Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia tärkeimpiä seikkoja, jotka auttavat uusien oppilaiden tavoittamisessa. Kyseessä ei ole mikään läpihuutojuttu, joten opettajat tai sellaiseksi haluavat: hoksottimet hereille!

Markkinointi esitteillä
Myös 2020-luvulla voit mainostaa printin avulla – suunnittele esitteesi tarkkaan, jotta erotut massasta! (Kuva: Unsplash / Jo San Diego)
Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Viisi tapaa löytää matematiikan oppilaita

Matematiikan opiskelijoiden löytäminen puskaradion kautta

Aloitteleva matematiikan yksityisopettaja kamppailee taatusti sen kanssa, että miten ihmeessä voi löytää oppilaita omille tunneille – kaiken kilpailun keskellä. Ihan ensimmäiseksi on itse tiedostettava, mikä tekee matematiikan opettajasta hyvän – ja tämän jälkeen jatkettava eteenpäin.  Ketä lähestyt ensimmäiseksi? Mikä on paras tapa löytää asiakkaita? Alanko tubettamaan vai päivitänkö ilmoituksen Facebookiin?

Kuten muillakin aloilla, niin tapoja on olemassa monia. Vannomme kuitenkin perinteiden nimeen siinä mielessä, että maineella on merkitystä. Kun saat oppilaat jakamaan positiivisia oppimiskokemuksia ja mainostat yksityistuntejasi lähipiirille, olet oikeilla jäljillä. Puskaradiolla nimittäin on voimaa. Hyvin tehty työ johtaa ennen pitkää siihen, että huomaat saavasi uusia yhteydenottoja oppilailta, jotka tarvitsevat apua matematiikan tehtävissä.

On hyvin todennäköistä, että opettajan maineesi rakentuu pääasiassa opetuksen laadun varaan. Sekä tietysti konkreettisiin tuloksiin, joita oppilaasi saavuttavat esimerkiksi geometriassa, algebrassa, trigonometriassa, murtoluvuissa. Parhaiden opettajien ei tarvitse liiemmin etsiä uusia oppilaita, kiitos aiempien oppilaiden antamien referenssien. Laakereille ei kuitenkaan sovi jäädä, sillä markkina muuttuu jatkuvasti.

Kun aloitat matematiikan yksityistuntien pitämisen, tilanne on vielä toinen.

Kerro ystävillesi ja perheellesi, että järjestät yksityisopetusta. Mainosta palvelujasi töissä. Äläkä unohda käyttää myös sosiaalista mediaa! Sinulla on varmasti paljon tuttuja esimerkiksi Facebookissa, joita olet kerännyt verkostoosi vuosien varrella. Sama pätee luultavasti myös Twitteriin, Snapchatiin ja Instagramiin. Ole rohkeasti yhteydessä myös puolituttuihin, sillä koskaan et voi tietää kuka sattuu tarvitsemaan apua matikan pulmiin. Muista myös, että jos tarjoat matikan opetusta lapsille, niin vanhemmat huomaavat nopeasti, oletko maineesi veroinen opettaja. Hyvin tehty työ johtaa todennäköisesti suosituksiin ja täten uusiin oppilaisiin.

Näin toimimalla saat ennen pitkää sovitta ensimmäiset matematiikan tunnit. Ensimmäisten asiakkaiden tavoittaminen on aina vaikeaa, ja tästä syystä monet yksityisopettajat tarjoavat ensimmäisen oppitunnin ilmaiseksi. Tämän tarkoituksena on houkutella uusia opiskelijoita ja tarjota heille mahdollisuus tutustua opetuksesi tyyliin. Voit lukea enemmän vinkkejä matematiikan opettajana toimimisesta, joilla erotut massasta.

Matematiikan etäopiskelu netissä
Tavoita kohderyhmäsi somekanavista ja mainosta yksityistunteja. (Kuva: Unsplash / Domenico Loia)

Kerro naapureille, että olet matematiikan opettaja!

Lähipiirille on helppo kertoa uudesta urasta matematiikan opettajana. Mikään ei estä levittämästä sanaa myös muille ja tuntemattomille – kuten esimerkiksi naapureille.

Olitpa sitten kemian, fysiikan, taloustieteen tai vaikkapa englannin opettaja, sinun kannattaa rohkeasti piipahtaa kertomassa naapureillesi asiasta. Mainosta minkälaisia oppitunteja tarjoat – matematiikan, fysiikan tai kenties kemian parissa. Jos asut suurkaupungin vilskeessä, potentiaalinen yleisösi on suurempi kuin maaseudulla.

Mikä sitten on paras tapa levittää sanomaa omista matikan tunneista? Jos olet itsevarma, mikset koputtaisi suoraan naapureiden ovelle ja esittäytyisi? Tämä neuvo pätee tietysti myös luonnontieteiden ja biologian opettajiin ja kaikkiin muihin, jotka tarjoavat tukiopetusta, yksilöllistä ohjausta tai harkitsevat verkko-opetuksen aloittamista.

Kyllä – lähiopetuksen lisäksi voit tarjota myös verkkotunteja: sivuillamme voit lukea tarkemmin lisää, miten aloittaa englannin opettaminen verkossa.

Jos sinua ei huvita koputella ihmisten oville, mikset painattaisi pientä flaijeria ja sujauttaisi kopioita postilaatikoihin? Yksityistunteja mainostavaan flaijeriin on hyvä sisällyttää esimerkiksi seuraavanlaisia asioita:

 • Matematiikan opetuksen taso (vasta-alkaja, keskitaso, edistyneet)
 • Muut mahdolliset oppiaineet, joissa voit auttaa
 • Tarjotako lähi- vai etäopetusta
 • Oletko erikoistunut peruskoulu-, lukio- tai yliopistotason matematiikkaan
 • Työkokemuksesi matematiikan opettajana
 • Taustakoulutuksesi
 • Ohjelmat ja työkalut, joita käytät
 • Muut työpaikat (esimerkiksi insinöörinä)

Mainosta matematiikan tunteja paikallisten yritysten avulla

Hienoa – homma etenee! Nyt kun olet ottanut ensimmäiset askeleet kertomalla asiasta ystävillesi, perheellesi ja naapureillesi, on aika laajentaa verkostoasi ja etsiä oppilaita myös muualta. Minne suunnata seuraavaksi?

Olet varmasti nähnyt kaikkien paikallisten yritysten ilmoitustauluilla esitteitä yksityisopetuksesta ja muista palveluista. Sinun kannattaa ehdottomasti tehdä samoin! Kiinnitä flaijereitasi ilmoitustauluihin ja muista tarkistaa, että yhteystiedot ovat ajan tasalla. Pyydä myös muita kommentoimaan sisältöä, jotta varmistat sen että olennaiset tiedot tulevat ilmi.

Aloita pienillä ilmoituksilla paikallisissa yrityksissä, joissa kaikki käyvät. Esimerkiksi ruokakaupat ja apteekit ovat hyviä vaihtoehtoja, jonne jättää ilmoituksia.

Ennen pitkää huomaat, että yhteydenottoja voi tulla myös näinkin perinteisellä tavalla. Kärsivällisyys kuitenkin kunniaan, yhdessä yössä harvoin tapahtuu ihmeitä.

Löydä oppilaita oppilaitoksista

Yliopistot ja korkeakoulut ovat täynnä opiskelijoita, jotka tarvitsevat apua matematiikan tukiopetuksessa. Muista siis myös nämä vaihtoehdot – ilmoitustaulut sekä intranetit voivat osoittautua loistaviksi kanaviksi uusien opiskelijoiden tavoittamiseen.

Tutustu seuraavaksi lähialueen oppilaitoksiin. Muista ottaa huomioon sopivaa kierrosta suunnitellessasi:

 • ala-aste
 • yläaste
 • lukio, ammattikoulut
 • yliopisto

Myös ainejärjestöihin on hyvä olla yhteydessä ja kertoa omista tukiopetusmahdollisuuksista. Ovet kannattaa pitää auki mahdollisimman moneen suuntaan, sillä oppilaat voivat tulla vastaan ihmeellisistäkin paikoista.

Markkinoi yksityistunteja matematiikasta
Oppilaiden tavoittaminen verkosta on nykypäivää. (Kuva: John Schnobrich)

Löydä matikan opiskelijoita verkosta

Olemme käyneet useamman kohdan jo läpi, kuinka löytää uusia matematiikan opiskelijoita. Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä: muista hyödyntää internetiä. Koskaan ennen matematiikan opetuksen historiassa ei ole ollut yhtä helppoa tapaa tavoittaa uusia asiakkaita. Paras tapa tänä päivänä onkin mainostaa oppituntejaan verkossa. Jaa mainoksia sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla sekä tutustu muihin kanaviin.

Yksityisopetukseen on olemassa tänä päivänä runsaasti siihen erikoistuneita sivustoja, joissa opettajat voivat julkaista ilmoituksia henkilökohtaisesta tukiopetuksesta. Suosittelemme tietysti Superprofia, jossa tehdään tuhansia hakuja päivittäin. Täältä löydät matematiikan opiskelijoita, jotka tarvitsevat apua matikan eri tasoilla.

Superprof tarjoaa opettajille ja opiskelijoille helppokäyttöisen sivuston, josta on kätevää etsiä erilaisia yksityistunteja. Hakutoiminto auttaa opiskelijoita löytämään sopivan yksityisopettajan, joka vastaa heidän tarpeitaan ja tavoitteitaan. Halusitpa sitten lisäopetusta, apua kotitehtäviin, pääsykoevalmennusta tai vain neuvoja vaikean tehtävän ratkaisuun, Superprof on ykkösvalintasi. Voit rekisteröityä mukaan halutessasi jo tänään.

Matematiikan yksityisopettajien hinnat vaihtelevat, koska ne riippuvat monista tekijöistä (kokemus, ikä, opetuksen taso ja niin edelleen). Oman hintatason löytämiseen kannattaa käyttää tarpeeksi aikaa, jotta ei ylihinnoittele (tai alihinnoittele) omaa osaamistaan.

Superprofin hakutoiminto on hyvin yksinkertainen ja jokainen voi löytää helposti matematiikan tukiopettajan. Opiskelijan tarvitsee vain kirjoittaa "matematiikka" etusivun hakupalkkiin – seuraavaksi onkin jo valmis selaamaan Suomesta löytyviä matematiikan tukiopettajia. Hakukriteeriksi voi määrittää myös oman kotikaupungin, opettajia löytyy tällä hetkellä aina Oulusta Helsinkiin ja Lappeenrannasta Turkuun.

Tutustu seuraavaksi esimerkiksi matematiikan opetuksen historiaan, niin tiedät mistä kaikki on lähtenyt!

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.