Tuskaileeko lapsi tai nuori matematiikan kanssa? Ovatko tietyt osa-alueet, kuten jako- tai kertolaskut, vaikeita tai onko matematiikka vaikeaa yleisellä tasolla? Se on vain harvan lempiaine, mutta vanhemmat pystyvät kannustamaan lapsiaan ja muovaamana heidän suhdettaan matematiikkaan.

Usein kiinnostus herää nuorena positiivisista kokemuksista, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä korjata kurssia ja kiinnostua matematiikasta! Joillekin auttaa pelkkä matematiikasta puhuminen ja sen liittäminen osaksi arkea, toisille taas perustavanlaatuisempi opiskelutaparemontti voi olla paikallaan!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Matematiikka
Mervi
4,9
4,9 (12 arvostelua)
Mervi
29€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Annika
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Patrick
5
5 (3 arvostelua)
Patrick
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inki
5
5 (3 arvostelua)
Inki
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (3 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (2 arvostelua)
Saara
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
5
5 (1 arvostelua)
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mervi
4,9
4,9 (12 arvostelua)
Mervi
29€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Annika
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Patrick
5
5 (3 arvostelua)
Patrick
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inki
5
5 (3 arvostelua)
Inki
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (3 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (2 arvostelua)
Saara
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
5
5 (1 arvostelua)
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Muovaa matematiikasta mukavaa

Alta löydät meidän vinkkimme siihen, miten matematiikan opiskelusta voi tehdä mukavaa ja miten sen opiskelua voi tukea kotioloissa. Keinot eivät tarjoa varsinaista oikotietä onneen, sillä jokainen oppii omalla tavallaan ja ponnistaa erilaisista lähtökohdista.

Monet vinkit sopivat erityisesti pienemmille oppijoille ja varhaiskasvatukseen, mutta niitä voi soveltaa myös hieman vanhemmille oppijoille. Kotona kannattaakin kokeilla eri keinoja ja pohtia lapsen kanssa yhdessä, mikä hänelle sopii parhaiten.

Kaksi kirjaa, kyniä ja tusseja pöydällä
Myös aikuisiällä voi harjoitella matematiikkaa, esimerkiksi matematiikan kurssin tai itsenäisten oppimateriaalien avulla. (Kuva: Unsplash/Lewis Keegan)

Keskustelkaa matematiikasta

Jos matematiikkaa opiskelee vain koulussa ja kirjan sivuilta, se voi tuntua kovin kaukaiselta. Lapsen voi olla vaikea nähdä opittavan aineen hyödyllisyyttä, jolloin oppimiseen ei panosta täysillä. Tässä vanhemmat voivat olla iso apu!

Matematiikkaa on ensinnäkin hyvä löytää käytännön elämästä, mutta siitä kannattaa myös keskustella. Keskustelu voi olla konkreettista ajattelun aktivointia:

Rakensitpa hienon tornin! Kuinka monta palikkaa siinä on? Onko se pidempi kuin sinä?

Näin lapsi oppii paikantamaan matematiikan läsnäolon arjessa, ja vuorovaikutus ruokkii lapsen uteliaisuutta. Keskustelu voi liittyä myös matematiikkaan yleisellä tasolla:

Miten matikan tunti meni? Tarvitsetko kotiläksyissä apua?

Näin matematiikan opiskeluun rakennetaan lämmin ilmapiiri ja lapsi ymmärtää, että vanhemmatkin ovat kiinnostuneita matematiikasta. Keskustelu voi keskittyä myös yksittäisiin ongelmiin:

Mikä koetilanteessa tai matematiikan tunneilla jännittää?

Matematiikan opiskeluun liittyviä ongelmia kannattaa lähteä ratkomaan mahdollisimman pian ja yhdessä lapsen kanssa. Vaikeudet voivat liittyä esimerkiksi opiskelutapoihin, luokkahuoneen ilmapiiriin tai motivaatiopulaan.

Olivatpa ne mitä tahansa, matematiikan osaaminen rakentuu Lego-tornin tavoin alimmaisten palikoiden varaan. Jos siis perusteet ovat huterat, uusien palikoiden lisääminen voi olla vaikeaa. Perusteihin voi siis joutua palaamaan, jos uuden oppiminen on vaikeaa.

Värikkäitä Lego-palikoita
Lego-palikoiden avulla voi harjoitella muun muassa numeroita, muotoja, värejä ja eri laskutoimituksia, kuten plus-, miinus- ja jakolaskuja! (Kuva: Unsplash/Xavi Cabrera)

Tunnistakaa matematiikkaa yhdessä

Keskustelu voi tosiaan keskittyä koulumaailmaan ja matematiikan oppimiseen yleisellä tasolla, mutta matematiikkaa kannattaa etsiä myös käytännön elämästä ja arjesta. Pienellekin lapselle voi tarjota ruokapöydässä isoa, pientä tai puolikasta näkkäriä. Pöytää kattaessa voi miettiä, kuinka monta haarukkaa ja veistä pöydältä löytyy, ja ulos lähdettäessä voidaan laskea takin nappeja.

Tällaista havainnointia lähdetään sitten soveltamaan, kun lapsi kasvaa ja matemaattiset taidot kehittyvät. Erimuotoisiin ja -kokoisiin pulloihin voi laittaa tietyn verran vettä, ja lapsi voi arvata, kuinka paljon vettä kussakin pullossa on. Voitte myös yhdessä miettiä, kuinka monta makaronia mahtuu rasiaan, desimittaan tai pieneen lasiin.

Kauppalistojen kanssa pystyy soveltamaan moniakin koulussa opittuja taitoja. Lapsi voi ensin miettiä, kuinka paljon kauppalistan asiat maksavat yksitellen ja yhdessä. Hintoja voi sitten pyöristää, ja oman arvion voi miinustaa kokonaisbudjetista. Tätä voi soveltaa myös ruoka-aineiden painoihin!

Lapsi voi myös laskea, kuinka monta leipää yhdessä Ruispala-pussissa on ja ynnätä ne sitten yhteen vaalean leivän siivujen kanssa. Vaihtoehtoja on monia, ja niitä kannattaa nostaa esiin arjen vilskeessä. Tämä auttaa lasta ymmärtämään, että matematiikka on läsnä kaikkialla ja että sen osaaminen auttaa monissa tilanteissa.

Pelikortteja kasassa
Lapset oppivat matematiikkaa hyvin nuorena, joten matematiikkaa voi alkaa etsiä arjesta jo varhain. (Kuva: Unsplash/Amanda Jones)

Kokeilkaa monipuolisia oppimistapoja

Matematiikan paikantamisella ja siitä keskustelemalla saa rakennettua positiivisen oppimisympäristön, mutta myös varsinaiseen opiskeluun kannattaa panostaa. Vanhempien kannattaa miettiä, minkälaiset oppimistavat sopivat lapselle ja mistä hän tykkää. Joillekin se voi tarkoittaa toiminnallisuutta, kaikkien aistien aktivointia sekä leikkejä, toisille taas oppimispelejä.

Matematiikkapelit tulivat 2010-luvulla ryminällä opetukseen, ja ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa kaikilla luokka-asteilla. Pelien suosio on helppo ymmärtää: lapset viihtyvät yhä enemmän puhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla, jolloin oppiminen tapahtuu helposti ”siinä sivussa”.

Matematiikkapelejä voi löytää netistä tai sovelluskaupasta. Math Playground ja Hoodamath ovat hyviä englanninkielisiä sivustoja, jotka ovat pullollaan hauskoja matikkapelejä. Papunetissä voi puolestaan harjoitella kaupassakäyntiä ja maksamista!

Sovelluskaupasta voi kokeilla esimerkiksi Matikkakunkku-sovelluksia, jotka keskittyvät matematiikan perusteisiin tarinamuodossa, tai vaikkapa Busy Shapes -pelejä, jotka kehittävät avaruudellista hahmottamista. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, joilla matematiikan opiskelusta voi tehdä hauskaa ja aktiivista.

Harva ilmaispeli soveltuu uusien asioiden oppimiseen, vaan niitä kannattaa käyttää varsinaisen opiskelun tukena. Parhaimmillaan ne tarjoavat positiivisia oppimiskokemuksia ja mukavia taukoja tavan opetukseen.

Aikuinen ja lapsi tabletin kanssa
Hauskoja pelejä voi tarvittaessa kysyä esimerkiksi matematiikan opettajalta. (Kuva: Unsplash/Robo Wunderkind)

Rakentakaa positiivinen oppimisympäristö

Matematiikasta keskustelu, sen tunnistaminen arjesta ja monipuoliset oppimistavat pyrkivät kaikki rakentamaan toimivan oppimisympäristön, mihin tulisi aina pyrkiä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös lapsen yksilöllisiin tarpeisiin ja kiinnostuksenkohteisiin.

Matematiikka kannattaa siis liittää käytäntöön ja erityisesti sellaisiin asioihin, jotka kiinnostavat lasta. Lego-palikat, autot, nukkekoti, urheilu – ei ole harrastusta, johon matematiikka ei liity millään tavalla. Tärkeintä on luoda ympäristö, jossa oppiminen on mukavaa ja tapahtuu lapsen ehdoilla.

Joissain perheissä matematiikka voi tarjota yhteisen puuhahetken, jolloin vietetään laatuaikaa perheen kesken ja opitaan matematiikkaa. Toisille opiskelunurkkaus voi tarjota rauhallisen opiskelupaikan, mikä tukee oppimista. Kolmannelle muovailuvaha, lelut tai opiskelupelit pitävät motivaation yllä.

Matematiikka kannattaakin tuoda oppikirjan sivuilta käytäntöön ja liittää sellaisiin asioihin, joista oppija on aidosti kiinnostunut. Lapselle on myös tärkeä antaa rohkaisua, positiivista palautetta ja kiitosta. Matematiikassa on harvoin kyse oikeasta tai väärästä vastauksesta vaan uteliaisuudesta ja ymmärryksestä, että halutun vastauksen voi saavuttaa monella tavalla.

Äiti kahden pienen lapsen kanssa
Vanhemmat voivat auttaa lasta oppimaan matematiikkaa, mutta usein pelkkä läsnäolo, tuki ja kannustus riittävät. (Kuva: Unsplash/Alexander Dummer)

Näyttäkää huonolle matikkapäälle ovea

Lopuksi on hyvä miettiä omaa asennoitumistaan matematiikkaa kohtaan. Matematiikka leimataan usein vaikeaksi aineeksi ja monen inhokiksi – usein kuulee myös puhuttavan ”huonosta matikkapäästä”. Oikeanlaisella opetuksella ja tuella kuka tahansa pystyy kuitenkin oppimaan sitä.

Pohja matematiikan osaamiselle luodaan jo varhain, ja ensimmäiset matemaattiset taidot alkavat kehittyä jo ennen syntymää. Jos lapsen saa kiinnostumaan ja innostumaan matematiikasta nuorena, se kantaa hedelmää usein pitkälle tulevaisuuteen.

Tässä vanhempien asenne vaikuttaa paljon. Jos matematiikka on ollut vanhemmille vaikea aine, se voi näkyä kotiläksyavun puutteessa tai negatiivisissa asenteissa, jotka tarttuvat helposti lapselle. Matematiikassa ei tarvitse olla nero, jotta sen tärkeyden ymmärtää. Vaikket siis itse pystyisi auttamaan lasta vaikeissa matemaattisissa pulmissa, pystyt olemaan kannustava ja ohjaamaan hänet sopivan opettajan pakeille – vaikka sitten yksityisopettajan.

Avoimuuden ja oikeiden opetusmenetelmien avulla matematiikan salat avautuvat kelle tahansa, mikä käy ilmi esimerkiksi norjalaisten pedagogien Anne Lene Johnsenin ja Elin Natåsin kirjoittaman Ymmärrä matematiikkaa – 23-metodilla menestykseen -teoksesta.

Teoksen ytimen voi kiteyttää kahteen tehtävään:

  1. Piirrä paperille kääti.
  2. Piirrä paperille aurinko.

Ensimmäinen tehtävä on mahdoton tehdä, sillä kääti ei tarkoita mitään. Aurinko on puolestaan helppo piirtää, sillä se on meille entuudestaan tuttu asia. Matematiikan ongelmat aiheuttavat monelle samanlaisen tilanteen, jossa keskeinen käsite on oppijalle täysin vieras. Kirja tarjoaakin koululaiselle 23 peruskäsitettä, joiden omaksuminen auttaa ratkomaan kaikenlaisia matemaattisia pulmia.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Matematiikka
Mervi
4,9
4,9 (12 arvostelua)
Mervi
29€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Annika
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Patrick
5
5 (3 arvostelua)
Patrick
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inki
5
5 (3 arvostelua)
Inki
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (3 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (2 arvostelua)
Saara
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
5
5 (1 arvostelua)
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mervi
4,9
4,9 (12 arvostelua)
Mervi
29€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Annika
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Patrick
5
5 (3 arvostelua)
Patrick
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inki
5
5 (3 arvostelua)
Inki
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (3 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (2 arvostelua)
Saara
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
5
5 (1 arvostelua)
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.