Ihmisääni on soittimista kaunein mutta samalla myös vaikein soittaa. - Richard Strauss

Kaunis lauluääni on itsessään upea asia. Se voi olla synnynnäinen lahja tai sitten se on kovan työn tulos. Olisikin todella sääli, jos sitä ei vaalisi edes jollain tasolla. Joillekin omaksi iloksi laulaminen on tarpeeksi, kun taas toiset tavoittelevat tähteyttä. Oli miten oli, omaa ääntä voi ylläpitää ja kehittää säännöllisellä harjoittelulla sekä laulunopetuksella.

Oman repertuaarin kasvattaminen, äänialan laajentaminen sekä hengitysharjoitukset ovat kaikki mahdollisia keinoja, joilla pystyy kehittymään laulajana ja parantamaan mahdollisuuksia laulajan uran toteutumisesta. Yksityiset laulutunnit antavat sinulle vinkkejä lauluäänesi kehittämiseen, jotta saavutat tavoitteesi.

Käymme tässä artikkelissa läpi laulamisen peruspalikoita ja tarjoamme muutamia vinkkejä, joilla omaa laulua voi kehittää.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Laulutekniikan harjoittelua

Lahjakkaankaan laulajan ei tulisi levätä laakereillaan. Laulamisessa on kyse lihastoiminnosta, joka vaatii oikeiden lihasten ja elinten ylläpitoa ja harjoitusta. Alta löytyviä vinkkejä pystyy hyödyntämään joko laulutunneilla, musiikkikoulussa tai kotona.

Jokaisella laulunopettajalla on varmasti omat keinonsa harjoittaa lauluääntä, mutta nämä ovat meidän suosikkimme. Pohjimmiltaan laulamisen harjoittelussa on kyse säännöllisyydestä ja toistoista. Maltti on kuitenkin valttia, eikä itseään ja kehoaan tulisi rasittaa liikaa. Tässä muutama vinkki äänen ja laulutekniikan treenaamiseen:

  1. Älä koskaan unohda alkulämmittelyä. Jos et lämmittele ääntäsi, se voi vahingoittua tai hetkellisesti jopa hävitä. Äänen lämmittely keskittyy pääasiassa äänihuuliin, ääni-instrumentin tärkeimpään osaan. Lämmittele koko äänialaasi aluksi suu kiinni, jottet rasita itseäsi liikaa. Aloita ensin matalista äänistä ja siirry kohti korkeampia ääniä. Vaikka ääni on lämmittelyn keskiössä, tavoitteena on myös rentouttaa laulamisessa käytettäviä lihaksia ja rakenteita: äänirako, kurkunpää, nielu, pallea ja oikeastaan koko keho – mitä rennompi olet laulaessa, sitä puhtaampi äänesi on.
  2. Hengittäminen ja keskivartalon lihakset kulkevat käsikädessä. Harjoittele oikeanlaista hengitystekniikkaa eli syvähengitystä. Voit harjoitella sitä makaamalla selälläsi ja asettamalla kevyen painon, kuten kirjan, rintakehäsi päälle. Oikeanlaisessa hengityksessä kirjan ei pitäisi juurikaan nousta ja laskea. Taloudellinen hengittäminen liittyy myös ryhtiin; jos haluat tukea taloudellista hengittämistä, vahvista keskivartalon lihaksiasi.
  3. Keskity kantavuuteen, älä kovuuteen. Tämä on keskeistä kaikenlaisessa laulamisessa, erityisesti oopperassa. Voimakkaasti laulaessa keuhkot ja vatsalihakset takaavat sen, että äänesi kantaa kauas. Hengityksen paine auttaa lisäämään volyymia ilman liikarasitusta. Lihasten ja hengityksen rentous takaa puolestaan sen, että hengittäminen tapahtuu lähes tiedostamatta ja taloudellisesti, mikä tukee äänen kantavuutta.
  4. Tiedosta nenäontelon rooli laulamisessa ja miten se vaikuttaa lauluääneen. Kokeile laulaa eri vokaaleja sieraimet kiinni ja auki – jos lauluäänesi muuttuu, äänessäsi on nasaalisuutta.
  5. Stressin hallinta voi vapauttaa äänen. Voit edistää tätä keskittymällä kaularankaan ja sen ympäristöön: liikuta päätäsi rauhassa ympäri ja rentouta näin pienemmätkin lihakset. Mahdollisimman rento mieli ja keho takaavat mahdollisimman puhtaan äänen.
  6. Jotta laulat varmasti vireessä ja osut nuotteihin, kappaletta kannattaa käydä läpi ja miettiä ennen esitystä. Keskity sen melodiaan ja yksittäisiin nuotteihin, jotta kaikki mahdollinen energia keskittyy esityksen aikana itse laulamiseen.
  7. Laulamisessa tulee muistaa myös panostaa ääntämiseen ja artikulaatioon. Kuten esiintymisessä yleensä, oikeanlainen ilmaisutapa on tärkeää myös laulamisessa. Tämä voi parantaa muun muassa itseluottamusta ja helpottaa ramppikuumetta, ja sitä voi harjoitella aluksi puheen avulla ja siirtyä sitten laulamiseen.
  8. Keskity laulamisessa kielen asentoon: mieti, missä sen pitäisi olla tiettyjä äänteitä tuottaessa ja yritä pitää se rentona, kiinni alaetuhampaissa. Kielen ja leuan turhan jännitys kuormittaa laulamista yllättävän paljon.

Kiinnostaisiko sinua kenties laulutunnit netissä?

Silmälasipäinen nainen rentoutuneena kädet pään päällä
Rento mieli ja keho helpottavat laulamista. (Kuva: Unsplash/Radu Florin)

Miten äänialan laajentaminen onnistuu?

Onko tessitura terminä täysin vieras? En ihmettele, vaikka olisi, mutta käsitteenä se on todella keskeinen kaikille laulajille. Tiivistäen tessitura viittaa äänen mukavuus- ja vahvuusalueeseen, ja se on lähtökohtaisesti synnynnäinen piirre, johon vaikuttavat muun muassa ikä ja sukupuoli. Myös yksittäiset vaiheet, kuten murrosikä ja vaihdevuodet, voivat vaikuttaa ääneen eli käytännössä madaltaa sitä.

Oman äänen mukavuus- ja vahvuusalueen huomattava muuttaminen on todella harvinaista, mikä liittyy myös itselle sopivien kappaleiden valintaan: oman äänialan ulkopuolelle osuvien kappaleiden laulaminen voi olla todella haastavaa. Oikeanlaisella harjoittelulla äänialan laajentaminen on kuitenkin mahdollista. Ennen kuin lähdet laajentamaan äänialaasi, sinun tulisi kuitenkin hallita matalat ja keskitason äänet hyvin. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että korkeat nuotit tulee ensin hallita pää-äänellä ennen kuin ne voi esittää rintaäänellä.

Tässä ei ole kyse niinkään oppimisesta vaan fyysisestä harjoittelusta, joka pyrkii venyttämään ja vahvistamaan äänihuulia, jotta uudenlaisten taajuuksien tuottaminen on mahdollista. Tähän liittyy luonnollisesti paljon erheitä ja niistä oppimista, eikä se ole helppoa ilman ammattilaisen ohjausta. Esimerkiksi yksityinen laulunopettaja voi varmistaa sen, että harjoittelet oikein ja tehokkaasti.

Mikäli kuitenkin hallitset oikean hengitystekniikan, osaat rentouttaa kehon ja mielen, lämmittelet ääntäsi säännöllisesti ja todella uskot ylä-äänien saavuttamiseen, luot äänialan laajentamiselle parhaat mahdollisuudet – lopulta kyse on sinnikkäästä harjoittelusta.

Kenties laulutunnit Helsinki olisi sinulle hyvä vaihtoehto?

Nuottivihko pianon päällä
Itse laulamisen lisäksi harjoittelu voi keskittyä myös esiintymiseen ja musiikin teoriaan. (Kuva: Unsplash/Josh Goddard)

Oman äänenvärin muokkaaminen

Äänenväri tai sointiväri ei tarkoita samaa kuin ääniala: äänenväri viittaa äänen laatuun ja ominaispiirteisiin, ei äänelle sopiviin nuotteihin. Äänenväri auttaa meitä erottamaan kaksi puhujaa toisistaan kuten myös kaksi soitinta: sekä pianolla että kitaralla voi soittaa saman soinnun, mutta niiden äänenväri paljastaa, mistä soittimesta on kyse. Se auttaa myös erottamaan epävireisen kirpputorikitaran upouudesta Gibsonista.

Kun opit omasta äänenväristäsi lisää, opit samalla myös itsestäsi ja laulajaidentiteetistäsi. Äänialan tapaan myös äänenväriä voi muokata, mutta senkään kohdalla ei tule odottaa suuria muutoksia, saati nopeita sellaisia, vaan muokkausprosessi vaatii aikaa ja panostusta.

Äänenväriä saa muokattua jo pelkällä ääntöväylän muodolla eli huulten, kielen ja kurkunpään asennolla: hymyillessä äänenväri on vaaleampi, sillä ääntöväylä on lyhyempi. Jos taas työnnät huulia eteenpäin, ääntöväylä on pidempi ja ääni sitä kautta tummempi. Kielen asento puolestaan vaikuttaa kurkunpäähän, eli jos nostat kielenselkää, kurkkuun tulee lisää tilaa, kun taas takana oleva, alas painettu kieli vähentää liikkumistilaa.

Myös nenäportin hallinta vaikuttaa ääniväriin: jos se on laulaessa auki, nenäonteloihin pääsee ilmaa ja syntyy nasaalisia ääniä. Jos siis haluat eroon nasaalisesta lauluäänestä, harjoittele nenäportin sulkemista ja pyri siihen, että ilma kulkee pelkästään suun kautta ulos.

Tummahiuksinen mies laulamassa mikrofoniin
Äänenvärin muokkaaminen onnistuu parhaiten, kun ymmärtää, miten ääntä tuotetaan. (Kuva: Unsplash/Vidar Nordli-Mathisen)

Päivittäisen harjoittelun merkitys

Laulajana kehittyminen vaatii säännöllistä harjoittelua. On parempi, jos harjoittelet päivittäin vähän kuin kerran viikossa paljon. Harjoittelussa tulee kuitenkin ottaa tietyt asiat huomioon, sillä kyseessä on fyysisesti kuormittava aktiviteetti, jossa liikarasitus on täysin mahdollista ja epäpuhtaat tekniikat voivat vahingoittaa äänentuottoelimistöä.

Nyrkkisääntö on se, että intensiivisempi lauluharjoitus vaatii 6–7 tuntia lepoa. Pidä siis huoli siitä, ettet rasita erityisesti äänihuuliasi liikaa – pelkkä pitkäjaksoinen puhuminen voi saada aikaan äänen oireilua, joten jos koet vähänkään käheyttä, karheutta tai äänen väsymistä, salli äänelle tarpeeksi palautumisaikaa.

Voit myös ylläpitää ja vahvistaa äänentuottoelimistöä terveellisillä elämäntavoilla. Esimerkiksi maitotuotteet kiihdyttävät limaneritystä, limonadit ja alkoholi puolestaan kiihdyttävät vatsahappoja ja ärsyttävät äänihuulia. Myös suun kuivuus voi olla ongelma, mikä voi johtua esimerkiksi kahvista tai suolaisista ruoista.

Nauti siis paljon vettä. Sen merkitystä ei voi korostaa liikaa, joten pidä huolta nesteytyksestä ennen esitystä, väliajoilla sekä esiintymisen aikana. Suosi myös terveellistä ja tasapainoista dieettiä, jotta ennaltaehkäiset ja hallitset rasitusta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (2 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.