Oletko koskaan miettinyt, miksi matematiikka tai fysiikka on täynnä vieraskielisiä termejä, joista ei ensisilmäyksellä ymmärrä yhtään mitään? Niihin ei juuri törmää oppikirjan ja luokkahuoneen ulkopuolella, ja ne vaikuttavat suoraan sanottuna heprealta.

Tämä pätee useimpiin erikoisaloihin ja niiden termistöihin, myös musiikkiin. Esimerkiksi jokaisen instrumentin soittaminen nojaa tiettyihin tekniikoihin ja taitoihin, ja soittaminen vaatii usein nuottien lukemista, minkä voi ajatella aivan omana kielenään.

Tämä on osittain totta myös laulamisen saralla. Yksi tällainen termi on äänenväri, joka on käsitteenä keskeisempi kuin ehkä ajatteletkaan. Laulutunnit opettavat sinulle lisää laulamisen saloista.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Mikä on äänenväri?

Äänenväri, sointiväri, sointi tai vaihtoehtoisesti äänensävy tarkoittaa ominaisuutta, jonka perusteella kaksi yhtä korkeaa, voimakasta ja pitkää ääntä erotetaan toisistaan. Se voi siis viitata sekä instrumenttien että ihmisen tuottamaan ääneen.

Käytännössä äänenväri auttaa tunnistamaan laulajan tai soittimen: kitaralla ja pianolla pystyy molemmilla soittamaan C:n, mutta äänenväri auttaa meitä erottamaan ne toisistaan.

Äänenväri on terminä hieman harhaanjohtava, sillä sitä ei mitata värien tapaan objektiivisesti: sininen ja vihreä pystytään määrittämään selkeärajaisesti, kun taas äänenvärit ovat usein kirkkaita, tummia, pehmeitä tai vaikkapa lämpimiä.

Äänenväri muodostuu ääntöväylässä, joka on jokaisella laulajalla erilainen. Ääntöväylä siis mahdollistaa sen, että jokainen lauluääni on uniikki ja persoonallinen. Ääntöväylän koko puolestaan vaikuttaa äänenväriin: mitä isompi väylä, sitä tummempi väri. Muun muassa suun muodolla, kielen asennolla sekä nenäportin säätelyllä voi vaikuttaa äänenväriin ja sitä kautta lauluääneen.

Tummahiuksinen nainen hymyilemässä leveästi musta hattu päässä
Jos hymyilet laulaessa, äänenvärisi on vaaleampi. (Kuva: Unsplash/Matheus Ferrero)

Vinkkejä oman äänen löytämiseen

Lauluääniä miettiessä tulee muistaa, että sekä miesten että naisten äänenväri muuttuu ajan kanssa. Vaikka äänenväri syntyy luonnostaan (muun muassa kurkunpään, nielun, ääniraon ja äänihuulten avulla) ja muuttuu ajan myötä, sitä voi myös harjoitella tietoisesti.

Tämä havainnollistuu hyvin imitoijissa, jotka matkivat muita ensisijaisesti äänen avulla. Omaa ääniväriä on vaikea täysin ymmärtää sen monitahoisuuden takia, mutta alta löytyy muutama keino, jotka auttavat sen hahmottamisessa ja muokkaamisessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei oman äänen kehittäminen tapahdu sormia napsauttamalla.

Oman äänialan ja tessituran tunnistaminen

Basso, baritoni, sopraano… Joillekin näistä voi tulla mieleen italialainen keittiö tai saippuaooppera, mutta musiikin osalta ne ovat äänityyppejä, joiden mukaan laulajia luokitellaan.

Äänityypin määrityksessä otetaan huomioon muun muassa laulajan ääniala, äänen raskaus, äänenväri sekä tessitura eli äänialan sisäinen mukavauus- ja vahvuusalue. Käytännössä nämä kaikki on liki mahdoton ottaa huomioon omatoimisesti, mutta sekin riittää, että pystyy määrittämään itselle matalimman ja korkeimman nuotin.

Tessituran käsite on tässä keskeinen: laulajan mukavuusalue ei sulje pois tiettyjä nuotteja laulajan äänialasta, vaan kyse on niiden nuottien tunnistamisesta, jotka laulaja pystyy tuottamaan rennosti ja helposti.

Jos osaat laulaa vireessä tai ymmärrät musiikin teoriaa, saatat pystyä määrittämään oman äänityyppisi sekä tessituran, mutta muussa tapauksessa se voi vaatia laulunopettajan apua.

Henkilö soittamassa bassokitaraa
Bassokitaran tapaan basso on äänityypeistä matalin, raskain ja tummin. (Kuva: Unsplash/set.sj)

Laulutuntien ottaminen

Laulamaan opetteleminen vaatii kovaa työtä laulun ja siihen liittyvien tekniikoiden osalta. Harjoittelun tulisi alusta alkaen keskittyä siihen, ettei mukaan tartu epäpuhtauksia tai muuten haitallisia tapoja, jotka hidastavat tai estävät kehitystä. Kenties laulutunnit Rauma olisi sinulle se oikea vaihtoehto?

Laulamista voikin olla vaikea harjoitella täysin itsenäisesti, minkä takia suosittelemme kaikille aloitteleville laulajille laulutunteja. Niitä voi löytää esimerkiksi musiikki- tai kansalaisopistosta, mutta myös netti on erinomainen vaihtoehto. Esimerkiksi Superprof tarjoaa laulunopetusta ympäri Suomen, eikä siitä tarvitse maksaa maltaita.

Säännöllinen harjoittelu

Laulaminen onnistuu lähes missä tahansa: työmatkalla, suihkussa, tiskatessa tai vaikkapa juoksulenkillä. Pohjimmiltaan laulamisessa on kyse fyysisestä suorituksesta, joka nojaa erinäisiin lihaksiin. Säännöllinen harjoittelu siis vahvistaa ja pitää oikeita lihaksia yllä. Se auttaa myös tutustumaan omaan äänenväriin ja kasvattaa repertuaaria. Säännöllistä harjoittelua suositellaankin erityisesti murrosikäisille, joilla lauluääni muuttuu eniten.

Harjoittelua kannattaa kuitenkin seurata: mitään ei kannata tehdä liikaa, ja varsinkin jos tekniikka on epäpuhdas, liiallisesta harjoittelusta voi aiheutua vaurioita. Varmista siis, ettet harjoittele liikaa, ja muista lämmitellä ääntä ennen jokaista harjoituskertaa.

Laulunopettajalta saat varmasti hyviä vinkkejä lauluharjoitusten ja -tekniikoiden osalta, jotta pystyt treenaamaan vahingoittamatta ääntäsi.

Kun oma ääni on löytynyt, on aika harjoittaa ja vahvistaa sitä.

Nuoria laulamassa keikkayleisössä
Harjoitus tekee mestarin, ja onneksi laulaminen onnistuu lähes missä tahansa. (Kuva: Unsplash/Kyle Smith)

Vinkkejä lauluäänen kehittämiseen

Äänialan laajentaminen

Äänialasi pitää siis sisällään ne nuotit, jotka pystyt luonnollisesti ja rennosti laulamaan, ja sitä voi kehittää harjoitusten ja ajan kanssa.

Oopperalaulaja Maria Callaksen tiedetään ajatelleen, ettei hän halua lokeroitua pelkäksi sopraanoksi. Onkin totta, että tiettyyn äänialaan jumittuminen ja uskominen, ettei se tule koskaan muuttumaan, voi sulkea monia tulevaisuuden ovia.

Sävelasteikon ja -korkeuksien harjoittelu sekä oman äänialan ääripäissä laulaminen ovat keskeisiä tapoja kehittyä. Kuten vanha sanonta kuuluu, harjoitus tekee mestarin.

Löydä edulliset laulutunnit helsinki?

Oikeanlainen lauluasento

Laulaminen on luonteeltaan todella fyysinen aktiviteetti, ja laulajan psyyke, asenne ja lauluryhti ovat siinä keskeisiä tekijöitä. Ennen laulamista kehon ja mielen tulisi olla rentona, sillä stressi vaikuttaa negatiivisesti esiintymiseen ja ääneen.

Lauluasennossa tärkeintä on se, että laulaminen lähtee rennosta ja mukavasta asennosta, mutta monen kohdalla tämä yhdistyy ryhdikkyyteen: se näyttää yleisölle vakuuttavalta ja auttaa olemaan tilanteessa skarppina. Yrität varmasti työhaastatteluissakin istua mahdollisimman ryhdikkäästi, sillä se viestii asiallisuudesta ja varmuudesta.

Ryhdikkyydestä on kuitenkin hyötyä myös laulun osalta, sillä hyvässä ryhdissä keuhkoihin virtaa vapaasti ilmaa ja pallea työskentelee tehokkaimmillaan.

Hengitysharjoitukset

Ryhdikäs lauluasento on siis tärkeää oikeanlaisen hengityksen kannalta. Huonolla ryhdillä keuhkot eivät välttämättä saa tarpeeksi ilmaan, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi hapen puutteen tunnetta, mitä kompensoidaan helposti äänihuulia kiristämällä.

Hengitysharjoitusten tulisi keskittyä syvähengitykseen, joka on optimaalinen ääntämisen ja laulamisen kannalta. Siinä pallea, vatsa, selkä ja kyljet toimivat tasapainossa ja taloudellisesti, ja keuhkot saavat tarvittaessa ilmaa pohjasta alkaen.

Ruskeahiuksinen nainen puhaltamassa lumihiutasia kämmeniltään
Oikeanlainen hengitystekniikka tekee laulamisesta taloudellista. (Kuva: Unsplash/freestocks)

Artikuloinnin kehittäminen

Artikulointi voi hyvinkin erottaa kaksi samantasoista laulajaa toisistaan. Jokaisen laulajan tulisikin panostaa ääntämiseen ja artikulointiin, ja niitä voi treenata tietoisesti harjoitusten avulla.

Puheääntämisen tiedetään vaikuttavan lauluääntämiseen, joten vaikeita kappaleita ja sanoja voi harjoitella aluksi puheen avulla. Mieti, miten tietyt vokaalit ja konsonantit tulisi ääntää ja missä kieli niissä on. Kun kielesi on rentona ja pystyt tuottamaan eri äänteitä mahdollisimman taloudellisesti, laulamisestakin tulee rennompaa.

Artikulaatio- ja ääntämisharjoituksista voi olla hyötyä myös yleisen esiintymisen ja puhumisen kannalta.

Kun äännät puhuessa oikein, teet todennäköisesti niin myös laulaessa.

Sopivien kappaleiden valitseminen

Itselle sopivien kappaleiden valitseminen on tärkeää sekä omien esitysten että tulevaisuuden kannalta. Hyväkin laulaja voi vaikuttaa keskinkertaiselta, jos hän laulaa vääränlaista kappaletta. Valitse siis äänialaasi ja tessituraasi sopivia kappaleita, mutta harjoittele myös sen ulkopuolisia kappaleita, jos haluat kehittää äänialaasi.

Säännöllinen lauluopetus voi auttaa laulamisen lisäksi myös sopivien kappaleiden löytämisessä. Vaikka olisit aina ajatellut olevasi tietyntyyppinen laulaja, ammattilainen voi tunnistaa äänestäsi sinulle vieraita piirteitä ja ominaisuuksia, jotka auttavat laulajana kehittymistä.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.