Laulaminen on osa monien elämää. Yhdelle se on osa kuoroharrastusta, toinen tykkää irrotella karaokelavoilla ja kolmas laulaa autossa kanssamatkustajien iloksi. Lauluharrastus ei vaadi aina harjoittelua, kaunista ääntä tai puhdasta tekniikkaa – kaikkia harrastajia yhdistää rakkaus musiikkiin. Mikäli tavoitteet ulottuvat kuitenkin suihkuverhon ulkopuolelle, laulajana on vaikea kehittyä ilman päämäärätietoista harjoittelua.

Vaikket pysty valitsemaan omaa sointiasi tai tessituraa eli äänesi mukavuusaluetta, voit kuitenkin kehittyä laulajana monella saralla. Lauluharrastusta aloittaessa suosittelemme laulunopettajan palkkaamista, sillä laulamiseen liittyy monia osa-alueita, joita maallikoiden on vaikea havaita ja ymmärtää.

Esittelemme seuraavaksi yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla voit kehittää lauluasi, harjoittelit sitten opettajan johdolla tai itsenäisesti.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Aloittelijan lauluvinkit

Äänen lämmittely

Usein kuulee puhuttavan äänenavaamisesta, mutta se on terminä hieman harhaanjohtava, sillä laulaminen on fyysinen, lihaksiin nojaava suoritus.

Kevyt kävely- tai hölkkälenkki ei välttämättä vaadi sen suurempia lämmittelyitä, mutta ennen kovempaa harjoitusta kokonaisvaltainen lihastenlämmittely on suositeltavaa: pohkeiden, reisien, pakaroiden ja käsien lämmittely ehkäisee vammoilta ja juoksu kulkee paremmin. Sama pätee myös laulamiseen.

Äänen osalta lämmittely keskittyy äänentuotto- ja hengityslihaksiin. Voit aluksi lämmitellä kehoasi pyörittämällä hartioita, käsiä ja lantiota ja siirtyä sitten hengityslihaksiin hengittämällä eri tavoin, esimerkiksi läähättämällä, pelkästään nenän kautta ja pitkillä uloshengityksillä.

Itse ääntä voi lämmitellä monella tapaa: a-, u- ja o-kirjainten käyttäminen osana lämmittelyä auttaa vokaalitilan avaamista, ja r-kirjaimella alkavat ilmaukset, kuten riio, ron tai roi, hierovat äänihuulia. Joidenkin lämmittelyyn kuuluu puolestaan m-äänteen mumiseminen ylös ja alas.

Miltä kuulostaisi edulliset laulutunnit helsinki?

Nainen laulamassa mikrofoniin raidallisessa paidassa
Äänen lämmittelyn tavoitteena on muistutella lihaksia siitä, miten ääntä tulisi tuottaa taloudellisesti. (Kuva: Unsplash/Abstral Official)

Hengitysharjoitukset

Hengittäminen on olennainen osa laulamista, sillä erityisesti voimakkaampi laulaminen kuormittaa keuhkoja. Tässä yksi helppo tapa harjoitella hengittämistä:

Makaa selälläsi ja laita pieni paino rintakehäsi päälle, esimerkiksi kirja. Tavoitteenasi on täyttää keuhkoja pohjasta asti, jolloin vatsasi ja palleasi nousee ja laskee. Oikeanlaisella tekniikalla kirjan tulisi siis nousta vain hieman hengityksen aikana. Hengitä ensin normaalisti, pidätä hengitystä lopuksi viisi sekuntia ja hengitä sitten rauhassa ulos.

Pallea on oikeanlaisen tekniikan ytimessä: kun hallitset syvähengityksen, jossa hengityslihaksia kuormitetaan tasapuolisesti, palleasi toimii ihanteellisesti ns. ääntöhengityksessä eli silloin, kun puhut tai laulat. Hengitystekniikan hallinta pyrkii rentouttamaan laulamista ja ääntä sääteleviä lihaksia, jotta ne pystyvät toimimaan vähäisellä jännityksellä.

Entä olisiko laulutunnit Rauma sinulle se oikea vaihtoehto?

Laulun projisointi

Laulun projisointi tarkoittaa tässä yhteydessä laulun onnistunutta suuntaamista yleisölle. Kuvittele opettaja, joka pelkällä puheellaan herättää huomiota ja kunnioitusta puhuessaan luokalle.

Laulamisen kohdalla tätä ei tulisi sekoittaa kovuuteen – äänen pitäisi olla kantava, ei pelkästään kova. Laulun projisoinnissa tulisikin painottaa voimakkuutta ja selkeyttä. Kuvittele siis, että laulat yleisölle, joka on 50 metrin päässä.

Projisointi kulkee käsi kädessä oikeanlaisen hengitystekniikan kanssa. Kun keuhkoistasi alkaa happi loppua, rentouta lihaksesi täysin ja hengitä sitten rauhassa sisään ilman, että pakotat hengitystä.

Keikkayleisöä ja kirkkaita valoja
Älä suuntaa lauluasi yleisön etu- vaan takariviin. (Kuva: Unsplash/Rachel Coyne)

Tiesitkö, että äänet lajitellaan eri tyyppeihin muun muassa äänialan, äänen raskauden sekä äänenvärin perusteella?

Äänen nasaalisuus

Ääni saa lopullisen voimakkuutensa ja sointinsa, kun ääniaaltoja heikkenee tai voimistuu ääntöväylässä, joka koostuu nielusta sekä suu- ja nenäontelosta. Nasaalinen eli nenäsointinen lauluääni syntyy, kun nenän kautta virtaa ilmaa ulos äänentuoton aikana.

Nasaalisuus on yhä yleisempää erityisesti pop-laulajien keskuudessa niin Suomessa kuin maailmalla, mutta sitä voi myös kontrolloida oikeanlaisten äänivirtojen avulla.

Yksinkertainen harjoitus on puristaa nenästä ja sanoa e. Päästä sitten nenästä irti – muuttuiko ääni? Jos muuttui, ilmaa virtaa nenästä laulun aikana. Tämä johtuu siitä, että kitalaen pehmeän takaosan nenäportti on laulaessa auki. Sen sulkemista voi harjoitella esimerkiksi laulamalla hieman liioitellulla hämmästys-ilmeellä. Myös tuoksutellessa ja haukotellessa kitalaen takaosa nousee.

Äänen vapauttaminen

Kaularangalla on tärkeä rooli äänen vapauttamisessa. Rentoutuminen ja notkeus parantavat ääntäsi ja tekevät laulamisesta miellyttävämpää. Sinun tulisi siis pyrkiä siihen, ettet jännittäisi vääriä lihaksia laulun aikana.

Voit ennen laulamista pyöritellä päätäsi hitaasti ympäri ja samalla ääntää esimerkiksi a-kirjainta. Varmista, että olkapääsi eivät liiku, pelkkä pää – näin rentoutat kaularangan ja kaulan lihaksia. Tämä voi auttaa esimerkiksi ramppikuumeen kanssa.

Muista myös, että laulamisen tulisi alkaa rennosta tilasta. Kiinnitä siis huomiota lauluasentoosi; tämä ei aina tarkoita ryhdikästä asentoa, sillä kullekin optimaalinen lauluasento vaihtelee. Etsi asento, jossa on mukava olla ja jossa lihakset ovat mahdollisimman rentoina. Hyvää ryhtiä ei tulisi kuitenkaan unohtaa, sillä se tehostaa erityisesti hengittämistä.

Laulutunnit edesauttavat tehokasta kehittymistä ja oppimista.

Nainen laulamassa mikrofoniin kädet levällään ja silmät kiinni
Mitä rennompi olet laulaessa, sitä vapauteempi äänesi on. (Kuva: Unsplash/Courtney Kammers)

Vireessä laulaminen

Vireessä laulaminen ja nuotissa pysyminen ovat jokaisen hyvän laulajan perusominaisuuksia. Käytännössä kyse on oikeiden sävelkorkeuksien laulamisesta tarkasti ja puhtaasti. Kyseessä ei ole yksinkertainen prosessi tai taito, vaan se vaatii aivojen, korvien ja lihasten yhteispeliä, jossa hengittäminen on jälleen keskiössä.

Vireessä pysymistä voi harjoitella monella tapaa, esimerkiksi siihen tarkoitettujen musiikkisovellusten tai jopa Singstarin avulla. Tärkeää on erotella, tiedostaako ja kuuleeko itse olevansa epävireessä. Jos kuulee, omaa laulua voi kehittää sinnikkäällä harjoittelulla, muun muassa eri sävelkorkeuksia havainnoimalla ja tuottamalla.

Voit valmistautua kappaletta varten käymällä sen melodiaa mielessä läpi ja kiinnittämällä huomiota jokaiseen nuottiin. Jos pystyt siihen, olet jo puolimatkassa ja voit antaa sävelkorvasi hoitaa loput.

Puhetekniikan ja ääntämisen hiominen

Selkeä artikulointi on mutinan vastakohta. Se on tärkeässä roolissa sekä suomen että vieraalla kielellä laulaessa.

Äänteet jaetaan vokaaleihin ja konsonantteihin, ja niiden tuottaminen tapahtuu huulten ja kielen yhteistyönä. Jos kappaleen sanojen ääntäminen tuntuu vaikealta, harjoittele vaikeita sanoja tekstistä irrallaan: Miksi sana on vaikea? Mistä kirjaimista se koostuu? Miten sen konsonantit ja vokaalit tulisi ääntää? Missä kieli on niitä äännettäessä?

Kuten Jyväskylän ammattikorkeakoulun verkkolehden artikkelista käy ilmi, puheen artikulaatio heijastuu laulamiseen. Jos siis ääntäminen tuottaa laulaessa ongelmia, harjoittele kappaletta puheen avulla. Yritä myös pitää leukasi rentona laulun aikana, sillä sen turha jännittäminen voi vaikeuttaa artikulointia.

Kielen asento

Kielen turha jännitys voi aiheuttaa monelle laulajille ongelmia, joita he eivät edes tiedosta. Ennen oikean asennon löytämistä kielen tulee olla rento muttei kuitenkaan hallitsemattoman veltto. Kielen saa rennoksi rentouttamalla leuan ja laittamalla kielen kärjen alaetuhampaisiin.

Kielen hallinnan tavoitteena on pystyä muodostamaan äänteitä mahdollisimman helposti, ja tämä onnistuu, kun se on pois nielusta ja rentona. Koita siis välttää sitä, että kieli painaa kurkunpäätä tai jää liian taakse.

Ruskea koira kieli ulkona
Omaa artikulointia voi kehittää esimerkiksi paremman kielikontrollin avulla. (Kuva: Unsplash/Tamas Pap)

Yhteenveto

Omaa laulamistaan voi harjoittaa monella tapaa. Monen aloittelevan laulajan kohdalla mielen lukot ovat yksi keskeisimpiä ongelmia. Jännitys ja omien taitojen kyseenalaistaminen estävät monia lauluharrastuksen aloittamisessa tai oman äänen kehittämisessä. Todellisuudessa kuitenkin vain muutama prosentti ihmisistä ovat todella laulutaidottomia, joten lähes kaikki pystyvät kehittymään laulajina, ja päätös harjoittelun aloittamisesta ja siihen panostamisesta vievät jo pitkälle.

Kun päätös on tehty, omaa laulamista tulisi tukea oikeanlaisella hengitystekniikalla. Vaikka itse laulutekniikassa olisi hiottavaa, hengittäminen luo sille vakaan ja taloudellisen pohjan. Mitä paremmin tiedostat laulamisessa aktiiviset kehonosat, sitä paremmin pystyt kontrolloimaan lauluasi.

Itse laulun ja lauluäänen harjoittaminen onnistuu parhaiten lauluopettajan johdolla. Yhdelle sävelkorkeudet tuottavat ongelmia, toinen ei ole tyytyväinen sointiinsa ja kolmas väsyy laulaessa epäpuhtaiden tekniikoiden takia. Oli syy mikä tahansa, Superprof tarjoaa ammattitaitoista laulunopetusta edullisesti.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

4,00 (2 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.