Muistatko suosikkiopettajasi ala- ja yläasteelta tai lukiosta? Minkälainen vaikutus heillä oli ja miten he muovasivat osaamistasi? Kaikilta löytyy varmasti positiivisia muistoja lapsuuden opettajistaan – joillekin hyvä opettaja tarkoittaa tehokkuutta, sellaista opettajaa, jonka tunneilla oppi hyvin. Toisille hyvä opettaja on puolestaan sellainen, jonka tunneilla on mukava olla.

Hyvä opettaja voi tehdä ”tylsästä” oppiaineesta todella mielenkiintoisen ja hauskan ja kannustaa opiskelijoita panostamaan aineeseen enemmän ja ehkä jopa hakemaan alan jatko-opintoja. Opettajan roolia ei siis tulisi koskaan vähätellä, varsinkaan nuorten oppijoiden kohdalla.

Vanhemmalla iällä koulumaista opetusta ei ole samalla tavalla tarjolla, mutta yksityisopetusta on. Yksityisopetuksen suosio on ollut viimeisen 10 vuoden aikana kovassa nosteessa, ja aikuisiän opiskelukin on yleistynyt. Sekä koulu- että työelämä kannustaa jatkuvaan oppimiseen, ja se on erityisen ajankohtaista ohjelmoinnissa.

Ohjelmoinnista järjestetään paljon kurssimuotoista opetusta sekä täydennyskoulutusta, millä yritetään kouluttaa alalle lisää osaajia. Näiden lisäksi koodausta voi opiskella myös yksityisopettajan johdolla, joko paikan päällä tai etänä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Koodaus
Miska
4,7
4,7 (2 arvostelua)
Miska
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niilas
Niilas
6€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Miska
4,7
4,7 (2 arvostelua)
Miska
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niilas
Niilas
6€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Yksityisopettajan rooli oppimisessa

Yksityisopettajat ovat kuin monitoimityökaluja – jokaisen asiakkaan tilanne on yksilöllinen, ja omaa opetustaan on aina räätälöitävä asiakkaan tarpeisiin. Koodaus on puolestaan monelle aloittelijalle hankala aihe oppia, joten yksityisopetus ja koodaus kohtaavat erinomaisesti.

Tässä muutama erinomainen syy opiskella koodausta yksityisopettajan johdolla:

  • Mukautuvaisuus. Yksityisopettajien parhaita puolia ovat joustavuus ja kyky mukautua eri tilanteisiin. Jos opiskelet koodausta esimerkiksi tietojenkäsittelytieteiden yhteydessä korkeakoulussa, noudatat tiettyä ennalta laadittua opintosuunnitelmaa. Et siis pysty vaikuttamaan opetettavaan sisältöön, mikä voi vaikeuttaa itselle hankalien osa-alueiden omaksumista. Yksityisopettajan kanssa pystyt puolestaan suoraan päättämään, mitä haluat opiskella ja mihin haluat keskittyä, ja opetus noudattelee toiveitasi ja tarpeitasi.
  • Tehokkuus. Yksityisopetuksen tehokkuus liittyy sekä opetuksen tehokkuuteen että sen edullisuuteen. Laajemmat kurssi- tai tutkintokokonaisuudet voivat keskittyä osa-alueisiin, jotka eivät ole itselle niin tärkeitä tai mielenkiintoisia, joten kaikki eivät aina saa kursseista rahoilleen vastinetta, mikä tekee yksityisopetuksesta kustannustehokasta. Tämä pätee erityisesti heihin, jotka haluavat oppia esimerkiksi ohjelmoinnin perusteet mahdollisimman varmasti ja nopeasti.
  • Tietotaito. Ohjelmointi ja koodaus ovat molemmat monitahoisia taitoja, joihin voi olla vaikea päästä sisään omatoimisesti. Yksityisopettajilta löytyykin valmis tietopankki, joka on asiakkaan käytettävissä aina tarvittaessa. He pystyvät siis vastaamaan kaikkiin askarruttaviin kysymyksiin ja suunnittelemaan opetuksen aloittelijoille sopivaksi.
Kirjoja kirjahyllyssä
Hyvä yksityisopettaja pystyy tarjoamaan oppijalle sopivia materiaaleja ja tehtäviä. (Kuva: Unsplash/Kenny Eliason)

Mistä hankkia opetusta?

Ajatus yksityisopetuksen hankkimisesta voi miellyttää monia, mutta siihen voi liittyä erilaisia käytännön kysymyksiä, jotka tekevät prosessin aloittamisesta hankalaa. Mistä laadukasta yksityisopetusta voi löytää? Kuinka paljon siitä pitää maksaa?

Suomessa yksityisopetus on perinteisesti rajoittunut varakkaimpiin perheisiin kohtalaisten kalliiden hintojen vuoksi. Se on myös herättänyt paljon keskustelua siitä, onko yksityisopetus osaltaan kasvattamassa kuilua opiskelijoiden välillä, sillä kaikilla ei ole siihen varaa.

Tänä päivänä yksityisopetuksen kysyntä on noussut, ja samaan aikaan hinnat ovat laskeneet, ja Superprof pyrkiikin tarjoamaan laadukasta mutta edullista yksityisopetusta. Superprof on yksi Suomen suurimmista yksityisopetusta tarjoavista alustoista, ja sen valinnalle on monia hyviä syitä:

  • Monipuolisuus. Superprofilla on yli 19 miljoonaa opettajaa yli tuhannessa aiheessa ympäri maailmaa, joten itselle mieluista opetusta löytää varmasti. Voit löytää laadukasta suomenkielistä opetusta sekä lähiopetuksena että etänä, tai voit halutessasi etsiä myös vieraskielistä opetusta.
  • Edullisuus. Superprofilta löytyy opetusta kaikkien budjettiin. Jokainen yksityisopettaja määrittelee hintansa vapaasti, ja hintoihin vaikuttavat esimerkiksi opettajan koulutustausta, kokemus ja opetettava aihe. Lähes kaikki Superprofin yksityisopettajista tarjoavat myös ensimmäisen tunnin ilmaiseksi, joten kokeileminen on tavattoman helppoa.
  • Kokeneet tuutorit. Sivustoltamme löytyy jokaiselle jotakin: Osa yksityisopettajista on opiskelijoita, jotka haluavat kerryttää opetuskokemusta. Toiset ovat taas pitkänlinjan ammattilaisia, jotka tarjoavat yksityisopetusta sivutoimisesti. Jotkut taas ovat rutinoituneita opettajia, joilta löytyy opetuskokemusta kouluista.
  • Laadukas asiakastuki. Jotkut voivat karttaa suurempien yritysten tarjoamaa yksityisopetusta ja suosia yksityisen puolen opettajia, mutta Superprofin asiakastuki ja -palvelijat varmistavat sen, että jokaista asiakasta kuunnellaan luottamuksellisesti ja nopeasti asiakkaan ehdoilla.
Punahiuksinen naisopettaja taulun edessä kynä kädessä
Yksityisopettajat pyrkivät kuuntelemaan asiakkaiden tarpeita ja muovaamaan opetuksen heille sopivaksi. (Kuva: Unsplash/ThisisEngineering RAEng)

Etä- vai lähiopetus?

Etäopetuksen yleistymisen myötä on keskusteltu paljon siitä, miten se eroaa lähiopetuksesta ja onko se todella tehokasta. Kysymyksiin ei ole yksittäisiä oikeita vastauksia, vaan sopivin opiskelumuoto riippuu tilanteesta.

Monet suosivat lähiopetusta ja koulujen tarjoamaa konkreettisempaa lähestymistapaa. Opettajien läsnäolo tehostaa tutkitusti monien oppimista, ja paikan päällä tapahtuva opetus tyydyttää myös sosiaalisia tarpeita. Joillekin kotoa ei puolestaan löydy sopivaa opiskeluympäristöä, tai siellä voi olla vaikea saada asioita tehokkaasti tehtyä.

Toisille etäopetus taas sopii hyvin: parhaimmillaan opiskelun voi aikatauluttaa täysin itse, joten opiskella voi esimerkiksi työpäivän jälkeen tai oman vireystilan mukaan. Vaikka opetus tapahtuisi aikataulutetusti, kouluun tai opistolle siirtymiseen ja valmistautumiseen ei kulu samalla tavalla aikaa. Nykyään monelta löytyy myös kotikone, joka mahdollistaa opiskelun etänä.

Mieti siis ennakkoon, minkälainen opetustapa sopii sinulle, jotta yksityisopetus lähtee tehokkaasti käyntiin. Lähes kaikki yksityisopettajamme tarjoavat sekä lähi- että etäopetusta, ja koronapandemian aikaan etäopetus on myös ollut se turvallisin vaihtoehto.

Ohjelmoinnin harjoittelun kohdalle etäopetus sopii erityisen hyvin; internet on pullollaan koodaukseen ja ohjelmointiin liittyvää tietoa, joten harjoittelu ei välttämättä vaadi fyysisiä materiaaleja. Lisäksi ohjelmoinnista kiinnostuneilta löytyy todennäköisesti siihen käypä kone, joten etätapaamisen vaatimukset täyttyvät usein ilman erillisiä panostuksia.

Entäpä jos läheltä ei löydy sopivaa yksityisopettajaa eikä ajatus etäopetuksesta houkuta? Koodausta voi opiskella myös itsenäisesti, mutta se vaatii säännöllistä harjoittelua ja panostamista. Jos taas tavoitteena on mahdollisimman varma ja pitkä työura ohjelmoinnin parissa, kannattaa harkita kokonaisten tutkintojen suorittamista.

Kokouspuhelu kannettavan näytöllä ja muki pöydällä
Sekä opetuskerrat että harjoitukset voi tehdä kätevästi etänä. (Kuva: Unsplash/Chris Montgomery)

Itseopiskelu on myös vaihtoehto

Ohjelmointia ja koodausta pystyy opiskelemaan myös kotoa käsin itsenäisesti, mutta alkuun pääsemisessä suosittelemme esimerkiksi yksittäisten opetustuntien hankkimista tai koodauskursseille osallistumista. Pelkillä perusteilla pääsee jo melko pitkälle, ja niiden avulla itsenäisestä opiskelusta tulee helpompaa ja selkeämpää.

Esimerkiksi Aalto yliopiston ja Helsingin yliopiston ilmaiset ohjelmoinnin verkkokurssit ovat hyvä vaihtoehto: ne tarjoavat laadukkaan katsauksen ohjelmoinnin perusteisiin, ja niitä pystyy tekemään missä tahansa, milloin tahansa. Jos koodauksesta innostuu toden teolla, Helsingin yliopiston johtama Digital Education for All (DEFA) -hanke avaa puolestaan tietojenkäsittelytieteen ensimmäisen vuoden opinnot kaikille.

Itseopiskelun tulee kuitenkin olla päämäärätietoista, jotta se on tehokasta. Ohjelmointikielen valintaan kannattaa panostaa opiskelun alkuvaiheilla, sillä kielet vaikuttavat pitkälti siihen, mitä koodilla pystyy tekemään. Harjoittelussa kannattaa panostaa myös käytännön puoleen ja kokeilla rohkeasti – erheistähän sitä oppii parhaiten. Tulee myös muistaa, että opiskelu ei ole koskaan joko/tai-kysymys. Muutama laadukas yksityisopetustunti tai perehdytyskurssi voi tarjota kaikki tarvittavat avaimet itsenäiseen harjoitteluun, joten hybridimalli voi olla monelle se paras vaihtoehto.

Mieti siis, mitä ohjelmoinnilta haluat ja mitkä ovat tavoitteesi. Jos haluat vahvistaa tai kehittää osaamistasi tehokkaasti, yksityisopetus voi olla paras vaihtoehto siihen. Jos taas haluat kokeilla, mistä koodaamisessa on kyse, se voi onnistua myös omatoimisesti. Jos taas haikailet tosissaan koodaajan ammatista, kattavammat opinnot ovat todennäköisesti paras vaihtoehto sinulle.

Pidä kuitenkin se mielessä, että koodaajaksi ei kasveta hetkessä; ohjelmoijien kohdalla oman osaamisen kehittäminen on erityisen tärkeää, sillä ohjelmointiala kehittyy todella nopeaa vauhtia.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.