Yhteiskunnan kehityksen, sähköistymisen ja digitalisoitumisen myötä ohjelmointi on nostanut päätään, ja ohjelmoijia tarvitaan kaikkialla.

Koodauksen voi ajatella ihmisen ja tietokoneen välisenä viestintänä – ilman ohjeita tietokoneet ovat pelkkää mekaniikkaa, tyhmiä. Ne eivät pysty toimimaan omatoimisesti, joten kaikki, mitä tietokoneet tekevät, ovat ihmistyön tulos. Ohjelmoinnin kohdalla tietokoneet eivät tarkoita pelkästään pöytäkoneita tai kannettavia, vaan niitä on kaikkialla: autoissa, pesukoneissa, puhelimissa.

Tällainen kehitys on osaltaan yleistänyt myös itse- ja etäopiskelun suosiota, ja koodaustakin voi opiskella hyvin netissä. Monet ammattiohjelmoijat tai -koodaajat ovatkin päätyneet alalle harrastusten avulla; koodia tarvitaan kaikkialla, ja monen kohdalla harjoittelu alkaa omien kiinnostuksenkohteiden kautta.

Käydään seuraavaksi siis läpi, miten ohjelmointia ja koodausta voi opiskella verkossa ja minkälaisia opiskelumuotoja on tarjolla.

"Tiesitkö, että Suomessa koodauksen opinnot alkavat nykyään jo ala-asteen ensimmäisellä luokalla?"

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Koodaus
Miska
4,7
4,7 (2 arvostelua)
Miska
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niilas
Niilas
6€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Miska
4,7
4,7 (2 arvostelua)
Miska
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niilas
Niilas
6€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Verkko-opetuksen suosion kasvu

Viimeisen kahden vuoden aikana valtaosa ihmisistä on joutunut siirtymään etätöihin koronapandemian vuoksi. Joillekin tämä ei ole sopinut – kotoa ei ehkä ole löytynyt tarvittavaa työtilaa ja -rauhaa, tai sitten oman työrytmin säätely on osoittautunut haasteelliseksi.

Monet ovat kuitenkin nauttineet etätöistä ja niihin liittyvistä eduista, ja monilla aloilla tullaan varmasti hyödyntämään etätyömahdollisuuksia myös jatkossa.

Etä-liitteen suosio on kasvanut myös työnteon ulkopuolella. On etäpalavereita, etäkahvitteluita, etäjumppia ja etähaastatteluita, kuten myös etäopintoja. Ihmisille on siis osittain pakon sanelemana tarjottu vaihtoehtoisia tapoja suorittaa tavallisesti paikan päällä tapahtuvia aktiviteetteja, ja trendi vaikuttaa jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Koodauksen ja ohjelmoinnin osalta verkko-opetuksen yleistyminen on myös ymmärrettävää. Huutava pula koodaajista on pakottanut organisaatioita tarjoamaan lyhytaikaisia koulutuksia tai alkeiskursseja, joilla pyritään saamaan alalle lisää osaajia. Opetusmuotojen lyhyen keston vuoksi opiskelu onnistuu hyvin myös verkossa, ja etäopiskelu tavoittaa huomattavasti suuremman yleisön.

Lisäksi koodaus on universaalia: Suomessa ei koodata eri kielellä kuin esimerkiksi Saksassa, joten verkko-opiskelussa pystyy hyvin hyödyntämään kaikkea sitä materiaalia, jota internet pystyy tarjoamaan. Opinnot eivät siis nojaa fyysiseen materiaaliin niin paljon kuin monet muut aiheet.

Python-koodia näytöllä
Ohjelmointikielten universaaliuden myötä ohjelmointitaidoilla voi työllistyä myös ulkomaille. (Kuva: Unsplash/Chris Ried)

Verkossa opiskelun edut

Verkko-opiskelu yleistyy yleistymistään, mutta miksi se peittoaisi lähiopetuksen? Opettajan fyysinen läsnäolo ja opiskelupaikalle meneminen ovat monelle tärkeitä asioita mitä tulee opiskelutehoon, mutta etäopinnoissa on loppupeleissä enemmän hyötyjä kuin haittoja:

  • Joustavat aikataulut. Iso osa verkossa olevista kursseista voi suorittaa omassa tahdissa, mikä sopii erityisesti opiskelijoille ja työssäkäyville, joilla aika on kortilla. Joustavuutta on myös opiskelupaikan osalta, sillä voit opiskella siellä, missä itselle parhaiten sopii.
  • Edullisuus. Jos verrataan yleisellä tasolla etäkurssien hintoja lähikursseihin, ero on usein huomattava. Koodauksen kohdalla monet alkeiskurssit ovat myös ilmaisia, osittain varmasti työvoimapulan takia, mikä tekee etäopinnoista todella kannattavia.
  • Vastuullisuuden kehittäminen. Itsenäisten opintojen tekeminen vaatii selkärankaa, jotta kaiken tarvittavan saa tehtyä aikataulussa. Tästä syystä opiskeluun kannattaa olla oikeaa motivaatiota, joko sisäistä tai ulkoista, jotta mielenkiinto pysyy yllä ja opinnot etenevät.
  • Kokeilemisen helppous. Jos opiskeltavasta aiheesta ei ole täysin varma, sen kokeileminen on tavattoman helppoa etänä. Yksittäiset kurssit eivät maksa paljoa tai sitten ne ovat ilmaisia, joten opiskeluun ei tarvitse heti sitoutua täysillä.

Verkossa opiskelu on siis erinomainen vaihtoehto lähiopetukselle. Sen avulla omaa osaamistaan voi kehittää ja päivittää haluamallaan tavalla ja silloin, kun itselle sopii. Jos alkuun pääseminen aiheuttaa vaikeuksia, lisäboostia voi etsiä koodauskursseilta tai yksityisopetuksesta.

Henkilö rusertavassa paidassa kannettavan ääressä
Etäopiskelija voi tehdä tehtäviä ja harjoitella missä tahansa, milloin tahansa, kunhan tietokone on matkassa. (Kuva: Unsplash/Christin Hume)

Koodauksen verkkokurssit ja tietopankit

Internet on pullollaan monenlaista opetusmateriaalia, esim. kokonaisia verkkokursseja, kirjallisia oppaita ja opetusvideoita, sekä suomeksi että englanniksi. Opiskelumateriaalia tarjoavat myös monet tahot, joten materiaalien luotettavuudessa, kattavuudessa ja laadussa voi olla eroja. Harjoittelun aloittaminen voi siis olla vaikeaa, jos aiheesta ei ole aiempaa kokemusta.

Listaamme seuraavaksi hyviä vaihtoehtoja, jotka soveltuvat erityisesti aloitteleville koodaajille.

MOOC

MOOC-lyhenne tulee englannin kielen sanoista ”Massive Open Online Course”, ja tällaisten kaikille avointen ilmaisten verkkokurssien suosio on kasvanut myös Suomessa. Ohjelmoinnin osalta MOOC-opintoja tarjoavat esimerkiksi Aalto ja Helsingin yliopisto.

Aallon tarjoama kurssi vastaa tietotekniikan koulutusohjelman ensimmäisen vuoden ohjelmointikurssia "Ohjelmointi 1", ja se keskittyy olio-ohjelmoinnin perusteisiin sekä ohjelmien suunnitteluun. Kurssilla käsitellään myös ohjelmointityökaluja sekä funktionaalista ohjelmointia. Kurssilla on käytössä sähköinen oppikirja, ja harjoitustehtäviä pystyy tekemään ajasta ja paikasta riippumatta.

Helsingin yliopiston tarjoama "Ohjelmoinnin perusteet ja jatkokurssi" sisältää puolestaan nimensä mukaisesti kaksi 5 opintopisteen suuruista kurssia. Kumpikin kurssi sisältää 7 osaa, joista on luentotallenteet, ja kurssille saa ohjausta joko paikan päällä Helsingin yliopiston kampuksella tai sitten Discordissa etänä. Myös tämä kurssi sisältää kattavan materiaali- ja tehtäväpaketin.

Ohjelmoinnin MOOC-kurssien parhaita puolia on se, että ne eivät edellytä aiempaa ohjelmointiosaamista.

Ohjelmointiputka

Ohjelmointiputka on yksi kattavimmista suomenkielisistä ohjelmoinnin tietopankeista. Se sisältää perustietoa ohjelmoinnista ja tukee sen opettelua sekä itsenäistä työtä. Sivustolla on myös keskustelupalsta, jossa voi kysyä neuvoja, esitellä projekteja tai jutella niitä näitä. Ohjelmointiputkan oppaita ja tehtäviä kehitetään myös jatkuvasti.

Halusit siis opetella C#, JavaScript tai Python-ohjelmointikieltä, opiskella koodauksen perusteita tai perehtyä pelinteon alkeisiin, kannattaa tutustua sivustoon. Ohjelmointiputkassa järjestetään myös aika ajoin hakkerointikilpailuja, joissa pääsee testaamaan omaa osaamistaan.

Codecademy

Kuten aiemmin tuli ilmi, koodauksen kieli on universaalia. Jos englanti siis sujuu, kannattaa harkita Codecademya. Sivusto on täynnä koodaukseen ja ohjelmointiin liittyvää tietoa ja harjoituksia, ja sen avulla voi opiskella esimerkiksi yleisimpiä ohjelmointikieliä.

Sivusto tarjoaa eritoten aloittelijoille sopivaa opiskelumateriaalia, ja sen verkkokursseja voi suorittaa omaan tahtiin. Sivustolta löytyy myös kysely, jonka avulla voi selvittää omaa taitotasoaan sekä rajata koodauksen kenttää omien kiinnostuksenkohteiden mukaan.

Henkilö maksamassa sähköiseen maksupäätteeseen
Ohjelmoinnin ja koodin tarpeeseen voi törmätä lähes kaikkialla. (Kuva: Unsplash/Blake Wisz)

Vinkkejä ohjelmoinnin opiskeluun

Koodausta ja ohjelmointia voi siis opiskella monella tapaa, mutta siitä ei pääse yli eikä ympäri, että niiden oppiminen vaatii aikaa ja kovaa työtä. Se on taito, joka vaatii runsaasti harjoittelua, ja kurssien itseohjautuvan luonteen vuoksi harjoitteluun tulee sitoutua.

Koodaus on kuitenkin niin yleistä ja kovassa huudossa, että tukea, neuvoja ja oppimismateriaaleja on helposti saatavilla. Tässä meidän vinkkimme ohjelmoinnin opettelun aloittamiseen:

  • Aloita yleisestä koodauskielestä. Ohjelmointikieliä on lukuisia, ja aloittelevan koodaajan voi olla vaikea löytää niistä itselle sopivaa. Monet ammattiohjelmoijat hallitsevat useita kieliä ja valitsevat niiden joukosta käyttötarkoitukseen parhaan, mutta aloittelijan kannattaa valita mahdollisimman monikäyttöinen kieli, kuten Java, Python tai C#. Jos tiedät jo, mihin haluat ohjelmointitaitojasi käyttää, perehdy ennakkoon, mikä kieli tukee sitä parhaiten.
  • Harjoittele käytännössä. Älä käytä liikaa aikaa ohjelmoinnin teoriapuoleen, vaan painota käytännöllistä harjoittelua. Kun opit uuden tekniikan tai uuden koodin osan, kokeile sitä käytännössä. Jos tulos ei ole halutun kaltainen, yritä selvittää, mikä meni pieleen – erheistä oppii parhaiten.
  • Aloita maltillisesti. Kun alat miettiä ensimmäistä projektiasi, aloita pienestä ja yksinkertaisesta ideasta, jonka saat varmasti toteutettua. Jos projekti on liian laaja, se jää helposti kesken, eikä työ kanna hedelmää.
  • Älä polta itseäsi loppuun. Koodaaja ei ole koskaan täydellinen – aina löytyy jotain uutta opiskeltavaa, joten harjoittelua tulee muistaa rytmittää oikein. Kun projektissa tulee vastaan ongelmia, älä hakkaa päätäsi seinään turhaan, vaan anna aivojen prosessoida tietoa rauhassa. Tämä pätee myös valmiisiin projekteihin; käytä aikaa miettimiseen – mikä meni hyvin, mikä huonosti ja mitä tekisit jatkossa toisin?

Älä myöskään epäröi kysyä apua, jos alkuun pääsemiseminen tuntuu vaikealta. Koodauksen kenttä on niin laaja, että opinnot kannattaa aloittaa koodauskurssin tai muun ohjatun opetuksen muodossa, ja yksityisopetus on myös erinomainen vaihtoehto.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.