Jokaisella lapsella on omat mieltymyksensä eri oppiaineita kohtaan. Jotkut ovat taiteellisesti lahjakkaita ja tykkäävät ilmaista itseään kuvaamataidon tunneilla, toiset taas ovat vahvoja kielissä esimerkiksi videopeliharrastuksen myötä – jotkut saattavat tykätä kemiasta ja luonnontieteistä kaikkein eniten.

Tästä huolimatta kemialla, matematiikalla ja fysiikalla on monessa paikassa maine muita vaikeampana ja tylsempänä tai vähemmän suosittuna aineena. Luonnontieteellisten aineiden vaikeus johtuu monen kohdalla niiden vaatimista matemaattisista taidoista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kemiassa voisivat kehittyä ainoastaan matemaattisesti lahjakkaimmat ja tutkijoiksi tähtäävät – kaikki pystyvät oppimaan kemiaa, kunhan opetus- ja oppimistavat ovat vain oikeat, ja opetuskertojen hauskuus on siinä keskeisessä roolissa.

Yksi hyvä tapa on yrittää auttaa lapsia ymmärtämään tieteiden rooli ja hienous jokapäiväisessä elämässä. Matematiikkaan panostaminen auttaa konkreettisesti alakoulun loppupuolella alkavaan fysiikka-kemiaan, mutta yleinen kiinnostus, motivaatio ja myönteinen asenne auttavat myös paljon ja tekevät kemiasta helposti lähestyttävämmän.

Esittelemme seuraavaksi tapoja, joilla lapsia saa rohkaistua kemian pariin ja jotka tekevät opiskelusta ja kemiasta hauskaa.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Kemia
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hanna
Hanna
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kristiina
Kristiina
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Silja
Silja
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lilian
Lilian
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hanna
Hanna
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kristiina
Kristiina
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Silja
Silja
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lilian
Lilian
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kaikki voivat oppia kemiaa

Kemia mielletään siis vaikeaksi oppiaineeksi sekä lasten että aikuisten keskuudessa, ja tämä voi itsessään hankaloittaa kemian oppimista. Todellisuudessa kemia ei ole sen vaikeampi aine kuin monet muutkaan, jos motivaatio on kohdallaan ja mahdollisten ongelmien alkuperä on tunnistettavissa.

Kemiaan liittyvät ongelmat voivat johtua esimerkiksi liian passiivisista opetustavoista, jotka tuntuvat oppilaista tylsiltä. Joillekin liian rauhaton opiskeluympäristö tai puutteellinen tuki haittaavat tehokasta oppimista, kun taas toiset ovat kiinnostuneita kemiasta, mutta matematiikan osaaminen laahaa hieman perässä.

Jos kemiaan siis saa luotua positiivisen suhtautumisen heti pienestä pitäen, oppiminenkin sujuu eittämättä hyvin. Jos tämä ei onnistu, kannattaa miettiä ongelmien alkuperää ja syytä. Monelle se juurtuu matematiikkaan, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä vahvistaa osaamistaan esimerkiksi tehokkaan kertauksen muodossa. Todellisuudessa lähes jokainen pystyy oppimaan kemiaa, eikä se vaadi poikkeuksellista lahjakkuutta.

Jos kemia ei ole sen vaikeampaa kuin muutkaan aineet, vaan se tuntuu tylsältä, kemiasta voi tehdä hauskempaa esimerkiksi kemiaa käsittelevien tv-sarjojen tai hauskojen työkirjojen avulla. Myös kotona tehtävät testit ovat erinomainen tapa yhdistää oppikirjojen kemia käytäntöön.

Henkilö kaataa violettia nestettä lasista koepulloon
Lapsille suunnatuissa kokeissa yllättäviä reaktioita ja hienoja värejä saadaan aikaan yksinkertaisilla ainesosilla. (Kuva: Unsplash/Louis Reed)

Kemian harjoittelu kotona

Iso osa oppimisesta tapahtuu itsenäisenä työnä, ja myös kemian osaamista voi vahvistaa kotoa käsin. Oppiminen ei nojaa vain teoreettiseen tietoon tai kotiläksyjen tekemiseen, vaan motivaation ja kiinnostuksen ylläpitäminen ovat siinä keskeisessä roolissa. Jos lapsi ymmärtää, mitä hyötyä kemian opiskelusta on, opittavat asiat eivät tunnu enää niin kaukaisilta.

Kun lapsen saa ymmärtämään, että kemiassa ei ole kyse vain alkuainetaulukosta ja kaavoista paperilla, oppiaineen liittyvä tylsyyden stigma voi hävitä. Tässä muutama hyvä tapa, jolla lapsen kemian opiskelua voi tehostaa ja monipuolistaa:

 • Kotiläksyihin voi panostaa ja käyttää ekstra-aikaa.
 • Lapsille suunnattujen ja kemiaa käsittelevien tv-sarjojen katsominen tuo harjoitteluun monipuolisuutta ja sopivat diginatiiville lapsille hyvin.
 • Kotiin voi ostaa oman kemiasetin, joka mahdollistaa esimerkiksi hauskojen kemiallisten kokeiden tekemisen.
 • Lapsille on kirjoitettu monenlaisia kemiaan liittyviä kirjoja, jotka ovat oikeasti hauskoja.
 • Yleistä mielenkiintoa voi kohottaa esimerkiksi tiedekeskusvisiiteillä.

Kotisetin ja -kokeiden tekeminen ei vaadi suurta rahallista panostusta, vaan monenlaiset kokeet onnistuvat jokaisesta kodista löytyvillä perusvälineillä. Jos sellaista ei halua väsätä itse, monet kaupat myyvät myös valmiita settejä sekä ohjekirjoja lukuisiin eri kokeisiin.

Yle tarjoaa erinomaisen lähteen tieteellisille sarjoille. Monet niistä on suunniteltu opetuskäyttöön, mutta niitä voi tehdä myös kotona. Esimerkiksi Tiedealus, Tiedonhyvä ja Tiedepankki tarjoavat kaikki mielenkiintoista kemiaan liittyvää tietoa lyhyissä paketeissa, joten niiden katsominen on helppoa ja nopeaa.

Elämyksiä kemiasta, Ihanan iljettävät tiedekokeet ja Tiedeleikkejä pikkututkijoille tarjoavat puolestaan hyviä ja turvallisia kokeita eri-ikäisille lapsille. Materiaaleja valitessa tuleekin ottaa huomioon niiden turvallisuus ja iän mukainen soveltuvuus. Varmista siis, että valitsemasi kirja tai koe sopii lapsellesi, jotta se ei ole liian haastava.

Löydä juuri sinulle sopiva kemian kurssi Superprofilta.

Tieteilijä elektronimikroskoopin ääressä suojalasit päässä
Vierailut laboratorioon tai tiedekeskukseen voivat sytyttää palon kemiaa kohtaan. (Kuva: Unsplash/National Cancer Institute)

Hauskat kemialliset kokeet lapsille

Yksi parhaista tavoista herättää lapsen kiinnostus kemiaa kohtaan on kotona tehtävät kemialliset kokeet. Kuten aikaisemmin tuli ilmi, niitä on tarjolla niin netissä kuin kirjoissa, ja niiden tekemiseen on saatavilla valmiita settejä, mutta monet hauskat vaihtoehdot onnistuvat myös ilman sen suurempia välineitä.

Kemiallisten kokeiden teho perustuu niiden hauskuuteen. Lapset ovat luonnostaan kokeilunhaluisia, uteliaita ja rajoja rikkovia, mitä kemialliset kokeet tukevat. Ne rohkaisevat lasta myös tekemään asioita konkreettisesti ja siirtävät oppikirjoissa olevat reaktiot käytäntöön, mikä tehostaa oppimista.

Jos siis etsit kotiin sopivia, turvallisia ja helppoja kokeita, tässä muutama vaihtoehto:

 • Tulivuorenpurkaus ruokasoodan ja etikan avulla
 • Näkymättömällä musteella kirjoittaminen sitruunamehulla
 • Mönjän tekeminen maissijauhoa ja vettä sekoittamalla

Kaikkia kokeita suunnitellessa ja tehdessä tulee varmistaa muutama asia:

 • Tila sopii valitulle kokeelle. Esimerkiksi tulivuorenpurkaus ruokasoodalla ja etikalla kannattaa tehdä vadissa, sillä niiden reaktio kuplii ja kuohuu nopeasti. Minttupastillin ja kokiksen sekoittaminen kannattaa puolestaan tehdä ulkona, sillä niiden reaktiosta aiheutuva purkaus on todella voimakas.
 • Käytettävät materiaalit ovat turvallisia käyttää kaikille kokeeseen osallistujille. Vaikka aineet olisivat itsessään tuttuja ja turvallisia, jotkut reaktiot voivat yllättää, joten ne kannattaa aina varmistaa ennen varsinaisen kokeen tekemistä.
 • Tehtävien kokeiden tulisi sopia lapsen taitotasoon ja ikään. Pienimmille lapsille pelkkä ainesosien mittaaminen voi olla vaikeaa, ja vanhemmille suunnatut kokeet voivat olla yksinkertaisesti liian monivaiheisia ja haastavia.
Leivonta-aineksia työtason päällä
Monet kotitestien ainesosat löytyvät talouksista jo valmiiksi, ja kemiallisia reaktioita voi löytää myös leivonnasta. (Kuva: Unsplash/Annie Spratt)

Koe onnistuu parhaimmillaan silloin, kun tulos on odotetun kaltainen ja siitä jää jotain mieleen. Hieno ”tulivuorenpurkaus” voi herättää mielenkiinnon kemian opiskeluun, mutta se ei opeta itsessään paljoa, jos sen takana oleva reaktio ei jää mieleen.

Liian vaikeat kokeet voivat sisältää lapselle vieraita ainesosia, yhdisteitä tai reaktioita, joita on vaikea ymmärtää ja muistaa. Olisikin suositeltavaa, että jokaisen kokeen jälkeen mietitään, minkälaista kemiaa työn takaa löytyy. Jos kokeet tuntuvat aluksi liian hankalilta, kemiallisia reaktioita voi yrittää etsiä ympäröivästä arjesta: kehomme, ajatuksemme, tunteemme ja luonto ovat kaikki kemiallisten reaktioiden tuloksia. Konkreettisemmalla tasolla esimerkiksi ruoanlaitosta ja kokkauksesta voi löytää paljon kemiaa. Jotkut ruoka-aineet ovat happamimpia kuin toiset, 7 minuutin kananmuna on täysin erilainen kuin 12, ja leivinjauheella sekä hiivalla on tärkeä rooli kohottaja-aineina.

Jos oma aika tai tietotaito ei tahdo riittää kotitestien tekemiseen tai yleiseen oppimisen tukemiseen, yksityisopetus on erinomainen vaihtoehto. Superprofin kirjoilta löytyy monia kemian yksityisopettajia, jotka voivat auttaa kemian eri osa-alueiden sekä kotikokeiden kanssa.

Jos taas olet itse valmis auttamaan muttet esimerkiksi tiedä, mitkä kotitestit ovat lapsellesi sopivia, yksityisopettajat voivat auttaa myös siinä. Vaihtoehtoisesti voit kääntyä lapsen kemian opettajan puoleen – hän varmasti arvostaa sitä, että kemiaan panostetaan myös omalla ajalla ja oman kiinnostuksen kautta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.