Kemia ja muut luonnontieteelliset aineet mielletään usein haastavimpien joukkoon, viimeistään opintojen edetessä. Tästä huolimatta sen oppiminen ei ole niin haastavaa kuin monet ajattelevat, eikä se ole oppiaineena sen vaikeammin lähestyttävä kuin vaikkapa matematiikka tai yhteiskuntaoppi.

Paras tapa rikkoa kemiaan liittyvää vaikeiden tai tylsyyden stigmaa on nuoresta iästä alkava innostaminen. Suomessa kemian opinnot alkavat 5. vuosiluokalla yhdessä fysiikan kanssa, ja niitä molempia tukevat matemaattiset taidot. Kemian opintoihin voi siis valmistautua konkreettisesti panostamalla matematiikkaan, mutta innostusta voi myös herätellä esikoulussa tai ala-asteen ensimmäisellä puoliskolla.

Käymme tässä artikkelissa läpi, miten kemiasta ja tieteen tekemisestä voi tehdä lapselle hauskaa kotikokeiden avulla. Ne rohkaisevat lasta kokeilemaan ja kiinnostumaan erilaisista kemiallisista aiheista käytännössä, ovat oikeasti hauskoja ja onnistuvat sekä koulu- että kotiympäristössä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Kemia
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hanna
Hanna
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kristiina
Kristiina
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Silja
Silja
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lilian
Lilian
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hanna
Hanna
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kristiina
Kristiina
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Silja
Silja
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lilian
Lilian
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Turvallisuus ennen kaikkea

Ennen kun lähdet tekemään ensimmäistä koetta yksin tai lapsesi kanssa, pidä huolta, että tehtävä koe on turvallinen ja ympäristö siihen sopiva. Koulussa tehtävät kokeet on valmisteltu oppilaille sopiviksi asiantuntevan opettajan toimesta, ja kotikokeiden turvallisuus tulee varmistaa samalla tapaa.

Kokeen turvallisuudessa kannattaa ottaa huomioon muun muassa

  • koetta tekevän lapsen ikä: mitä nuorempi lapsi, sitä enemmän valvontaa hän tavallisesti kaipaa.
  • kokeessa käytettävät materiaalit ja niiden turvallisuus: monet kokeet onnistuvat arkisilla ainesosilla, joita on turvallista käsitellä. Tämä tulee kuitenkin varmistaa erikseen, jos ainesosat ovat yhtään vieraita.
  • koeympäristön sopivuus: monet kokeet vaativat muun muassa astioita ja mittavälineitä, mutta myös työtilaa ja tuuletusta kannattaa miettiä.

Esimerkkikokeena voidaan pitää trendaavaa minttupastillien ja kevytkokiksen avulla tehtävää purkausta; sen vaatimat ainesosat ovat täysin tavallisia ja turvallisia, mutta niiden yhdistäminen saa aikaan ison sotkun, ja kova purkaus voi säikäyttää pienimmät kemistit.

Laboratorio täynnä kemiallisia välineitä
Kotikokeet eivät vaadi kallista laboratoriota ja hienoja välineitä. (Kuva: Unsplash/Sieuwert Otterloo)

Miksi kemian kotisetit ovat niin hyödyllisiä?

Jos kemian tunneilta muistaa jotain, se on varmasti erilaiset kemialliset kokeet. Ne ovat erinomainen tapa herättää lapsen kiinnostus kemiaa kohtaan, ja niiden tekeminen onnistuu hyvin kotona.

Kemian työsettien teho perustuu muutamaan seikkaan:

  • Kemiallisten reaktioiden näkeminen konkretiassa herättää oppiaineen kirjan sivuilta henkiin ja helpottaa kemiallisten prosessien visualisointia ja ymmärtämistä.
  • Ne rikkovat jokseenkin yleistä käsitystä ”tylsästä” aineesta, jossa opetellaan vain kaavoja, alkuaineita ja yhtälöitä.
  • Kokeet tukevat lasten halua kokeilla uutta ja rikkoa rajoja, ja niiden tekeminen on hauskaa.

Katsotaan siis seuraavaksi, minkälaiset kemialliset kokeet sopivat myös kotioloihin!

Turvallisten ja hauskojen kokeiden löytäminen on helppoa

Kokeiden tekeminen onnistuu periaatteessa missä tahansa, kunhan tarvittavat materiaalit, varusteet ja työtila ovat saatavilla. Luonnollisesti kokeet kuitenkin tehdään yleensä koulussa tai kotona.

Kouluikäiset ja erityisesti yläkouluikäiset lapset ovat hyvin suurella todennäköisyydellä tehneet jonkinlaisia kokeita kemiantuntien yhteydessä. Koulun vasta aloittaneet ovat puolestaan saattaneet nähdä kokeita telkkarissa, videolla tai vanhempien tekemänä, mutta ne voivat myös olla täysin vieraita.

Digiaikakaudella netti on pullollaan erilaisia kokeita, joista osa sopii erittäin hyvin ja osa taas vähemmän hyvin kotiympäristöön. Jos itseltä uupuu siis tietotaitoa, perheen pienimmille sopivia kokeita kannattaa etsiä luotettavista lähteistä.

Listaamme alla muutamia hauskoja ja turvallisia kotikokeita sekä lopuksi lähteitä, joista niitä voi etsiä. Alla olevat kokeet ovat yksinkertaisia, mutta nekin sisältävät vaiheita, joissa vanhemman on hyvä olla apuna.

Tieteilijä laittaa pipetillä värikästä ainetta putkiloon
Kokeiden tekemisessä oikeanlainen varustus, kuten suojakäsineet ja lasit, ovat kaiken A ja O. (Kuva: Unsplash/Julia Koblitz)

Tulivuorenpurkaus

Monilta tiedemessuiltakin tuttu tulivuorenpurkaus on helppo tehdä kotona, sillä sen vaatimat ainesosat löytyvät lähes kaikkien keittiöstä. Laita ensin tyhjään puolen litran limsapulloon 1 dl lämmintä vettä, lisää loraus astianpesuainetta ja 1 dl etikkaa ja sekoita lopuksi varovasti.

Kun seuraavaksi lisäät pulloon 1 tl ruokasoodaa, pullossa oleva sekoitus purkautuu tulivuoren tapaan välittömästi ulos. Tässä vaiheessa tulee siis olla nopea, ja se kannattaa tehdä vadissa tai tiskialtaassa. Koe perustuu etikan ja ruokasoodan reaktioon, jossa muodostuu hiilidioksidi-kaasua.

Samankaltaisen mutta huomattavasti voimakkaamman reaktion saa aikaan myös edellä mainitulla minttupastillilla ja kevytkokiksella – mitä enemmän lisäät limonadiin pastilleja, sitä kovempi purkaus on. Purkaus on kuitenkin yksittäisilläkin pastilleilla sen verran voimakas, että koe kannattaa ehdottomasti tehdä ulkona.

Kemian opiskelu Superprofilla kenties kiinnostaisi sinua?

Näkymätön muste

Näkymätön muste on monelle tuttu sarjoista ja elokuvista, joissa sitä on käytetty salaisten viestien välittämiseen. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkää viihteen ja draaman väline, vaan näkymätöntä mustetta on käytetty esimerkiksi maailmansotien aikaisessa salaisessa viestinnässä.

Kotitekoisen näkymättömän musteen tekeminen ei vaadi muuta kuin sitruunamehua, paperia, siveltimiä ja silitysraudan. Aluksi siveltimellä piirretään sitruunamehulla kuvioita tai tekstejä paperille. Sitten paperin tulee kuivua täysin, esimerkiksi yön yli, ja lopuksi paperia kuumennetaan varovasti silitysraudalla, jolloin teksti tulee näkyviin. Aikuisen kannattaa hoitaa paperin lämmittäminen.

Mustekynän kirjoitusta paperilla
Salaisten viestien tai kuvien lähettäminen onnistuu sitruunamehulla. (Kuva: Unsplash/Aaron Burden)

Kotitekoinen mönjä

Yksi hauska, turvallinen ja helppo kotikoe on oman liman tai mönjän tekeminen, eikä se vaadi muuta kuin kulhon tai vadin, desilitran mitan, maissijauhoja ja vettä. Mittaa aluksi kulhoon kaksi dl maissijauhoja ja yksi dl vettä ja sekoita, niin seoksesta syntyy limaa. Limaa on hauska puristella ja väännellä, ja sen koostumus muuttuu vaivaamisen myötä.

Mönjä syntyy maissijauhossa olevan maissitärkkelyksen ja veden reaktiosta – tärkkelys ei liukene veteen vaan sekoittuu siihen muodostaen limaa.

Nämä kotikokeet ovat vain esimerkkejä monenmoisista kokeista, jotka onnistuvat helposti kotona. Lapsille sopivia kokeita voi etsiä esimerkiksi Ylen verkkosivuilta, mutta niitä on tarjolla myös erilaisissa kirjoissa. Esimerkiksi Elämyksiä kemiasta sisältää lukuisia helppoja ja turvallisia kokeita. Myös YouTubesta voi löytää tiedetemppuja: esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen kanavalta löytyy monenlaisia temppuja video-opastuksen kera.

Älä epäröi kysyä

Jos löydät hauskan kokeen, josta lapsesi voisi kiinnostua tai jonka haluat tehdä itse, muttet ole varma, miten se tehdään tai kannattaako sitä ylipäätään tehdä kotona, kysy ihmeessä apua.

Jos lapsesi on kouluikäinen, hänen opettajansa voi kokeilla koetta tunnilla, tai sitten tämä voi tarjota neuvoja sen tekemiseen. Jos se ei ole vaihtoehto tai lapsi ei ole vielä aloittanut fysiikka-kemian opintoja, apua löytyy myös esimerkiksi kemian työkirjoista ja videoista.

Jos taas lapsi ei ole kiinnostunut pelkästään kokeiden tekemisestä vaan kemiasta yleensä, opiskelua voi tukea myös kokonaisvaltaisemmin luokkahuoneen ulkopuolella. Kokeet ovat hauska keino yhdistää kemia käytännön arkeen, ja jos sinulta ei löydy tarvittavaa aikaa tai asiantuntemusta kokeiden tekemiseen, yksityisopetus on hyvä vaihtoehto.

Superprofilta löydät laadukasta yksityisopetusta aiheesta kuin aiheesta edullisesti, ja nuorena aloitettu opetus voi sytyttää kipinän kemiaa kohtaan ja tukea tulevaisuuden opintoja tai jopa työuraa.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (2 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.