Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että fysiikan opiskelulle on lukuisia hyviä syitä. Mikäli haaveilet fysiikan korkeakouluopinnoista tai fysiikan alalle työllistymisestä, vankan pohjan rakentaminen tulisi aloittaa mahdollisimman aikaisin.

Jotta annat itsellesi parhaat mahdollisuudet menestyä akateemisesti, sinun tulee panostaa opiskeluun pitkäjänteisesti ja täysillä. Tämän takaamiseksi monet kääntyvät yksityisopetuksen puoleen, erityisesti matematiikassa ja fysiikassa.

Kuten fysiikan opiskelulle, myös yksityisopettajan palkkaamiselle voi olla monia hyviä syitä: yksi tarvitsee tulevasta kokeesta vähintään 9, jotta päättötodistuksen arvosana pyöristyy ylöspäin, toinen pelkää jäävänsä jälkeen fysiikan opinnoissa ja kolmas kaipaa apua kotiläksyjen kanssa. Olipa syy mikä tahansa, tuutori pystyy räätälöidyn opetuksen avulla todella auttamaan.

Yksityisopettajaa etsiessä ensimmäinen kysymys on luonnollisesti ”mistä etsintä tulee aloittaa?”. Käymme tässä artikkelissa läpi vaihtoehtoisia keinoja itselle sopivan tuutorin löytämiseen. Jos sinua mietityttää yksityisopetuksen hinta ja sen budjetointi, ei hätää, sillä yksityisopetusta voi löytää edullisesti.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Fysiikka
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pauli
5
5 (1 arvostelua)
Pauli
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pauli
5
5 (1 arvostelua)
Pauli
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi yksityistunnit kannattavat?

Ennen varsinaista etsintää kannattaa kysyä itseltään, millaisen opettajan haluaisit löytää. Tarjolla on nimittäin laaja skaala opettajia: opettajaopiskelijoita, jotka haluavat kokeilla työelämää ja hankkia kokemusta, vastavalmistuneita, jotka ovat innokkaita kasvattamaan osaamistaan ja asiakasverkostoaan sekä kokeneempia tuutoreita.

Fysiikan kohdalla tulee myös muistaa, että kyseessä on erittäin numeerinen oppiaine: se sisältää lukuisia kaavoja, ja monenlaiset laskut ovat olennainen osa muun muassa kurssikokeita. Jos siis yksityisopetuksen etsimisen taustalla on jonkinlainen oppimiseen liittyvä ongelma, pohdi vielä sitä, liittyykö ongelma fysiikkaan vai matematiikkaan.

Todellisuudessa oppiaineet kulkevat käsikädessä, ja harvoin törmää tilanteeseen, jossa oppilas tai opettaja on hyvä fysiikassa mutta kehno matematiikassa.

Casion laskin matematiikan oppikirjan päällä
Mikäli olet hyvä fysiikassa, olet sitä todennäköisesti myös matematiikassa. (Kuva: Unsplash/Anoushka P)

Mieti myös ennakkoon, miten haluaisit yksityisopetuksen järjestettävän. Tarjolla on niin verkko- kuin kontaktiopetusta, ja se voi tapahtua joko yksityisopetuksena tai pienryhmissä. Tuutorin etsinnälle ei siis ole tiettyä, hyväksi todettua kaavaa, vaan jokaista tilannetta tulee tarkastella yksilökohtaisesti.

Opettajan löytämisen ei tarvitse olla vaikeaa

Yksityisopettajan etsimistä voi lähestyä monella tapaa, tässä niistä yleisimmät:

Kilauta kaverille

Yksi hyvä tapa löytää laadukas matematiikan ja fysiikan yksityisopetus on kysyä kaverilta, josko he tietäisivät hyvää yksityisopettajaa. Yksityisopetuksen suosio on koko ajan kasvussa, joten hyvän opettajan maine voi kiriä nopeasti oppilaalta toiselle.

Vielä parempi, jos kaverillasi on henkilökohtaista kokemusta yksityisopettajasta; näin hän voi tarjota yhteystietojen lisäksi myös suosituksen opettajan taidoista ja opetuksen laadusta.

Mikäli etsit koulun ulkopuolista opetusta mutta ryhmäopetus kuulostaa yksilöopetusta paremmalta, etsi kaverisi kanssa yhdessä tuutoria. Pienryhmäopetus on kelpo vaihtoehto yksilötunneille, ja kaverin läsnäolo voi motivoida vaikean aihealueen kertaamista ja tarjota samalla henkistä tukea. Yhdessä tästä selvitään -mentaliteetti on yllättävän tehokas keino ylittää hankalampia esteitä.

Pienryhmäopetus voi olla kannattavaa myös taloudellisessa mielessä, sillä tuntihinnalle löytyy siinä tapauksessa useampi maksaja.

Yksityisopetusta koululta

Toinen realistinen tapa löytää opetusta on kääntyä käymäsi koulun tai muun lähialueen oppilaitoksen puoleen. Jos kärsit ongelmista tietyn kurssin kanssa, kysy sen opettajalta, tarjoaako hän yksityisopetusta tai jos hän pystyisi suosittelemaan kollegaansa.

Mikäli lähialueeltasi löytyy korkeakoulu, joka tarjoaa fysiikan tai matematiikan tutkinto-opetusta, sieltä löytyy varmasti opiskelijoita, jotka ovat valmiita tarjoamaan yksityistunteja korvausta vastaan.

Jos kurssiopettajasi pystyy tarjoamaan yksityistunteja, se on paras vaihtoehto sillä oletuksella, että tulet opettajan kanssa toimeen. Hän on nimittäin entuudestaan perillä tasostasi ja ongelmakohdistasi, joten niiden ratkaiseminen voi tapahtua nopeammin ja helpommin kuin ventovieraan opettajan kanssa.

Jos fysiikan opettajat eivät pysty/kerkeä tarjoamaan yksityisopetusta, kysy seuraavaksi matematiikan opettajia avuksi. Varsinkin jos ongelmat liittyvät juuri fysiikan numeeriseen puoleen, tai jos sekä matematiikka että fysiikka aiheuttavat vaikeuksia, matematiikan opettaja voi olla sinulle paras vaihtoehto.

Ihmisiä kuuntelemassa luentoa luentosalissa
Joillekin yksityisopettaja löytyy oppilaitoksen puolelta. (Kuva: Unsplash/Dom Fou)

Verkon vaihtoehdot

Matematiikan ja fysiikan yksityisopettajan löytäminen lienee helpointa netin avulla:

  • Se onnistuu kätevästi kotoa käsin tai mistä tahansa, missä pääsee verkkoon.
  • Vertailu eri yksityisopetussivustojen välillä on nopeaa ja helppoa.
  • Sivustojen kirjoilta löytyy usein opettajia, jotka pystyvät tarjoamaan sekä kontakti- että etäopetusta, minkä johdosta asuinpaikkasi ei rajoita hyvän opettajan löytämistä.

Superprof on yksi tällaisista alustoista, jotka tarjoavat laajan kirjon potentiaalisia tuutoreita. Opettajien selaaminen käy käden käänteessä: tästäkin artikkelista löytyy mainosmuodossa lista tarjolla olevista opettajista, joten klikkaa vain ”Hyppää kyytiin!” painiketta.

Toinen vaihtoehto on syöttää opetettava aine ja sijaintisi etusivun hakukenttään, minkä jälkeen näet kaikki alueellasi tarjolla olevat opettajat. Mikäli etsit etäopetusta, pelkkä opetettava aine riittää.

Superprof ei keskity yhden ja tietyn oppiaineen tuutoreihin, vaan opetusta löytyy sadoista eri aiheista ympäri maailmaa. Jos siis kaipaat yksityisopetusta sekä fysiikasta, kemiasta että kaupankäynnistä, voi löytää ne kaikki samalta alustalta. Mitä aiemmin alat todella panostaa opintoihin, sitä todennäköisemmin pääset käsiksi fysiikan opiskelun moniin hyötyihin, kuten hyvään työtilanteeseen.

Minkälaisia matematiikan ja fysiikan yksityistunnit ovat?

Tuntien sisältö ja niiltä saatavat opit riippuvat pitkälti oppilaista, sillä he vaikuttavat siihen, miten paljon he haluavat opiskella, mikä tuntien päämäärä on ja mihin tunnit keskittyvät. Jos siis ongelmakohta on tietyssä fysiikan osa-alueessa, yleinen kertaus ei ole tarpeen.

Jos olet valmistautumassa tulevaan kertauskokeeseen, yksityisopetus voi keskittyä koko kurssiin tai yksittäisiin vaikeampiin osa-alueisiin. Koska uusintakokeen kertaukseen ei ole välttämättä varattu liikaa aikaa, opetus voi olla intensiivisempää ja säännöllisempää. Yleisemmän tason harjoittelu tai esimerkiksi aiempien kurssien kertaus voi puolestaan tapahtua rauhallisemmassa tahdissa: opetus voi alkaa esimerkiksi harjoitustehtävien tekemisellä, mikä auttaa tuutoria kartoittamaan tilanteesi ja suunnittelemaan tulevaa opetusta sen mukaan. Opetuksen alussa tulee myös käyttää kunnolla aikaa toimivien ja vähemmän toimivien opetusmuotojen ja oppimistapojen kartoittamiseen, jotta tuleva opetus olisi mahdollisimman tehokasta.

Jos et ole vieläkään täysin vakuuttunut fysiikan tärkeydestä, kannattaa perehtyä tämän artikkelisarjan muihin artikkeleihin.

Matemaattisia kaavoja mustalla taustalla
Yksityistunnit voivat keskittyä laajempiin kokonaisuuksiin tai yksittäisiin osa-alueisiin, kuten kaavoihin. (Kuva: Unsplash/Dan-Cristian Pădureț)

Olet siis opiskelijana yksityisopetuksen keskiössä, ja opetus tulee räätälöidä sinun tarpeisiisi. Opetusmuodon tarjoama joustavuus ja kontrolli ovat keskeisiä syitä sille, miksi yhä useammat etsivät yksityisopetusta. Jos kerrot yksityisopettajalle suoraan, mitä tunneilta odotat ja haluat, hän pystyy kertomaan heti aluksi, onko hän sopiva opettaja juuri sinulle sekä sen, miten tavoitteesi pystyttäisiin saavuttamaan.

Samaan aikaan sinulla on maksavana asiakkaana oikeus kertoa yksityisopettajallesi, mikäli et ole tyytyväinen opetukseen ja tuntien sisältöön. Toisin kuin perinteisessä luokkaopetuksessa, opetus tulee olla räätälöity tietylle oppilaalle; tästä syystä sen tulee tuottaa tulosta ja olla tehokasta. Tarjolla on niin paljon potentiaalisia opettajia, että omille rahoille voi ja pitääkin saada vastinetta.

Mikäli olet vielä kahden vaiheilla hankkiako yksityisopetusta vai ei, muista, että lähes kaikki opettajat tarjoavat ensimmäisen tunnin ilmaiseksi!

Valmistelut ovat siis keskeisiä myös yksityisopetuksen tehokkuudessa. Kun olet asettanut ennalta selkeät tavoitteet yksityisopetusta varten ja tilanteeseesi sopivan budjetin, pystyt paremmin seuraamaan opetuksen toimivuutta sekä omaa kehitystä. Suunnittelu takaa myös sen, että opetuksen hankkiminen ei käy taloudellisesti liian kuormittavaksi.

Mikäli tilanteesi ei ole selkeärajainen ja kaipaat apua esimerkiksi tavoitteiden asettamisessa, tarjoamamme tuutorit auttavat siinä mieluusti.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.