Biologia, kemia ja fysiikka mielletään usein vaikeimmiksi perusopetuksen oppiaineiksi, mutta ne ovat samalla myös palkitsevimpien aineiden joukossa.

Näistä fysiikka auttaa ymmärtämään, miten maailma toimii ja minkälaiset lait ja ilmiöt siihen vaikuttavat. Lisäksi fyysikot ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla, muun muassa opettajien osalta. Jos siis harkitset fysiikan tutkinto- tai sivuaineopintoja, se taatusti kannattaa. Korkeakoulut tarjoavat laajan kirjon erilaisia erikoistumisia, kuten sovellettua fysiikkaa, astrofysiikkaa ja teoreettista fysiikkaa.

Jos kokonainen tutkinto fysiikasta ei kuulosta hyvältä, myös pienemmistä sivuainekokonaisuuksista on paljon hyötyä. Korkeakouluissa painotetaan esimerkiksi matematiikan, fysiikan ja kemian opintojen yhdistämistä.

Tämä artikkeli summaa fysiikan opiskelun hyötyjä, fyysikoiden työllistymisnäkymiä, tehokasta oppimista sekä yksityisopetuksen merkitystä osana sitä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Fysiikka
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pauli
5
5 (1 arvostelua)
Pauli
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pauli
5
5 (1 arvostelua)
Pauli
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi opiskella fysiikkaa?

Olitpa jo tutkinto-opiskelija, harkitsit niitä tai kaipaat hieman lisämotivaatiota, tässä muutamia erinomaisia syitä, miksi fysiikan opinnot kannattavat.

Fysiikka voi muun muassa

  • auttaa ymmärtämään ympäröivää maailmaa. Jos sinua kiinnostaa, miten planeettamme ja maailmankaikkeus toimivat, fysiikka sopii varmasti sinulle. Historian aikana on keksitty lukuisia teorioita muun muassa kappaleiden liikevoimien, painovoiman, hiukkasfysiikan, lämpöopin ja mustien aukkojen osalta, ja lista kasvaa kasvamistaan.
  • parantaa työllistymisnäkymiä. Fysiikan tutkinnoista saatuja taitoja arvostetaan alalla kuin alalla, minkä takia fyysikkoja arvostetaan työmarkkinoilla, sekä Suomessa että ulkomailla. Lisäksi työstä saatu korvaus on hyvä.
  • tarjota jatkuvaa oppimista ja itsensä haastamista. Fysiikka ei jämähdä koskaan paikoilleen, vaan vuosi vuodelta keksitään uusia teorioita ja ideoita. Jos siis haluat haastaa itseäsi ja pysyä aallon harjalla, harkitse fysiikkaa.

Näiden lisäksi on lukuisia muita syitä, miksi fysiikka on yksi parhaista opiskeluvaihtoehdoista. Monipuoliset opiskelu- ja tutkimusvaihtoehdot, korkeat palkat, huippuluokan ongelmanratkaisutaito sekä teknologian merkityksen ymmärtäminen ovat kaikki hyviä syitä valita fysiikka, joten jos kiinnostuksesi heräsi, tarkastelemme fysiikan opiskelun keskeisimpiä hyötyjä tarkemmin toisessa artikkelissa.

Rannekellon kellotaulu
Oletko sinä kenties se, joka pystyy vastaamaan kysymykseen: miksi aika liikkuu vain eteenpäin? (Kuva: Unsplash/
Agê Barros)

Miksi yksityisopetus kannattaa?

Jos tähtäät fysiikan korkeakouluopintoihin mutta arvosanoja tulisi hieman kohottaa, yksityisopettaja on siihen oiva apu.

Koska fysiikkaa voi päästä opiskelemaan pelkillä yo-arvosanoilla ilman pääsykokeita, kurssiarvosanoihin kannattaa alkaa panostamaan mahdollisimman ajoissa. Fysiikkaan ja matematiikkaan panostaminen kannattaa muutenkin, vaikka tulevaisuuden suunnitelmat eivät olisi kiveen kirjoitettuja; pitkässä matematiikassa menestyminen tarjoaa eniten hakupisteitä koulutusalasta riippumatta.

Yksityisopetuksen teho perustuu pitkälti räätälöityyn opetukseen: yksityisopettaja pystyy keskittymään yksittäiseen oppilaaseen täysillä, mikä helpottaa ongelmien paikantamista ja niiden ratkaisemista.

Oppimisstrategiat vaihtelevat oppilaiden välillä, minkä tulisi olla jokaisen yksityisopettajan motto: yksi oppii parhaiten visuaalisesti, toinen oppikirjasta lukemalla ja kolmas aktiivisemmilla harjoituksilla. Kun löydät juuri sinulle sopivan yksityisopettajan, oppimisesi voi tehostua monin kerroin.

Matematiikka ja fysiikka kulkevat käsi kädessä aina maisterin papereihin saakka eikä ihme: iso osa fysiikasta on matematiikkaa ja laskennalliset taidot ovat todella keskeisiä myös fysiikassa. Voi siis olla, ettet ole niinkään fysiikan yksityisopetusta vailla, vaan ongelma piilee fysiikan laskennallisessa puolessa.

Mistä yksityisopettajan voi löytää?

Matematiikan ja fysiikan yksityisopettajan etsinnän voi aloittaa omasta opettajasta: jotkut aineenopettajat saattavat tarjota yksityisopetusta esimerkiksi koulupäivän jälkeen, tai sitten he pystyvät ohjaamaan sinut oikeaan suuntaan.

Voit myös tiedustella yksityisopetusta kavereiltasi. Jos he ovat hankkineet yksityisopetusta, he pystyvät taatusti suosittelemaan hyvää opettajaa tai ainakin kertomaan, mistä sellaisen voisi löytää.

Yksi helpoimmista tavoista on kuitenkin internet: se on täynnä Superprofin kaltaisia sivustoja, joiden kirjoilta löytyy laaja skaala yksityisopettajia edullisesti ja lähes kaikista aiheista. Superprofilla opettajien selaaminen on helppoa: syötä vain opetettava aihe ja sijaintisi, niin näet kaikki alueellasi tarjolla olevat opettajat. Mikäli olet valmis etäopetukseen, opetusta voi etsiä ilman sijaintitietoja.

Valtaosa opettajista tarjoaa ensimmäisen tunnin ilmaiseksi. Lisäksi hintahaarukka on suuri, joten sivustolta pitäisi löytyä jokaisen budjettiin sopivaa opetusta.

Fysiikan yksityisopetus Superprofilla - kiinnostaisiko sinua?

Monivalintakoe, jonka päällä valkoinen lyijykynä
Yksityisopetus voi nostaa arvosanoja nopeasti. (Kuva: Unsplash/Nguyen Dang Hoang Nhu)

Kuinka paljon fysiikan ja matematiikan tuutorit maksavat?

Monelle vaikeinta yksityisopetusprosessin käynnistämisessä on hyvän opettajan löytäminen. Varsinkin jos etsii lähiopetusta pienemmällä paikkakunnalla, sopivan opettajan löytäminen voi olla haastavaa, ja hinnatkin ovat helposti korkeita.

Jos on kuitenkin valmis höllentämään omia kriteerejä hiukan, yksityisopetusta voi löytää todella edullisesti. Akateemisen menestyksen arvoa on vaikea mitata pitkällä tähtäimellä: joillekin se voi avata ovia työelämässä, mikä maksaa yksityisopetuskustannukset nopeasti takaisin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yksityisopetukseen tulee satsata viimeisetkin säästöt. Loppujen lopuksi jokainen oppilas on yksilö eikä kaikkia asetettuja tavoitteita voi 100 % varmuudella saavuttaa. On kuitenkin olemassa muuttujia, jotka vaikuttavat yksityisopetuksen hintoihin:

  • Kuinka kokenut yksityisopettaja on kyseessä? Vastavalmistunut maisteri ei välttämättä veloita tunneistaan yhtä paljon kuin kokeneempi aineenopettaja.
  • Miten opetus järjestetään? Asuinpaikka voi vaikuttaa tarjolla olevan opetuksen määrään ja sitä kautta hintoihin. Lähiopetus voi olla myös kalliimpaa kuin etäopetus, erityisesti, jos aika- ja matkakustannukset otetaan huomioon.
  • Mitä opinnoilta haluat? Koekertaus, kotiläksyapu ja pääsykoevalmennus voivat olla kovinkin erihintaisia palveluita.

Kaikki nämä seikat voivat vaikuttaa opetuksesta pyydettävään hintaan. Jotkut saattavat tarjota tuntipaketteja, joiden tuntihinnat ovat keskiarvoltaan yksittäisiä tunteja halvempia. Toiset taas tarjoavat opetusta pelkästään fysiikan perusteista, eivätkä siksi pyydä yhtä korkeaa hintaa kuin esimerkiksi kokeneemmat opettajat, jotka keskittyvät haastavampiin osa-alueisiin.

Fysiikan ja matematiikan kohdalla yksityisopetusta voi löytää Superprofilta tavallisesti 10 ja 45 euron väliltä, ja kaikkien opettajien hintakeskiarvo on 21 €/h. Peilaa siis edellä listattuja muuttujia omaan tilanteeseesi: Oletko valmis opiskelemaan etänä? Haluaisitko mieluummin pari- tai pienryhmäopetusta? Voisitko hankkia 45 minuutin tunteja kokonaisien tuntien sijasta? Kaikki nämä voivat laskea hintoja.

Kasvi, joka kasvaa kolikoista
Yksityisopetuksen yleistymisen myötä se ei rajoitu enää niin vahvasti varakkaampiin perheisiin. (Kuva: Unsplash/Visual Stories || Micheile)

Työllistyminen

Yhteyshaun aikana sekä sivuaineita valitessa tulisi aina miettiä tulevaisuutta ja työmahdollisuuksia. Kenenkään ei tulisi pyrkiä opiskelemaan alaa pelkästään rahamielessä, paitsi jos taloudellinen vakaus on riittävä motivaatio tekemään työtä, josta ei tykkää.

Kaikkien fyysikkojen onneksi alan tutkinnot avaavat monia työelämän ovia. Tälle on lukuisia syitä: tutkinnot opettavat muun muassa yleispäteviä ongelmanratkaisutaitoja, niiden soveltamista sekä kriittistä ajattelua, joita tarvitaan kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Lisäksi fysiikka tarjoaa kattavasti jatko-opintomahdollisuuksia monipuolisen tutkimuskentän vuoksi.

Esimerkiksi omaisuushallinnan yritykset etsivät työntekijöitä, joilta löytyy vahvat matemaattiset taidot sekä kyky ymmärtää, analysoida ja tuottaa kaavioita ja tilastoja. Sairaalat kaipaavat puolestaan osaajia tarkkailemaan tutkimustulosten paikkansapitävyyttä sekä turvallisia säteilymääriä. Teknologiayritykset haluavat puolestaan parantaa markkinoilla olevia tuotteita, joissa fyysikoiden osaaminen ja tuotekehitys kohtaavat.

Tulevaisuuden työpaikkoihin ei siis tarvitse liittyä laboratorioita, suojalaseja ja valkoisia takkeja.

Työ ei valitse fyysikkoa, vaan fyysikko valitsee työnsä.

Mikäli siis haluat olla matemaatikko, journalisti, kirjanpitäjä, opettaja, insinööri tai hallinnon kirjoilla, fysiikan tutkinto mahdollistaa sen.

Kaikkien näiden lisäksi jatko-opinnot ja tutkimustyö ovat potentiaalisia vaihtoehtoja kaikille fyysikoille. Tutkimustyö sisältää usein suunnittelua, tutkimustulosten analysointia sekä tieteellisten julkaisujen kirjoittamista, ja tutkimuskohteita on lukuisia.

Kaikkia näitä yhdistää työn merkityksellisyys: fysiikka on niin keskeinen rakennuspalanen nyky-yhteiskunnassa ja sen kehityksessä, että vaikket olisi täysin varma, millaiselle uralle päädyt valmistumisen jälkeen, tulet taatusti tekemään yhteiskunnallisesti merkittävää työtä.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.