On monia asioita joita me saatamme alkaa vanhempana katumaan; sitä, että emme ole matkustelleet tarpeeksi, opetelleet soittamaan jotain soitinta tai sitä, että emme koskaan opetellut puhumaan uusia kieliä. Mitä viimeisimpään tulee, ikinä ei ole liian myöhäistä!

Espanjaa äidinkielenään puhuvia on noin 400 miljoonaa ympäri maailmaa. Espanjan kieli ei ole pelkästään siksi merkittävä, että se on pääkieli ainakin 20 eri maassa, vaan myös siksi, että se on myös yksi YK:n virallisista kielistä.

Tämän vuoksi ei olekaan ihme, että niin moni valitsee espanjan kielen opiskelun ja monissa kouluissa sitä opetetaan lapsille nuoresta saakka. Jos haluat oppia puhumaan espanjaa, sinun ei tarvitse aloittaa sitä nuorena. Espanjan kielen opiskelun voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa.

On ilmiselvää, että ne jotka päättävät alkaa opiskelemaan espanjaa, tarvitsevat myös hyvän toimintasuunnitelman. Suunnitelma riippuu paljon opiskelijan henkilökohtaisista tavoitteista, kuin myös tämän iästä.

Mitä tulee espanjan kielen opiskeluun, ikä on vain numero. Riippumatta siitä, haluatko espanjan kielen opetusta lähellä sinua jotta voit saada uusia ystäviä, opiskella kieltä verkossa omalla ajalla tai oppia uutta kieltä vain siksi että se on jotain mitä olet aina halunnut kokeilla, uuden kielen oppiminen tuo elämääsi paljon uutta sisältöä!

Espanjankielinen kyltti
Espanjaa puhutaan ympäri maailmaa! Kuva: Unsplash/Florida-Guidebook.com
Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Espanja
Carito
5
5 (3 arvostelua)
Carito
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cynthia
5
5 (3 arvostelua)
Cynthia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sebastian
Sebastian
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meeri
Meeri
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julia aran
Julia aran
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Karla
Karla
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carito
5
5 (3 arvostelua)
Carito
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cynthia
5
5 (3 arvostelua)
Cynthia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sebastian
Sebastian
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meeri
Meeri
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julia aran
Julia aran
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Karla
Karla
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Mikä on "kriittisen iän hypoteesi"?

Onko olemassa jokin ideaali ikä uuden kielen, kuten espanjan, oppimiseen? Oletko jo neljissäkymmenissä kykenemätön ymmärtämään uutta kielioppia, jota tarvitset oppiaksesi puhumaan espanjaa? Onko olemassa maksimi tai minimi ikää espanjan kielen opiskeluun? Näitä samoja kysymyksiä on pyöritelty useita vuosikymmeniä tutkijoiden ja kielitieteilijöiden toimesta!

Tämän vuoksi on tärkeä ottaa esiin “kriittisen iän hypoteesi”. Tämän ajatuksen mukaan, jonka ovat esittäneen Penfield ja Roberts (1959) ja myöhemmin Lenneberg (1967), on olemassa ideaali ikä kielten oppimiseen. Ihmisen kehityksessä on tämän mukaan olemassa ajanjakso, jonka päätyttyä kielten oppiminen on hankalampaa. Tätä ajanjaksoa kutsutaan “herkkyyskaudeksi”.

Henkilökohtaisen tutkimustyön myötä Lenneberg on esittänyt, että kielten oppimisen herkkyyskausi alkaa noin kahden vuoden iässä ja loppuu suurinpiirtein puberteetin alkaessa, eli aivojen plastisiteetin heikentyessä.

Myöhemmin vuonna 1989 ja sitten vuonna 1995 suoritettiin tutkimuksia Lennebergin hypoteesin vahvistamiseksi, joiden tulokset kertovat seuraavaa:

  • Puberteetin jälkeen on mahdotonta oppia uutta kieltä niin, että pääsisi natiivipuhujan tasolle.
  • Aikuiset etenevät kielten opiskelun alkuvaiheessa nopeammin ja myöhemmässä vaiheessa hitaammin.

Sama tulos saatiin useista eri tutkimuksista. On kuitenkin lisättävä, että tämä teoria on yhä tänä päivänä laajalti kritisoitu, eikä siitä ole täyttä varmuutta, miksi kyky oppia uutta vaikeutuu ihmisen ikääntyessä.

Espanjan opiskelu aikuisena ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta, eihän espanjan opetusta järjestettäisi muuten myös vanhemmille ihmisille! Itse asiassa, aikuisilla on joissain tapauksissa etulyöntiasema lapsiin nähden, mitä kielten opiskeluun tulee.

Miltä kuulostaisi espanjan kurssit Superprofin kautta?

Lapsi lukemassa kirjaa
Lapset oppivat uusia kieliä aikuisia helpommin, mutta uuden kielen opiskeleminen aikuisena ei ole mahdotonta. Kuva: Unsplash/Michael Parzuchowski

Espanjan alkeiden opiskelu: aikuisten edut verrattuna lapsiin

Lähes kaikki voivat olla samaa mieltä siitä, että lasten on helpompi oppia uusia kieliä. Se on myös tieteellisesti todistettu.

Kuten tiedämme, lasten aivot ovat kuin pesusieni, joka imee itseensä uutta tietoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös aikuinen voisi oppia uutta kieltä ja saavuttaa kaksikielisyyden tason. Se voi viedä aikaa ja olla hankalaa, mutta espanjan kielen kieliopin ja verbien oppiminen ei ole todellakaan mahdotonta.

Aikuisilla on myös joitakin etuja, mitä lapsilla ei ole. Niistä yksi on keskittymiskyky. 3-6-vuotiaista usein sanotaan, että heidän on mahdotonta keskittyä 10 minuutin, saatika vaikka 20 minuutin ajan. Aikuisena on paljon helpompaa opiskella kielioppia ja sanastoa vaikka useamman tunnin ajan.

Vaikka keskittymiskyky olisi hyvä, se ei ole kaikki mitä tarvitsee uuden kielen opiskeluun. Myös motivaatiolla on suuri merkitys. Ilman sitä, edes aikuisopiskelija ei jaksa opiskella taivutusmuotoja useita tunteja viikossa.

Mitä espanjan kielen opiskeluun tulee, motivaatio on avain menestykseen. Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla mikään suuri ongelma, koska usein kielen opiskelu lähtee omasta halusta oppia uutta tai saavuttaa henkilökohtaisia tavoitteita.

Jos olet motivoitunut oppimaan espanjaa, olet aktiivinen oppitunneilla ja jaksat olla utelias kielen oppimista kohtaan. Jos mietit jo, että koska voit alkaa puhumaan espanjaa, olet varmasti sellainen henkilö joka edistyy opinnoissaan nopeasti.

Jos olet siunattu yhtä hyvällä motivaatiolla, se tekee tylsien aiheiden, kuten taivutusmuotojen ja lauserakenteiden opiskelusta paljon siedettävämpää. Tämä on yksi syy sille, miksi kaikki aloittelijoiden oppaat espanjan kielen opiskeluun painottavat motivaation merkitystä opinnoissa.

Nainen tekemässä muistiinpanoja
Hyvä motivaatio on avain kielten opiskelussa! Aseta itsellesi saavutettavissa olevia tavoitteita. Kuva: Unsplash/J. Kelly Brito

Englannin ja espanjan kielen samankaltaisuudet

Kuten huomaat, on olemassa joitakin hyötyjä jos valitsee opiskella uutta kieltä myöhemmin elämässä. On kuitenkin olemassa myös huonoja puolia. Onneksi on asioita, joihin voit turvautua itsesi motivoimiseksi; espanja on varsin helppo kieli oppia verrattuna moniin muihin, sillä suuri osa esimerkiksi englannin kielen sanastosta on samankaltaista kuin espanjan kielessä.

Yli puolet englannin kielen sanastosta on joko suoraan latinan kielestä tai ranskan kielestä, joka taas juontaa juurensa latinasta. Myös espanja on kehittynyt latinan kielestä. Tämä yhteinen leksikaalinen historia tarkoittaa sitä, että espanjan ja englannin kielissä on samankaltaisuuksia.

Aloitatko espanjan kielen opiskelun täysin alkeista? Osaat varmaan espanjaa silti paremmin kuin uskotkaan. Saatat olla jopa kuullut muutamia sanoja jo.

Kuinka aloittaa espanjan opiskelu aikuisena?

Nyt kun tiedämme, että espanjan kielen opiskeluun ei ole ikärajaa, vaikka sen oppiminen vaikeutuu mitä vanhempi olet, on aika siirtyä seuraavaan aiheeseen! Tässä kohtaa annamme hieman neuvoja, kuinka voit oppia espanjan kielen nopeasti ja tehokkaasti.

Aloittelijana sinun on hyvä tietää mistä espanjan kielen opiskelun aloittaa, joten esittelemme seuraavaksi muutamia vaihtoehtoja.

Hanki itsellesi yksityisopettaja

Ensimmäiseksi suosittelemme palkkaamaan oma espanjan opettaja. Espanjan opiskelu oman opettajan kanssa tarkoittaa sitä, että oppitunnit ovat räätälöity juuri opiskelijan omia henkilökohtaisia tavoitteita ja osaamista silmällä pitäen. Henkilökohtaisen opetuksen avulla etenet myös opinnoissa paljon nopeammin, kuin mitä tavallisilla ryhmätunneilla. Ei pidä unohtaa, että tunteja on tarjolla myös esimerkiksi Skypen välityksellä.

Jos tavoitteenasi ei ole oppia täydellisen sujuvaksi espanjan puhujaksi, on olemassa myös keskusteluun painotettuja kursseja, joiden avulla opit puhumaan esimerkiksi natiivin espanjan kielen puhujan kanssa arkista espanjaa.

Jos haluat kuitenkin kehittyä pitkälle espanjan kielen opinnoissasi, sinun pitää tehdä paljon töitä, eikä muutaman lauseen opetteleminen ennen nukkumaan menoa riitä. Intensiiviset kielitunnit voivat kuitenkin auttaa sinua oppimaan espanjalaisesta kulttuurista sekä tämän kiehtovan kielen kaikista hienouksista.

Kielikylpy

Otamme tämä usein puheeksi kun käsittelemme vieraan kielen opiskelua. Kielikylpy on kuin taikaa, mitä kielen opiskeluun tulee. Tämän vuoksi niin moni nuori matkustaa ulkomaille opiskelujensa aikana.

Kun olet täysin espanjan puhujien ympäröimänä, sinulla on mahdollisuus harjaannuttaa korvasi kuuntelemaan ja tottumaan espanjan kieleen.

Ei ole yhtä oikeaa vastausta siihen, kauanko kestää oppia puhumaan espanjaa, mutta jos tavoitteesi on oppia espanjaa mahdollisimman nopeasti muutaman kuukauden sisällä, kielikylpy on ainoa oikea vaihtoehto!

Henkilö pitelee oppikirjaa kädessä
Espanjan oppikirjoja on hyvä hyödyntää opiskelun tukena. Kuva: Unsplash/Dan Gold

Liity ryhmiin

Ihan kaikki eivät kuitenkaan voi muuttaa espanjankieliseen maahan koska vain haluavat. Jos opintosi ovat jo päättyneet etkä voi lähteä vaihto-oppilaaksi, mitä muuta voit tehdä?

On olemassa ryhmiä joissa voit harjoitella espanjan kielen puhumista muiden opiskelijoiden kanssa. Näitä ryhmiä löytyy usein parhaiten opiskelijakaupungeista, sillä ne ovat usein opiskelijoiden ylläpitämiä.

Nämä ryhmät järjestävät tapahtumia, jotta jäsenet pääsevät näkemään toisensa ja puhumaan espanjaa yhdessä. Ensimmäisellä tapaamisella pääset varmaan puhumaan espanjaa enemmän kuin koskaan elämäsi aikana. Ryhmiä voi löytää esimerkiksi Facebookista.

Jos opiskelet tarpeeksi, saatat myös alkaa näkemään unia espanjaksi. Siitä huomaa, että on taatusti edistynyt opinnoissa!

Opi espanjankielistä sanastoa elokuvista ja TV-sarjoista

Viimeinen neuvomme on niille aloitteleville espanjan opiskelijoille, jotka tykkäävät istua TV:n, tietokoneen tai tabletin äärellä. Katso espanjankielisiä elokuvia ja TV-sarjoja! Erilaisista striimauspalveluista löytyy monia laadukkaita espanjankielisiä elokuvia ja sarjoja joista valita.

Voit katsoa sarjoja ja elokuvia tekstityksillä tai harjaannuttaa korvaasi kuuntelemalla dialogia, joka tapauksessa elokuvat ja sarjat ovat loistava tapa opiskella uutta kieltä. Katso myös muut vinkit espanjan kielen opiskeluun!

Oppikirjat apunasi

Riippumatta siitä, mitä mainitsemistamme menetelmistä haluat hyödyntää, on myös suositeltavaa hankkia espanjan oppikirja opintojen tueksi. Se ei olisi ainoa oppimismenetelmäsi, mutta se toimii hyvänä tukena espanjan kielen opinnoissa ja tuo vaihtelua muuhun opiskeluun.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Sosiaalipsykologian opiskelija, intohimoinen tanssiharrastaja ja lukutoukka. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.