Monet meistä pitävät laulamisesta – se ei ole mikään ihme, sillä laulaminen on kautta historian ollut perustavanlaatuinen itseilmaisun tapa. Kyseessä on harrastus ja taiteenmuoto, jonka aloittaminen on helppoa ja jota kaikkien on mahdollista harjoitella!

Lauloipa sitten suihkussa omaksi ilokseen, perheen juhlissa tai suuremmallekin yleisölle, me kaikki haluamme laulaa mahdollisimman hyvin. Laulaminen varsinkaan muiden ihmisten läsnä ollessa ei varmastikaan ole mukavaa, jos mielessä muhii ajatus, että laulaa jotenkin väärin tai huonosti.

Harjoittelussa on helppoa päästä vauhtiin, mutta hyvän laulutaidon saavuttaminen ei aina olekaan helppo tehtävä. Synnynnäisestä lahjakkuudesta on totta kai hyötyä, mutta useimmiten kyseessä on yksinkertaisesti vain harjoittelua vaativa taito. Kun laulutaitojaan haluaa kehittää, on ahkera harjoittelu kaiken a ja o. Oma äänivalmentaja on korvaamaton apu korkealla tähtääville laulajille, mutta sellaisesta hyötyvät myös harrastusmielessä omaksi ilokseen laulavat.

Miltä laulutunnit Helsinki kuulostaisi sinusta?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Tuntuuko nuotissa pysyminen hankalalta?

Kuten vanha sanonta kuuluu, kukaan ei ole seppä syntyessään – tämä pätee myös laulamiseen. Varsinkaan nuotissa pysyminen ei ole helppo tehtävä, joten ei kannata pelästyä, jos se ei heti ensi alkuun suju. Vireessä laulaminen on yksi keskeisistä hyvät ja ei niin hyvät laulajat toisistaan erottavista tekijöistä, joten kyseessä on asia, johon hyväksi laulajaksi pyrkivän täytyy kiinnittää huomiota. Onneksi lauluvire on kuitenkin taito, jota voi harjoitella.

Ihmisillä on toisinaan taipumus vähätellä musikaalisuuttaan. Usein kuulee jonkun sanovan, ettei hän ole ollenkaan musikaalinen, ja että laulaminen ei vain ole häntä varten. Tämä voi toki hyvinkin pitää paikkansa, jos musikaalisuudella tarkoitetaan harrastuneisuutta musiikissa: kaikki eivät vain pidä musiikista tai laulamisesta.

Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita kyvyttömyyttä musikaalisuuteen: nimittäin samaan aikaan suuri osa musiikkia sinänsä harrastamattomistakin ihmisistä havaitsee, jos joku laulaa nuotin vierestä. Jos asiaa lähestytään niin sanotun sävelkorvan eli äänten erotuskyvyn kannalta, on lähestulkoon jokainen ihminen musikaalinen: suurin osa meistä kykenee yllättävänkin tarkasti erottamaan erikorkuisia ääniä toisistaan.

Jos suinkin vain haluaa oppia laulamaan, itseään ei pidä missään nimessä etukäteen tuomita lahjattomaksi, vaan tarttua haasteeseen rohkeasti! Hyvä laulutaito vaatii runsaasti työtä: nuotilleen laulaminen, musiikin teoria sekä yleinen laulutekniikka ovat asioita, joiden oppimiseen tarvitaan runsaasti harjoitustunteja. Jotta lauluharjoittelu olisi mahdollisimman tehokasta, on juuri omia taitoja ja tavoitteita silmällä pitäen räätälöity yksityinen laulunopetus ehdottomasti suositeltavaa.

Auki oleva nuottikirja, jonka yksi sivu on taitettu
Vaikka sävelkorvaa olisikin, ei nuotissa pysyminen laulaessa ole aina helppoa (Kuva: Pixabay/Rebecca Jasso)

Harjoittele laulamista tavoitteellisesti

Jos haluaa oppia laulamaan hyvin, on oltava valmis tekemään töitä. Omatoimisesti harjoittelemalla voi päästä yllättävänkin pitkälle, mutta jossakin vaiheessa kuitenkin todennäköisesti tulee tilanne, jossa ulkopuolinen apu on tarpeen. Omia kehityskohtia voi nimittäin olla vaikeaa havaita itse: syynä voi yksinkertaisimmillaan olla se, että oma ääni kuulostaa aina omaan korvaan erilaiselta kuin millaisena se muiden korviin kuuluu. Toisinaan voi myös käydä niin, että aloitteleva laulaja ei vain tiedä, että joitakin tiettyjä asioita voisi tehdä paremmin.

Laulaminen on mitä suurimmissa määrin tekninen ja fyysinen suoritus, joten varsinkin jos haaveena on olla esiintyvä laulaja, kannattaa yksityinen äänivalmentaja ottaa mukaan harjoitteluun. Asiantuntevan valmentajan kanssa voidaan paneutua aivan perusasioihin, kuten hyvään lauluasentoon, äänentuottoon, hengitystekniikkaan kuin musiikin teoreettiseenkin puoleen.

Miltä laulutunnit Tampere kuulostaa sinusta?

Yleisömerta bändin konsertissa
Jos haaveena on laulajan ura, on oltava valmis harjoittelemaan ahkerasti (Kuva: Unsplash/Nainoa Shizuru)

Monipuolisuus on aina hyvä asia, joten kehittymisen kannalta on tärkeää paitsi keskittyä omiin mielenkiinnon kohteisiin ja vahvuuksiin, myös rohkeasti kokeilla uusia asioita. Vaikka itse olisi klassinen laulaja, voi esimerkiksi rock-laulamiseen tutustuminen tuoda jotakin uutta omaan tekemiseen. Eri tyylien elementtien yhdisteleminen on aina mielenkiintoista ja auttaa erottumaan joukosta! Selvää myöskin on, että mitä enemmän työkaluja oman laulutaidon työkalupakista löytyy, sitä monipuolisempi ja muuntautumiskykyisempi laulajana on.

Jos haaveidensa eteen on valmis tekemään töitä, on jopa ammattimaisen laulajan ura täysin mahdollinen. Monet saattavatkin harjoitella laulamista esimerkiksi siksi, että pääsisivät jonakin päivänä näyttämään taitonsa television laulukilpailuissa, kuten The Voice -ohjelmassa. Totuus kuitenkin valitettavasti on, että kaikista meistä ei tule artistitaivaan tähtiä. Ammattilaulajankaan ura ei aina onnistu, sillä vaikka keikkoja silloin tällöin saisikin, ei niitä välttämättä ole riittävästi tavallisen päivätyön lopettamiseksi. Siksi kannattaakin aina harjoitella rakkaudesta laulamiseen, eikä vain siksi, että haluaa parrasvaloihin.

Laulaja-kitaristi sekä kosketinsoittaja esiintymässä lavalla
Laulajaksi ei tulla yhdessä yössä, joten ahkera lauluharjoittelu on tarpeen (Kuva: Pixabay/Roché Oosthuizen)

Opi laulamaan omaksi iloksesi

Aina ei kuitenkaan tarvitse harjoitella mikään tietty tavoite mielessä. Monet meistä laulavat yksinkertaisesti vain siksi, että laulaminen on hauskaa. Laulaminen on keino lievittää stressiä ja kanavoida tunnetiloja olipa sitten iloinen tai surullinen. Jos tarkoituksena on laulaa vain omaksi ja perheenjäsentensä iloksi, ei laulamisessa ole kyse teknisestä suorituksesta, jossa jokaista nuottia käydään tiheällä kammalla läpi. Tärkeintä on, että laulaminen tuo iloa itselle ja muille!

Kun laulamista harrastaa vain laulamisen ilosta, ei tarvitse välittää aikatauluista tai taitotavoitteista. Laulaa voi silloin kun huvittaa, eikä tietyssä ajassa ole pakko saavuttaa mitään tiettyä tavoitetta. Itselleen voi ja kannattaakin siis olla armollinen.

Internet on hyvä tietolähde itsenäiseen harjoitteluun. Esimerkiksi YouTube on pullollaan erilaisia opetusvideoita, joiden avulla aloitteleva laulaja pääsee hyvin vauhtiin. Pelkkien lauluvideoiden ohella kannattaa tutustua myös muiden instrumenttien, kuten pianon, oppimateriaaleihin, sillä ne ovat erinomainen tapa oppia musiikin teorian perusasioita.

Vaikka ei harjoittelisikaan määrätietoisesti, voi oma äänivalmentaja tai yksityinen laulunopettaja olla silti hyvä idea. Apu voi olla tarpeen, jos itse on vielä vasta-alkaja ja kaipaa neuvoja laulutekniikassa tai vaikkapa musiikin lukemisessa. Laulutunteja ei tietenkään tarvitse ottaa säännöllisesti, mutta muutamasta tunnista silloin tällöin voi olla suurtakin apua! Laulunopettaja voi esimerkiksi antaa muutamia tekniikkavinkkejä, joiden avulla omasta äänentuotosta saa ekonomisempaa ja siten vähemmän ääntä rasittavaa. Pieni panostus tekniikkaan ja jopa asentoon auttaa saamaan oman äänen potentiaalista enemmän irti, mikä on kotilaulajillekin ehdottomasti hyvä asia.

Mustavalkoisessa kuvassa mikrofoni telineessä, josta roikkuvat myös kuulokkeet
Äänivalmentaja on avuksi myös laulamista satunnaisemmin harrastaville (Kuva: Pixabay/Xavo Blues)

Parhaat laulut harjoitteluun

Kun äänijänteitään alkaa viritellä, tarvitaan tietenkin lauluja, joita laulaa. Niiden löytämisen ei pitäisi olla ongelma, sillä maailmassa on huikea määrä erityyppisiä lauluja. Jo genrejä on enemmän kuin jaksaa laskea. Useimmilla meistä on jo valmiiksi lempiartisteja, -yhtyeitä tai -tyylejä, joten valinnan tekeminen tapahtuu useimmiten varsin helposti. Jälleen kerran nettiä kannattaa käyttää apuna – sieltä löytyy niin aloittelijoille sopivia hittikappaleita kuin varta vasten laulamisen harjoitteluun suunniteltuja kappaleita.

Harjoiteltavia kappaleita valitessa kannattaa kuitenkin huomioida oma taso. Jos on vielä vasta-alkaja, ei varmastikaan kannata valita lauluja haastavimmasta päästä. Jos laulukokemusta ei juurikaan ole, ei ole ollenkaan hassumpi ajatus aloittaa harjoittelu vaikkapa lyhyistä lastenlauluista. Queenin Bohemian Rhapsody ei siis välttämättä ole paras valinta aloittelijalle, mutta saatavilla on onneksi suuri joukko muita aloittelijoille sopivia klassikkokappaleita. Kuten moni takavuosien hitti on osoittanut, yksinkertainenkin voi olla kaunista!

Selvää tietysti on, että edistystä ei tapahdu, jos ei koskaan poistu mukavuusalueeltaan – siksi laulutaidon kehittyessä voidaan siirtyä aina vain teknisesti haastavampiin kappaleisiin. Laulun yksityisopettaja on suuri apu tässäkin asiassa, sillä asiantunteva opettaja osaa valita oppilaalleen sopivia kappaleita!

Äänivalmentaja löytyy tänä päivänä helposti netistä. Esimerkiksi Superprof on alusta, jossa yksityiset laulunopettajat ja laulamisesta kiinnostuneet oppilaat kohtaavat. Palvelusta löytää moneen eri budjettiin sopivia opettajia monenlaisista eri taustoista, joten jos haluat oppia laulamaan, hyppää rohkeasti mukaan!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.