Sanasta lauluharjoittelu tulee monille mieleen tavoitteellinen laulamisen treenaus. Kliseisesti saatetaan ajatella, että laulutunneilla käydään siksi, että tavoitteena on ankaran harjoittelun myötä ammattilaulajan ura. Näin ei asia kuitenkaan aina ole, sillä monet haluavat oppia laulamaan myös siksi, että laulaminen on yksinkertaisesti vain mukava ja palkitseva harrastus.

Laulaminen sopii kaikille! Kaikista ei missään nimessä ole tarkoituskaan tulla konserttisaleja täyteen vetäviä tähtiartisteja, joten taidot tai pikemminkin niiden puute eivät ole este laulamiselle. Loppujen lopuksi laulamisessa tärkeintä on itsensä ilmaisu ja tunteiden kanavoiminen. Laulaminen voi siis olla erittäin nautinnollista ja hauskaa, vaikka esimerkiksi nuotissa pysyminen ei aivan onnistuisikaan. Tämä pätee oikeastaan kaikkeen musiikkiin – jos soittaa omaksi ilokseen, taitoa tärkeämpää on se, että itse nauttii tekemisestä.

Jos nauttii laulamisesta, kannattaa laulaa sydämensä kyllyydestä. Myös niiden, jotka eivät perinteisesti ole olleet kovinkaan kiinnostuneita, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Laulaminen on nimittäin paitsi mukavaa ja terapeuttista, myös hyvinvoinnin kannalta hyödyllistä!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasimir
Kasimir
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasimir
Kasimir
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Laulaminen parantaa hyvinvointia

Monille meistä musiikki on erottamaton osa jokapäiväistä elämää. Ei ole mitenkään tavatonta, että musiikki soi taustalla töitä tehdessä tai opiskellessa. Lempimusiikin soidessa saattaa itsekin hyräillä mukana. Laulaminen voi olla mukana niin ilossa kuin surussakin: tietynlaisten kappaleiden laulaminen voi helpottaa surullista oloa, ja toisaalta laulaminen kuuluu olennaisesti myös hauskoihin illanviettoihin. Tämä ei ole yllättävää, sillä musiikilla on todistetusti monia ihmisen hyvinvointiin vaikuttavia ominaisuuksia: se muun muassa lievittää stressiä ja tuottaa mielihyvää. Ei siis ole ihme, että monet haluavat kanavoida tunteitaan nimenomaan laulamalla!

Laulaminen voi olla tärkeä itseilmaisun muoto. Joillekin ihmisille laulaminen voi olla paras tapa käsitellä ja ilmaista erilaisia tunteita – erityisesti vaikeita sellaisia. Monet laulajat ja lauluntekijät sanovat, että musiikki on heille erittäin terapeuttista ja tärkeä tapa käsitellä elämän iloja ja suruja. Kyse on ihmiselle erittäin luonnollisesta ja perustavanlaatuisesta tavasta ilmaista itseään, sillä jo kaukaiset esi-isämme ovat hyvin todennäköisesti laulaneet.

Mikrofoniin laulava nainen, jonka vierellä kitaristi soittamassa
Laulaminen on hauska tapa parantaa omaa hyvinvointia (Kuva: Pixabay/icsilviu)

Ei ole missään nimessä väärin sanottu, että laulaessa jumppaa samalla aivojaan: laulaminen nimittäin aktivoi tehokkaasti aivojen eri osia. Tämä on täysin järkeenkäypää, sillä onhan kyseessä ehdottomasti keskittymistä vaativa suoritus. Laulun tuottaminen vaatii aivoilta ponnisteluja, ja lisäksi sanoja muistelemalla harjoittaa muistiaan.

Tieteellisiä perusteluja ei loppujen lopuksi tarvita, sillä päivänselvää on, että mukavat vapaa-ajan harrastukset kohentavat mielialaa. Ne tuovat arkeen hengähdystaukoja ja vievät ajatukset pois työstä, opiskelusta ja muista arkipäivän velvollisuuksista. Lauluharrastus on erinomainen valinta, sillä se ei juurikaan vaadi erillisiä järjestelyjä! Laulaa voi melkeinpä missä tahansa rauhallisessa paikassa, ja koska instrumenttina on oma ääni, ei tarvitse kuin hieman lämmitellä ennen kuin on valmis irrottautumaan hetkeksi arjesta!

Olisiko yksityiset laulutunnit Tampere sinulle se oikea vaihtoehto?

Harjoittele laulamista omassa rauhassa

Oma lauluääni on hyvin henkilökohtainen ja monille myös jopa arka asia. Näin on varsinkin, jos ei ole juurikaan elämässään laulanut saatikka laulanut muiden ihmisten läsnä ollessa. Joillakin ihmisillä esiintymisjännitys estää laulamisen kokonaan – jotkut saattavat olla erittäinkin tietoisia osaamisestaan ja miettiä, mitäköhän muut mahtavat ajatella. On totta, että laulaessaan julkisesti valitettavasti altistaa itsensä myös mahdolliselle arvostelulle. Toisen lauluäänen mollaaminen on yksiselitteisesti väärin, mutta silti osalla meistä valitettavasti on kokemusta sellaisesta. Pahimmassa tapauksessa lapsena saatu turhan kärkäs palaute vie laulamisesta ilon pitkäksi aikaa, jopa loppuiäksi.

Totuus kuitenkin on, että laulu kuuluu kaikille. Laulamista jännittävien kannalta hyvä uutinen on, että on täysin mahdollista oppia laulamaan aivan omassa rauhassa. Suihkussa tai auton ratissa ei ramppikuumetta esiinny, joten aamutoimia tehdessä tai töihin ajaessa voi antaa palaa sydämensä kyllyydestä! Ellei ole poikkeuksellinen luonnonlahjakkuus, on laulutaito täysin harjoittelusta riippuva asia – tarvitaan siis vain toistoja.

Tai kenties laulutunnit Helsinki?

Vanhanaikainen mikrofoni värikkäässä valaistuksessa
Laulaminen on harrastus, joka sopii kaikille (Kuva: Unsplash/Israel Palacio)

Lauluharjoittelu täysin omaan tahtiin omilla ehdoilla on helppoa ja nautinnollista. Kun tiukkoja taitotavoitteita tai aikarajoja ei ole, laulaja voi laulaa juuri silloin kun hyvältä tuntuu. Tavoitteita ei aseta kukaan muu kuin laulaja itse, joten harjoitellessa ei tarvitse ottaa paineita muiden asettamista odotuksista.

Yksi omaksi iloksi laulamisen parhaista puolista on, että oman tyylin saa luoda täysin itse – kuoronjohtajat, musiikkiopiston opettajat tai bändin muut jäsenet eivät ole määräämässä, mitä ja miten lauletaan. Tämä on hyvä asia varsinkin laulutaipaleen alkupuolella, kun oma mieluisin tyyli ei ehkä vielä ole selvinnyt itselle. Omassa rauhassa voi vapaasti kokeilla erilaisia asioita ja löytää juuri itselleen mieluisimmat tyylilajit ja parhaat kappaleet.

Omatoimisen harjoittelun miinuspuoli kuitenkin  on, että laulun opiskelu on täysin laulajan omilla harteilla. Internet toki on pullollaan hyödyllistä materiaalia, jonka avulla laulutaitoa voi parantaa, mutta pelkästään sen varaan ei aina voi laskea.

Mies laulukonsertissa
Laulutunnit ovat usein avain edistykseen. (Kuva: Unsplash / Steven Erixon)

Yksityiset laulutunnit avuksi harjoitteluun

Musiikkiopistoissa, kuoroissa ja muissa kerhoissa laulaminen yleensä tarkoittaa, että harjoituksia on määrättyinä aikoina, ja mukana voi olla suurikin määrä muita ihmisiä. Lisäksi ne ovat yleisesti ottaen tarkoitettuja niille, jotka haluavat laulaa tavoitteellisesti. Kaikki laulamisesta kiinnostuneet eivät kuitenkaan halua noudattaa tiettyä harjoitusohjelmaa tai harjoitella tulevia kokeita tai esityksiä varten – monet haluavat vain yksinkertaisesti oppia laulamaan paremmin.

Vaikka laulutaito ei sinänsä olisikaan kaiken a ja o, voi omaksi ilokseen laulava joskus tarvita tukea ja opastusta – vaikka laulaisikin vain yksin, suurin osa meistä haluaa lopulta laulaa niin hyvin kuin mahdollista. Täysin itsenäinen opiskelu voi monessa tapauksessa olla yllättävänkin hyvin toimiva ratkaisu, mutta toisinaan toisen henkilön apu on paras tapa päästä eteenpäin. Yksityiset laulutunnit ovat erinomainen tapa kehittää omaa laulutaitoa: tarkoituksena ei aina tarvitse olla pitkäaikaista säännöllistä tunneilla käyntiä, sillä jo lyhyempikin opiskelupaketti voi tarjota hyviä eväitä tulevaisuuteen.

Jos harjoittelee vain itsekseen voi omien kehityskohteiden huomaaminen olla toisinaan vaikeaa. Esimerkiksi laulaminen fyysisenä suorituksena on aihealue, johon yksityistunnilla voidaan paneutua. Varsinkin jos laulaa paljon, on oikeanlainen laulutekniikka tärkeää! Vääränlainen äänen rasittaminen voi nimittäin kostautua. Selvää myöskin on, että oman äänensä potentiaalista ei saa kaikkea irti, jos tekniikka ei ole kunnossa. Asiantunteva laulunopettaja opastaa esimerkiksi hyvän lauluasennon etsimisessä, hengitystekniikassa ja yleisessä artikulaatiossa.

Yksityiset laulutunnit ovat siis oiva valinta niille, jotka haluavat oppia laulamaan ilman ylimääräisiä paineita. Yksityistunnit suunnitellaan aina oppilaan tarpeiden mukaan, joten tunneilta saa juuri sen, mitä haluaa. Yksityisopetuksella ei ole mitään tiettyä rakennetta, joten opettajalta voi esimerkiksi pyytää muutaman tunnin jostakin tietystä osa-alueesta, ja jatkaa sen jälkeen harjoittelua omatoimisesti.

Lähikuva auki olevasta nuottikirjasta
Yksityiset laulutunnit suunnitellaan aina oppilaan tarpeiden mukaan (Kuva: Unsplash/Josh Goddard)

Tavoitteellinen laulaminen

Monesti käy niin, että tavoitteellinen lauluharjoittelu alkaa kiinnostaa, vaikka se ei alun perin olisikaan ollut tarkoitus. Kun on laulanut pitkään vain omaksi ilokseen, on luonnollista, että jossakin vaiheessa houkuttelee ajatus muille esiintymisestä ja ehkä jopa kokonaisesta laulajan urasta. Omien siipien kokeileminen television laulukilpailuissa, kuten The Voice- tai The X Factor -ohjelmissa on vaihtoehto rohkeimmille, mutta useimmat kuitenkin haluavat aloittaa hieman pienemmistä ympyröistä.

Varsinkin jos haaveena on esiintyä muille ehkä joskus jopa ammatikseen, ovat laulutunnit erittäin suositeltavia. Hyvä laulunopettaja auttaa laulajaa kehittymään ja hyödyntämään oman äänensä potentiaalin. Silkan laulutekniikan lisäksi on myös varauduttava käyttämään aikaa musiikin teorian opiskeluun. Haaveen toteuttamiseksi on oltava valmis tekemään töitä – voi kulua jopa vuosia ennen kuin ensimmäinen laulajan keikka varmistuu. Jos ja kun laulaminen on intohimo, ei tämä varmastikaan ole ongelma! Vaikka laulajan ura ei koskaan urkenisikaan, on itsellä joka tapauksessa hyvä laulutaito, josta on paljon iloa. Kuten tiedämme, laulamisen ilo on loppujen lopuksi tärkeintä!

Laulutaito on toki jossakin määrin synnynnäistä, mutta loppujen lopuksi kyse on yksinkertaisesti vain harjoiteltavasta asiasta. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, joten halusipa laulaa omaksi ilokseen tai valloittaakseen esiintymislavat, ikä on vain numero! Jos siis haluat oppia laulamaan, voit aloittaa harjoittelun täysin omassa rauhassa ja tarpeen vaatiessa ottaa laulutunteja!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.