Laulaminen on aina ollut suosittu harrastus, ja joillekin parhaassa tapauksessa jopa ammatti. Takavuosien kilpailuohjelmat, kuten Idols, The Voice, ja The X Factor, ovat takuuvarmasti vaikuttaneet laulamisen suosioon tänä päivänä. Ne ovat paitsi näyttäneet, että laulaminen todellakin kuuluu kaikille, myös todistaneet, että täydestä tuntemattomuudesta on mahdollista nousta tähteyteen.

Ei siis ole ihme, että laulajan ura on monen haaveena. Useimmat kuitenkin joutuvat luopumaan haaveistaan, sillä on selvää, ettei kaikista voi tulla ammattilaulajia. Vaikka keikkoja silloin tällöin saisikin, on vielä pitkä matka siihen, että tavallisen päivätyönsä voisi lopettaa. Suurten lavojen ei tietenkään tarvitse olla tavoitteena, ja monet harjoittelevatkin siksi, että he vain ylipäätään haluavat oppia laulamaan.

Oli tulevaisuuden tavoitteena sitten suurimpien festivaalien lavat, ystävän häissä esiintyminen tai vain omaksi iloksi laulaminen, on lähtöasetelma aina sama. Tavoitteista tai kokemuksesta riippumatta oman äänen harjoittelu on aina tärkeää. Hyväksi laulajaksi ei nimittäin voi tulla, jos ei ole valmis harjoittelemaan ahkerasti. Laulu on laulajan instrumentti, joten jatkuva oman äänen harjoittelu ja kehittäminen on aivan välttämätöntä. Jos tulevaisuuden haaveissa siintää muille esiintyminen ehkä jopa ammatikseen, kannattaa lukea tämänkertainen blogiartikkelimme – olemme koonneet hyviä vinkkejä niille, jotka haluavat laulajaksi!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasimir
Kasimir
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasimir
Kasimir
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Haaveena laulajan ura

Musiikin ja samalla koko elämän kiertokulussa edelliset tähdet ennen pitkää tekevät tilaa uusille tulokkaille. Vuosien varrella tunnetut laulajat Tapio Rautavaarasta Cheekiin ovat innoittaneet suurta joukkoa laulajanalkuja ja toimineet heille suurina inspiraation lähteinä – jokaisella laulajalla on takuuvarmasti esikuva. Kukaan ei ole tähti syntyessään, joten sellaiseksi on kasvettava! Ketään ei tietenkään pidä lähteä suoraan kopioimaan, mutta idolin musiikki ja lavaesiintyminen voivat antaa suuntaviivoja omaan tekemiseen.

Kuten moni jo tietääkin, laulaminen ja musiikki ylipäätään eivät missään nimessä ole tavallisia ammattialoja. Työmarkkinoilla kysyntää ei sinänsä ole valmiina olemassa, joten jokaisen aloittelevan ammattimuusikon on itse luotava itselleen kysyntää. Toisin sanoen on oltava laulaja, jota ihmiset haluavat kuunnella.

Miltä edulliset laulutunnit Helsinki kuulostaisi sinusta?

Yleisön joukosta otettu kuva kirkkaasti valaistusta keikkalavasta
Omista lempilaulajista voi ottaa inspiraatioita, mutta ketään ei kannata suoraan kopioida (Kuva: Unsplash/Yvette de Wit)

Varsinkin jos haluaa laulaa tulevaisuudessa ammatikseen, on tämän unelman eteen oltava valmis tekemään työtä. Niin aloittelevilla kuin kokeneillakin laulajilla ahkera oman äänen harjoittelu on erittäin tärkeää. Aitoa intohimoa laulamiseen on oltava, sillä työtä voi joutua tekemään useita vuosia. Intohimoa ja innostusta on oltava siksikin, että haave artistin urasta ei välttämättä koskaan toteudu – laulamisen olisi syytä jo itsessään olla niin palkitsevaa, ettei tämä haittaa.

Lisäksi kannattaa muistaa, että laulajan ura voi edellyttää yllättävänkin kokonaisvaltaista musiikillista osaamista. Varsinkin jos itse haluaa kirjoittaa kappaleita, on silkan laulamisen lisäksi musiikista tiedettävä yhtä sun toista. Tässä kohtaa on jonkin instrumentin, kuten pianon, hallitsemisesta suurta hyötyä!

Jos kaikki menee hyvin, on ennen pitkää aika aloittaa keikkailu. Tässä kohtaa kannattaa huomata, että esiintyminen tapahtumana on paljon muutakin kuin itse laulusuoritus. Keikkapaikalla vaadittava tekninen varustus riippuu luonnollisesti paikasta ja budjetista. Monessa tapauksessa äänentoistolaitteista ja esimerkiksi lavan valaistuksesta on huolehdittava itse, joten tekniikan tuntemusta ehdottomasti tarvitaan – mikään ei ole hirveämpää kuin saapua keikkapaikalle vain huomatakseen, ettei tekniikkaa saa pelittämään. Lauluharjoittelua aloittelevilla tähän on vielä pitkä matka, joten ei mennä asioiden edelle! Aivan aluksi on syytä paneutua aivan perusasioihin, kuten varsinaiseen laulamisen harjoitteluun.

Miltä yksityiset laulutunnit Tampere kuulostaisi sinusta?

Mies ja nainen laulamassa kadulla
Laulutaidon harjoittelu on tärkeää, mutta lisäksi kannattaa tutustua myös muihin instrumentteihin. (Kuva: Unsplash / Thomas Le)

Löydä oma tyylisi

On mahtavaa, jos laulaja on niin monipuolinen, että useat genret sujuvat kuin vettä vain. Käytännössä realismia kuitenkin on, että laulaja keskittyy yhteen tai pariin tiettyyn genreen. Useimmiten oman laulajaidentiteetin löytäminen ei ole ollenkaan vaikeaa, sillä laulajaksi haluavat yleensä tietävät jo valmiiksi, millaisesta musiikista he pitävät.

Ei kuitenkaan kannata lukittautua vain johonkin tietyntyyppiseen musiikkiin – monipuolisuus on aina hyvä asia. Tyylien rajat eivät tietenkään ole koskaan ehdottomia eivätkä tarkkoja, joten vaikutteita voi ja usein kannattaakin ottaa monenlaisesta erilaisesta musiikista. On siis hyvä idea tutustua monipuolisesti erilaisiin kappaleisiin ja tyyleihin. Voisi sanoa, että hyvä laulaja on muuntautumiskykyinen: mitä enemmän kokemusta on erilaisista tavoista laulaa, sitä enemmän työkaluja omassa pakissa on tulevaisuutta ajatellen.

Monipuolisuus antaa mahdollisuuden kokeilla erilaisia asioita ja yhdistellä eri elementtejä juuri omanlaisekseen kokonaisuudeksi. Kahta samanlaista laulajaa ei muutoinkaan ole olemassa, mutta on aina virkistävää kuulla muista poikkeavia vivahteita lauluäänessä. Jälleen kerran on kuitenkin syytä korostaa, ettei toisten laulajien maneereita kannata väen väkisin kopioida itselleen. Jokaisella on ikioma lauluääni, jota kannattaa lähteä kehittämään juuri omia vahvuuksia ja toisaalta myös heikkouksia silmällä pitäen. Selkeästi muilta poimitut maneerit paistavat helposti läpi!

Laulun nuotit telineellä
Nuottien lukemisen taito on myös tärkeää laulamisessa. (Kuva: Unsplash / Kati Hoehl)

Missä ja miten oppia laulamaan?

Kun tavoitteena on hyvä lauluääni, on harjoittelu kaiken a ja o. On toki varmasti olemassa luonnonlahjakkuuksia, jotka laulavat hämmästyttävän hyvin ilman harjoittelua, mutta useimpien meistä kohdalla totuus on, että esimerkiksi nuotissa pysyminen vaatii ahkeraa harjoittelua.

Internet on nykypäivänä todellinen musiikin aarreaitta, joka tarjoaa runsaasti tietoa niille, jotka haluavat oppia laulamaan. Yllättävänkin laadukas itsenäinen lauluharjoittelu netin avulla on täysin mahdollista, mutta hyvien tulosten varmistamiseksi olisi harjoituksiin hyvä saada mukaan muidenkin ihmisten näkemyksiä. Omatoiminen harjoittelu on tärkeää ja jopa välttämätöntä, mutta harva on niin taitava, että osaa itse objektiivisesti arvioida omaa oppimistaan.

Musiikkiopistot, -kerhot ja kuorot ovat hyviä paikkoja lauluharrastuksen aloittamiseen varsinkin nuorille laulajanaluille. Jo nuoresta alkaen harjoitelleilla on aikanaan mahdollisuus jopa päästä opiskelemaan musiikkia korkeakoulutasolla. Mitä nuorempana aloittaa, sitä parempi, mutta koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa lauluharjoittelua!

Äänen harjoittelu itsessään voi olla hyvinkin monipuolista. Kyse voi olla niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin sävelkorvan harjoittamisesta: laulajan on paitsi kyettävä erottamaan eri sävelkorkeuksia, myös tuottamaan niitä oikein. Laulaminen fyysisenä suorituksena kattaa monia eri osa-alueita oikeasta kehon asennosta aina hengitystekniikkaan ja artikulaatioon. Muita harjoiteltavia osa-alueita ovat esimerkiksi rytmitaju sekä tietysti musiikin teoria.

Myös esimerkiksi jännitys, joskus jopa suoranainen ramppikuume, vaikuttaa laulamiseen ja on osa-alue, johon joudutaan joskus kiinnittämään suurtakin huomiota. Moni hyväkin laulaja saattaa hylätä haaveen julkisesta esiintymisestä, kun ajatus tarkkaavaisena seuraavasta yleisöstä alkaa hirvittää. Varsinkin jos tavoitteena on jonakin päivänä olla esiintyvä taitelija, on esiintymisjännityksen hallitsemisen harjoittelu erittäin tärkeää. Jännitys voi esimerkiksi saada äänen värisemään ja sanat unohtumaan tai tehdä nuotissa pysymisestä vaikeaa, joten selvää on, ettei jännittäessä laula kovinkaan hyvin. Hyvä uutinen on, että esiintymisjännityksestä voi päästä eroon asiantuntevien opettajien ohjauksessa – älä siis lopeta laulamista vain siksi, että se jännittää!

Lähikuva mikrofonista violetissa valaistuksessa
Ikä ei ole este, sillä kuka tahansa voi oppia laulamaan (Kuva: Pixabay/connie_sf)

Yksityiset laulutunnit tehokas tapa oppia

Jos ja kun omaan harjoitteluun kaipaa henkilökohtaista ohjausta, on laulamisen yksityisopetus oikea valinta. Sen merkittävä etu on, että juuri kyseessä olevan oppilaan tarpeet pystytään ottamaan täysimääräisesti huomioon. Lisäksi yksityistuntien hyvä puoli on, että toisin kuin monet kuorot ja musiikkiopistot, ne ovat kaikille avoimia. Yksityiset laulunopettajat opettavat mielellään myös niitä, joilla ei ole aiempaa kokemusta tavoitteellisesta lauluharjoittelusta. Oman opettajan kanssa voidaan luoda tarkka ja pitkäjänteinen suunnitelma, joka on juuri itselle räätälöity.

Voi olla vaikeaa löytää juuri omia tarpeita vastaava laulunopettaja, joten kannattaa suunnata katse paikkoihin, joista löytää useita opettajia samalla kertaa. Yksi tällaisista alustoista on Superprof, joka kokoaa yhteen laulunopettajia kaikkialta Suomesta ja jopa maailmasta. Laulutunneista kiinnostunut pääsee etsimään opettajia joko läheltä itseään tai tietyiltä alueilta. Kannattaa myös huomata, että moni Superprof-palvelun opettaja tarjoaa opetusta myös verkossa! Verkko-opetus vaikkapa jonkin videopuhelusovelluksen välityksellä poistaa välimatkat ihmisten väliltä, joten potentiaalisten opettajien määrä on suuri. Valinnanvaraa on niin taitotasoissa kuin budjeteissakin, joten hyppää mukaan ja aloita laulutunnit!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.