Kuten monet jo tietävätkin, laulamaan oppii vain laulamalla. Kysymys siis kuuluukin, mitä oikein pitäisi laulaa. Yhtä oikeaa vastausta ei ole, sillä maailma on täynnä toinen toistaan hienompia kappaleita, joita voi harjoitella ja oppia laulamaan. Olipa tavoitteena suurella lavalla esiintyminen tai oman itsensä iloksi laulaminen, on erilaisten kappaleiden opetteleminen keskeinen osa lauluharjoittelua.

Voisi siis sanoa, että maailman parhaat laulut ovat niitä, joiden laulamista juuri itse rakastaa. Ei siis ole ollenkaan helppo tehtävä suositella tiettyjä yksittäisiä kappaleita laulamisen harjoitteluun. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että alkuvaiheessa kannattaa aloittaa yksinkertaisemmista lauluista ja edetä sitten haastavampiin. Jos laulutekniikka tai nuotissa pysyminen eivät vielä ole peruskauraa, voi olla hyvä idea aloittaa laulamisen harjoittelu lyhyistä ja melodisesti yksinkertaisista kappaleista.

Tämä artikkeli on suunnattu niille, jotka kaipaavat inspiraatiota kappaleiden valintaan. Olemme koonneet artikkeliin artisti- ja kappalevinkkejä niin nuorille laulajanaluille kuin hieman varttuneemmillekin lauluharrastajille!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Lastenlauluja nuorimmille

Musiikki ja laulaminen voivat olla osa elämää jo hyvin nuoresta alkaen – itse asiassa niin nuoresta, että oma ikä on vielä miinuksen puolella. Tutkimuksissa on nimittäin selvinnyt, että muutaman kuukauden ikäiset vauvat muistavat raskauden aikana kuulemiaan melodioita. Nuoret lapset voivat nauttia musiikista aivan kuten varttuneemmatkin ihmiset, joten laulamisesta voi olla paljon iloa jo pienestä pitäen. Monissa perheissä laulaminen onkin itsestäänselvä osa elämää – monet meistä muistavat lapsuudesta, kuinka oma äiti, isä tai joku muu tärkeä henkilö on laulanut meille vaikkapa juuri ennen nukkumaanmenoa.

Erilaiset lastenlaulut ja tuutulaulut ovat hyvä lähtökohta: monille meistä ne ovat ensimmäinen kosketus lauluihin ja laulamiseen. Kappaleet, kuten Tuiki tuiki tähtönen tai Nuku nuku nurmilintu sopivat hyvin ensimmäisiksi yhteisiksi lauluiksi, sillä ne ovat verrattain lyhyitä ja niissä on helposti omaksuttavat melodiat. Hauskojen lastenlaulujen kirjo on kaiken kaikkiaan laaja, joten valinnanvaraa riittää: todellisia klassikoita ovat esimerkiksi Piippolan vaari, Pieni ankanpoikanen ja Hepokatti. Hauskuus on luonnollisesti tärkeää, joten kannattaa tutustua erilaisiin lastenlauluihin ja löytää omat suosikkinsa!

Laulaminen on paitsi hauskaa, myös hyödyllistä. Laulamisella on monia hyviä vaikutuksia: se ei pelkästään aktivoi aivojen eri osia, vaan myös lievittää stressiä ja tuottaa iloa. Toisin sanoen laulaminen on sekä kehittävä että hauska harrastus! Toisin kuin jo aikuisikään ehtineet, lapset tunnetusti oppivat nopeasti ja ovat hyvin muuntautumiskykyisiä, joten jo nuorena aloitetusta harrastuksesta voi olla erittäin paljon hyötyä tulevaisuudessa. Kun on laulanut jo pienestä pitäen, on kaikki ainekset kehittyä tulevaisuudessa huipputaitavaksi laulajaksi.

Olisiko laulutunnit Helsinki sinulle se oikea vaihtoehto?

Lähikuva auki olevasta nuottikirjasta
Laulaminen on mukava harrastus myös nuorille lapsille (Kuva: Unsplash/Michael Maasen)

Opettele laulamaan klassikoita

Melkeinpä jokaisella laulamisesta ja musiikista ylipäätään kiinnostuneella on omia suosikkiyhtyeitä ja -laulajia. Näin ollen harjoiteltavien kappaleiden valinta voi olla erittäinkin helppoa – laulamisen on tarkoitus olla hauskaa, joten miksi ei valita omia lempikappaleitaan. Riippuu luonnollisesti omasta laulutaidosta ja kappaleen vaikeustasosta, kuinka helppoa opetteleminen on. Jos itse on vielä aloittelija, ei kuitenkaan välttämättä kannata valita kappaleita vaikeimmasta päästä.

Kappaleiden etsinnässä vain mielikuvitus on rajana, joten suuntaa vain rohkeasti levyhyllylle! Musiikin maailmassa tutkittavaa on loputtomasti, mutta lähtökohdaksi voi ottaa maailman kaikkien aikojen suurimpia hittejä. Niitä ovat esimerkiksi:

  • ABBA – Mamma Mia
  • The Beatles – Let It Be
  • Queen – We Will Rock You
  • Louis Armstrong – What a Wonderful World
  • Bob Dylan - Knockin' On Heaven's Door

Kuten yllä olevasta listasta huomaamme, kappaleen ei välttämättä tarvitse olla huikeaa ääniakrobatiaa vaativa ollakseen kaunis. Yksinkertainenkin voi olla kaunista! Tämä tarkoittaa myös, että hieman kokemattomampikin laulaja voi ottaa haltuun huippusuosittuja kappaleita. Vireessä pysyminen tai muu tekninen puhtaus ei aina ole kaikki kaikessa, sillä hyvällä asenteella ja tunteella vedetty kappale voi hyvinkin kuulostaa paremmalta kuin väritön ja mauton niin sanotusti oikein laulettu kappale.

Kitaraa soittava laulaja esiintymislavan punaisessa valaistuksessa
Maailman parhaat kappaleet eivät aina ole vaikeita tai monimutkaisia (Kuva: Unsplash/Melanie van Leeuwen)

Kun kokemusta on karttunut tai muuten vain haluaa asettaa itselleen todellisen haasteen, voi kokeilla kappaleita vaikeimmasta päästä. Kun haluaa oppia laulamaan, on itsensä haastaminen edistymisen edellytys, joten mukavuusalueelta on jossakin vaiheessa joka tapauksessa poistuttava.

Haastavista klassikkokappaleista erityisesti yksi nousee esiin. Queenin legendaarinen Bohemian Rhapsody on kiehtonut laulajia jo pitkään eikä ihme, sillä kyseinen kappale on paitsi pitkä, myös varsin ainutlaatuinen yhdistelmä balladia, oopperaa sekä rockia. Aivan näin pitkälle ei kuitenkaan tarvitse mennä, sillä tarpeeksi haastetta on muun muassa näissä klassikkokappaleissa:

  • A-ha – Take On Me
  • Sia – Chandelier
  • Josh Groban – You Raise Me Up
  • Whitney Houston – I Will Always Love

Kappaleiden vaikeuteen vaikuttavat monet seikat. Kyse voi olla yksinkertaisimmillaan vain siitä, että kappale on erityisen nopea tai vaihtoehtoisesti erittäin hidas. Laulusta vaikeita tekevät myös esimerkiksi korkeat nuotit tai vaikeat melodiat. Omaan ääneen sopivimmat kappaleet riippuvat aina laulajasta – jos omaan ääneen tutustumisessa tarvitsee apua, yksityiset laulutunnit ovat oiva apukeino!

Lähikuvassa mikrofoni, jota mies pitelee kädessään
Monet maailman parhaat laulut ovat aloittelijoille haastavia, joten haasteeseen on tartuttava rohkeasti (Kuva: Unsplash/Medy Siregar)

Parhaat suomenkieliset kappaleet

Aina ei tarvitse laulaa englanniksi, sillä myös kotimaiset laulajat ovat vuosien varrella tarjonneet kuulijoilleen suuren määrän hienoja kappaleita. Laulettavaa riittää siis monelta vuosikymmeneltä monessa eri genressä!

Jos entisaikojen hitit ovat mieleen, kannattaa suunnata katse esimerkiksi Tapio Rautavaaran ikivihreään tuotantoon: Sininen uni, Päivänsäde ja menninkäinen ja Isoisän olkihattu ovat kappaleita, jotka varmasti sopivat monentasoisille laulajille. Rautavaaran jälkeen muun muassa Juha VainioPaula Koivuniemi, Katri Helena ja Kari Tapio ovat vuosikymmenten varrella laulaneet maamme suurimpia iskelmämusiikin hittejä.

Tänä päivänä suomalaisen musiikin suurimpiin nimiin kuuluvat esimerkiksi Jenni Vartiainen, Behm, Antti Tuisku, Sanni, Lauri Tähkä ja Kaija Koo – tila kerta kaikkiaan loppuisi kesken, jos kaikki pitäisi luetella! Heidän tuotannoistaan löytyy suuri joukko kauniita kappaleita, joiden hallitsemisesta on iloa niin itselle kuin mahdollisille oman laulun kuuntelijoillekin vaikkapa karaokelavalla. Paula Koivuniemen Aikuinen nainen on ikiaikainen klassikko, jonka sanat lähestulkoon jokainen suomalainen osaa, mutta miltäpä kuulostaisi ottaa haltuun vaikkapa Jenni Vartiaisen kaunis kappale Missä muruseni on tai Antti Tuiskun astetta räväkämpi Peto on irti?

Omalla kielellä laulaminen on aina eri asia kuin vaikkapa englanniksi laulaminen. Omalla äidinkielellä voi olla helpompaa ymmärtää sanoitusten merkityksiä ja tulkita kappaleen välittämiä tunteita. Nämä asiat ovat aina tärkeä osa laulamista, joten vaikka muutoin suosisi muunkielistä musiikkia, kannattaa rohkeasti kokeilla myös suomeksi laulamista!

Olisiko laulutunnit Tampere sinulle hyvä vaihtoehto?

Yhtye esiintymässä lavalla yleisön edessä konfetin sataessa
Myös Suomessa osataan laulaa hienoja kappaleita (Kuva: Unsplash/Seth Reese)

Laajenna repertuaariasi

Monilla meistä omat suosikkityylinsä – yksi pitää oopperasta, toinen iskelmästä ja joku muu taas rockista. On aivan luonnollista, että kun itsellä on oma suosikki, harrastaa juuri sentyyppistä musiikkia. Joskus voi kuitenkin olla hauskaa laajentaa omaa musiikillista repertuaaria! Monipuolisuus on nimittäin hyvästä myös laulamisessa. Mitä enemmän pakissa on työkaluja, sitä muuntautumiskykyisempi laulaja on. Vannoutunut rock-musiikin ystävä voisikin siis harjoitella hieman oopperalaulua ja parhaassa tapauksessa saada siitä hienoja elementtejä omaan tavalliseen laulamiseensa.

Maailmassa on niin monia hienoja lauluja, joissa tarvitaan niin monia erilaisia taitoja, että edes murto-osan niistä esittelyyn saisi kulumaan lukemattoman määrän tunteja. Siksi paras tapa löytää kappaleita lauluharjoitteluun on tutkia tarjontaa itse! Esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat erinomaisia musiikin lähteitä – niistä löytää niin ikiaikaisia klassikoita kuin uusia hittejäkin.

Lauloipa omaksi ilokseen suihkussa tai määrätietoisesti harjoitellen laulajan uraa varten, saattaa laulaja toisinaan kaivata tukea. Kun tavoitteena on laulaa mahdollisimman hyvin, on ulkopuolisen mielipide paras tapa löytää kehityskohteita. Yksityinen laulunopetus Superprof-palvelun kautta on helppo tapa saada asiantuntevan opettajan näkemys omasta laulamisesta ja sen kehityskohteista. Opettajalta voi myös saada vinkkejä juuri omalle lauluäänelle sopivista kappaleista!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.