Jos et halua käheää ääntä tai muita kurkunpään ongelmia, on tärkeää pitää huolta omista äänihuulista. Varsinkin jos rakastat laulamista! Siinä missä voimannostajan täytyy treenata painojen nostelua, laulajan täytyy treenata äänihuulia. Laulamisesta riippumatta moni meistä käyttää ääntään liikaa (tai väärin) arjessa. Tietyissä ammateissa äänihuulten ongelmat korostuvat. Esimerkiksi paljon ääntään käyttäjillä opettajilla saattaa olla äänihuulten ongelmia ja ääni saattaa välillä tuntua katoavan jopa kokonaan.

Ihmisen kurkunpäässä sijaitsevat äänihuulet koostuvat erilaisista kudoskerroksista. Yksi näistä kerroksista on lihaskudosta. Ei ole siis liioiteltua sanoa, että laulaessa käytetään aktiivisesti lihaksia (muun muassa myös keskivartalon voimalla on merkitystä). Mitä tahansa ääntä tuottaessa ihmisen äänihuulet värähtelevät. Naisten ja miesten äänen korkeuden erot selittyvätkin pitkälti niiden kokoeroilla mitkä vaikuttavat äänihuulten erilaiseen värähtelyyn.

Naiset kärsivät äänihuulten ongelmista tilastollisesti useammin kuin miehet. Äänihuulten ongelmat tai niiden väärin käyttäminen saattaa johtaa äänen menetykseen. Tämä on tärkeää tiedostaa laulaessa, sillä siinä missä muutkin myös laulaminen on taito, johon kuuluu paljon erilaisia tekniikoita ja käytännön teorioita. Hyväntuulisesta rallattelusta ei tietenkään tarvitse stressata, mutta aktiivisemman ja määrätietoisemman laulajan kannattaa olla tietoinen äänihuulia koskevista riskeistä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nancy
5
5 (3 arvostelua)
Nancy
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
5
5 (2 arvostelua)
Anna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nancy
5
5 (3 arvostelua)
Nancy
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
5
5 (2 arvostelua)
Anna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Laulaminen ja kurkunpään tulehduksen riski

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta kurkunpään tulehduksesta eli laryngiitistä (tai myös pseudokrupin, valekuristustaudin ja laryngotrakeiitin nimillä tunnettu sairaus) ei löydy paljoa positiivista sanottavaa. Se on pääosin luokiteltu Suomessa lapsilla esiintyväksi taudiksi, mutta sitä todetaan myös aikuisilla. Kurkunpään tulehdusta esiintyy siis kaikilla ikäryhmillä, mahdollisesta laulutaustasta huolimatta.

Ei ole poikkeus, että laulaja menettää äänensä konsertin jälkeen (harvemmin se ääni kestää konsertin katsojallakaan...) tai, että uudempi lauluharrastelija kärsii äänihuulten ärsytyksestä laulutuntien jälkeen. Nopein tapa omien äänihuulten hajottamiseen on huono laulutekniikka. Tämä johtaa helposti äänen ylikuormittumiseen ja sen myötä kurkunpään tulehdukseen. Kurkunpään tulehduksessa äänihuulet turpoavat, ja siksi ääni käheytyy.

Tyttö laulamassa kitaran kanssa
Maltti on valttia myös laulamisessa. Ethän juoksisi sadan metrin juoksukilpailuakaan ilman lämmittelyä. Kuva: Unsplash / Felix Koutchinski

Lääketieteellisessä mielessä kurkunpään tulehduksen aiheuttaja on lähes aina virusperäinen. Miksi sitten väitämme, että huono laulutekniikka olisi laulajilla kaiken takana? Huonon laulutekniikan käyttäminen ärsyttää äänihuulia, saa ne kärsimään turvotuksesta ja vaurioitumaan. Vaurioituneisiin äänihuuliin on virusten helpompi iskeä aiheuttamaan tulehdusta. Samoin kuin esimerkiksi ulkona kastuminen tai stressi voivat altistaa flunssalle.

Siinä missä flunssakin voi pitkittyä jos ei osaa levätä kunnolla, voi laulaja alkaa kärsiä kroonistuneesta kurkunpään tulehduksesta ilman tarvittavia varotoimia ja oikeanlaista laulutekniikkaa. Lauluopetuksen hyödyntäminen sekä lääkärin konsultointi tarvittaessa on erityisen suositeltavaa heille, jotka mielivät käyttää ääntään elannon hankkimisessa tai rakkaan harrastuksen jatkamisessa. Tässäkin ennakointi ja tieto on valttia!

Laulaminen ja äänihäiriöiden riski

Dysphonia ei itsessään ole diagnosoitava sairaus vaan pikemminkin erilaisten ääneen liittyvien oireiden kirjo. Erilaiset äänihäiriöt voivat vaikuttaa eri tavalla äänen eri osa-alueisiin. Luonnollisesti eri oireilla on myös omat syntymekanisminsa. Yleensä äänihäiröistä puhuttaessa viitataan johonkin kolmeen yleisimpään oireeseen:

  • Äänestä tulee käheämpi, karkeampi tai muutoin rikkinäisen kuuloinen.
  • Äänestä tulee huomattavasti aikaisempaa matalampi tai korkeampi.
  • Äänestä tulee heikko, ja sen käytöstä väsyy merkittävästi nopeammin.

Äänihäiriöiden riski on kaikilla laulajilla, koska äänen jatkuva käyttö kuuluu oleellisesti lauluharrastukseen (tai jopa ammattiin!). Niitä esiintyy erityisesti erilaisten ääneen liittyvien vaivojen kuten kurkunpään tulehduksen jälkeen. Ammattilaisen konsultointi on melkeinpä pakollista äänihäiriöiden ilmaantuessa, mikäli mielit korjata tilanteen. Mitä aikaisemmin ammattilaisen luokse mennään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ongelma on korjattavissa.

Nainen laulamassa rivissä
Laulutunneille lähteminen kannattaa. Niitä pidetään niin ryhmässä kuin yksityisinä laulutunteina esimerkiksi Superprofin kautta. Kuva: Unsplash / Miguel Bautista

Lauluharrastuksen aloittaminen itsenäisesti saattaa johtaa suurempiin riskeihin. Tämä johtuu siitä, että kokematon laulaja ei välttämättä edes tiedä laulavansa väärällä tekniikalla. Myös mahdolliset orastavat oireet saattavat jäädä kokonaan huomaamatta. Oikeanlaisen tekniikan hallitseminen sekä omien rajojen tunteminen auttaa terveen lauluäänen kehittämisessä. Tätä varten on olemassa asiantuntevia laulunopettajia, jotka auttavat mielellään aloittelijasta jo kokeneempaan.

Itseasiassa suurin osa laulutunneista kuluu äänen harjoittamiseen muuten kuin "perinteisellä" laulamisella. Alkuun tehdään äänen lämmittelyä ja haetaan eri korkeuksia. Sitten siirrytään erilaisiin harjoitteisiin, ja yleensä samalla saatetaan käydä läpi laulamisen teoriaa. Toki tunneille kuuluu myös itse laulamista, useimmiten tähän siirrytään tunnin loppupuolella. Eihän urheilijatkaan hyppää kylmiltään suoraan suoritukseen.

Elämäntapojen vaikutus laulajan ääneen

Olemme kuulleet jo tylsistymiseen asti kuinka monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo ja aktiivinen liikunta on hyväksi terveydelle. Tupakointi, alkoholi ja liiallinen istuminen ovat taas hyvinvoinnilla pahasta. Mitä et ehkä ole tullut ajatelleeksi on se, että kaikki nämä pätevät myös äänesi terveyteen. Ja sitä terveyttä todella tarvitset jos mielessäsi siintää laulajan ura. Toisaalta kun asiaa tulee miettineeksi, käy se täydellisesti järkeen.

Esimerkiksi tupakointi on erittäin haitallista hengityselimille - ja oikeastaan koko keholle. Se voi aiheuttaa samalla äänihuulten turpoamista. Ei siis liene yllätys, jos sanomme, että tupakoimattomuus tekee sinusta paremman laulajan. Toisaalta taas meitä kaikkia koskeva veden juominen on myös tärkeää, jotta äänihuulet eivät pääse kuivahtamaan. Nesteytyksen huomiotta jättäminen on helppo ja tehokas tapa väsyttää omat äänihuulet aivan turhaan.

Kaksi naista laulamassa ja soittamassa kitaraa
Terve keho, terve mieli, terve ääni. Kuva: Unsplash / GESPHOTOSS

Laulajalle tärkeitä huomioita omaan elämään ovat muun muassa:

  • Nukkuminen hyvin ilmastoidussa ja pölyttömässä tilassa.
  • Huutamisen välttäminen ja hiljaisuudesta nauttiminen.
  • Huivin käyttäminen ulkona kurkun alueen suojana.
  • Erityisesti hunaja- sitruuna- ja eukalyptuspastillien suosiminen.
  • Myös ilmankostuttimesta voi olla hyötyä omassa asunnossa.

Erityisen tärkeää on lämpötilan vaihteluilta suojautuminen. Ensimmäisenä mieleen tulee tietenkin hyvä pukeutuminen pakkassäällä, mutta toinen hyvin yleinen vaaranpaikka piileskelee kuumilla ilmoilla käytetyissä ilmastoinneissa. Liian kylmä ja puhaltava ilmastointi aiheuttaa herkästi kurkun käheyttä. Ylipäätänsä terveenä pysyminen kannattaa, sillä moniin flunssakausiin ja muihin arkisiin sairauksiin kuuluu kurkkuun liittyviä oireita.

Muut äänihuuliin liittyvät riskit

Lepo on tärkein asia, joka laulajan tulisi muistaa. Koska laulajat käyttävät ääntään jatkuvasti, on myös sen lepuuttaminen tärkeää aina kuin mahdollista. Pienetkin oireet tulisi ottaa vakavasti. Mikäli ääneen liittyvät oireet jatkuvat yli viikon, on viimeistään aika ottaa suunta asiantuntijan luo. On harvinaista menettää ääntään lopullisesti, mutta aivan mahdotonta se ei ole. Laulajalle myös pienetkin viat äänessä voivat aiheuttaa suuria ongelmia. Älä siis odota liian kauaa.

Mikrofoni laulajalle
Jopa mikrofonin käyttämiseen on omat tekniikkansa. Laulunopettaja voi neuvoa tässäkin! Kuva: Bogomil Mihaylov

Laulaminen ei ole vaarallista, mutta siihen liittyviä ongelmia voisi verrata urheilijan loukkaantumisiin ja vammoihin. Näissäkin on parasta konsultoida osaavaa asiantuntijaa ja varmistaa jatkossa, että omassa suorittamisessa ei ole tekniikan kanssa virheitä. Laulutuntien hyödyllisyyttä ei voi liiaksi korostaa. Asiantuntevia laulunopettajia löydät meidän Superprofin kautta. Laulaminen opettajan kanssa voi tuntua paremmalta ennen kuin esiinnyt ensimmäistä kertaa muille ihmisille. Jännittäminen on normaalia meille kaikille.

Yksityisiä laulutunteja voi ottaa niin laulunopettajan tiloissa tai opetusta voi pyytää vaikka omaan kotiin. Myös verkko tarjoaa tänä päivänä loistavia mahdollisuuksia laulamisen opettamiselle. Jos taas ryhmässä laulaminen innostaa niin laulutunteja järjestetään myös ryhmätunteina. Tai ehkä alueellasi toimii kuoro, johon haluaisit osallistua - ja samalla hyödyntää yksityisiä laulutunteja omien kehityskohteidesi vahvistamiseen.

Laulu tekee elämästä parempaa!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.