Ihmisääni on mielenkiintoinen instrumentti, joka on meistä jokaisella samanlainen mutta erilainen. Lauluääni on jokaisella uniikki, ja sen syntyyn vaikuttaa moni tekijä aina perimästä laulutunneilla opittuihin tekniikoihin. Ääni muuttuu elämän aikana, ja siinä on jopa päivittäisiä eroja esimerkiksi väsymyksen vaikutuksesta. Laulutunnilla ääntä pakottamalla tai esimerkiksi tupakoimalla voi saada äänihuulten ärsytystä tai tulehduksia, jotka voivat haitata äänen tuottoon syntyvää värähtelyä.

Äänihäiriöiden korjaamiseksi saatat tarvita äänen kuntoutusta tai terapiaa. Onneksi musiikki, ja sen myötä laulaminen, on suuri ala. Ihmisen äänestä ja laulamisesta on tehty paljon tutkimuksia. Laulamisen teoriaa ja äänen tuoton mekanismeja ymmärretään monilla eri tasoilla. Puheterapeutit osaavat auttaa äänihäiriöiden korjaamisessa. KNK-lääkärit (KNK = korva-, nenä- ja kurkkutaudit) pystyvät tehokkaasti diagnosoimaan ääneen vaikuttavia sairauksia, ja tarvittaessa ohjaamaan jopa kirurgisiin korjaustoimenpiteisiin.

Useimmat ihmiset laulavat, olipa se sitten autossa, kotona tai juhlissa ystäviensä kanssa. Oikeassa nuotissa - tai sen vierestä. Laulaminen on taito, jota voi kehittää. Mutta tästä instrumentista eli omasta lauluäänestä on pidettävä hyvää huolta. Oikealla laulutekniikalla ja ahkeralla harjoittelulla voit torjua "vääränlaisesta" laulamisesta syntyvää äänen menetystä. Lepoa tietenkään unohtamatta. Tässä artikkelissa käymme läpi äänen käyttöön (ja sen menetykseen) liittyviä tekijöitä sekä helppoja äänen käytön harjoitteita.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nancy
5
5 (3 arvostelua)
Nancy
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
5
5 (2 arvostelua)
Anna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nancy
5
5 (3 arvostelua)
Nancy
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
5
5 (2 arvostelua)
Anna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Syitä äänen käytön ongelmille

On hyvä ymmärtää, että monet tekijät vaikuttavat ääneesi. Ihmisen ääni syntyy teoriassa ilman siirtymisestä keuhkoista aina kurkunpäälle asti, jos siis puhutaan asiasta hyvin mekaanisesti. Keuhkot, vatsalihakset, pallea, äänihuulet ja suu - kaikkia näitä tarvitaan laulamiseen. Keuhkoista tuleva ilma värähtelee äänihuulia samalla kurkunpään lihasten muuttaessa tuotettua ääntä. Äänihuulet ovat kaikilla hieman erilaiset. Miesten äänihuulet ovat isommat kuin naisten mikä selittää eron muun muassa äänen korkeudessa.

Koko elämäsi ajan äänihuulesi muuttuvat luonnollisesti sekä oman tai muiden toiminnan johdosta, mikä voi johtaa muun muassa äänen käytön ongelmiin. Esimerkiksi opettajana paljon ääntään käyttävän voi olla haastavaa harrastaa laulamista useamman kerran viikossa kuormittamatta ääntä liikaa. Tunnetuin ääneen vaikuttava luonnollinen tekijä on murrosiän tuomat muutokset. Äänihuulten muutokset johtavat siihen, että et välttämättä pysty enää laulamaan yhtä monipuolisesti ja sinun on kehitettävä omaa laulutekniikkaa.

Mieslaulaja laulaa
Pelkän äänen perusteella voi arvata paljon. Yleensä jopa laulajan ikäluokan. Kuva: Unsplash / Kyle Smith

Ääneen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa:

 • Bakteeri- ja virusinfektiot, jotka johtavat tulehdukseen.
 • Äänesi liikakäyttö töissä tai vapaa-ajalla. Yhteiskertymä merkitsee eniten!
 • Tupakointi, kuiva ilma, huono ilmastointi ja niin edelleen.

Tupakointi on yksi suurimmista käheyden ja äänen menetyksen syistä, sillä nikotiini vähentää äänihuulten joustavuutta, mikä antaa tupakoitsijoille heidän erottuvan äänen. Olet ehkä kuullut tupakkayskästä... jopa sen tunnistaa muista yskänpuuskista sen äänestä. Lisäksi äänesi muuttuu, jos hengittämisesi ei ole hyvää. Liikunta parantaa hapenottokykyä sekä kehittää laulamisen kannalta oikeanlaista hengitystä. Myös kurkunpään, nenäontelon, keuhkoputken tulehdukset muuttaa ääntäsi - yleensä vain väliaikaisesti.

Äänestä kannattaa pitää hyvää huolta päivittäin.

Äänihuulten verryttelyharjoitus pillillä

Jos kärsit äänen heikkoudesta, käheydestä tai äänen hetkellisestä menetyksestä, on pakollinen "ensiapu" äänellesi heti alkuun antaa sen levätä vähintään 48 tunnin ajan. Tämä ei tietenkään ole aina mahdollista, sillä käytämme ääntä kommunikointiin toisten ihmisten kanssa. Varsinkin jos elät perhe-elämää tai työskentelet työssä, jossa sinun odotetaan puhuvan säännöllisesti. Toinen aikaan liittyvä sääntö on oireiden jatkuessa käydä lääkärillä viimeistään seitsemän päivän päästä oireiden alkamisesta.

Muita kotikonsteja, kuten yrttiteetä, hunajaa ja sitruunaa sekä pastilleja voi kokeilla äänen käheyteen. Jos mikään näistä ei kuitenkaan toimi, voit aina kokeilla pilliharjoitusta. Se mainittiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1902 saksalaisessa ääntä käsittelevässä artikkelissa, ja sitä on kehitetty missäs muuallakaan kuin rakkaassa kotimaassamme Suomessa 1960-luvulta lähtien. Tätä pilliharjoitusta suositellaan niin laulajille kuin kaikille muillekin työkseen ääntä käyttäville.

Laulaja harjoittelee
Pilliharjoituksen avulla laulaminen sujuu paremmin. Kuva: Unsplash / Oleg Ivanov

Tehdäksesi harjoitukset sinun täytyy ensiksi kaivaa kaapin hyllyltä kapea pilli - aivan tavallinen kaupasta ostettu pilli sopii tähän tarkoitukseen vallan mainiosti. Harjoitus on niinkin yksinkertainen, että seuraavaksi sinun tulisi laulaa (vaikkapa ukkonooaa) pilliin niin ettei ilmaa pääse karkaamaan nenän tai suun sivujen kautta. Ilman tulisi tulla ulos vain pillin toisesta päästä. Tee harjoitusta muutaman minuutin ajan.

Harjoituksen jälkeen ääni kulkee paremmin ja laulaminen tuntuu rennommalta. Tämä harjoitus verryttelee äänihuulia ja vähentää niiden värähtelyyn tarvittavaa painetta. Sen avulla voit tuottaa ääntä pienemmällä vaivalla. Ääntä rasittaessa äänihuulet voivat turvota. Tämä johtaa siihen, että laulaja sulkee kurkkunsa laulaessaan, mikä saa äänihuulet turpoamaan entisestään. Pilliharjoitusta suosittelevat myös puheterapeutit, joten sitä kannattaa jokaisen laulajan kokeilla.

Äänen värähtelyn kehittäminen

Jos olet käynyt laulutunneilla tai muistat vielä peruskoulun musiikin oppitunnit, niin erilaiset äänteisiin liittyvät harjoitukset ovat sinulle varmasti jo ennestään tuttuja. Kukaan ei ole seppä syntyessään, ja sama pätee laulamiseen. Ahkeralla harjoittelulla pääsee pitkälle. Jos laulamisesta on tullut pidempää taukoa, on hyvin mahdollista ettei äänesi kuulosta enää yhtä harmoniselta kuin ennen. Tätä voisi verrata tilanteeseen, jossa pidät tauon salilta ja yrität kuukauden päästä palata nostamaan yhtä isoja painoja kuin aiemmin. Ei onnistu!

Poika laulaa kuorossa
On monia syitä laulaa. Ammatikseen tai vain omaksi ilokseen! Kuva: Unsplash / Tyler Callahan

"V" -harjoitus

Tämä harjoitus on kehitetty Tanskassa 1930-luvulla ja sen avulla voit lisätä äänen värähtelyä sekä vähentää äänen pakottamista.

 • Laula kirjain "V" matalalla nuotilla. Tunnet värähtelyn hampaiden välissä ja huulten ympärillä.
 • Liu'uta ääni ulos maltillisella äänenvoimakkuudella. Varmista, että käytät vatsalihaksia uloshengittäessäsi. Rentouta näitä lihaksia samalla kun hengität sisään.

V-kirjaimen laulaminen on yksi hyvistä ja helpoista tavoista kehittää omaa lauluääntä. Voit ottaa sen osaksi laulurutiinejasi.

"M" -harjoitus

Tätä harjoitusta käyttävät laulajien lisäksi äänihäiriöistä kärsivät osana äänen käyttöön liittyvää kuntoutusta.

 • Aloita harjoitus tuottamalla M-ääni (mmmmm) ja tunne nenäsi ympärillä oleva värähtely samaan aikaan.
 • Tuota sitten voimakas E-ääni ja tunne värähtelyt ylähampaissasi.
 • Tuota lopuksi O-ääni ja tunne huulillasi värähtelyt.

Toista harjoitus laulamalla eri korkeuksia näitä kolmea ääntä hyödyntämällä ja löydä itsellesi harjoitukseen sopiva äänenvoimakkuus.

Helppoja lauluäänen harjoituksia

Lauluharjoitteita on lukemattomia määriä, joten tärkeintä on löytää niistä itsellesi sopivimmat. Ja parhaiten ne löytyvät rohkeasti kokeilemalla erilaisia harjoituksia. Harjoituksia voit löytää verkosta. Sitäkin parempi idea on suunnata laulutunneille, jossa laulunopettaja näyttää sinulle yksilöllisesti valittuja harjoituksia itse tunneille mutta myös kotiin tehtäväksi. Eri harjoituksilla on eri tarkoitukset. Tässä muutamia meidän suosikkiharjoituksia eri tilanteita varten.

Jos äänesi on jumissa kurkussasi

Tee kasvovoimistelu joka päivä. Tämä auttaa sinua vapauttamaan kurkkusi käyttämällä huulia ja vatsaa laulamiseen.

 • Sano "kii-"uuh"-"iiks"
 • Liioittele "kii", artikuloi "uuh" täydellisesti pyöristetyillä huulilla ja hymyile leveästi toistaessasi "iiks".
 • Toista tämä noin 30 kertaa. Aloita sitten laulaminen uudestaan ja vältä äänen pakottamista.

Äänihuulesi eivät väsy niin paljon, koska huulilihaksesi aktivoituvat ottamaan isommin roolia äänen käytössä.

Jos äänesi ei kanna

Lue tekstiä ääneen 5-10 kertaa päivässä sanomatta konsonantteja. Tämä auttaa sinua tiedostamaan vokaalien merkityksen laulamisessa. Huomaat, että poistamalla konsonantit värähtelet ääntäsi enemmän, jolloin voit lisätä sen voimakkuutta väsymättä. Oma laulunopettajani puhui laulamisesta aina tehdaslinjalla liikkuvana pitkänä makkarana, joka edustaa vokaaleja, ja pieninä ripauksina mausteita eli konsonantteja. Esimerkki on ehkä surkuhupaisa, mutta sillä on pointtinsa.

Jos äänesi ei riitä korkeisiin nuotteihin

Toinen laulunopettajani toistama neuvo liittyi korkeiden nuottien laulamiseen. Meillä ihmisillä kun on tapana nostaa leukaa ja katsoa ylös laulaaksemme korkealta. Vaikka äänen tuoton osalta meidän pitäisi melkeinpä tehdä päin vastoin, jotta ääni pääsee kulkemaan oikein. Laulunopettajani neuvoi, että korkeita nuotteja laulaessa tulisi kuvitella laittavansa hupun syvälle päähän. Tämän kuvitellun toiminnon tekeminen ilmassa käsillä (älä siis oikeasti vedä huppua päähän jos olet pukeutunut huppariin) todella auttaa!

Mies äänittää laulamista
Kuulostamme erilaisilta itsellemme kuin muille, koska kuulemme oman äänemme kallonsisäisesti. Kuva: Unsplash / Soundtrap

Laulutunneilla kannattaa ehdottomasti käydä, sillä laulunopettaja osaa myös kertoa onko ääneesi liittyvät haasteet kiinni vajavaisesta laulutekniikassa vai onko syytä suunnata lääkärin tai puheterapeutin luokse. Laulunopettajan kanssa työskentely myös ehkäisee ongelmia, jotka voisivat syntyä väärän laulutekniikan myötä. Vaikka verkosta löytyy nykyään paljon materiaaleja itsenäiseen laulamisen harjoitteluun, on tärkeää ottaa huomioon, että aloittelijana sitä ei välttämättä edes huomaa omia virheitä. Puhumattakaan siitä, että kuulemme oman äänemme eri tavalla kuin muut (siksi omaa ääntä on hyvä myös tallentaa ja kuunnella tallennukselta).

Superprofin kautta löydät valikoiman laulunopettajia ympäri Suomen. Opettajaa valitessa kannattaa huomioida omat musiikkimieltymykset, tavoitteet ja sijainti. Laulutunteja on tosin mahdollista pitää myös verkon välityksellä, joten sijainti ei varmastikaan tule esteeksi laulaharrastuksen aloittamiselle!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.