Meillä suomalaisilla on ongelma. Haluaisimme laulaa, mutta emme uskalla tai häpeämme omaa ääntämme. Tämä ilmiö on tosin kansainvälinen, mutta Suomessa diplomilaulaja Iris Seesjärvi on jopa huomannut ammattilaulajien kärsivän tästä ongelmasta. Syitä tähän on varmasti monia. Yksi liittynee samankaltaiseen vaivaan mikä meillä on kielten puhumisen suhteen. Kieltä ei voi puhua ennen kuin sen osaa täydellisesti. Se vain, että puhumaan oppii vain puhumalla. Laulamaan oppii vain laulamalla.

Toinen syy liittynee siihen harhaluuloon, että laulaminen olisi synnynnäinen taito. Sitä se ei kuitenkaan ole. Jos luulet, että pinnalle noussut artisti on vain yksi kaunis päivä päättänyt nauhoittaa biisin ja that's it niin et voisi olla enempää väärässä. Vaikka laulaminen tuntuu olevan joillekin luonnollisempaa, on lopulta kuitenkin kyse opeteltavasta taidosta. Lauluääni kehittyy elämän saatossa, ja sitä voi hallita opettelemalla laulutekniikoita ja äänen käyttöä. Se vaatii aikaa ja energiaa.

Tässä artikkelissa kurkistamme laulamisen maailmaan. Siihen miten omasta äänestä pidetään huolta, mitä riskejä äänen käyttöön liittyy, miten omaa lauluääntä voi parantaa ja miten kannattaa toimia jos äänessä ilmenee ongelmia tai oma lauluääni ei kehity halutulla tavalla. Laulaminen on ollut olemassa ihmisen historian kirjoissa aina. Se sitoutuu tapaamme kommunikoida, siitä erottuu kulttuurilliset vivahteet, se yhdistää kansakuntia. Oli laulutyylisi mikä tahansa, olet tullut oikeaan paikkaan!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nancy
5
5 (3 arvostelua)
Nancy
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
5
5 (2 arvostelua)
Anna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nancy
5
5 (3 arvostelua)
Nancy
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
5
5 (2 arvostelua)
Anna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Laulamisen riskit

Laulaminen ei suinkaan ole vaarallista itsessään, mutta siihenkin liittyy riskejä samoin kuin esimerkiksi urheiluun. Laulajien onneksi näihin riskeihin voi itse vaikuttaa merkittävästi. Tässä tapauksessa siis tieto vähentää tuskaa - ainakin mitä tulee äänihuulten ongelmiin. On hyvä tehdä yksi asia selväksi, äänen käyttäminen lisää riskejä. Liika on liikaa, oli sitten kyse urheilusta, syömisestä tai jopa veden juomisesta. Tärkeintä on löytää oikea tasapaino äänen käyttämisen ja sen levon välillä.

Levon lisäksi laulamisessa tärkeässä osassa on oikea laulutekniikka. Väärällä tekniikalla saa omat äänihuulet ärtymään ja pahimmillaan jopa turpoamaan. Tämä osaltaan vaurioittaa äänihuulia, jolloin erilaiset virus- ja bakteeriperäiset sairaudet pääsevät helpommin yllättämään. Näistä laulajilla yleisin on kurkunpään tulehdus eli laryngiitti. Toki äänihuulten turpoaminen ilman virustautejakaan on omiaan aiheuttamaan käheää ääntä.

Naislaulaja esiintyy
Ei niin paljon hyvää ettei jotain huonoakin, mutta niinhän se menee kaikessa elämässä. Kuva: Unsplash / Frank Alarcon

Oli kyseessä sitten kurkunpään tulehdus tai muu ääneen liittyvä oireilu, on tärkeää olla yhteydessä asiantuntijaan. Esimerkiksi lääkäri voi tutkia tilanteen tarkemmin ja suositella tarpeelliset hoitotoimenpiteet. Yleensä tämä on lepoa. Hyvä nyrkkisääntö on, että oireiden kanssa ei saisi odotella yli viikkoa ilman asiantuntevaa apua. Tällä vältetään se, etteivät vaivat pääse kroonistumaan. Väärään laulutekniikkaan liittyvien ongelmien välttämiseen auttaa laulutuntien ottaminen. Aloittelija ei välttämättä edes huomaa omaa väärää tekniikkaansa.

Lisäksi mitä terveellisemmät elämäntavat sinulla on, sitä todennäköisemmin nautit myös terveestä äänestä. Riittävän levon, ravinnon ja liikunnan ohella tulisi huolehtia kaulan alueen suojaamisesta säällä kuin säällä ja pitää huolta ilmanlaadusta kotona.

Kymmenen vinkkiä lauluäänen huolenpitoon

Ääntä tarvitaan läpi elämän, joten siitä on tärkeää pitää jatkuvaa huolta. Varsinkin laulajien tai muuten aktiivisesti ääntään käyttävien tulisi muistaa huomioida omaa äänen käyttöään arjessa. Ei ole olemassa yhtä ainutta tapaa, jolla äänen saisi pidettyä hyvänä ja terveenä läpi elämässä. Siinä missä muussakin, tässäkin ratkaisee kokonaiskuva ja monien pienten valintojen yhteissumma.

Naislaulaja laulaa
Hyvin huolehdittu lauluääni kuulostaa hyvältä. Kuva: Unsplash / Vidar Nordli-Mathisen

Ota ainakin nämä vinkit haltuun:

  1. Muista aina lämmitellä ääntä ennen laulusuoritusta.
  2. Nuku tarpeeksi, jotta äänihuulet pääsevät kehittymään ja palautumaan.
  3. Pidä huolta ryhdistäsi ja anna asennolla tilaa äänellesi laulaessa.
  4. Liiku aktiivisesti edistääksesi hapenottokykyä ja kestävyyttä.
  5. Älä tupakoi - se on todella pahasta keuhkoillesi.
  6. Muista lepuuttaa ääntäsi aina mahdollisuuden tullen.
  7. Suojaa kaulan alueesi pakkasilta ja lämmönvaihteluilta.
  8. Yritä nauttia hiljaisuudesta ja viettää aikaa välillä puhumatta.
  9. Lopeta ajoissa jos kärsit mistä tahansa äänihuulten tai kurkun alueen oireista.
  10. Hyödynnä asiantuntijoita; ongelmissa KNK-lääkäriä ja ennakoinnissa laulunopettajaa.

Kaikista yllä mainituista vinkeistä pääset lukemaan lisää meidän äänen huolenpitoon perehtyneestä artikkelista. Tiedosta on paljon apua ongelmien välttämiseksi. Lisäksi apunasi ovat laulunopettajat, joiden kanssa harjoittelu on erityisen suositeltavaa. He opettavat oikean laulutekniikan ja seuraavat kehittymistäsi. Laulunopettajat huomaavat mahdolliset ongelmat jo ennakkoon ja osaavat ohjata laulamisen rutiineja turvallisille urille.

Harjoituksia lauluäänen parantamiseen

Laulaminen harrastuksena tai ammattina ei ole vain lempibiisien laulamista. Laulutunneilla keskitytään äänen käytön kehittämiseen ja oikeanlaisen laulutekniikan hallintaan. Kenelläkään ei ole täydellistä lauluääntä syntymästä asti. Laulaminen on taito, jota tulee harjoitella. Ja äänemme on instrumentti, josta tulee pitää huolta. Vaikka jotkut saattavat luonnostaan olla parempia laulajia, ei se tarkoita etteikö heidänkään tarvitsisi harjoitella ollenkaan.

Ääniharjoituksilla on monia eri tarkoituksia. Harjoituksia tehdään äänen lämmittelyyn, eri korkeuksien tavoittamiseen, laulutekniikan hallintaan ja moneen muuhun. Itseasiassa laulutunneilla suurin osa ajasta menee helposti harjoitusten tekemiseen. Vaikka harjoittelisit laulamista kotona itsenäisesti, on tärkeää ettet hyppää suoraan tositoimiin. Laulaminen ilman muita harjoituksia ei suoranaisesti opeta sinua käyttämään ääntäsi paremmin.

Laulaja laulaa
Harjoitus tekee mestarin. Laulajaksi tullaan, ei synnytä. Kuva: Unsplash / Obie Fernandez

Harjoituksia on yhtä monia kuin opettajiakin. Itselle sopivimmat löytää vain kokeilemalla. On kuitenkin tiettyjä laulajien kohtaamia ongelmia, joihin on erityisesti kehitetty omia harjoituksiaan. Jos esimerkiksi äänesi ei kanna tarpeeksi, joudut pakottamaan sitä ulos tai et hallitse vielä hyvin äänen värähtelyä, kannattaa katsoa ensimmäisenä juuri näihin tilanteisiin sopivia harjoituksia. Laulunopettaja osaa auttaa sinulle sopivien harjoitusten löytämisessä.

Suosittuja harjoituksia ovat muun muassa pilliharjoitus, jossa tarkoituksesi on laulaa pillin läpi. Lisäksi suositaan erilaisia kasvovoimisteluita, jossa toistetaan tiettyjä tavuja liiotelluin kasvojen ilmein. Äänneharjoitukset ovat monelle tuttuja, ja näissä toistetaan eri korkeuksissa tiettyä äännettä kerrallaan, esimerkiksi M-kirjainta. Joissain harjoituksissa voi hyödyntää toista instrumenttia apuna - piano ja kitara ovat näistä yleisimmin käytettyjä.

Puheterapian hyödyt laulajalle

Puheterapeutti on logopedian eli ihmisäänen, kielen ja puheen asiantuntija, joka on yliopiston maisteritutkinnon lisäksi Valviran laillistama terveydenhuoltoalan ammattilainen. Puheterapeutit auttavat monissa eri äänihäiriöissä ja äänen käyttöön liittyvissä haasteissa. Näitä ovat esimerkiksi muutokset lauluäänessä, pitkittynyt käheä ääni ja vaikeus saavuttaa korkeita nuotteja. Puheterapeutti tutkii ja kartoittaa ongelman alkulähdettä. Puheterapiassa keskitytään ratkaisuihin erilaisten harjoitteiden ja hoito-ohjeiden avulla.

Mieslaulaja laulaa
Laulunopettajat, puheterapeutit ja lääkärit ovat laulajien puolella. Kuva: Unsplash / Jack Sharp

On haasteita, joissa puheterapeutin sijaan kannattaa suunnata lääkärin vastaanotolle. Näitä ovat esimerkiksi äkilliset tulehdukset, flunssan oireet tai selkeä vamma kurkun tai kaulan alueella. Näihin tarvitaan yleensä reseptilääkkeitä tai loukkaantumisiin esimerkiksi kirurgisia toimenpiteitä, joita puheterapeutti ei voi suorittaa. Lääkäri antaa tarvittaessa lähetteen puheterapeutille, ja usein näitä molempia lääkinnällisiä palveluita hyödynnetään samanaikaisesti.

Lääkäriä valittaessa on parasta tutustua alueen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoistuneisiin lääkäreihin. Tutummin heistä käytetään nimitystä KNK-lääkäri. Asiantuntijoista laulajan tukena ovat laulunopettajat, jotka auttavat oikean laulutekniikan hallitsemisessa. Laulunopettajan opeilla on mahdollista välttää lääkäriä tai puheterapeuttia vaativien ongelmien synty jo ennalta. Lisäksi laulaminen on paljon hauskempaa ammattilaisten opastuksella!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.