Ei ole monia pelejä, joista on yhtä paljon hyötyä kuin shakista. Etenkin siksi, että se sopii pelattavaksi jo pienestä iästä lähtien. Vaikka kaikilla vapaa-ajan peleillä on omat hyötynsä, eivät ne kuitenkaan vedä vertoja shakin hyötyihin. Shakin hyötyjä ja sen avulla opittuja taitoja on tutkittu jo vuosikymmenien ajan. Shakki on yksinkertaisuudessaan monimutkainen peli, joka edistää mm. loogista ajattelukykyä ja ongelmanratkaisun taitoa.

Shakki ei suinkaan ole vain aikuisten peli, joten on aika tutustuttaa lapsesi shakin maailmaan. Lapsuuden aikana monet elämän kannalta tärkeät kyvyt ja taidot kehittyvät erityisen nopeasti - ainakin verrattuna meihin aikuisiin. Leikki on lasten työtä, ja shakin pelaaminen on loistava tapa opetella elämässä tarvittavia taitoja pelaamisen kautta. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä nämä taidot ovat ja miten ne kytkeytyvät shakin mielenkiintoiseen maailmaan.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Shakki
Sauli
Sauli
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anastasia
Anastasia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aku
Aku
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kalle
Kalle
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Karoliina
Karoliina
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valery
5
5 (22 arvostelua)
Valery
69€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Dmytro
5
5 (3 arvostelua)
Dmytro
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sauli
Sauli
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anastasia
Anastasia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aku
Aku
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kalle
Kalle
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Karoliina
Karoliina
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valery
5
5 (22 arvostelua)
Valery
69€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Dmytro
5
5 (3 arvostelua)
Dmytro
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Nöyryys

Shakki on peli, jossa voi aina kehittyä; vaikeammat vastustajat, uusien strategioiden opettelu, erikoistilanteiden hallinta ja niin edelleen. Vaikka perussäännöt ovat yksinkertaiset, ei shakin tarjonta vielä siihen lopu. Shakin avulla voi oppia taitoja, joista on hyötyä elämässä. Yksi näistä taidoista on nöyryys. Nöyryys on arvostettu ominaisuus, joka auttaa myös jokaista meistä itseään asennoitumaan paremmin elämän eri haasteisiin.

Fakta on, että kukaan ei aina voita shakissa. Shakkia pelatessa tulee jatkuvasti vastaan tappioita. On luonnollista vihata häviämistä. Varsinkin lapsille pettymysten hallinta voi olla vielä kehitysvaiheessa. Mikä erottaa shakissa häviämisen verrattuna esimerkiksi Kimblessä häviämiseen, on se, että shakissa voittaminen ei ole sattumanvaraista. Toisin sanoen, voittaja on aina pelannut paremmin kuin häviäjä eikä hyvällä tuurilla ole tekemistä asian kanssa.

Tyttö pelaamassa shakkia
Virheistä oppii, siksi niitä ei kannata murehtia. Kuva: Unsplash / Michał Parzuchowski

Pettymykset kuuluvat elämään, ja shakki on lapselle turvallinen tapa harjoitella niiden vastaanottamista. Epäonnistumiset ovat vain yksittäisiä tapahtumia eivätkä kerro meistä ihmisenä. Tästä ajatuksesta on hyvä saada kiinni jo pienestä pitäen, ja kehittää terveellistä itseluottamusta. Pettymykset, tai shakin osalta tappiot, kannattaa opetella ottamaan vastaan positiivisina haasteina, joiden kautta voi oppia ja kehittyä. Tässä aikuisilla on tärkeä rooli toimia hyvinä esimerkkeinä itse hävitessään.

On myös toinen näkökulma, jolla shakin pelaaminen kehittää nöyryyttä. Shakki on haastava peli eikä kukaan ole seppä syntyessään. Shakissa yksikin virhe voi aiheuttaa tappion. Ja näitä virheitä tulee vastaan etenkin alkuvaiheessa, ja ainut tapa oppia niistä on olla nöyrä ja ottaa opikseen kantapään kautta seuraavaa peliä varten. Shakin pelaaminen takki auki ei vie kovin pitkälle. Joku on aina sinua parempi shakinpelaaja, ja välillä "huonompikin" pelaaja voittaa. Tämä pätee kaikkialla myös oikeassa elämässä.

Kärsivällisyys

Nöyryyden kanssa hyvin yhteen pidetty kärsivällisyyden taito kehittyy myös shakkia pelatessa. Eihän kärsivällisyys ole taito, saattaa osa miettiä mielessään. Tämä on samanaikaisesti oikein ja väärin. Jotkut meistä ovat luonnostaan enemmän kärsivällisiä kuin toiset. Mutta. Tämäkin on taito, tai ominaisuus, jota voi kehittää. Jos jotain niin kärsivällisyyttä tässä maailmassa tarvitaan enemmän. Se tekee elämästä helpompaa niin itselle kuin muillekin.

Shakin pelaaminen vaatii kärsivällisyyttä alusta loppuun. Ensinnäkin shakkiottelun yleisin pituus on 30 minuuttia - joskin tässä on suurta vaihtelua. Itse kotona pelatessa saattaa omat pelini perheen kanssa kestää yli tunnin. Jo siis aikansa puolesta shakin pelaaminen vaatii kärsivällisyyttä. On toki olemassa pikashakkipelejä, joissa aikaa siirtojen tekemiseen on vain 10 minuuttia. Mutta tämä on yleisesti ottaen edistyneille pelaajille.

Lapsi ja shakkilauta kotona
Shakki vaatii kärsivällisyyttä iästä riippumatta. Kuva: Unsplash / Michał Parzuchowski

Lapsena kärsivällisyyden taito on vielä kaukana siitä tasosta, jota se tulee (toivottavasti) aikuisena olemaan. Kaikki lasten kanssa matkustaneet tietävät, että normaalisti kotona tyynen lapsenkin kärsivällisyys loppuu ennen pitkää. Shakin pelaaminen auttaa lapsia hallitsemaan paremmin energiaansa. Koska shakin pelaaminen vaatii niin paljon keskittymistä, auttaa se pysähtymään niin fyysisesti kuin henkisesti tähän hetkeen.

Kärsivällisyydestä on paljon apua koulussa. Oppitunneillakin pitää istua rauhallisesti omalla paikallaan ja keskittyä uuden oppimiseen. Kärsivällisyyttä tarvitaan myös muiden ihmisten kanssa toimiessa. On vaikea keksiä sellaista elämän osa-aluetta, jolla tästä taidosta ei olisi hyötyä. Tässäkin me aikuiset olemme avain onnistumiseen näyttämällä hyvää esimerkkiä lapsille oli kyse shakin pelaamisesta tai jostain aivan muusta.

Eikö kärsivällisyys riitä? Opeta lapsesi voittamaan kahdella siirrolla.

Päätöksenteko

Elämä on täynnä valintoja. Jokainen päivä teemme pieniä ja suuria päätöksiä. Tutkimusten mukaan aikuinen ihminen tekee tuhansia päätöksiä joka päivä. Suurin osa näistä on automaattisia, joihin emme edes käytä enempää energiaa ajattelemisen osalta. Lapsilla kuitenkin pienemmätkin päätökset tuntuvat isoilta. Minkä lelun haluaa pyytää syntymäpäivälahjaksi? Värittääkö piirrustus keltaisella vai punaisella värillä? Yrittääkö löytää ulkoiluvaatteet itse ja kysyäkö apua vanhemmalta?

Shakki ja kirjasto
Shakissa yksikin huono päätös voi johtaa häviämiseen. Kuva: Unsplash / ConvertKit

Shakissa päätöksenteko alkaa heti ensimmäisestä siirrosta. Lapsen pelatessa pääsee hän tekemään päätökset itse. Toisin kuin muuten päivittäisessä elämässä, joissa suurin osa päätöksistä on, kuten pitääkin, meidän aikuisten käsissä. Shakissa tehdään monia päätöksiä eikä vaihtoehdot rajoitu vain kahteen. Shakissa päätösten taustalla on aina pohdintaa laudalla olevasta tilanteesta sekä ajatukset sen vaikutuksista pelin etenemiseen.

Shakissa päätöksillä on selkeät seuraukset. Tämä onkin yksi tärkeimmistä opetuksista lapsille. Ja turvallisessa ympäristössä. Huono päätös voi koitua shakkilaudalla kuninkaan kohtaloksi. Toisaalta peli opettaa myös, että yksi hyvä päätös ei riitä vaan niitä täytyy tehdä säännönmukaisesti läpi pelin. Huonoista päätöksistä voi oppia pelin aikana, tai ihan viimeistään seuraavaa peliä varten. Ja voi sitä onnistumisen tunnetta, kun omilla päätöksillä onnistuu tekemään shakkimatin!

Ongelmanratkaisu

Kognitiiviset taidot aktivoituvat shakkia pelatessa. Ei turhaan puhuta älypelistä, sillä shakissa tarvitaan niin muistia, loogista ajattelukykyä kuin ongelmanratkaisua. Kukapa ei haluaisi kehittää näitä taitoja. Shakin avulla lapsi pääsee harjoittamaan kykyään ratkaista ongelmia käytännön läheisesti. Shakissa on paljon opeteltavaa aina siitä miten eri nappuloita saa liikuttaa ja miten shakkimatti tehdään.

Puinen shakkilauta ja auringonvalo
Shakkia pelatakseen ei tarvitse olla ikäistään fiksumpi. Kuva: Unsplash / Tono Graphy

Vuosiakin pelanneet kohtaavat jatkuvasti uusia ongelmia pelatessa. Nappuloiden siirtäminen vaatii hahmotuskykyä. On myös hyvä ymmärtää nappuloiden arvo. Nämä oppii vain pelaamalla. Varsinkin lapset pääsevät haastamaan omaa abstraktia ajattelukykyä. Säännöt on helppo selittää ja kerrata, mutta esimerkiksi nappuloiden arvon oppii vain pelaamalla. Ehkä ensi kerralla ei kannata syöttää omaa hevosta vastustajalle syödäkseen yhden sotilaan?

Lapsille on tärkeää pelata oman tasoisia pelaajia vastaan. Aikuisina voimme aina mukauttaa oman tasomme lapsen tasoon, ja tehdä pelaamisesta mukavaa ja opettavaa yhteistä ajanvietettä. Lapsen ohjaaminen kevyesti pelin aikana tulee kyseeseen etenkin nuorempien sekä ensimmäisiä kertoja pelaavien kanssa. Myös logiikan selittäminen omien siirtojen takana opettaa lasta ymmärtämään peliä paremmin. Parhaimmillaan shakissa voi teoriassa voittaa jopa kolmella siirrolla.

Lisäksi shakki auttaa meitä ymmärtämään muita paremmin. Peli ei perustu vain omiin siirtoihin. Vastustajan siirron lisäksi on hyvä miettiä miksi vastustaja teki kyseisen siirron. Lapset rakastavatkin kysyä 'miksi' -kysymyksiä. Toisten ihmisten ajatuksista kiinni saaminen onkin taito, jota meistä jokainen tarvitsee. Ongelmanratkaisun taito auttaa pärjäämään erilaisissa elämän haasteissa, ja tekemään niistä jopa mielekkäitä. Tutustukaa shakin pelaamiseen yhdessä jo tänään!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.