Älypelien kuningas on kiistatta shakki. Ikivanha peli on nostanut viime vuosina suosiotaan muun muassa Netflixistä tutun Queen's Gambit -sarjan ansiosta. On ollutkin aika, että vanhat pölyttyneet käsitykset shakista on heitetty menemään. Shakki ei ole vain älykköjen tai vanhempien miesten peli, kuten aikaisemmin populaarikulttuurissa esitetystä kontekstista olisi voinut saada kuvan. Shakki on hauskaa ja hyödyllistä ajanvietettä ihan jokaiselle.

Tänä päivänä suurin osa kuluttaa aikaansa puhelimen näyttöä selatessa. Pitkään kaivattu tauko ruudusta voi onnistua shakin avulla. Shakki ja fyysinen shakkilauta palauttaa meidät tähän hetkeen ja tähän paikkaan. Toisin kuin sosiaalisessa mediassa, shakin parissa istuessa ei tarvitse miettiä mitä joku muu tekee jossain tuolla kaukana vaan mitä juuri tässä hetkessä tapahtuu. Shakkia voi pelata yksin tai yhdessä, ja tämän artikkelin jälkeen tiedät miksi sinun kannattaa aloittaa shakin pelaaminen!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Shakki
Sauli
Sauli
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anastasia
Anastasia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aku
Aku
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kalle
Kalle
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Karoliina
Karoliina
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valery
5
5 (21 arvostelua)
Valery
69€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Dmytro
5
5 (3 arvostelua)
Dmytro
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sauli
Sauli
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anastasia
Anastasia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aku
Aku
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kalle
Kalle
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Karoliina
Karoliina
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valery
5
5 (21 arvostelua)
Valery
69€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Dmytro
5
5 (3 arvostelua)
Dmytro
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Shakin pelaamisen hyödyt

Shakki on kiinnostanut ihmisiä jo vuosisatojen ajan. On jotain kiehtovaa siinä miten yksinkertainen peli voi lopulta olla niin monimutkainen mitä shakki on. Shakki kiinnostaa myös tiedepiirejä. Sillä on tutkitusti lukuisia positiivisia vaikutuksia ihmiseen. Luonnollisesti kaikilla peleillä on enemmän tai vähemmän hyötyä tuottavia elementtejä, mutta shakki on näistä kaikista selkein voittaja mitä tulee hyödyllisyyteen.

Hyöty ei poista shakin hauskuutta. Paremmin toimiva ihmismieli tekee elämisestä mielekkäämpää, joten shakin pelaamisen hyödyt kannattaa ottaa tosissaan. Yksi suurimmista hyödyistä on kognitiivisten taitojen kehittyminen. Shakki vaatii syvällistä ajattelemista, keskittymistä ja ongelmanratkaisua. Kaikki näistä ovat taitoja, joista on suurta hyötyä elämän jokaisella osa-alueella. Mitä enemmän pelaat sitä enemmän saat hyödyistä irti.

Kolme vanhaa miestä shakin parissa
Shakin pelaamisesta on hyötyä kaiken ikäisille. Kuva: Unsplash / Kaspars Eglitis

Toinen tärkeistä hyödyistä niin yksilölle kuin yhteiskunnalle, on muistin parantuminen. Shakkiin liittyy paljon eri tasoisia muistamisen ominaisuuksia. Miten nappulat liikkuvat, on yksi muistamisen peruspilareista shakissa. Mitä pidemmälle shakissa edetään, sitä parempaa muistamista tarvitaan. Shakkiin liittyy satoja erilaisia strategioita ja siirtokuvioita, joista käymme teoriassa yksinkertaisimpia läpi myöhemmin.

Shakin on todettu ehkäisevän Alzheimerin tautia, mikä on hyvin yleinen muistisairaus etenkin vanhemmalla väestöllä Suomessa. Parasta shakissa on, että se sopii kaiken ikäisille aina vauvasta vaariin. Kolmas mainitsemisen ansaitseva hyöty on luovuuden kasvu. Shakissa tarvitsee jatkuvasti oppia uutta ja ajatella laatikon ulkopuolelta. Yllättäviä tilanteita tulee vastaan jokaisessa pelissä, sillä vastustajan siirtoja on mahdotonta ennakoida täysin oikein. Shakki on omalla tavallaan tämän päivän mindfulnessia.

Shakin hyödyt lapsille

Lapset voivat oppia tärkeitä taitoja shakin avulla. Lapsesi ei tarvitse olla minkään sortin nero pelatakseen shakkia vaan sen voi esitellä aivan kuten minkä tahansa muunkin lautapelin. Shakin perussäännöt eivät ole lainkaan monimutkaiset. Kognitiivisten taitojen kehittymisen lisäksi shakki edistää tiettyjä piirteitä, kuten nöyryyttä. Voittamisen, häviämisen ja pettymysten kohtaaminen on meille kaikille hyödyllinen taito.

Kaksi poikaa pelaamassa shakkia
Leikki on lapsen työtä. Ilon kautta oppii pelaamaan shakkia. Kuva: Unsplash / Michal Vrba

Lapsena kehityksemme on hurjaa. Opimme lukemattoman määrän asioita heti ensimmäisinä vuosinamme. Tämä kehityskausi on tärkeää käyttää hyväkseen, sillä kuten me aikuiset tiedämme, oppiminen vanhempana ei ole enää aivan yhtä nopeaa. Shakin pelaaminen on loistava tapa opetella ongelmien ratkaisua. Shakissa kaksi samaa ongelmaa toistuu pelistä toiseen: miten päästä itse syömään vastustajan kuningas ja miten suojella omaa kuningasta. Lisäksi jokainen peli on omanlaisensa ja vaatii mukautumista joka siirrolla.

Shakissa maltti on valttia. Ja tätä ei lapsilta aina löydy. Oli lapsesi vilkkaan puoleinen tai vähän rauhallisempi, shakki varmasti parantaa kärsivällisyyttä. Lapsesi tulee oppimaan nopeasti, että hätiköimällä ei shakissa voita. Padeihin ja muihin digitaalisiin laitteisiin verrattuna, on shakkilaudan ympärille myös helpompi pysähtyä. Shakki vaatii kaiken keskittymisen. Nykypäivänä onkin tärkeää pystyä keskittymään yhteen asiaan kerralla. Asia, jossa meillä aikuisillakin olisi paljon petrattavaa.

Shakin avulla voit opettaa päätöksenteon taitoa sekä turvallisesti ajatusta siitä, että kaikilla päätöksillä on omat seurauksensa. Lapset eivät vielä syystä päätä monista asioista itse, mutta ennemmin tai myöhemmin tätä taitoa tarvitaan. Tärkeintä pelatessa on välittävän aikuisen ohjaus. Shakissa on hyvä edetä yksi asia kerrallaan eivätkä esimerkiksi strategioiden opettelu kuulu vielä pienille lapsille. Tärkeintä on pitää yllä lapsen innostusta, ja tehdä shakin pelaamisesta hauskaa yhteistä ajanvietettä.

Lue lisää shakin hyödyistä lapsille.

Voittaminen kahdella siirrolla

Shakki on perinteisesti peli, joka kestää siirto siirron perään jopa tunteja. Shakki on kuitenkin mahdollista päättää äärimmäiseen nopeaan voittoon jo heti alkuvaiheessa. Et ehkä usko, kun kerromme, että voit voittaa shakissa jopa vain kaksi siirtoa tekemällä. Vaikka käytännön shakki eroaakin siitä, mikä teorian tasolla on mahdollista, ei ole koskaan haittaa tietää miten tällainen nopea voitto on mahdollista ottaa itselleen.

Musta nappula shakkilaudalla
Teoriassa jokaisen shakkiottelun alussa ollaan vain kahden siirron päässä parhaasta mahdollisesta voitosta. Kuva: Unsplash / Buddika Gunathilaka

Seuraavan kerran pelatessasi kaveriasi vastaan, pidä silmällä mikä hänen avaussiirtonsa on. Sinulle saattaa nimittäin aueta mahdollisuus voittoon kahdella siirrolla, tutummin puhuttuna narrinmattiin. Jos aloitat pelaamisen mustille nappuloilla on tämä sinulla mahdollista. Sinun ja vastustajasi täytyy vain tehdä seuraavat siirrot:

  • Vastustajasi avaa pelin siirtämällä sotilaansa F4 ruutuun.
  • Käytät tilanteen hyväksesi ja siirrät oman sotilaasi E6 ruutuun.
  • Vastustajasi tekee kohtalokkaan virheen ja siirtää toisen sotilaansa G4 ruutuun.
  • Voitto on sinun siirtämällä kuningattaresi H4 ruutuun. Shakkimatti!

Narrinmatti perustuu siihen, että vastustaja avaa linjan omaan kuninkaaseen. Samalla sinä avaat oman linjasi, jotta kunigattaresi voi liikkua vapaasti ja iskeä voittosiirron. Voitto vaatii vastustajalta kahta hieman hölmöäkin siirtoa, joista toinen poistaa mahdollisuuden blokata kuningattaresi linjan hänen kuninkaaseen. Luonnollisesti tämä tilanne ei tule kovin usein vastaan, mutta etenkin aloittelijoiden peleissä voi olla mahdollista hyödyntää tämä kahden siirron voittokuvio.

Voittaminen kolmella siirrolla

Tiesitkös, että valkoisilla aloittavalla on tilastollinen etulyöntiasema voittoon? Vaikka valkoisilla aloittaessa ei ole mahdollista päästä voittoon kahdella siirrolla, kuten aikaisemmassa esimerkissämme, on näilläkin nappuloilla iskupaikka nopeaan voittoon. Valkoisilla pelaava voi voittaa kolmella siirrolla. Siirrot perustuvat pitkälti samaan logiikkaan kuin narrinmatissa, mutta ne kannattaa kuitenkin opetella varmuuden vuoksi erikseen.

Valkoiset shakkinappulat
Suurin osa haluaa aloittaa shakin pelaamisen valkoisilla nappuloilla. Kuva: Unsplash / Piotr Makowski

Erilaisia strategioita ja siirtokuvioita opettelemalla kehityt shakin pelaajana ja pienennät omaa riskiäsi niillä häviämiseen. Lisäksi voit hämmästyttää muita shakkitaidoillasi ihan vain esittelemällä miten kolmella siirrolla on mahdollista voittaa. Voimme luvata, että kovin moni ei näitä siirtokuvioita tunne entuudestaan. Kolmella siirrolla voittaminen on mahdollista seuraavanlaisesti:

  • Tee oma avaussiirtosi siirtämällä sotilaasi E4 ruutuun.
  • Vastustajasi vastaa avaukseen siirtämällä oman sotilaansa F5 ruutuun.
  • Syö aikaisemmin siirtämälläsi sotilaalla vastustajan äsken siirtämä sotilas.
  • Vastustajasi astuu ansaan ja siirtää toisen sotilaansa G5 ruutuun.
  • Iske murskaava voittosi siirtämällä kuningattaresi H5 ruutuun.

Pienellä siirtomäärällä voittaminen on jotain, mikä muistuu mieleen vielä vuosienkin päästä. Siksi kannattaa aina pitää silmällä sen mahdollisuutta. Mutta muistaa samalla pitkän pelin strategiat, koska harvemmin nopean voiton vetäminen hihasta ei onnistu. Opimme tästä varmasti jotain muutakin - mikä yhdisti molempien pelien virhesiirtoja? Vastaus on selkeästi F-sotilaan siirtäminen. Ylipäätänsä tästä on hyvä oppia, että linjan avaaminen omaan kuninkaaseen ei ole ikinä hyvä idea.

Shakki tarjoaa aina uutta opittavaa!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.