Sekä tilastot että shakkimaailman yleinen mielipide tukee sitä, että sinulla on paremmat mahdollisuudet voittaa shakissa mikäli pääset aloittamaan shakkiottelun valkoisilla nappuloilla. Se joka pelaa valkoisilla tekee aina ensimmäisen avaussiirron. Valkoisilla aloittava voidaan valita kivi-sakset-paperi taktiikalla. Toinen tapa on laittaa selän takana molempiin nyrkkiin valkoinen sotilas ja musta sotilas - näistä jompikumpi shakkipelin osapuolista sitten valitsee satunnaisesti ja tulee pelaamaan sillä värillä, joka nyrkin sisältä paljastuu.

Jos onni suosii ja pääset aloittamaan valkoisilla nappuloilla voit voittaa tekemällä vain ja ainoastaan kolme siirtoa. Ja vastustajasi tulee häviämään tehtyään pelkästään kaksi siirtoa. Tällä nopealla murskavoitolla voit todellakin osoittaa olevasi shakin kruunaamaton kuningas tai kuningatar. Jos et usko tämän olevan edes käytännössä mahdollista, kannattaa jatkaa lukemista, sillä lupaamme, että tulet varmasti ällistymään!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Shakki
Sauli
Sauli
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anastasia
Anastasia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aku
Aku
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kalle
Kalle
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Karoliina
Karoliina
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valery
5
5 (21 arvostelua)
Valery
69€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Dmytro
5
5 (3 arvostelua)
Dmytro
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sauli
Sauli
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anastasia
Anastasia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aku
Aku
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kalle
Kalle
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Karoliina
Karoliina
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valery
5
5 (21 arvostelua)
Valery
69€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Dmytro
5
5 (3 arvostelua)
Dmytro
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kolmen siirron strategia

Koska kolmen siirron strategia vaatii tiettyjä siirtoja vastustajalta, on sen esiintyminen oikeissa peleissä hyvin harvinaista. Siksi tähänkään strategiaan ei kannata rynnätä pää taivaissa vaan pitää mielessä myös perinteisen pidemmän pelin strategiat heti alkuvaiheessa. Vaikka vastustajan ensimmäinen siirto olisi tähän nopeaan voittoon mahdollisuuden antava, voi mahdollisuus kadota kuin tuhka tuulee heti seuraavan siirron yhteydessä.

Ensimmäinen avaussiirto

Valkoisena pääset avaamaan shakkipelin omalla siirrollasi. Muista koko pelin aikana pitää pokkasi, jottei vastustaja ala epäillä jotain olevan meneillään. Nopeat ja vähillä siirroilla tehdyt voitot vaativat aina tyhmiä siirtoja vastustajalta sekä keskittymisen herpaantumista. Tässä luonnollisesti auttaa se, että yleensä ottelun alkuvaiheessa emme vielä mieti yhtä tarkasti mistä vastustaja voisi iskeä. Kaikki eivät edes tiedä, että näin pienillä siirtomäärillä on mahdollista voittaa.

Valkoiset nappulat shakkilaudalla
Tilastojen mukaan valkoisilla aloittava voittaa useammin. Kuva: Unsplash / SK

Ensimmäisen avaussiirtosi tulisi olla sotilaan siirtäminen E4 ruutuun. Monissa shakkilaudoissa on numero- ja kirjainyhdistelmät valmiina. Vaikka niitä ei olisi, on ne hyvä opetella erilaisten strategioiden oppimista varten. Suosittelemme, että kaivat shakkilautasi ja harjoittelet tämän kolmen siirron strategian samalla, kun jatkat artikkelin lukemista. Näin opit sen yhdellä kertaa ja todella näet miten se on mahdollista.

Vastustajan ensimmäinen siirto

Jotta kolmella voitto olisi mahdollinen, on vastustajasi avaussiirron oltava sotilaan siirtäminen kaksi askelta eteenpäin F5 ruutuun. Tässä kohtaa sinä olet jo ensimmäisellä avaussiirrollasi tehnyt kuningattarelle tilaa liikkua, ja vastustajasi on jättänyt linjan omaan kuninkaaseen avoimeksi.

Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, sillä shakkimatin tekeminen vaatii sitä, ettei a) kuninkaalla ole niin sanotusti paikkaa paeta eli tilanteesta ei pääse pois siirtämällä kuningasta ja b) muita nappuloita siirtämällä ei ole mahdollista blokata kuningasta uhkaavaa nappulaa.

Toinen välisiirto

Jos kaksi ensimmäistä siirtoa ovat menneet edellä mainitun mukaisesti, on aika siirtyä toiseen siirtoosi ennen mahdollista viimeistä voittosiirtoa. Tässä vaiheessa sinun tulee siirtää sotilaasi F5 ruutuun ja syödä vastustajan sotilas. Tähän mennessä olet siis liikkunut vain yhdellä ja samalla nappulalla.

Sotilaita rivissä shakkilaudalla
Yleensä shakissa avaussiirrot tehdään sotilailla. Kuva: Unsplash / Clarissa Watson

Monet shakin strategiat perustuvat siihen, että vastustajaa yritetään saada astumaan ansaan. Tiettyjä siirtoja tehdään siis vain siksi, että niillä toivotaan saavan vastustajan tekemään tietty haluttu siirto. Tämä pätee myös kolmen siirron voittoon, joka on melkein enää yhden virhesiirron päässä vastustajasi osalta.

Vastustajan toinen siirto

Jos vastustajasi ei näe mitä on tapahtumassa ja siirtää seuraavaksi oman sotilaansa G5 ruutuun, on voitto jo käytännössä sinun. Tässä vaiheessa vastustajasi on jo jättänyt vapaan linjan kuninkaaseen. Tämän virhesiirron myötä tätä linjaa ei myöskään voi enää blokata yhdellä toisen nappulan siirrolla.

Voittaminen kolmella siirrolla on äärimmäisen harvinaista, mutta enemmän mahdollista aloittelijoiden peleissä. Voitto on mahdollista vain jos vastustaja ei tajua mitä on tapahtumassa. Yleensä ensimmäisiä siirtoja tehdään varsin nopeasti, joten mahdollisuus tähän on aina olemassa.

Viimeinen voittosiirto

Kun kaikki edelliset siirrot ovat menneet juuri niin kuin olet halunnut, on aika iskeä voittosiirrollasi. Kun pelaaja tekee shakkimatin vastustajan kuninkaasta, niin pelaaja voittaa. Peli on ohi hetkessä, kun siirrät kunigattaresi H5 ruutuun. Kyllä, teoriassa tämä oli näin helppoa. Moni voikin tässä kohtaa sanoa, että ei tällaista ikinä tule vastaan oikeassa pelissä.

Kissa ja shakkilauta
Voitto voi olla plakkarissa ennen kuin kerkeät kissaa sanoa. Kuva: Unsplash / Rick J. Brown

Vaikka et tulisi ikinä voittamaan tällä strategialla, on se tärkeä tuntea. Erilaisten mahdollisuuksien ymmärtäminen tekee sinusta paremman shakin pelaajan. Ja ennen kaikkea, et tule itse astumaan ansaan ja häviämään kolmella siirrolla vastustajallesi. Lisäksi voit ällistyttää kavereitasi, jotka eivät usko voiton olevan teoriassakaan mahdollista kolmella siirrolla.

Kahden siirron strategia

Jos kuitenkin päädyt aloittamaan mustilla nappuloilla, ei hätää, sillä sinulla on edelleen hyvät mahdollisuudet voittaa. Itseasiassa voittaminen on mahdollista vieläkin vähemmällä siirtomäärällä. Kahden siirron strategiaa kutsutaan shakkipiireissä narrinmatiksi. Kuten kolmen siirron strategia, myös narrinmatti vaatii nimensä mukaisesti "tyhmiä" siirtoja vastustajalta. Peruslogiikka näissä strategioissa on sama: vastustajan täytyy avata linja kuninkaaseen ja sinun täytyy avata oma linjasi vapaaksi kunigattarelle.

Vastustajan ensimmäinen avaussiirto

Tässäkin strategiassa vastustaja tulee häviämään tehtyään vasta kaksi siirtoa. Sinun tarvitsee vain toivoa, että vastustajasi aloittaa pelin huonolla siirrolla, ja tekee vielä toisenkin huonon siirron sen jälkeen. Mikäli vastustajan ensimmäinen avaussiirto on siirtää sotilas F4 ruutuun, on sinulla auennut pieni mahdollisuus voittoon narrinmatilla.

Narrinmatin ensimmäinen siirto

Sinun ensimmäinen siirtosi tulee olla siirtää sotilas E6 ruutuun. Miksi? Koska haluamme taas avata linjan omalle kuningattarelle, joka tulee viimeistelemään vastustajasi karun tappion. Saatat jo tietää mitä haluat vastustajasi tekevän seuraavaksi, jotta pääset tekemään ikimuistoisen voittosiirtosi.

Vastustajan virhesiirto

Vastustajan virhesiirto narrinmatissa on siirtää sotilaansa G4 ruutuun. Näin vastustaja on jättänyt vapaan linjan kuninkaaseen ja siirtänyt kaikki mahdolliset nappulat, jotka voisivat tämän linjan blokata yhdellä siirrolla. Kun tämä siirto on tehty, ei sinun enää tarvitse pitää pokkaasi. Muista silti kunnioittaa vastustajaa.

Narrinmatin voittosiirto

Voittosi on yhden siirron päässä. Siirrä kuningattaresi H4 ruutuun ja shakkimatti on sinun. Vastustajalla ei ole mitään mahdolisuuksia blokata uhkaa tai lähteä karkuun kuninkaallaan. Tulette varmasti muistamaan pelin koko loppuelämänne. Luultavasti vastustajasi ei ole koskaan edes ajatellut tai kuullut kahdella siirrolla voittamisesta, joten hän pääsee oppimaan virheestään eikä varmasti enää häviä samalla tavalla jollekin muulle.

Kaatuneita nappuloita shakkilaudalla
Nopeat voitot vaativat aina tyhmiä virheitä vastustajalta. Kuva: Unsplash / Louis Hansel

On vaikea voittaa samaa vastustajaa kahdesti samalla strategialla. Tämä on yksi shakin kauneus, sillä aina pääsee (ja täytyy) oppimaan uutta voittaakseen. Suurissa shakkiturnauksissa onkin tärkeää tutustua ennakkoon kilpakumppaneiden tapaan pelata. Pelkällä reagoinnilla pelin aikana ei vielä pääse pitkälle, kun puhutaan kokeneista shakin pelaajista.

Jos strategiasi perustuu kahdella tai kolmella voittamiseen, kannattaa kehitellä näille pidemmät strategiat, joilla voit jatkaa sujuvasti pelaamista, kun vastustajan siirrot sulkevat mahdollisuuden nopeaan voittoon. Näin et tipahda pelistä heti alkuun, ja anna vastustajalle etulyöntiasemaa. Nämä strategiat kiinnostavat myös lapsia, joille on erityistä hyötyä shakista.

Tiesithän, että shakin pelaamisella on monia hyötyjä aina kognitiivisten taitojen kehittämisestä luovuuden herättämiseen? Mikset jo siis nappaisi ihkaomaa Superprof-opettajaa shakkiapuun!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.