Houkutus halvan pikaruoan ostamiseen on suuri. Mitä yksinkertaisempi ja nopeampi, sitä paremmalta se meistä usein tuntuu. Mutta onko pikaruoka nimestään huolimatta se kaikista nopein ja yksinkertaisin vaihtoehto nälän sammuttamiseksi? Riippuu monesta tekijästä, mutta yksi asia on varmaa - kotiruoka on edullisempaa ja terveellisempää kuin pikaruoka.

Esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö neuvoo varaamaan ruokakuluihin vähintään 150-200 euroa kuukaudessa. Ostovalinnat vaikuttavat siihen mitä kaikkea rahalla saa. Lisäksi on erilaisia niksejä keittiöön, joilla voit ottaa kaiken irti opiskelijabudjetistasi.

Tässä artikkelissa tarkastellaan ostovalintojen lisäksi ruoanlaittoa, ruoan säilömistä sekä muita vinkkejä, joilla voi säästää ja ottaa kaiken irti ruokaan varatusta budjetista. Ota siis mukava asento ja valmistaudu ottamaan säästövinkit ja uudet helpot opiskelijoille suunnatut reseptit haltuun!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ruoan preppaaminen

Oletko kuullut preppaamisesta? Vaikka sana alunperin on tarkoittanut yhteiskunnalliseen kriisiin, viitataan sillä tätä nykyä meal prepping ilmiöön, jonka tarkoituksena on tehdä ison määrän ruokaa valmiiksi kerralla. Esimerkiksi sunnuntai-preppauksessa kokataan sunnuntaina ruoat kaikille seuraaville arkipäiville valmiiksi. Preppaukseen ei tarvitse sisältyä kaikkia aterioita aamiaisesta iltapalaan, mutta voit esimerkiksi valmistaa lounas- ja päivällisruoat etukäteen.

Kotikeittiö
Preppaus voi olla myös naposteltavien vihannesten paloittelua ennakkoon. Kuva: Unsplash / Jason Briscoe

Preppauksessa ruoat säilötään valmiiksi eri päiville rasioihin (tai muihin astioihin), jolloin ruoan määrä pysyy samana päivittäin. Samalla ruokahävikki pienenee, kun annosmäärät on jo ennalta tiedossa. Preppaus auttaa myös panostamaan terveellisiin vaihtoehtoihin, kun nälässä ruoka on jo valmiina. Tiedäthän mitä helposti käy jos menee nälkäisenä kauppaan... Lisäksi sinulla jää arkea enemmän aikaa, kun sitä ei kulu ylimääräiseen ruoanlaittoon.

Ruoan pakastaminen

Keskiverto suomalainen kotitalous heittää ruokaa roskiin noin 20-25 kilogramman verran vuodessa. Ruokahävikki on suuri ongelma ympäristölle, mutta siitä kärsii myös lompakko. Syyt ruokahävikin pienentämiselle löytyy siis henkilökohtaisesti sekä yhteiskunnallisesti. Etenkin opiskelijan kannattaa kiinnittää huomiota ruokahävikin syntymiseen. Ruokahävikin välttämiseen on monia helppoja keinoja, jotka eivät vie aikaa ja säästävät rahaa.

  • Pakasta ylimääräiset ruoat ennen niiden parasta ennen merkintää tai viimeistä käyttöpäivää.
  • Järjestele tuotteet jääkaappiin ja kuivakaappeihin siten, että ensimmäiseksi ensimmäisenä pilaantuvat tuotteet.
  • Kiinnitä huomiota käyttöpäivämääriin jo kauppareissulla. Suosi tarvittaessa pienempiä pakkauskokoja.

Organisointi ja suunnitelmallisuus auttavat säästämään ruokakuluissa. Ruoan pakastaminen on loistava idea, sillä pakastin löytyy lähes jokaisesta asunnosta Suomessa. Pakastimessa ruoat säilyvät hyvin viikkoja ja kuukausia. Muista kuitenkin myös hyödyntää pakastimen antimia säännöllisesti, jotta ne eivät vain pääse kertymään sinne turhaan. Ruoasta riippuen pakasteen sulattamisessa saattaa mennä aikansa - tarkista esimerkiksi Marttojen sivuilta millä tavoin mikäkin ruokatuote on parasta sulattaa.

Kausituotteiden käyttö

Kausi- eli sesonkituotteita kannattaa hyödyntää. Sesonkituotteet liittyvät hedelmä- ja vihannesosaston tarjontaan. Kausituotteet vaihtelevat vuoden ympäri. Esimerkiksi joulukuussa klementiinit ovat sesongissa. Sesongin aikana kyseiselle tuotteelle on enemmän tarjontaa, ja sitä tuotetaan usein myös lähempänä - mikä tarkoittaa käytännössä kuluttajan näkökulmasta edullisempia hintoja. Sesonkituotteiden suosiminen on myös ekologisempaa.

Chili on hyvä mauste
Kausituotteita löytyy ympäri vuoden. Kuva: Unsplash / Wouter Supardi Salari

Koskaan ei tule unohtaa hinta-laatusuhdetta. Sesongin aikaan tuotteessa on enemmän makua, tuoreutta mutta vähemmän (kasvattamiseen käytettäviä) lisäaineita. Saat siis parempaa edullisemmalla hinnalla. Satokauden tuotteita on helppo seurata esimerkiksi sesonkikasvisten kalenterin avulla. Omat suosikkimme ovat joulukuun klementiinien lisäksi helmikuun sitruunat, kesäkuun vesimelonit ja syyskuun sieniherkut.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Punalaput ja ilta-alennukset

Ruokakaupoissa on erilaisia alennuksia, joilla sinä voit säästää ja samalla auttaa vähentämään kaupoissa syntyvää ruokahävikkiä. Kaupat yleensä punalaputtavat tuotteita, jotka lähestyvät parasta ennen tai viimeinen käyttöpäivä merkintöjä. Punalaputetut tuotteet saa ostettua 30 prosentin alennuksella. Punalaputettu tuote voi käytännössä löytyä miltä tahansa osastolta, mutta erityisesti näitä saattaa löytää lihaosastolta. Muista kuitenkin miettiä tarkkaan kerkeätkö todella käyttää tuotteet ennen sen pilaantumista.

On myös hyvä ymmärtää, että parasta ennen merkintä ei tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä. Moni tuote saattaa olla hyvin syömäkelpoinen vielä parasta ennen merkinnän jälkeen. Maku, haju ja näkö auttavat arvioimaan syömäkelpoisuutta. Punalaputettujen lisäksi kaupoista on löydettävissä ilta-alennuksia. Riippuen hieman kaupan aukioloajoista, ilta-alennukset käynnistyvät usein kello yhdeksän ja yhdentoista välissä.

Ilta-alennuksessa on perinteisesti seuraavia tuotteita:

  • Leipomon irtotuotteet: pullat, pasteijat, pitsaset (eli minipitsat), lihapiirakat ja niin edelleen.
  • Valmisruokatiskin tuotteet: saman päivän ylijäämä erillisistä ruoka-annoksista ja tuoresalaateista.
  • Muut saman päivän irtotuotteet: paikan päällä tehty sushi, salaattibaarin antimet tai muut vastaavat.
Keksi ja muffinssi
Herkkuja alennetuin hinnoin ilta-aikaan! Kuva: Unsplash / Markus Spiske

Emme yleisesti ottaen suosittele valmisruokatuotteita, sillä ne tulevat kalliimmaksi kuin itse kotona valmistettuna. On kuitenkin ymmärrettävää ettei kukaan syö "maksimaalisen tehokkaasti" ja aina kotiruokaa vuodesta toiseen, joten ilta-alennukset ovat oikein hyvä tapa säästää satunnaisissa ostoksissa.

Kotiruokaa edullisesti

Kotona itse tehty ruoka tulee pidemmän päällä aina edullisemmaksi kuin pikaruoka, ravintoloissa käyminen tai wolttaaminen. Kotiruoka on terveellisempää ja aivan yhtä herkullista. Erilaisten helppojen reseptien avulla saat jatkuvaa vaihtelua kotiruokaan. Ruoanlaitto ei vie aikaa, sillä on paljon nopeita reseptejä, joiden ruoat valmistat vain minuuteissa. Koulupäivien aikana kannattaa hyödyntää opiskelijaravintoloiden edulliset ateriat, joihin olet opiskelijana oikeutettu Kelan ateriatuella.

Ruokatuotteiden ostaminen kannattaa keskittää yhteen kauppaketjuun. Esimerkiksi S-ketjun ostoksista voi samalla kerätä bonuksia eli saata rahaa takaisin ostoksistasi. Myös K-ketjulta löytyy oma plussajärjestelmänsä. Keskittämällä on mahdollista säästää, mitä tulee asiakasohjelmien etuihin. Kannattaa myös tehdä ostokset kerralla isommin aina edullisimmasta kaupasta. Esimerkiksi isojen Prismojen hinnat ovat edullisempia kuin S-marketien. Vaikka Prisma olisi kauempana, kannattaa sinne suunnata kerralla isommille ostoksille.

Reseptivinkit opiskelijalle

Olit sitten kasvissyöjä, allerginen tai vaikkapa nirso (allekirjoittanut myöntää omalta osaltaan viimeisen), on kodin keittokirjat ja internet pullollaan erilaisia reseptejä, jotka sopivat myös sinulle. Kaikkia reseptejä voi muokata oman mielen mukaan tai kehitellä täysin omia versioita lempiruoista!

Herkullinen kasviruokaresepti on avokadopaahtoleipä. Helppoon ja nopeaan avokadoleipään sinun tarvitsee vain muussata avokado kahdelle paahtoleipäviipaleelle, lisätä muut haluamasi mausteet ja olet valmis. Kananmunista, kuminasta, korianterista tai auringonkukansiemenistä saa hyvän lisän avokadoleivälle. Eikä leivänkään tarvitse olla paahtoleipä vaan myös ruisleipä sopii hyvin.

Aamiaisen ruokia
Opiskelijat syövät paljon leipää ja maitotuotteita. Kuva: Unsplash / nshu A

Espanjalainen gazpacho on toinen loistava kasvisresepti. Se säilyy hyvin myös pakastimessa, joten voit valmistaa sitä kerralla enemmän. Neljän aterian valmistamiseen tarvitset:

  • 5 tomaattia
  • 4 kurkkua
  • 4 paprikaa
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 sitruuna
  • persiljaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Kuori sipulit ja kurkut sekä poista siemenet paprikoista. Tämän jälkeen sinun tarvitsee vain sekoittaa kaikki yhteen. Gazpacho on valmis. Tämä on herkullinen ja terveellinen resepti.

Syö hyvin opiskelijana

Opiskelijabudjetti ei tarkoita etteikö voisi syödä hyvin. Tarvitset vain sopivat reseptit ja ruoanlaiton jalon taidon. Onneksi tämä taito on meillä kaikilla jo olemassa, ja se kehittyy sitäkin nopeammin. Koulun kotitalouden tuntien opeilla pääsee jo pitkälle, vaikka ne eivät olisikaan enää hyvin muistissa. Yksi helppo päivällisruoka opiskelijalle on yhden pannun pasta. Sen avulla onnistuu monien pasta-annosten valmistaminen helposti ja nopeasti.

Sano hyvästit tylsälle pastalle. Esimerkiksi kahta kasvispastaa varten tarvitset kolme desilitraa pastaa kuuteen desilitraan vettä. Lisää pasta ja vesi paistinpannulle ja lisää vielä kaikki muut haluamasi ainekset (kirsikkatomaatit, kauden vihannekset, soijarouheet, ja niin edelleen) ja anna kiehuvan veden hoitaa loput. Kun kaikki vesi on haihtunut, on pastasi valmis nautittavaksi. Tämä on edullinen ja omaperäinen resepti, jonka avulla jokainen opiskelija voi valmistaa haluamansa pasta-annoksen.

Superprofin kautta löydät myös intohimoiset ruoanlaiton opettajat jos haluat viedä kotiruokasi seuraavalle tasolle tai perehtyä tarkemmin vaikkapa italialaisen keittiön saloihin.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.