Kappaleet
- 01. Bataattiranskalaiset
- 02. Havaijilainen kulhoruoka
- 03. Vaihtoehto kinkkujuustoleivälle
- 04. Suklainen mukikakku
- 05. Pannu-carbonara
- 06. Avokadoleipä
- 07. Sitruunapasta
Opiskeluajan ruoista löytyy jos jonkinmoista muistoa. Nuudelipakettia, tölkkiruokaa, ketsuppia ja puuroa. Vaikka todellisuus ei ehkä ole aivan yhtä täysin karmea mitä opiskeluaikojen ruoista lauotut vitsit saattavat antaa ymmärtää, on ruokavalio kuitenkin monella ollut nuoruusaikana rajallisempi kuin myöhemmällä iällä.
Ensimmäistä kertaa omillaan asuvalla opiskelijalla ei välttämättä ole vielä kertynyt kaikkia mahdollisia ruoanlaittoon tarvittavia välineitä keittiöön. Toisaalta rajoituksia saattaa aiheuttaa tiukempi opiskelijabudjetti. Kiireisen opintoaikataulun vuoksi on luonnollista, ettei samoja aterioita tule tehtyä päivästä toiseen vaikkei erityisiä rajoitteita monipuolisemmalle kokkaamiselle olisikaan.
Anna meidän näyttää muutama helppo, nopea ja edullinen resepti, jota voit kokeilla vaikka heti. Opiskeluelämän ei tarvitse tarkoittaa vain tylsiä ja yksipuolisia ruokia!
Bataattiranskalaiset
Alkavatko mäkkärin ranskalaiset kyllästyttämään (ja kuluttamaan lompakon sisältöä)? Kotiruoka on aina parempaa kuin pikaruoka, mutta mitä tulee perunaranskalaisiin, on uusi suosittu ja terveellisempi vaihtoehto bataattiranskalaiset. Bataatti on hyvä valinta, sillä se sisältää 50% enemmän kuitua ja muita ravintoaineita kuten beetakaroteenia, B2-, B6-, C-, A-vitamiineja.
Terveellisyyden lisäksi bataatti on maukas vaihtoehto. Bataattiranskalaisten valmistamiseen tarvitset:
- Bataatteja
- Oliiviöljyä
- Pippuria
- Suolaa

Annoksesta riittää useammallekin tai itsellesi monen aterian osaksi. Valmistaminen aloitetaan leikkaamalla bataatit ranskalaisiksi ja kuumentamalla uuni 200 asteeseen. Sitten levitetään perunat folioon, lisätään suolaa, pippuria ja tilkka oliiviöljyä. Paistoaika on 30-40 minuuttia, kunnes perunat ovat rapeita. Anna jäähtyä hetken ennen nauttimista.
Havaijilainen kulhoruoka
Havaijilainen kulhoruoka eli poke bowl on mediassakin aikoinaan trendannut ruokalaji, joka ei paljoa kokkailua vaadi. Riisiä lukuunottamatta voi kulhoon kerätä ainesosia oman mielensä mukaan. Kikherneet, porkkanat, soijapavut, lohi - tässä vain muutama loistavista vaihtoehdoista!
Perinteisen havaijilaisen kulhon voit valmistaa neljälle hengelle seuraavista aineksista:
- 3 dl riisiä
- Graavilohta tai paistettuja lohipaloja
- 2 avokadoa
- puolikas kurkku
- edamame-papuja
- seesamikastiketta

Keitä riisi pakkauksen ohjeiden mukaisesti, leikkaa avokado ja kurkku pieniksi paloiksi ja lisää kaikki aineet kulhoon. Terveellisyyden lisäksi tämä ruokalaji toimii opiskelijabudjetilla ja sisältää paljon tärkeitä vitamiineja ja rasvahappoja. Ainesosia vaihtamalla saat poke bowlista hyvän lisän viikoittaiseen ruokavalioon. Bowliin voit vaihdella aineksia esimerkiksi satokauden hyötyjä poimien.
Vaihtoehto kinkkujuustoleivälle
Perinteisen paahdetun kinkkujuustoleivän sijaan aiomme kertoa sinulle miten viedä voileipä uudelle tasolle valmistamalla vaihtoehtoisen lohi-tuorejuustoleivän. On sanomattakin selvää mitä toistansa herkullisempia ainesosia tähän paahtoleipään sisältyy. Tavallista parempaa samassa valmistusajassa. Kahdelle hengelle tarjoiltaessa tarvitset:
- 4 viipaletta savulohta
- 120 g yrttituorejuustoa
- 4 viipaletta leipää
Valmistus ei eroa paljoa juustopaahtoleivästä. Ensiksi paahdetaan leipä. Sitten levitetään tuorejuustoa paahtoleivän päälle ja asetetaan lohi paahtoleivän päälle. Tämän yksinkertaisen reseptin valmistaminen ei paljoa maksa. Lisäksi vaihtelevuutta saa vaihtamalla kalatuotetta tai kokeilemalla erilaisia tuorejuustoja. Miksi et kokeilisi myös kasvisversiota!
Suklainen mukikakku
Kuka väitti, että kakkujen tekemiseen menee aikaa? Tämä makea resepti valmistuu vain muutamassa minuutissa! Suklainen mukikakku on käytännössä perinteisen suklaakakun herkullinen sukulainen, joka valmistetaan nimensä mukaisesti mikroaaltouunissa mukia hyödyntäen. Yhteen suklaiseen mukikakkuun tarvitset:
- Muki (valmistamista varten)
- 40 grammaa tummaa suklaata
- 40 grammaa voita
- 30 grammaa sokeria
- 20 grammaa jauhoja
- 1 kananmuna
Laita 40 g suklaata ja 40 g voita mukin pohjalle ja sulata kaikki noin 30 sekunnissa mikrossa. Sekoita loput aineet samaan mukiin eli lisää 30 g sokeria, yksi kananmuna ja lopuksi vielä 20 g jauhoja. Laita nyt koko seos kypsentymään mikroaaltouuniin 40 sekunnin ajaksi ja kupistasi tulee löytymään makea välipala.
Pannu-carbonara
Yhden pannun pastan voi tehdä monella tavalla, ja yksi variaatio tästä on pannu-carbonara. Maunsa ja nopeutensa lisäksi sillä on muita hyviä puolia. Kuten se, että tiskien määrä on hyvin vähäinen tämän aterian jäljiltä. Kiireiseen elämään, pieneen keittiöön tai oikeastaan kenelle tahansa tämä on loistava uutinen.

Tässä on yksikertainen perusresepti pannu-carbonaran valmistamiseen. Neljälle hengelle (tai useammalle aterialle) kokkaillessa tarvitset:
- 250 grammaa spagettia.
- 200 grammaa pekonisuikaleita
- 1 sipuli
- 300 ml creme fraichea
- 600 ml vettä
- 100 grammaa parmesaania
- suolaa ja pippuria
Ensiksi kuoritaan ja hienonnetaan sipuli. Jos haluat välttää kyynelehtimistä, kannattaa kokeilla sipulin leikkaamista veden alla. Tämän jälkeen lisää vesi ja hieman öljyä paistinpannuun tai matalaan kattilaan. Lisää spagetti, hienonnettu sipuli ja pekonisuikaleet veden sekaan. Keitä kaikki tähän mennessä pannuun lisätyt ainesosat yhdessä. Jatka sekoittamista keittämisen aikana, kunnes kaikki vesi on imeytynyt.
Kun olet varovasti ottanut pannun pois liedeltä, on aika lisätä creme fraiche ja parmesaani sekä maustaa pastaruoka suolalla ja pippurilla. Kermaisen herkullinen pastaruokasi on nyt valmis!
Avokadoleipä
Avokado on suosittu ruoka sellaisenaan ja osana ruoanlaittoa. Ei ihme, sillä on terveellisyytensä ja hyvän maunsa lisäksi äärimmäisen monikäyttöinen. Avokado sopii niin aamiaispöytään, suolaisiin aterioihin kuin jälkiruokiin. Avokadon hyviin puoliin tulee törmättyä myös median puolella, mutta hedelmänä se on huomionsa ansainnut.
Tämä avokadoleivän resepti sopii erinomaisesti opiskelijoille, koska se on yksinkertainen, edullinen eikä sen valmistaminen vie liikaa aikaa. Avokadoleivän päällisiksi voi halutessaan lisätä myös haudutettua kananmunaa. Ja itse leivän kylkeen sopii monia muita herkullisia välipaloja. Kahta avokadoleipää varten tarvitset:
- Kaksi viipaletta leipää
- Kypsä avokado
- Fetaa tai tuorejuustoa
- Suolaa ja pippuria
- Siemeniä oman valinnan mukaan (auringonkukka, seesami ja niin edelleen)
- Kaksi kananmunaa (valinnainen)
Leivän kasaaminen lienee kaikille tuttua, mutta tässä vielä muodon vuoksi ohjeet. Levitä feta tai tuorejuusto paahtoleivän päälle, viipaloi avokadot ja lisää ne leivän päälle. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää siemenet. Leipä on perinteisesti paahtoleipä, mutta esimerkiksi ruisleipä on myös erinomainen vaihtoehto, joka pitää nälän loitolla.
Sitruunapasta
Jotta ei alkaisi tulla avokadoreseptit vastaan ovista ja ikkunoista niin vaihdetaan suosittu avokadopasta vähintäänkin yhtä maukkaaseen sitruunapastaan. Sitruunapasta on itseasiassa ollut olemassa jo aikoja ennen kuin avokadopastasta tuli se juttu. Sitruuna tuo kaivattua energiaa päivään ja tekee pastasta kaikkea muuta kuin kuivan tylsää. Sitruunapastan valmistamiseksi kahdelle hengelle tarvitset:
- 200 grammaa pastaa
- 30 grammaa (kevyesti suolattua) voita
- 200 ml kermaa
- 30 grammaa juustoraastetta
- 1 sitruuna
- rakuunaa (maustemarunaa)
- suolaa ja pippuria

Raasta juusto tai lisää sitruunankuori valmiin juustoraasteen joukkoon. Keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Sulata paistinpannussa voi, lisää sitruuna ja juustoraste, kerma, sitruunan mehu sekä mausta suolalla ja pippurilla. Siivilöi pasta ja lisää se paistinpannulla olevaan kastikkeeseen. Keitä vielä varovasti pannulla kaksi minuuttia, kunnes kastike sakenee. Lisää lopuksi hieman rakuunaa ja ateria on valmis.
Näiden reseptien ansiosta voit valmistaa herkullisia, terveellisiä ja edullisia aterioita - nopeasti. Jos kiinnostuksesi ruoanlaittoon heräsi syvemmin, harkitse ruoanlaittotuntien ottamista Superprofin yksityisopettajilta. Tunteja löytyy niin kasvokkain kuin verkossakin. Verkon kautta kokkailu onkin hauska tapa opetella uusia reseptejä yksin tai yhdessä opettajan opastamana.
Tunteja löytyy erilaisiin budjetteihin, ja jokaiselle opettajalla on omat vahvuutensa. Mieti siis mikä sinua kiinnostaa ja tutustu tarkemmin ruoanlaiton oppituntien valikoimaan. Ehkäpä haluat oppia valmistamaan täydellisen crème brûléen tai kokeilla jotain uutta italialaisesta keittiöstä yhdessä ystäviesi kanssa.
Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat