Opiskelijaravintoloiden menu seuraa pitkälti samaa kaavaa mihin olemme tottuneet jo peruskouluajoista. Pinaattiletuissa, kanaviillokissa tai perinteisissä lihapullissa ei tietenkään ole mitään vikaa, mutta usein sitä tekee mieli juuri sitä mitä vähemmän tulee syötyä. Täytetyt paprikat, mokkapalat tai lammastagine saa veden herahtamaan kielelle. On kuitenkin mahdollista täydentää opiskelijaravintoloiden tarjonnasta muodostuvaa ruokavaliota itse kotona kokatuilla ruoilla.

Kotona tehdyllä ruoalla on monia hyviä puolia. Se on esimerkiksi edullisempaa kuin takeaway tai ravintolassa syöminen. Tämä on monelle budjetin kanssa kamppailevalle opiskelijalle tärkeää. Mitä terveellisyyteen tulee, vetää kotiruoka tässäkin kilvassa pidemmän korren. Käymme tässä artikkelissa läpi tarkemmin kotiruoan etuja, ja miksi sinunkin kannattaisi ottaa kotikeittiö haltuun. Ruoanlaitto on taito, jossa mitä paremmaksi tulet, sitä paremmista ruoista pääset nauttimaan.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Edullisemmin kotikeittiössä

Yksinkertaiset ateriat houkuttaa, koska kiire painaa päälle tai ajatus ruoan laittamisesta itse kuulostaa liian monimutkaiselta. Siksi on helppo sortua pikaruokaan tai ruoan tilaamiseen kotiin, vaikka se kävisikin kukkarolle huomattavasti kalliimmaksi. Todellisuudessa ruoanlaitto voi olla helppoa ja nopeaa. Jos itseasiassa verrataan ruoan tilaamista kotiruokaan onhan myös otettava huomioon ravintolan ja aterian valintaan käytetty aika sekä odotusaika esimerkiksi ruoan wolttaamisessa. 

Yleensä ajatus ruoanlaiton viemästä ajasta tai vaikeudesta on suurempi mitä se todellisuudessa on. On olemassa paljon nopeita ja helppoja reseptejä opiskelijabudjetille ystävälliseen hintaan. Joka tapauksessa kotiruoka tulee edullisemmaksi kuin kotiin tilattu valmis ruoka. Kun kymmenen euroa otetaan pois tilatusta ruoasta ja laitetaan se kauppareissun budjettiin, saadaan useammaksi illaksi aterioita. Kaupassa voi myös itse vaikuttaa loppusummaan valitsemalla edullisempia tuotteita.

Terveellisemmin kotona

Ravintolan asiakkaat välittävät lähinnä ruoan mausta - ja ajoittain myös visuaalisesta asettelusta. Ruoan ravintoarvoja tulee harvemmin kyseltyä, ja myös ravintoloiden omistajat tietävät tämän hyvin. Tämä ei tietenkään tarkoita, että ravintoloissa olisi vain "epäterveellistä" ruokaa, mutta tilastollisesti katsottuna kotiruoka on terveellisempää. Pikaruoan terveellisyydestä ei varmasti tarvitse edes sen enempää argumentoida.

Voileipiä esillä
Kotiruoan ei täydy olla tylsää ja yksipuolista. Kuva: Unsplash / Ola Mishchenko

Varsinkin pikaruokaan sisältyy paljon rasvoja ja sokeria, mitkä tekevät siitä niin herkullista ja houkuttelevaa. Terveellistä ruokavaliota ei kuitenkaan saa pelkästä pikaruoasta muodostettua. Ravintoarvoa useat pikaruoat eivät ole nähneetkään. Mutta kuten sanottua, kaikki tämä on kyllä tiedossa, mutta ei yksinään vielä vakuuta luopumaan houkutuksesta. Mitä jos kertoisimme, että yhtä herkullisia muta terveellisempiä ruokia on mahdollista valmistaa vaivattomasti kotona?

Laittamalla ruokaa kotona voit valita itse omat ainekset. Mitä tuoreempaa ja "alkumuotoisempaa" (eli esimerkiksi persikka hevi-osastolta on parempi kuin tölkissä), sitä terveellisemmän aterian saat kasattua. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla niin tarkkaa eli ruoanlaitosta ei kannata ottaa turhaa stressiä. Nopeat vaihtoehdot kuten erilaiset tuorejuustot ovat loistava valinta tuomaan vaihtelua paahtoleivän päälle. Kotona voit ottaa myös paremmin huomioon esimerkiksi omat allergiat.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Oman maun mukaan

Yksi kotiruoan suurimmista eduista on, että voit kokata ihan mitä ikinä haluat. Reseptejä voi aina muokata itselleen sopiviksi. Poistamalla, lisäämällä ja vaihtamalla saa merkittäviä muutoksia aikaan.

Etkö halua avokadoa poke bowliisi?

Ei ongelmaa! Voit poistaa avokadot poke bowlin eli havaijilaisen kulhoruoan reseptistä.

Haluatko lisätä parsakaalia carbonaraasi?

Hyvä sekin, ja onnistuu vallan mainiosti.

Ärsyttääkö isot sipulinpalat ruoassa?

Hyödynnä leikatun sipulin sen sijaan sipulijauhetta mausteosastolta.

Pasta-annos lautasella
Juuri sinulle tehtyä kotiruokaa. Kuva: Unsplash / Eaters Collective

Vaihtelu virkistää, joten reseptin muokkaaminen oman mielen mukaan ei vaadi sen kummempia perusteluita. Oli sinulla sitten inhokkiruokia tai erityisruokavalio, on lähes jokainen resepti muunneltavissa sopivaksi tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kotona ei tarvitse alkaa kysellä onko ateria mahdollista toteuttaa poikkeavalla tavalla tai kysellä käsitelläänkö samassa keittiössä allergeeneja. Kotona kokatessa sinulla on kaikki kontrolli.

Kotona harvemmin tulee itse laitettua lautaselle ruokaa, josta ei itse pidä. Suosittelemme toki rohkeasti kokeilemaan uusia reseptejä, jolloin uusia makujakin saattaa tulla vastaan. Onneksi kotona pystyy vielä muokkaamaan jo valmista ruokaakin esimerkiksi mausteilla. Uuniin palanutta ruokaa sen sijaan on vaikeampi pelastaa, mutta onneksi nämä ovat lähinnä ainutkertaisia vahinkoja (säännöllisille ruoan polttajille suosittelemme munakelloa).

Kotiruoka vs takeaway

Vaikka ruoanlaitto voi olla helppoa, nopeaa ja vaivatonta, se silti vaatii aktiivista läsnäoloa, taitoa ja tekemistä. Tämä on kuitenkin vain hyvä juttu, sillä se tekee siitä paljon palkitsevampaa kuin pelkän takeaway-ruoan tilaaminen. Oma kädenjälki näkyy suoraan lautasella. Samalla huomaat ruoanlaiton taitosi kehittyvän, mikä boostaa myös itseluottamustasi. Ehkäpä joku päivä kehität täysin oman reseptin lenpiruoastasi.

Kolme salaattiannosta
Kotiruokaan voi panostaa niin paljon kuin haluaa. Kuva: Unsplash / Brooke Lark

On käynyt jo ilmi, että palkitsevuuden lisäksi kotiruoka on edullisempaa, terveellisempää ja vastaa paremmin sinun omia mieltymyksiäsi. Vaikka ateria lautasella ei olisi aseteltu yhtä hienosti kuin wine dining ravintolan ammattikokkin tekemänä, ei sillä lopulta ole merkitystä. Hyviä reseptejä löytää verkosta sekä keittokirjoista. Itseään kiinnostavaan keittokirjaan kannattaa ehdottomasti sijoittaa. Yksinkertaisimmat reseptit otat haltuun yhdellä valmistuskerralla, ja muistat ne lopun elämääsi.

Kotikeittiön rajoitukset

Opiskelijaelämällä on omat ainutlaatuiset piirteensä, jotka voivat aiheuttaa rajoituksia kotona kokkailulle. Esimerkiksi:

  • Tiukka kuukausittainen opiskelijabudjetti
  • Pieni tai opiskelija-asunnon jaettu keittiö
  • Puuttuvat tai vanhat keittiövälineet

Luovuus ja laatikon ulkopuolelta ajattelu saattaa johtaa mitä kekseliäimpiin resepteihin, joten älä ajattele rajoitteita vain rajoitteina. Ota ne vastaan positiivisina haasteina, joiden avulla pääset kehittämään luovuuttasi. Esimerkiksi joskus puuttuvan keittiövälineen tajuaa vasta kesken kaiken kokkailua, ja korvaava ratkaisu saattaa löytyä mistä tahansa. Näistä syntyy samalla unohtumattomia kokemuksia ja tarinoita muille jaettavaksi.

Valkoinen keittiö
Et tarvitse isoa keittiötä tai kaikkia mahdollisia työvälineitä herkullisen kotiruoan valmistamiseen. Kuva: Unsplash / Callum Hill

Kiireinen aikataulukaan ei ole este ruoanlaitolle kotona. Nopeita reseptejä löytyy enemmän kuin kerkeät kokeilla. Tiesitkö, että esimerkiksi mukikakun voi valmistaa vain muutamassa minuutissa? Lyhyen valmistusajan reseptejä löytyy niin aamiaisruoista, suolaisista aterioista kuin jälkiruoista. Joulu ja syntymäpäivät ovat muuten hyvä tilaisuus pyytää lahjaksi puuttuvia keittiövälineitä ja pikkuhiljaa kartoittaa omaa kokoelmaa.

Ruoanlaitosta mukavaa ajanvietettä

Ruoanlaitto voi olla ammatti. Se voi olla harrastus. Vähintään jokaiselle se on mukavaa ajanvietettä. Ruoanlaittoa on kuvattu aktiviteettina jopa rentouttavana ja terapeuttisena. Sitä voi tehdä yksin tai yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Siihen liittyy arkisuutta ja yhteisöllisyyttä. Ruoka on osa joka päiväistä elämäämme. Ruoka on tärkeä osa myös merkittäviä tapahtumia kuten hääjuhlia ja syntymäpäiviä. Suvullasi saattaa olla omia reseptejä, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Ruoanlaittoon ja ruokaan liittyy paljon tunteita.

Kotiruoka on hyväksi lompakollesi, terveydellesi, makunystyröillesi, luovuudellesi ja ajankäytöllesi. Listaa voisi jatkaa pidempäänkin. Jos kaipaat uusia herkullisia ideoita tai apua ruoanlaittotekniikoissasi, voit aina varata ruoanlaittokurssin Superprofin yksityisiltä ruoanlaiton opettajilta.Halusitpa sitten oppia valmistamaan kasvisruokia, rapeita tacoja kotitekoisen salsan kera tai terveellisiä välipaloja oppituntien väliin, löydät varmasti oikean opettajan auttamaan. Opettajat ovat valmiita antamaan tunteja ruoanlaitosta paikan päällä tai verkon välityksellä.

Monet Superprofin yksityisopettajat tarjoavat myös maksuttoman ensimmäisen tutustumistunnin, joten muista hyödyntää se!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.