Tiesitkö, että ranska on ainoa kieli englannin lisäksi, jota puhutaan kaikilla mantereilla? Ranska on myös englannin jälkeen toiseksi suosituin kieli, mitä tulee toisen kielen valintaan koko maailmassa. Numeroiden valossa ranska voi jäädä englannin varjoon, mutta sillä on siitä huolimatta merkittävä rooli työmarkkinoilla. Sen laaja puhujakunta avaa ranskan taitajalle ovia ympäri maailmaa, ja ranskan taidot auttavat myös erottumaan joukosta englantia paremmin.

Jos ranskaa haluaa käyttää työelämässä, sitä pitää tavallisesti opiskella pitkään ja sinnikkäästi. Ranskan osaaminen itsessään riittää jo monelle, mutta on myös tilanteita, joissa omaa osaamistaan pitää todistaa kielikokein ja todistuksin. Esittelemme tässä niistä keskeisimmät sekä kerromme, miten kokeita voi suorittaa Suomessa.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ranska
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (1 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ruth
Ruth
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (1 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ruth
Ruth
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kielitutkinnot

Vahva ranskan osaaminen riittää monen kohdalla työelämässä, mutta erityisesti kansainvälisille markkinoille tähtäävät voivat hyötyä tasokokeista ja kielitesteistä. Ne voivat olla tarpeen myös työmaailman ulkopuolella, jos haluaa esimerkiksi opiskella ranskalaisessa yliopistossa, muuttaa Kanadan Quebeciin pysyvästi tai hankkia Ranskan kansalaisuuden.

DELF- & DALF-kielitutkinto

DELF (Le Diplôme d’Études de Langue Française) ja DALF (le Diplôme Approfondi de Langue Française) -tutkinnot ovat Ranskan valtion järjestämiä ja Ranskan opetusministeriön hyväksymiä kansainvälisiä ranskan kielen tutkintoja. Ne ovat päteviä maailman kaikissa kolkissa, ja niistä saatavilla todistuksilla ei ole parasta ennen -päivää – diplomit ovat siis voimassa pysyvästi.

Suomessa tutkintoja järjestää Ranskan instituutti Helsingissä, ja niissä arvioidaan kieltä neljältä kantilta: luetun ja kuullun ymmärtäminen sekä kirjallinen ja suullinen ilmaus. Äkkiseltään DELF- ja DALF-lyhenteen voivat mennä sekaisin, mutta ei siinä vielä kaikki: tutkinnoista on saatavilla yhteensä kuusi eri taitotasoa, jotka vastaavat eurooppalaista viitekehystä.

Eurooppalaiseen viitekehykseen voi halutessaan perehtyä tarkemmin Opetushallituksen sivuilta, mutta tässä se tiivistetysti:

 • Perustason kielenkäyttäjä A1–A2
 • Itsenäinen kielenkäyttäjä B1–B2
 • Taitava kielenkäyttäjä C1–C2

DELF-kokeet on suunnattu A1–B2-tasoille, DALF-kokeet puolestaan taitaville kielenkäyttäjille eli tasoille C1–C2. Tässä vielä kokeet tiivistetysti:

 • DELF A1
 • DELF A2
 • DELF B1
 • DELF B2
 • DALF C1
 • DALF C2

Miten näistä pitäisi erottaa itselleen sopiva? Taitotason lisäksi myös tavoitteet vaikuttavat valintaan.

Jos haluat opiskella ranskalaisessa yliopistossa, kandidaatin opinnot vaativat B2-tason ja maisteriopinnot C1-tason, jolloin ranskaa pystyy käyttämään jo erittäin sujuvasti. Jos haluat erottua joukosta ja lisätä CV:si vakuuttavuutta, yritykset arvostavat kaikkea B1-tasolta ylöspäin. Mikäli taas unelmoit Kanadaan muutosta, korkeammat tasot tarjoavat hakemukseen enemmän pisteitä. Ranskan kansalaisuuden saaminen edellyttää puolestaan B1-tasoa.

Vertailukohtana voi käyttää sitä, että lukion A-kielen opintojen jälkeen ranskan kielen taito pitäisi olla tasolla B1. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että oppilas pystyy ilmaisemaan mielipiteitään ja osallistumaan keskusteluihin jokapäiväisissä tilanteissa melko vaivattomasti sekä tulkitsemaan yleistajuisia puhuttuja ja kirjoitettuja sisältöjä.

Etsi itsellesi sopiva ranskan kurssi Superprofilta!

Ihmiset ranskalaisella kadulla
Tutkintokokeissa mitataan kattavasti kielitaidon eri osa-alueita. (Kuva: Unsplash / Reuben Mcfeeters)

Jos suoritat kielitutkinnon Ranskan instituutissa, ne järjestetään kahdesti vuodessa touko- ja marraskuussa. Suoritusten hinnat vaihtelevat taitotason mukaan: A1-koe on 70 euroa, C2 puolestaan 240 euroa. Jos ruudun siellä puolella istuu DELF-kokeesta kiinnostunut lukiolainen, kannattaa tiedustella, tarjoaako lähialueen lukiot kokeita ilmaiseksi!

Mitä jos tavoitteena on suorittaa kielitutkinto myöhemmin, mutta opinnot ovat vielä lähtötelineissä? Ranskan instituutti on arvioinut, kuinka monta opiskelutuntia kunkin tason saavuttaminen vaatii:

 • A1: 60 tuntia
 • A2: 160 tuntia
 • B1: 310 tuntia
 • B2: 390–670 tuntia
 • C1: yli 750
 • C2: ei arviota

60 opiskelutunnin jälkeen voisi siis ainakin paperilla olla valmis A1-kokeeseen, jossa materiaaleina on yksinkertaisia tekstejä yleisistä aihepiireistä.

Mahtaakohan C2:n arvio puuttua siksi, että C1-tasolta voi olla kovin vaikea ponnistaa ylöspäin? Tai kenties kehitys on siinä vaiheessa niin yksilöllistä, että yleispätevää arviota on mahdoton antaa. Mene ja tiedä, mutta se on varma, että oppijoiden ja opiskelutapojen välillä voi olla suuriakin eroja.

TEF-tasokoe

TEF-kielitasokoe (Test d’Évaluation du Français) sopii erityisesti heille, jotka haluavat tarkemman katsauksen omaan ranskan osaamiseen. Siinä missä DELF- ja DALF-kielitutkinnot on jaettu eri taitotasoihin, TEF on kaikille sama.

Kokeessa mitataan viittä eri osa-aluetta: luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen, sanasto ja kielen rakenteet, kirjallinen ilmaisu ja suullinen ilmaisu, jotka kaikki pisteytetään erikseen. Käytännössä siis luetun ymmärtäminen voi olla oikein mallikasta (esim. C1-tasolla), mutta suullinen ilmaisu ei yllä samalle tasolle (B1).

TEF ei myöskään ole voimassa pysyvästi vaan kaksi vuotta koepäivästä. Kokeella todistetaan siis senhetkinen ranskan osaaminen, joten se on hyvä apu erityisesti työnhaussa. Sitä voi suositella myös heille, jotka haluavat seurata omaa osaamistaan tai asettaa konkreettisia tavoitteita.

Ranskan instituutin sivuilla voi perehtyä TEF-kokeen eri muotoihin tarkemmin. Työelämään tähtääville kokeen yleisversio on oikea valinta, mutta esimerkiksi Ranskan kansalaisuuden hakemiselle ja kandidaattitason opintojen aloittamiselle on oma versio.

Ranskan instituutti järjestää kokeita kahdesti kuussa, ja eri koemuodoilla on eri hinnat: yleiskokeen osa-alueet maksavat 55 euroa kipale eli yhteishinnaksi tulee 275 euroa, ja muut kokeet osuvat 175 euron ja 240 euron välimaastoon.

Henkilö kirjoittamassa paperille
Viralliset todistukset ovat valttikortteja kansainvälisillä työmarkkinoilla. (Kuva: Unsplash/Scott Graham)

Kokeisiin valmistautuminen

Koska kokeita on eri taitotasoille, niihin myös valmistaudutaan eri tavoin. Tässä kuitenkin yleisvinkit kokeista kiinnostuneille:

 • Delffien ja dalffien kannattaa perehtyä Ranskan opetusministeriön alaisen France Éducation International -järjestön verkkosivuihin. Ne tarjoavat paljon virallista tietoa kokeista, ja alavasemmalta pääsee tutustumaan kuhunkin kokeeseen tarkemmin, mistä löytyy myös harjoitteluvinkkejä ja -materiaaleja.
 • Teffien kannattaa puolestaan suunnata Pariisin kauppa- ja teollisuuskamarin kotisivuille, josta löytyy mallikokeita ja harjoittelumateriaalia. Sivustolla on tehtäviä sekä vinkkejä esimerkiksi oppikirjojen hankintaan.

Näiden sivustojen avulla voi perehtyä kattavasti kutakin koetta varten, mutta myös muunlainen harjoittelu kannattaa. Kokeet testaavat kirjallisia ja suullisia taitoja monipuolisesti sekä ranskan kielen ymmärtämistä, joten aluksi on hyvä miettiä, missä omat heikkoudet ja vahvuudet piilevät ja miten eri osa-alueita olisi mukava harjoitella.

Luetun ymmärtämisen kanssa voi esimerkiksi etsiä omia mielenkiinnonkohteita tai harrastuksia käsitteleviä tekstejä, jotta opiskelu on mahdollisimman mukavaa. Jos harjoittelusta haluaa monipuolisempaa, lukemista voi harjoitella myös lukusovellusten avulla! Hyviä vaihtoehtoja ovat myös ranskankieliset lasten- ja nuortenkirjat sekä sarjakuvat, joissa kuvat helpottavat ymmärrystä.

Kuullun ymmärtämistäkin kannattaa lähestyä mielekkäiden aiheiden kautta. YouTube on pullollaan ranskankielisiä videoita, ja löydät taatusti myös harrastuksiisi sopivan ranskankielisen podcastin. Luetun ja kuullun ymmärtämisen voi hyvin yhdistää myös omiin suosikkisarjoihin: katso ranskankielistä sarjaa ilman tekstityksiä tai muunkielistä sarjaa ranskankielisillä teksteillä!

Taulutelevisio valkoisella TV-tasolla
TV-sarjat ja elokuvat kehittävät kielipäätä tutkitusti: niissä maissa osataan englantia paremmin, joissa suositaan tekstityksiä dubbauksen sijaan. (Kuva: Unsplash/Jens Kreuter)

Kirjoittamista voi myös harjoitella monella tapaa. Alemmilla taitotasoilla kirjoitusharjoitukset voivat keskittyä pieniin kokonaisuuksiin, kuten fraaseihin ja yksinkertaisiin lauseisiin, ja niitä voi kirjoittaa esimerkiksi WhatsAppissa. Toinen hauska vaihtoehto on ottaa ranskankielisestä sanakirjasta jokin sattumanvarainen sana ja kirjoittaa siitä lause. Kun tällainen alkaa sujua, kirjoita nuoremmalle tai tulevaisuuden itsellesi kirje!

Puhumista varten olisi hyvä löytää toinen ranskanopiskelija tai mieluusti jopa natiivi ranskankielinen, jonka kanssa voisi jutella säännöllisesti. Jos sellaista ei ole tarjolla, etsi netistä puheharjoituksia, kuuntele ja toista! Sanakirjoista löytyy ääntämisohjeita yksittäisille sanoille ja lauseille, ja keskustelutaitoja voi harjoitella myös YouTube-videoiden avulla.

Mikäli eri kokeisiin valmistautuminen tai yleinen ranskan harjoittelu tuntuu työläältä yksin, Superprofin yksityisopettajat ovat aina vain muutaman klikkauksen päässä! Halutessasi voit ottaa vain yksittäisiä tunteja, jotta pääset vauhtiin, mutta myös intensiivisempi koekertaus ja pidempiaikainen opetus onnistuvat. Tärkeintä on, että harjoitusmotivaatio pysyy yllä ja edistystä tapahtuu, ja siinä räätälöity yksityisopetus voi olla iso apu.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (2 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.