Viimeisimpien arvioiden mukaan jopa 409 miljoonaa ihmistä puhuu ranskaa ympäri maailmaa ja 212 miljoonaa käyttää sitä päivittäin. Frankofonia eli ranskankielinen maailma kattaa 68 maata – monet ovat törmänneet kieleen esimerkiksi Belgiassa, Sveitsissä tai Kanadassa, mutta sitä puhutaan laajalti myös Afrikassa ja ympäri Oseaniaa.

Suomalaiset opiskelevat koulutaipaleellaan suomen ja ruotsin lisäksi lähes poikkeuksetta englantia, ja muut kielet, kuten ranska ja saksa, ovat jäämässä englannin jalkoihin. Ranskan opiskelu kuitenkin kannattaa. Se on englannin ohella EU:n pääasiallinen työkieli, se tunnetaan kulttuurin ja sivistyksen kielenä, ja kuten edeltä kävi ilmi, siitä on hyötyä monella eri mantereella ja monessa eri maassa.

Miten vaikeaa ranskan kieltä on oppia ja kauan siihen teoriassa pitäisi mennä? Otetaan siitä selvää.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ranska
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (1 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ruth
Ruth
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mohamed
5
5 (7 arvostelua)
Mohamed
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eda
5
5 (1 arvostelua)
Eda
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Timur
Timur
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linda
Linda
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rami
5
5 (2 arvostelua)
Rami
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ruth
Ruth
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ranskako helppo kieli?

Heti alkuun on hyvä todeta, ettei kieliä voi asettaa vaikeusjärjestykseen objektiivisesti. Kielen oppimiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten se, mitä kieltä oppija puhuu äidinkielenään. Suomea pidetään yleisesti ottaen vaikeana kielenä, mutta virolainen voi oppia sitä kohtalaisen vaivattomasti, kun taas englantilaiselle se voi tuottaa suuriakin hikipisaroita. Vaikeus onkin kovin suhteellista:

Eri kielten vaikeusasteen täsmällinen määritteleminen on kuitenkin peräti hankalaa, eikä sitä koskaan voitane suorittaakaan objektiivisesti. Tällöin on ennen kaikkea todettava, kenen vaikeuksista on puhe.

Lauri Hakulinen, kielentutkija

Maailman vaikeimmista ja helpoimmista kielistä löytyy valtavasti erilaisia listauksia. Yksi yleisimmin käytössä olevista on yhdysvaltalaisen kielikoulutuspalvelun FSI:n listaus, joka on rakennettu englantia äidinkielenään puhuvan näkövinkkelistä. Se ei siis mene yksi yhteen suomalaisten kanssa, mutta koska puhumme lähtökohtaisesti erinomaista englantia, se on vaihtoehdoista paras.

FSI:n listaus perustuu arvioon siitä, kuinka monta viikkoa kieltä tulee opiskella aktiivisesti, jotta sillä pärjää työelämässä kirjallisesti ja suullisesti (eurooppalaisen viitekehyksen B2- tai C1-taso). Tässä listauksen kielikategoriat, niiden vaatima opetusmäärä sekä esimerkkikielet.

  • 1. kategoria: 24–30 viikkoa tai 600–750 tuntia; ranska, espanja, hollanti, italia, ruotsi
  • 2. kategoria: 30 viikkoa tai 750 tuntia; saksa
  • 3. kategoria: 36 viikkoa tai 900 tuntia; indonesia, malesia, swahili,
  • 4. kategoria: 44 viikkoa tai 1100 tuntia; suomi, unkari, viro, turkki, venäjä
  • 5. kategoria: 88 viikkoa tai 2200 tuntia; mandariinikiina, japani, korea, arabia

Mitä tästä kannattaa poimia? Suomi kuuluu sukukieltensä kanssa 4. joukkioon, joita pidetään vaikeina muttei kuitenkaan supervaikeina kielinä. Ranska on puolestaan ensimmäisessä kategoriassa. Ranska ja Englanti ovat kuin serkuksia kielten ja kulttuuriensa osalta, mikä tekee ranskan kielestä helpon oppia. Suomalaiselle ranska ei välttämättä kuulu helpoimpien kielten joukkoon, mutta vahva englannin osaaminen kuitenkin tukee sen oppimista huomattavasti.

FSI:n listauksen opiskelutahtia on vaikea soveltaa tavan tallaajan arkeen, sillä harvalla on aikaa tai jaksamista opiskella yli viittä tuntia päivässä. Pitkissä opiskelusessioissa tehokkuus myös kärsii. Jos ranskaa opiskelisi 3–5 tuntia viikossa (ei päivässä), motivaatio olisi kohdallaan ja oppijalta löytyy kielipäätä, itsenäisen ja sujuvan ranskan tason saavuttaminen voisi onnistua parissa kolmessa vuodessa.

Kuten näistä arvioista huomaa, toiset voivat oppia ranskan kielen helposti ja nopeasti, toiset taas hitaammin. Opiskelua kannattaakin peilata omiin tavoitteisiin ja lähtökohtiin.

Eri kahvijuomien nimiä ruskealla taustalla
Ranskan ja englannin kielessä on paljon samaa rakenteellisesti ja sanastollisesti, mikä tekee ranskasta helpon kielen FSI:n mittarilla. (Kuva: Unsplash/Ashkan Forouzani)

Ranskan oppimisen lähtökohdat

FSI ja monet muut listaukset lähestyvät oppimisen arviointia määrällisesti eli kuinka kauan tai paljon kieltä pitää opiskella, jotta tietty taso saavutetaan. Oppimiseen vaikuttaa olennaisesti kuitenkin myös se, miten kieltä opiskelee.

Opiskelutavan valinta

Kielen opiskelua voi lähestyä monella tapaa. Jotkut aloittavat rakentamaan pohjaa kevyesti esimerkiksi Duolingolla ja valitsevat sitten ranskan kielikurssit, jos innostus pysyy yllä. Toiset taas tavoittelevat nopeampia tuloksia ja ilmoittautuvat suoraan ranskan alkeisiin. Yhteen oppituntiin voi kulua sama aika kuin päivittäiseen Duolingo-sessioon, mutta tunnilta voi oppia paljon enemmän.

Monelle ranskan kielen kurssi tai yksityisopetus onkin se tehokkain tapa oppia. Opetus etenee loogisesti ja rakentuu aikaisempien oppituntien varaan – parhaimmillaan se myös huomioi oppilaan tarpeet ja toiveet. Ohjatun opetuksen parhaimpia puolia on myös sen tarjoama säännöllisyys. Itsenäistä opiskelua on helppoa lykätä muiden kiireiden alta, ja kun siihen tottuu, opinnot usein keskeytyvät.

Maksetut tunnit ”pakottavat” tarvittaessa harjoitteluun, mikä voi siinä hetkessä kismittää, mutta pitkällä tähtäimellä ja kielen oppimisen kannalta siitä on hurja hyöty. Opiskelun alkumetreillä onkin hyvä miettiä, kuinka paljon harjoitteluun on valmis satsaamaan ja mitä siltä tavoittelee. Joillekin itsenäinen opiskelu sopii hyvin, toisille ei taas alkuunkaan.

Varaa ranskan kielen kurssi Superprofilta!

Nainen ja mies nauramassa
Ranskaa voi opiskella hyvin myös ystävän tai kumppanin kanssa, jolloin harjoitteluun löytyy vertaistukea. (Kuva: Unsplash/Jason Goodman)

Tavoitteiden määrittäminen

Harjoitteluun vaikuttaa olennaisesti se, mitä ranskan kieleltä tavoittelee. Jos haluat vain valmistautua tulevaan Ranskan-matkaan, päivittäinen Duolingo-sessio aamukaffen kanssa voi hyvin riittää. Jos taas haluat tulevaisuudessa työskennellä vaikkapa Ranskassa tai suorittaa siellä työharjoittelun, perusteellisempi treeni ja tasokokeiden (kuten DELF, DALF ja TFC) tekeminen on todennäköisesti paikallaan.

Jos tavoitteesi ovat vielä hämärän peitossa ja haluat vain katsoa, mihin kiinnostus ja rahkeet riittävät, kannattaa kokeilla itsenäistä harjoittelua tai muutamia yksityistunteja! Ylen matkassa pääset pikavisiitille ranskan alkeisiin ja WordDive-sovelluksella kunnolla vauhtiin, ja Le Point du FLE sopii heille, joilta löytyy jo ranskan kielen pohjaa.

Mikäli tavoittelet ranskaa työelämän kannalta, ota se harjoittelussa huomioon. Kielen perusteita ja ranskan sanastoa on tietysti pakko opetella ensin, mutta kun pohja on valmis, oman alan sanasto kannattaa valita täytteeksi, oli se sitten hotelli- tai ravintola-ala, kansainvälinen kauppa tai turismi.

Suhteuta harjoittelu siis omaan taitotasoosi ja tavoitteisiisi, sillä ne vaikuttavat olennaisesti siihen, kuinka nopeasti ja tehokkaasti ranskaa oppii.

Nainen mustissa silmälaseissa puhelin kädessä
Jos haluat oppia ranskan kielen alkeet tai hioa ranskan kielen taitojasi, oppimissovellukset tarjoavat siihen hyvän ja ennen kaikkea hauskan väylän. (Kuva: Unsplash/bruce mars)

Kupliva kielikylpy

Laadukkaassa opetuksessa voi oppia ranskan kieliopin ja alan sanaston liki täydellisesti, mutta puhutun kielen osalta paras opettaja on usein omat korvat. Ranskankielisen musiikin kuuntelu ja ranskalaisten TV-sarjojen katselu ovat hyviä lähtökohtia, mutta jos unelmana on natiivimainen frankofoonius, pidempi matka ranskankieliseen maahan tai jopa sellaisessa asuminen kannattaa.

Jos harjoittelun aloittaa aikuisiällä, täydellistä aksenttia ja natiivin kaltaista puhetta voi olla mahdoton saavuttaa. Se on harmi, mutta mikäpä estäisi sen tavoittelemista, ja siinä kieli-immersio on eittämättä paras vaihtoehto. Immersio-termi viittaa tässä mahdollisimman luonnolliseen tapaan oppia kieltä.

Ranskaan muutto ja vaihto-opinnot ovat useimmiten parhaat vaihtoehdot, mutta harvapa tästä ottaa ja lähtee Ranskaan puille paljaille. Kieleen voi onneksi uppoutua myös kotoa ja Suomesta käsin:

  • Vaihda puhelimesi ranskan kielelle.
  • Ahmi Netflixistä ranskankielisiä sarjoja (esim. Call My Agent! tai Lupin) ja elokuvia (Divines tai Hukkasin kehoni).
  • Kuuntele ranskankielisiä podcasteja ja radiota.
  • Tee ruokaa ranskankielisistä resepteistä ja tutustu samalla maan kulttuuriin.
  • Etsi ranskankielinen kielikaveri, jonka kanssa voit jutella ranskaksi.

Missäs ne kielikaverit sitten piilevät? Läheltäsi saattaa löytää ranskan kielen kerhoja, joita voi etsiä esimerkiksi Punaisen Ristin kautta. Eri järjestöillä on myös vapaaehtoistoimintaa, jossa voi itse oppia vierasta kieltä ja opettaa kielikaverille suomea. Vastavuoroisuus on myös Langon ytimessä, joten sieltäkin voi yrittää löytää ranskankielisen kaverin.

Mitä useampi näistä kohdista täyttyy, sen parempi! Ranskan opiskelusta ei kuitenkaan kannata ottaa turhia paineita, sillä se heijastuu oppimiseen usein negatiivisesti. Jos aloittaminen tuntuu vaikealta ja pää on tästä kaikesta pyörällä, ranskan yksityisopettaja auttaa varmasti mielellään.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.