Nuotinlukutaito tulisi olla kaikkien aloittelevien pianistien tähtäimessä; kun sen hallitsee, pystyy kehittymään tavoilla, joita ei välttämättä osaa ajatellakaan.

Nuottien lukeminen on kuin vieraan kielen oppimista. Oletko koskaan yrittänyt lukea venäjää, muttet ymmärtänyt siitä mitään edes aakkosten tasolla? Nuottikirjoitus voi vaikuttaa kovin samalta kuin kyrilliset aakkoset, mutta molempia pystyy oppimaan nopeasti.

Kuten kielitaidosta, nuottien lukemisesta on lukuisia hyötyjä. Se muun muassa luo pohjan kokonaisvaltaiselle osaamiselle, helpottaa yhteistyötä muiden muusikkojen kanssa ja nopeuttaa musiikin omaksumista. Sen avulla pystyy visualisoimaan kappaletta samalla, kun sen kuulee ensimmäistä kertaa, mikä helpottaa kappaleiden muistamista ja tukee oman musiikin kirjoittamista.

Jokaisen aloittelijan tulisi siis panostaa nuottien lukemisen harjoitteluun, ja mitä nuorempana sen tekee, sen parempi. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä: Ylen artikkeli kuvastaa hyvin aikuisen aloittelijan ajatusmaailmaa uuden harrastuksen suhteen ja tulee siihen lopputulokseen, että aikuisilla on esimerkiksi motivaatioon ja kognitiivisiin taitoihin liittyviä taitoja, jotka ovat hyödyksi muun muassa nuottien lukemisessa.

Nuotinlukua ja soittamista oppii parhaiten erillisten oppituntien avulla – ne ovat pitkäaikainen panostus, joita tulevaisuuden sinä varmasti osaa arvostaa.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Pianotunnit paikan päällä

Nuottien lukemista voi harjoitella kahdella tapaa: paikan päällä ja netissä. Molemmissa on puolensa, ja niiden toimivuus riippuu täysin oppijasta.

Jos suosit lähiopetusta, ensimmäinen toimiva tapa on soittotuntien ottaminen. Tämä onnistuu sekä yksityisopetuksen muodossa että esimerkiksi musiikkiopistojen kautta.

Halusitpa opiskella ryhmässä tai itsenäisesti, lähialueeltasi löytyy todennäköisesti jonkinasteista opetusta. Asuinpaikka luonnollisesti vaikuttaa tarjolla olevan opetuksen määrään ja tasoon; pääkaupunkiseudulla on varaa valita, minkä hintaista ja tasoista opetusta etsii, kun taas pienemmillä paikkakunnilla voi joutua tyytymään yhteen ainoaan tarjolla olevaan opettajaan.

Henkilö kirjaamassa muistiinpanoja.
Myös soittamista ja nuottien lukemista voi harjoitella ryhmässä. (Kuva: Unsplash/The Climate Reality Project)

Yksityisopetus

Eittämättä tehokkain keino kehittyä pianistina ja oppia nuottien lukemista on yksityisopetus. Tunneilla voi harjoitella yksityisopettajan johdolla oman pianon kanssa (jos sellainen löytyy). Sen ehdottomia hyötyjä ovat myös räätälöidyt tunnit sekä kyseiselle oppilaalle kohdistetut neuvot.

Jokaisella yksityisopettajalla on omat opetusmetodinsa nuottienlukemista varten, ja onkin todennäköistä, että omaksut tietoa tehokkaimmin silloin, kun opettaja on fyysisesti samassa tilassa. Yksityisopetuksessa pystyy myös rauhassa keskustelemaan omasta tilanteesta ja tarpeista, mikä ei aina toteudu ryhmäopetuksessa.

Yksityisopetuksessa opettaja pystyy lisäksi keskittymään oppilaaseen paremmin ja seuraamaan kehitystä tuntien välillä tarkasti. Tämä mahdollistaa yhtäjaksoisen oppimiskokemuksen, mikä tehostaa kehitystä.

Yksityisopetus ei myöskään nojaa ennalta suunniteltuun ohjelmaan, vaan tunnilla voi keskittyä oppilaan ongelmakohtiin ja häntä askarruttaviin kysymyksiin. Yksityisopetuksessa opettajan ja oppilaan välillä ei ole samanlaista auktoriteettiasemaa kuin perinteisessä opetuksessa voi olla, minkä takia omat ajatukset ja mielipiteet on helpompi tuoda esiin.

Yksityisopetuksen heikkouksia ovat puolestaan heikompi saatavuus, valinnan niukkuus sekä mahdollisesti korkeat hinnat osittain matkustuskulujen takia.

Superprofilta löydät varmasti juuri sinulle sopivat pianotunnit!

Henkilö soittamassa koskettimia akustinen kitara sylissä.
Iso osa harjoittelusta tapahtuu omalla ajalla, minkä takia kehittyminen riippuu pitkälti oppilaan sisäisestä motivaatiosta. (Kuva: Unsplash/Soundtrap)

Kurssit

Toinen keino opetella pianonsoittoa ja nuottien lukemista ovat eri tahojen järjestämät kurssit. Tällaisia kursseja voi löytää esimerkiksi kansalaisopistojen, musiikkiopistojen tai yritysten tarjonnasta.

Kurssit sopivat erityisesti heille, jotka tykkäävät opiskella ryhmässä, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia samanhenkisten ihmisten kanssa, sekä heille, jotka haluavat opiskella laajempia kokonaisuuksia heti alusta.

Kursseilla saa siis kaiken irti opettajan tietopankista, mutta myös kurssin muut osallistujat pystyvät tarjoamaan tietotaitoaan ja näkemyksiään. Parhaimmillaan kursseilta voi löytyä tulevaisuuden kavereita tai jopa bändiläisiä.

Kurssiopiskelun keskeisiä hyötyjä ovat vahvempi tukiverkosto sekä matalammat hinnat. Lisäksi kurssille osallistuminen edellyttää vastuuta osallistua tunneille säännöllisesti, mikä on monelle hyväksi.

Haittapuolina voivat taas olla kilpailu paikoista, oppilaiden taitotasojen erot sekä erilaiset oppimistavat.

Olisiko pianotunnit Oulu sinulle se sopiva vaihtoehto?

Pianotunnit netissä

Sekä yksityisopetusta että kursseja voi löytää netistä, mikä onkin kätevin ja joustavin opetusmuoto – ja usein myös edullinen sellainen.

Vaikka etäopetus ei pysty tarjoamaan samanlaista fyysistä kuuluvuudentunnetta tai vastuullisuutta kuin kontaktimuotoinen opetus, varsinainen oppiminen onnistuu hyvin myös verkossa.

Henkilö tekemässä musiikkia pienellä sähköpianolla sekä tietokoneella.
Tietotekniikka ja internet toimivat apuna sekä musiikin tekemisessä että opetuksen järjestämisessä. (Kuva: Unsplash/Soundtrap)

Yksityisopetus

Tänä päivänä yksityisopettajien etätunnit ovat todella suosittu tapa opiskella lähes mitä tahansa. Miksi?

Iso syy on tarjonnan paljous: maantieteelliset rajoitukset eivät päde internetissä, joten tarjolla on paljon erihintaista ja -tasoista opetusta. Se on siis paras keino etsiä juuri itselle sopivia ja räätälöityjä tunteja.

Etäopetukseen liittyy lähes kaikki samat hyödyt kuin kontaktiopetukseen ilman useita logistisia ongelmia. Etäopetuksen hinnat voivat myös olla hieman lähiopetustunteja halvempia – lisäksi niiden avulla säästää matkakuluissa ja ajassa. Etätunteja pystyy myös ottamaan missä tahansa, milloin tahansa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi pianotunnit Helsinki?

Superprof tarjoaa erinomaisen alustan pianotuntien etsimiseen, sillä sen kattavasta valikoimasta löytyy takuulla yksityisopettajia niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin pianisteille.

Totta kai verkko-opetukseen liittyy myös omat kysymysmerkkinsä, muun muassa verkkoyhteyteen sekä pelkkään videokuvaan nojaaminen, mutta hyödyt peittoavat usein nämä haitat.

Kurssit

Kuten yksityistunteja, myös kursseja järjestetään netissä. Käytännössä nettikurssit tarkoittavat yleensä valmiiksi tehtyjä paketteja, joita voi ostaa itsenäistä harjoittelua varten. Nuottien lukemista voi harjoitella juuri siihen keskittyvällä kurssilla tai vaihtoehtoisesti yleisillä pianokursseilla, jotka sivuavat aihetta.

Nettikurssien vahvuus nojaa opetusvideoiden ohessa tarjottavaan materiaalipakettiin, mikä on suunniteltu itsenäistä opiskelua varten. Nuottien lukemisen harjoittelussa vaikeinta on usein aloittaminen ja vauhtiin pääseminen, ja erilaiset materiaalipaketit pyrkivät helpottamaan juuri sitä.

Avonainen vihko kannettavan edessä.
Valmiskursseilla eteneminen tapahtuu omassa tahdissa, ja niiden tarjoamia materiaaleja pystyy hyödyntämään aina halutessaan. (Kuva: Unsplash/Nick Morrison)

Yksityisopetuksessa jotkut voivat tuntea paineen, että säännöllinen oppiminen ja kehittyminen vaatii aina uuden tunnin ostamista. Verkkokurssien kohdalla oppiminen tapahtuu pitkälti omassa tahdissa. Jos siis haluat keskittyä nuottien lukemiseen tai pianonsoittoon ja haluat tehdä sen rauhassa, kannattaa perehtyä verkkokursseihin.

Tämä mahdollistaa myös intensiivisemmän opetuksen, sillä materiaaleja voi harjoitella niin paljon ja niin nopeasti kuin haluaa. Lisäksi oppimispakettiin on kertamaksun jälkeen usein loppuikäinen käyttöoikeus, joten siihen voi palata aina halutessaan.

Valmiiden verkkokurssien varjopuoli on niiden yleispätevyys: siinä missä yksityisopetus voidaan räätälöidä kullekin oppilaalle sopivaksi, verkkokurssi keskittyy laajempaan yleisöön. Jos siis jokin tietty osa-alue tai harjoitus tuottaa ongelmia, siihen ei aina ole tarjolla samanlaista apua kuin yksityisopetuksessa.

Päädyit sitten yksityis- tai kurssipetukseen, niiden hintoja kannattaa lähestyä tulevaisuuteen panostamisena ja itsensä kehittämisenä. Joillekin soittotunnit ovat viikon kohokohta, eikä sellaista pysty mittaamaan rahassa. Toisille nuotinlukutaito avaa puolestaan ovet tulevaisuuden ammattimuusikkouteen, jolloin yksityistunteihin panostaminen tuntuu todella pieneltä menoerältä.

Harrastamiseen kannattaa panostaa juurikin oman hyvinvoinnin takia – kaikki muut mahdolliset hyödyt ovat plussaa.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.