Venäjän kieli kuuluu indoeurooppalaiseen kieliperheeseen, jonka juuret löytyvät tuhansien vuosien takaa. Suomen ja venäjän kieli ovat olleet historian saatossa monenlaisessa kontaktissa, mutta venäjän kielen vaikutus voimistui erityisesti 1800-luvun alkupuolella, jolloin Suomi siirtyi osaksi Venäjän suurruhtinaskuntaa.

Kuulutko sinä siihen kohtalaisen harvalukuiseen suomalaisjoukkoon, jotka osaavat venäjää? Haluaisitko kenties opiskella venäjää ja opettaa sitä tulevaisuudessa, mutta suunnitelmasi ovat vielä sikin sokin? Olet tullut oikeaan paikkaan! Tämä artikkelipaketti tarjoaa läpileikkauksen venäjän opettajan matkaan: pohdimme ensiksi venäjän kielen asemaa Suomessa, sitten aineenopettajan koulutuksen hankkimista sekä opettajan työkenttää ja lopuksi tarjoamme käytännön vinkkejä työelämään.

Давайте пойдем!

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Venäjän kieli Suomessa

Tiesitkö, että venäjää on joskus opiskeltu Suomessa pakollisena kielenä? Venäjän ja suomen kielillä on pitkä yhteinen historia, ja naapuruuden myötä Suomessa on myös paljon venäjänkielisiä ihmisiä. Erityisesti Itä-Suomen suuremmissa kaupungeissa, kuten Joensuussa, Haminassa ja Lappeenrannassa, venäjän kieleen törmää helposti, ja siellä on myös tarvetta sen osaajille.

Perinteisesti venäjän kielestä on hyötynyt esimerkiksi kaupan ja matkailun alalla, mutta Venäjän hyökkäyssodan myötä tarve on muuttunut. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tarvetta ei olisi – päinvastoin! Osa Suomeen paenneista venäläisistä ja ukrainalaisista jää maahan varmasti pysyvästi, ja jatkossa tarvitaan yhä enemmän ymmärrystä Venäjän kulttuurista ja tavoista toimia.

Yksi ala, joilla venäjän osaamisen tarve ei ole muuttunut, on opettaminen. Venäjän kieltä opetetaan ympäri Suomen, ja opettajia tullaan tarvitsemaan myös jatkossa. Venäjän opettajaksi ryhtymiselle onkin monia hyviä syitä:

 • Lasten ja nuorten opettaminen on palkitsevaa.
 • Opettajien työkenttä on värikäs.
 • Itsensä toteuttaminen on työssä vahvasti läsnä.
 • Opettajana pystyy vaikuttamaan asenteisiin venäjän kieltä kohtaan.
 • Lomat ovat pitkiä ja niitä on paljon.
 • Palkka on parhaimmillaan hyvä ja siihen pystyy vaikuttamaan.

Aika houkuttelevaa, eikö?

Lapsia luokkahuoneessa
Moni haaveilee ymmärrettävästi joskus opettajan ammatista. (Kuva: Unsplash/Kenny Eliason)

Venäjän opettajan koulutus

Suomi on pitkään ollut koulumaiden eliittiä, mikä on perustunut toimivaan koulujärjestelmään ja laadukkaaseen opetukseen. Tämä johtuu osittain siitä, että opettajien koulutus on pitkä ja laissa on tarkoin määritelty, kuka opettajana voi toimia.

Mikäli haluat opettaa venäjän kieltä perusasteella eli ala- tai yläasteella, sinun pitää opiskella ylempi korkeakoulututkinto sekä 60 opintopistettä venäjän kieltä ja 60 "noppaa" opettajan pedagogisia opintoja. Lukion opettajalta vaaditaan näiden lisäksi vielä syventäviä aineita opetettavasta kielestä, eli venäjän kieltä tulee opiskella yhteensä 120 opintopistettä.

Suomessa on monia yliopistoja, joista voi valmistua venäjän opettajaksi. Esimerkiksi Helsingin, Tampereen, Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistot tarjoavat kaikki venäjän pääaineopintoja, ja kun siihen valitsee sivuaineeksi nuo pedagogiset, paketti on valmis.

Opettajan pedagogiset voi hankkia myös erillisinä opintoina: jos suorittamastasi tutkinnosta löytyy vähintään 60 nopan edestä venäjän opintoja, esimerkiksi Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot tarjoavat erillisiä opeopintoja.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Venäjän opettajan työkenttä

Joko maisterinpaperit putosivat postilaatikostasi? Olet nyt pätevä opettaja myös lain silmissä – sillä oletuksella tietenkin, että yhdistit venäjän kielen opintosi pedagogisiin opintoihin. Seuraava askel on etsiä töitä.

Venäjää voi opiskella ympäri Suomen, mutta helpoiten venäjän opetusta löytää Etelä- ja Itä-Suomesta. Näin myös venäjän kielen opettajan työpaikat keskittyvät sinne, vaikkakin kieltä opetetaan erityisesti suurissa kaupungeissa myös muualla.

Useimmiten venäjän kielen opettajat työllistyvät ala- ja yläasteille, sillä niissä opettajien tarve on suurin. Koulusta riippuen ala-asteen venäjän opettaja voi opettaa kaikkia luokka-asteita, jos vain tarpeeksi useat valitsevat sen ensimmäiseksi kielekseen. Kenties yleisempi vaihtoehto on, että venäjä aloitetaan 3. luokalla, jolloin opinnot jatkuvat 9. luokalle saakka. Monilla yläasteilla venäjän voi myös aloittaa alusta.

Myös lukiot työllistävät venäjän opettajia: monesti venäjää tarjotaan uutena valinnaiskielenä, mutta toisinaan sitä voi lukea myös niin sanottuna pitkänä kielenä. Lukioissa katseet suunnataan usein tulevaisuuteen, ja yleisiä kurssiaiheita ovat aikuistuminen, työelämä ja matkailu.

Työnhaussa kannattaakin miettiä, missä itse viihtyy parhaiten. Pedagogisten opintojen opeharkat ovat varmasti tarjonneet kokemuksia eri kouluasteilta, mutta jos valinta ei ole selvä, plussien ja miinusten listaaminen voi olla paikallaan:

 • Ala-asteella oppilaat ovat lähtökohtaisesti ylä-astetta helpompia, eikä aineenopettaja ole yläasteen ja lukion tapaan luokanvalvojana.
 • Yläasteella oppilaat saattavat olla haastavampia, mutta nuorten kanssa voi tulla lapsia paremmin toimeen, käsiteltävät aiheet voivat olla mielekkäämpiä ja töitä voi olla enemmän tarjolla.
 • Lukiossa oppilaat ovat karistaneet pahimman uhmaikänsä ja käsiteltävät aiheet ovat edistyneempiä, mutta vastuu ja työmäärä voi myös olla suurempi esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten myötä.

Opettajien välillä on suuria eroja viihtymisessä, eikä yksi kouluaste ole automaattisesti toista parempi. Monestihan aloitteleva opettaja hankkii kokemuksensa sieltä, mistä se tarjotaan, mutta jos avoimena on kymmeniä paikkoja, työhaussa voi olla tarpeen priorisoida.

Perusopetuksen lisäksi venäjän kielen opettajan voi toimia esimerkiksi korkeakouluissa, kansalaisopistossa, aikuislukiossa tai yksityisellä sektorilla. Valinnanvaraa siis riittää!

Silmälasipäinen henkilö tekemässä matematiikan monistetta
Oppilaiden yksilöllisyys on läsnä kaikenlaista opetusta, mutta yksityisopetuksessa se korostuu. (Kuva: Unsplash/Greg Rosenke)

Vinkkejä työelämään

Saitko juuri ensimmäisen työpaikkasi? Onneksi olkoon! Kohta iso osa ajastasi menee tuntien suunnitteluun, ja tässä on sitä varten muutamia vinkkejä:

 1. Pidä oppilaiden motivaatio yllä. Jos venäjän kielen aloittaa ala-asteella, sitä ei voi noin vain lopettaa kesken. Motivaatiokäyrä voi siis muistuttaa opintotaipaleella vuoristorataa, ja opettajan tehtävänä on pitää se mahdollisimman korkealla. Mielekkäät tunnit, välitavoitteet ja yksilöllinen tuki ovat tässä tärkeitä.
 2. Keskity onnistumisiin. Venäjä ei suinkaan ole helppo kieli, mutta ei oppilaiden tarvitse sitä tietää. Kun tunnit ja opintosuunnitelma on rakennettu fiksusti, matkalle sattuu säännöllisiä onnistumisia, joista kannattaa nauttia.
 3. Puhu venäjää paljon. Opetettavaa kieltä kannattaa puhua mahdollisimman paljon heti alusta, jotta oppilas tottuu sen äänteisiin ja ymmärtää, että sen käyttö on arkipäiväistä.
 4. Hyödynnä kokemuksiasi. Olet itse hankkinut erinomaisen venäjän taidon, joten tiedät varmasti, minkälaisiin sudenkuoppiin suomalaiset sen kanssa törmäävät.
 5. Räätälöi opetusta. Opetuksessa tulisi aina hyödyntää yksilöllisiä ja oppilaalle sopivia oppimistapoja, tapahtuipa opetus koulussa tai yksityisopetuksessa.
 6. Aktivoi vanhemmatJos vanhemmat kannustavat kielten oppimista ja ovat itse kiinnostuneita venäjästä, se motivoi myös lasta.
 7. Tuo pelit opetustunneille. Monet lapset tykkäävät pelata vapaa-ajallaan, ja myös venäjää voi opiskella erilaisten oppimispelien avulla.
 8. Rohkaise kielikylpyyn. Mitä enemmän oppilas kuluttaa venäjän kieltä vapaa-ajallaan, sitä paremmin hän oppii. Kannusta siis esimerkiksi venäjänkielisten kappaleiden, elokuvien ja tv-sarjojen suurkulutusta.
 9. Älä unohda kulttuuria. Venäjän opinnoissa on hyvä perehtyä myös niiden maiden kulttuureihin, joissa venäjää puhutaan.

Iso osa vinkeistä on suunnattu perusopetukseen sekä venäjän aloittelijoiden opetukseen, mutta niitä voi ja kannattaa soveltaa myös vanhempien oppijoiden kanssa!

Maatuska-nukkeja rivissä
Kielet eivät elä koskaan kuplassa, mikä on hyvä muistaa myös opetuksessa. (Kuva: Unsplash/Julia Kadel)

Vauhtia muualta

Voihan kehveli... Oliko se sittenkin uusi "et tullut valituksi" -kirje? Vaikka avoimia opettajan paikkoja on vuosittain rutkasti auki, kilpailu niistä on usein kovaa. Hyvätkään opettajat eivät aina työllisty heti, jolloin vauhtia kannattaa hakea muualta, vaikkapa yksityisopetuksesta!

Yksityisopettajana vastaat palveluidesi markkinoinnista, asiakkaiden hankkimisesta, opetuksen suunnittelusta ja tietenkin opetuksen järjestämisestä. Lista on pitkä, mutta monelle se sopii. Esimerkiksi Superprofilla profiilin luominen käy käden käänteessä, ja pystyt päättämään sen, mihin opetuksesi keskittyy, milloin työskentelet ja paljonko tuntisi maksavat.

Halutessasi voit tarjota venäjän kielen opetusta vain alkeista, ääntämisopetusta tai kotiläksyapua. Päätös on sinun, ja voit suunnitella opetuksesi vahvuuksiesi varaan. Monelle asiakkaalle tärkeintä on se, että edistystä tapahtuu, jolloin opettajan koulutustausta (tai sen puute) voi jäädä taka-alalle.

Vauhtia työelämään voi hakea myös sijaisena. Kaupungeilla ja kouluilla on usein sijaishakuja päällä, mikä voi avata tulevaisuuden ovia. Usein sijaisia etsitään lyhyisiin sairastumisiin, mutta toisinaan tarve voi olla pidempikin. Sijaisena saatava palkka voi myös yllättää!

Vaikket siis työllistyisi heti tai jos sinulta ei löydy opettajan papereita, älä lannistu. Jos unelmasi on opettaa venäjän kieltä, siihen on monia väyliä. Opettajaksi kouluttautuminen myös kannattaa, sillä vaikka koulumaailma ei osoittautuisi omaksi paikakseen, venäjän kielen osaamista ja pedagogisia taitoja arvostetaan kaikilla aloilla.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.