Digitalisaation merkitystä ei voi nyky-yhteiskunnassa väheksyä. Ohjelmointiosaaminen on taito, jota arvostetaan päivä päivältä yhä enemmän. Tämän vuoksi myös monet vanhemmat haluavat lastensa hallitsevan koodaamisen jalon taidon jo nuorella iällä.

2000-luvun lapset ovat vastuussa huomisen suurimmista teknologisista innovaatioista. Vaikka lapsesi eivät olisikaan vielä osoittaneet suurta kiinnostusta ohjelmointia kohtaan, voivat he saada kokeilun myötä kipinän koodausharrastamisen aloittamiseen. Miksi emme siis kannustaisi heitä hankkimaan ohjelmointiosaamista jo mahdollisimman varhaisella iällä?

Yhä useammat työtehtävät sisältävät erilaisia digitaalisia ulottuvuuksia. Ohjelmointitaidot voivatkin antaa lapsillesi valtavan edun työmarkkinoilla – ja monissa työpaikoissa jo pelkkä ymmärrys siitä, millaisia toimenpiteitä ammattitaitoiset ohjelmoijat voivat saada aikaan, on merkittäväksi hyödyksi. Kieli- ja laskutaidon tapaan ohjelmointi onkin alettu nähdä työelämässä yhä tärkeämpänä ydintaitona, jota eri toimialojen ammattilaiset tarvitsevat.

Lapsen edessä on tietokoneen näyttö, jolla näkyy koodia.
Nuorella iällä hankitut ohjelmointitaidot ovat työelämään siirryttäessä arvostettuja. (Kuva: Unsplash/ Ari Rriyanto)
Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Koodaus
Miska
4,7
4,7 (2 arvostelua)
Miska
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niilas
Niilas
6€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Miska
4,7
4,7 (2 arvostelua)
Miska
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niilas
Niilas
6€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Mitä ohjelmointikieliä lapsen kannattaisi opetella?

IT- ja ohjelmointialalla hyödynnetään lukuisia eri ohjelmointikieliä, joista jokainen palvelee omaa tarkoitustaan. Osa kielistä soveltuu erinomaisesti esimerkiksi pelikehitykseen, kun taas toiset ovat loistavia vaihtoehtoja erilaisten ohjelmistojärjestelmien ohjelmointiin.

Vaan kuinka löytää jälkikasvulleen sopivin ohjelmointikieli opiskeltavaksi? Yksinkertainen tapa on ajatella ohjelmointikieliä vieraina kielinä. Valitsemme usein opiskeltavaksemme espanjan ja englannin kaltaisia valtakieliä, sillä tiedämme niiden olevan monikäyttöisempiä kuin esimerkiksi unkarin tai makedonian kaltaiset “marginaalikielet.”

Sama pätee ohjelmointikieliin: on olemassa niitä kieliä, joita käytetään laajasti eri tarkoituksiin, ja niitä, jotka palvelevat huomattavasti kapeampaa yleisöä. Jos haluat, että lapsellasi on hyvät mahdollisuudet hyödyntää ohjelmointiosaamistaan työelämässä, kannattaa häntä ohjata kohti jotakin suosituimmista ohjelmointikielistä.

Käyttökohteiden lisäksi voimme vertailla eri ohjelmointikieliä sen mukaan, mitkä niistä ovat helposti opittavissa. Me Superprofilla olemme havainneet, että erityisesti neljä ohjelmointikieltä – Python, Scratch, Java ja Lua – erottuvat edukseen lasten aloittaessa koodausharrastustaan. Seuraavaksi tarkastelemme näitä neljää ohjelmointikieltä hieman tarkemmin.

Python

Python on monipuolinen ohjelmointikieli, jota monet pitävät myös yhtenä helpoimmin opittavista kielistä. Käyttäjäystävällisyytensä vuoksi se on myös yksi parhaimmista vaihtoehdoista etsittäessä lapselle koodausuran ensimmäistä opiskeltavaa kieltä.

Monet lapsista rakastavat Pythonia jokseenkin yksinkertaisesta syystä – se on monien videopelien moottori ja sydän! Internet on täynnä erilaisia aineistoja ja materiaaleja, joiden avulla autat lastasi ottamaan Python-ohjelmointikielen haltuun alta aikayksikön.

Scratch

Toinen loistava vaihtoehto lasten ensimmäiseksi ohjelmointikieleksi on Scratch. Visuaalisena ohjelmointikielenä Scratch tarjoaa alustan, jossa lasten ei tarvitse kirjoittaa monimutkaisia ja -säikeisiä koodirivejä. Sen sijaan he voivat olla luovia ja rakentaa erilaisia ohjelmointitoteutuksia värikkäillä, lohkomaisilla käskyillä ja katsoa, kuinka ne vaikuttavat animoitujen hahmojen liikkeisiin, ääniin ja toimintaan.

Scratch on loistava ohjelmointikieli erilaisten interaktiivisten kokonaisuuksien kuten äänitehosteiden, animoitujen hahmojen ja yksinkertaisten pelien luomiseen.

Java

Jos Java kuulostaa sinusta tutulta, se johtuu todennäköisesti siitä, että se on yksi suosituimmista ohjelmointikielistä. Java onkin hyvä valinta ensimmäiseksi ohjelmointikieleksi, jos lapsesi on osoittanut jo aikaisemmin vahvaa kiinnostusta koodausta kohtaan.

Javan merkittävimpiä hyötyjä ovat kielen suosio ja monikäyttöisyys. Jos lapsesi osaa käyttää Javaa, voit olla varma, että hän pystyy hyödyntämään ohjelmointikieltä työelämänsä varrella useaan eri tarkoitukseen. Monet suosituista peleistä ja sovelluksista rakentuvat Javan pohjalta, minkä vuoksi se on myös helposti lapsille “myytävä” ohjelmointikieli.

Lua

Lua on suosittelemistamme neljästä ohjelmointikielestä monimutkaisin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kielen opiskeleminen olisi ehdottomasti vaivan arvoista. Jos lapsesi on ilmaissut kiinnostuksensa robotiikkaan tai videopeleihin aiemmin, hän tulee todennäköisesti joskus törmäämään Luaan useissa erilaisissa yhteyksissä. Lua onkin monesti looginen vaihtoehto ohjelmointikieleksi lapsille siinä vaiheessa, kun he ovat valmiita vaihtamaan esimerkiksi Pythonin johonkin haastavampaan kieleen.

Ohjelmointikursseja lapsille

Viimeinen asia, jonka haluat tehdä kannustaessasi lapsiasi opettelemaan ohjelmointia, on jättää heidät oman onnensa nojaan heti uuden harrastuksen alkuvaiheessa. Tehdessäsi näin voit olla varma, että he menettävät motivaationsa ennen kuin ovat päässeet edes kunnolla vauhtiin.

Useimmissa tapauksissa erilaiset ohjelmointi- ja koodauskurssit ovatkin paras tapa herättää lasten mielenkiintoa ohjelmointia kohtaan. Vaan mitä ohjelmointikursseja sitten suosittelemme lapsille?

Kodarit

Kodareiden kurssit ovat mitä mainioin tapa algoritmisen ajattelun kehittämiseksi. Kodarien verkko-opetuskursseille on mahdollista osallistua mistä vain, mikä on tehnyt niistä äärimmäisen suosittuja. Lisäksi Kodarit järjestää kesäisin erilaisia leirejä peli- ja koodausteemoilla. Osa kursseista toteutetaan kaiken lisäksi verkkoleireinä.

Tiedekoulu

Suomalainen kerhotoimija Tiedekoulu järjestää erilaisia tiede- ja teknologiakerhoja lapsille ympäri Suomen. Tiedekoulun kurssitarjontaan kuuluu muun muassa peliohjelmointikerhoja, joissa pelien ja pelillisten ohjelmien avulla syvennytään ohjelmoinnin logiikkaan.

Käytännönläheisillä kursseilla ohjelmointikielet ja -alustat valitaan lasten iän sekä yhteistyöoppilaitoksissa käytettävien laitteistojen perusteella.

Ihminen osoittaa tabletin näyttöä, jossa on ohjelmointiharjoitus.
Monipuoliset ohjelmointileirit ovat tehokas tapa aloittaa koodausharrastus. (Kuva: Unsplash/Robo Wunderkind)

Minecraftia ja modauksia

Olet huomannut sen todennäköisesti itsekin – lapset rakastavat Minecraftia. Palikoista rakentuvat maailmat ja taistelut ystävien kanssa vihollisia vastaan ovat harrastus yhä useammalle lapselle, eikä olekaan ihme, että Minecraftista on tullut maailmanlaajuinen hitti nuorison keskuudessa. Jos Minecraft on lapsillesi jo tuttu peli sekä ympäristö, niin eikö olisi luontevaa, että he opiskelisivat myös ohjelmoimaan sen parissa?

Minecraftin modaukset tarjoavat tähän loistavan mahdollisuuden. Verkko on täynnä erilaisia kursseja, joissa rakennetaan erilaisia modeja Minecraft-ympäristöön.

Scratch Coding

Scratch Coding on loistava kurssi Scratch-ohjelmointikieleen tutustumiseksi. Kurssin aikana lapsi ottaa haltuunsa Scratchin visuaalisen käyttöliittymän, jonka jälkeen hänellä on mahdollisuus käyttää luovuuttaan ja rakentaa mitä mielikuvituksellisempia tuotoksia aina animaatioista yksinkertaisiin peleihin.

Verkkosivuja ja sovelluksia ohjelmointia opiskelevalle

Koodauskurssien lisäksi Internet on täynnä erilaisia ohjelmointiin pohjautuvia verkkosivustoja ja -resursseja, joita ohjelmoinnista kiinnostunut lapsesi voi hyödyntää. Nämä sivustot auttavat pitämään yllä motivaatiota silloinkin, kun koodin näpyttäminen alkaa maistua puulta ja edistyminen tuntuu hitaalta.

Oheisesta listasta löydät muutamia suosittuja sivustoja, joita me Superprofilla suosittelemme nuorille ohjelmoijan aluille:

Lightbot

Lightbot on erinomainen alusta, jonka parissa nuoret koodaajat voivat ratkoa erilaisia pulmia koodaustaitojensa avulla. Lightbot yhdistää useita koodauksen avainelementtejä, kuten silmukoita, sekvenssejä sekä ehtolausekkeita.

Mies istuu tietokoneiden edessä selkä kameraan päin.
Internetin monipuolisesta kurssivalikoimasta löytyy opiskelumateriaalia niin vasta-alkajille kuin myös nuorille, jo muutaman vuoden ohjelmointia harrastaneille koodareille. (Kuva: Unsplash/Arian Darvishi)

Cargo-bot

Toinen lapsille tarkoitettu hauska sovellus on Cargo-bot. Yksinkertainen peli tarjoaa hyvät ohjelmointiosaamisen perusteet: pelissä pelaajan on ohjelmoitava toimiva botti, joka ratkoo pulmia ja toimittaa erilaisia lähetyksiä. Codea-ohjelmointikieltä käyttävä peli onkin äärimmäisen suosittu resurssi hiljattain ohjelmoinnin aloittaneille lapsille.

Swift Playgrounds

Swift Playgrounds on ilmainen iOS-sovellus, joka opettaa lapselle Swift-ohjelmointikielen perusteet. Coder Kids -sivuston visuaalisesti vaikuttavassa 3D-ympäristössä lapsi voi luoda itselleen oman hahmon ja oppia samalla Swift-kieltä aina peruskomennoista monimutkaisempiin toimintoihin.

CodeSpark Academy

CodeSpark Academy on iOS- ja Android-järjestelmille saatavilla oleva sovellus täynnä yksinkertaisia aktiviteetteja. Codespark Academy sopii parhaiten 5–9-vuotiaille lapsille, jotka haluavat perehtyä ohjelmoinnin perusteisiin hauskojen pelien ja haasteiden muodossa.

Tynker

Tynkerin avulla nuoret koodaajat voivat luoda erilaisia pelejä, leikkiä Minecraft-modauksilla ja pitää hauskaa erilaisten ohjelmointisovellusten parissa. Paitsi iOS:lle ja Androidille, myös Chromebookille saatavilla oleva Tynker on loistava lisäresurssi hyödynnettäväksi myös muiden koodauskurssien kanssa.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Konsta

Pohdiskeleva bloggaaja, jolle arjen polttoainetta ovat musta kahvi, tumma suklaa sekä vieraiden kulttuurien kohtaaminen.