Tietokoneohjelmoinnin suosio on lisääntynyt viime vuosina hurjasti, eikä kasvu osoita laantumisen merkkejä. Olemme tulevaisuudessa yhä riippuvaisempia erilaisten järjestelmien ja ohjelmistojen toimivuudesta sekä yhteiskuntaamme muovaavista teknologisista innovaatioista.

Perinteisten akateemisten oppiaineiden, kuten fysiikan, matematiikan tai muiden luonnontieteiden merkitys ei tule tulevaisuudessa taatusti vähenemään. Ohjelmointiosaaminen on kuitenkin tulevaisuuden kansalaistaito, jota tulisi tällä hetkellä opettaa kaikille. Ei olekaan ihme, että monet vanhemmat näkevät varhain hankitun ohjelmointiosaamisen sijoituksena lapsen tulevaisuuteen.

Sana “ohjelmointi” ei ymmärrettävästi ole kaikkien korvissa kovinkaan sykähdyttävä. Käytännönläheisenä toimintana ohjelmointia pitäisikin päästä kokeilemaan itse ennen sen tuomitsemisesta tylsänä näpyttelynä ja monimutkaisina komentosarjoina. Parhaan tuntuman tekemiseen saa, kun omia taitojaan pääsee harjoittamaan esimerkiksi leikkien, pelien ja omien kokeilujen muodossa.

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia hyväksi tunnistamiamme ohjelmointikursseja, joiden avulla lapsesi voi saada todellisen koodauskipinän.

Tutustu myös lapsille kehitettyihin verkkosivustoihin ja -sovelluksiin.

Tietokone, jonka näytöllä näkyy komentosarjoja.
Ohjelmoinnista on tullut suosittu harrastus yhä nuorempien lasten keskuudessa. (Kuva: Unsplash/James Harrison)
Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Koodaus
Miska
4,7
4,7 (2 arvostelua)
Miska
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niilas
Niilas
6€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Miska
4,7
4,7 (2 arvostelua)
Miska
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niilas
Niilas
6€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi lasten tulisi käydä ohjelmointikursseilla?

Erilaiset ohjelmointikurssit tarjoavat suunnitelmallisen lähestymistavan ohjelmoinnin maailmaan. Kuten koulussa, myös ohjelmointikursseilla on sisällöltään selkeät ja tavoitteiden kautta avatut opetussuunnitelmat opiskelun ohjaamiseksi. Aukikirjattu suunnitelma varmistaa, että aloittelevan koodarin mielenkiinto ja motivaatio ohjelmoinnin oppimiseen pysyy yllä.

Uusia taitoja hankittaessa tarkkaan avattu suunnitelma ei luonnollisesti ole välttämättömyys. Tietokoneohjelmoinnin vaatiessa kuitenkin runsaasti keskittymistä, on etenemistä suositeltavaa suunnitella ja kalenteroida ainakin jossain määrin etukäteen.

Liian epäselvät ohjeet, suunnittelemattomuus ja punaisen langan puuttuminen voivat näkyä tilanteena, jossa lapset alkavat pitää koodaamista ikävänä ja tylsänä. Tällöin motivaatiota voi olla vaikea herättää uudestaan henkiin. Toisaalta myös liian tarkat suunnitelmat ja tavoitteet sisältävät riskinsä, jos etenemistahti ja vaatimukset ovat lapsen näkökulmasta liian tiukat.

Lapsille tarkoitettujen ohjelmointikurssien vahvuus on siinä, että ne on suunniteltu nuoren oppijan ehdoilla. Ohjelmoinnin opetusta onkin onneksi saatavilla runsaasti. Kurssit ovat täynnä visuaalisesti näyttäviä elementtejä, mukaansatempaavia haasteita ja hauskoja pelejä, joiden avulla opiskelu ei tunnu kerta toisensa jälkeen tylsältä. Ammattilaisten suunnittelemat kurssikokonaisuudet eivät ole etenemistahdiltaan liian tiukkoja, mutta samalla ne ovat riittävän vaativia oppimisen takaamiseksi.

Tutustu kotimaisiin ohjelmointikursseihin ja -leireihin

Suomalainen it-osaaminen on kansainvälisesti tarkasteltuna huippuluokkaa. Suomesta löytyykin laadukasta koodausopetusta lapsille niin kurssi- kuin leiritoteutuksina. Tutustu muun muassa seuraaviin:

Kodarit

Kodareiden kursseilla koodataan ja opetellaan ohjelmoinnissa tarvittavaa ohjelmoinnillista eli algoritmista ajattelua. Lähiopetuskurssien lisäksi Kodarit järjestää verkko-opetuskursseja, joihin lapset voivat osallistua mistä vain. Suomenkielisen opetuksen lisäksi verkko-opetusta on saatavilla myös englanniksi.

Kurssien lisäksi Kodarit järjestää kesäaikaan peli- ja koodausteemaisia leirejä, jotka sisältävät ohjattuja koodausharjoituksia. Leiritarjonnasta löytyy myös jatko-ohjelmia pidempään ohjelmoinnin parissa toimineille lapsille. Osa leireistä toteutetaan myös verkkoleireinä.

Tiedekoulu

Tiedekoulu on suomalainen kerhotoimija, joka järjestää erilaisia kerhoja tieteestä ja teknologiasta kiinnostuneille lapsille ympäri Suomen. Sekä läsnä- että verkko-opetusta järjestävän Tiedekoulun kurssitarjontaan kuuluu muun muassa peliohjelmointikerhoja, joissa ohjelmoinnin logiikkaa ja komentoja opetellaan paitsi pelien, myös erilaisten pelillisten ohjelmien avulla.

Tiedekoulussa lapset oppivat soveltamaan oppimaansa käytännössä yritysten, erehdysten ja onnistumisten kautta. Ohjelmointikieli ja -alusta valitaan lasten iän ja yhteistyöoppilaitoksissa käytettävissä olevan laitteiston perusteella.

Lapsi opiskelemassa tietokoneen, vihkon ja lelujen äärellä.
Suomesta löytyy runsaasti lapsille tarkoitettuja käytännönläheisiä ohjelmointi- ja koodauskursseja. (Kuva: Unsplash/ThisIsEngineering Raeng)

Koodikoulu.fi

Koodikoulun eri puolilla Suomea järjestettävien ohjelmointikerhojen – Koodikoulun ensiaskeleiden (4-9 vuotiaat) ja Koodikoulun iltiksen (yli 9-vuotiaat) – avulla kaikki ohjelmoinnista kiinnostuneet lapset pääsevät oppimaan ohjelmoinnin perusteita. Pelien pelaaminen, koodien kirjoittaminen ja erilaisten interaktiivisten tehtävien ratkaiseminen auttaa kehittämään sekä luovaa ajattelua että loogista päättelykykyä. Osallistujilla ei tarvitse olla aiempaa taustaa ohjelmoinnista.

Tiedeluokka Linkki

Linkki on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osastolla toimiva tiedeluokka, joka järjestää peruskoululaisille ja lukiolaisille suunnattua tietojenkäsittelytieteiden ympärille rakennettua harrastustoimintaa. Tiedeluokka tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden perehtyä tietojenkäsittelytieteeseen ja ohjelmointiin jo nuorena. Ohjelmointi- ja algoritmisen ajattelun taitoja kehittävä Linkki painottaa myös vapautta luovuuteen ja tutkimiseen tieteen parissa.

Funtech – suositut verkko-ohjelmointikurssit lapsille

Suomenkielisten leirien ja kurssien lisäksi Internet on täynnä erilaisia englanninkielisiä ohjelmointikurssitoteutuksia. Yksi suosituimmista ohjelmointiin keskittyvistä verkkosivuista on Funtech, joka tarjoaa laajan valikoiman koodauskursseja erityisesti 7–16-vuotiaille lapsille.
Oli lapsesi kiinnostunut sitten videopeleistä tai loogisista päättelytehtävistä, löytyy Funtechin kurssitarjonnasta taatusti sopiva vaihtoehto. Osa Funtechin sisällöistä on maksullisia, mutta joukosta löytyy myös runsaasti laadukkaita ilmaisia kursseja.

Huomaathan, että Funtechin palvelut ovat englanninkielisiä, minkä vuoksi lapset tarvitsevat niitä hyödyntäessään usein aikuisen apua. Tarjonta kattaa runsaasti erilaisia ohjelmointikieliä, joten lapsen kanssa voi olla ensin syytä keskustella myös siitä, mikä ohjelmointikieli häntä kiinnostaisi eniten. Edellä mainituista syistä emme suosittelekaan Funtechia lähtökohtaisesti aivan nuorimmille koodarinaluille Suomessa.

Minecraftia ja modauksia

Minecraft on kolmiulotteiseen maailmaan perustuva videopeli, jossa luodaan rakennelmia kuutioiden ja muiden eri ominaisuuksien avulla. Käytännössä pelaaja voi tehdä avoimessa ympäristössä mitä haluaa aina oman tukikohdan rakentamisesta vihollisia vastaan taistelemiseen.

Minecraft-pelaamisesta onkin tullut suosittua harrastus kaikenikäisten keskuudessa. Et ehkä olisi odottanut lukevasti tätä, mutta mitä jos lapsesi oppisi ohjelmointikielten alkeita tekemällä Minecraftin peliympäristöön omia lisäyksiään – modeja?

Modit ovat pelaajien luomia lisäosia ja laajennuksia, joita peliin voidaan lisätä omien mieltymysten mukaan. Lisäosat voivat sisältää muun muassa erilaisia asusteita ja ulottuvuuksia, joilla pelikokemusta voi räätälöidä itselleen miellekkääksi.

On hyvin todennäköistä, että jos lapsesi pitää videopelien pelaamisesta, on hän kuin kala vedessä Minecraft-maailmassa. Olisikin enemmän kuin loogista, jos hänelle olisi luonnollista kehittää ohjelmointitaitojaan ennestään tutussa kuutiomaailmassa.

Funtechin kymmenen tapaamisen aamu- tai iltapäiväkurssi tutustuttaa lapsesi Minecraftin sisäiseen mekaniikaan ja kurskituttaa kulissien taakse koodiin, joka tekee pelikokemuksesta entistä eksklusiivisemman. Kurssilla lapsen apuna on Minecraft-tutori, joka paitsi opettaa asentamaan modeja, myös näyttää, kuinka niitä on mahdollista rakentaa itse.

PacMan-logoja seinämaalauksessa.
Peleistä kiinnostunut lapsi voi olla myös erittäin innostunut ohjelmoinnista. (Kuva: Unsplash/Kirill Sharkovski)

Pelisuunnittelua Pythonilla

Mikäli tiedät, että lapsesi on kiinnostunut tulevaisuudessa pelinkehittäjän urasta, on Funtechin Python-kurssi hänelle ehdottomasti oikea paikka. Suositut kymmenpäiväiset Python-kurssit sisältävät usean eri taitotason kursseja, joista löytyy sopiva toteutus niin vasta-aloittavalle kuin hieman kokeneemmalle nuorelle koodaajalle.

Funtechin Python-kurssit opettavat sekä perusteet koodin rakenteesta että ensiaskeleet sen käyttämiseksi. Kurssien hauskat ja käytännölliset harjoitukset auttavat lähestymään ohjelmointia jäsennellysti: ensin tunnistetaan ongelma, sitten hahmotellaan ratkaisu ja lopuksi kirjoitetaan koodi. Kurssin käytyään lapsi pystyy tuottamaan luottavaisin mielin erilaisia pienimuotoisia Python-projekteja.

Ohjelmointia Scratchilla

Funtech ei tarjoa vain videopeleihin liittyviä ohjelmointikursseja. Palvelussa on myös useita kursseja, jotka keskittyvät yksittäisiin ohjelmointikieliin – kuten Scratchiin. Kahden edellä mainitun kurssin tapaan kymmenpäiväisellä Scratch-kurssilla vain lapsen mielikuvitus on rajana.

Scratch on visuaalisesti simppeli mutta samalla näyttävä koodauseditori, jonka avulla lapset voivat luoda hauskoja animaatioita, interaktiivisia tarinoita sekä pieniä pelejä. Scratch-kurssi paitsi tarjoaa hyvän johdannon ohjelmointiin yleisesti, myös kehittää lapsen loogista ajattelua ja päättelykykyä.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Konsta

Pohdiskeleva bloggaaja, jolle arjen polttoainetta ovat musta kahvi, tumma suklaa sekä vieraiden kulttuurien kohtaaminen.