Ohjelmointia kutsutaan usein “Internetin kieleksi.” Kielitaidosta – myös Internetin kielen – on tullut työmarkkinoilla yhä suurempi valttikortti, ja mitä nopeammin tätä taitoa alkaa kehittää, sen parempi. Ohjelmointiosaamisen kartuttaminen jo lapsena onkin merkittävä sijoitus tulevaisuuteen.

Ohjelmoinnin opiskelusta ja erilaisista ohjelmointikursseista, kuten avoimen yliopiston MOOC-kursseista, on tullut viime vuosina yhä suositumpia. Tämä ei ole mikään ihme, sillä kaikki päivittäin käyttämämme sosiaalisen median sovellukset sekä videopelit ovat asialleen omistautuneen ja ammattitaitoisen ohjelmoijan sieluntuotoksia.

Vaan kuinka motivoida lasta tarttumaan näppäimistöön ja aloittamaan ohjelmointiharrastuksen? Monesti ohjelmointiharrastukseen motivoitaessa juuri aloittaminen on vaiheista vaikein. Vaan kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan!

Koodin kirjoittaminen on paljon aikaa, kärsivällisyyttä sekä luovuutta vaativaa työtä. Ohjelmoinnin oppiminen erilaisten animaatioiden, äänien ja jopa videopelien avulla on kuitenkin parhaimmillaan paitsi erittäin mielenkiintoista, myös todella palkitsevaa. Oppimisprosessin aikana lapsi kehittää niin ongelmanratkaisutaitojaan kuin loogista päättelykykyään. Nämä kaikki ovat luonnollisesti taitoja, joita lapsi voi hyödyntää tietokoneen äärellä istumisen lisäksi monissa muissakin työelämän tilanteessa.

Hyvien työllistymismahdollisuuksien lisäksi ohjelmoijaksi kouluttaumisella on usein myös taloudelliset hyötynsä. Ohjelmoinnista on tullut perinteisten akateemisten osaamisalueiden rinnalle korkeasti arvostettu taito, ja monet vanhemmat haluavat lastensa opiskelevan ohjelmointia yhä nuorempina. Ohjelmistosuunnittelijoille ja ammattitaitoisille koodareille ollaankin tänä päivänä valmiita maksamaan hyvin.

Ei siis hätää, vaikka ohjelmoinnin aloittaminen tuntuisi hankalalta. Internet on täynnä erinomaisia verkkoresursseja ja -sivustoja, jotka tarjoavat viihdyttäviä ja mukaansatempaavia tapoja kehittää ja haastaa lapsen ohjelmointiosaamista.

Olemme koonneet tähän artikkeliin alustoja ja -työkaluja, joita suosittelemme, kun lapsi aloittaa omien ohjelmointitaitojensa kehittämisen. Olemme jakaneet suosituksemme sovelluksiin, verkkosivustoihin ja kursseihin, joista voit valita ne, jotka tuntuvat lapsestasi kaikkein kiinnostavimmilta.

Huomaathan, että tässä artikkelissa suosittelemamme sivustot ja sovellukset ovat englanninkielisiä, minkä vuoksi lapsi voi tarvita niitä käyttäessään runsaasti aikuisen apua. Mikäli etsit täysin suomenkielisiä ohjelmointikursseja ja -toteutuksia, voit tutustua niihin täältä.

Silmälasit tietokoneen edessä.
Ohjelmointitaidoista on tullut yhteiskunnassa arvostettua ydinosaamista. (Kuva: Unsplash/Temple Cerulean)
Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Koodaus
Miska
4,7
4,7 (2 arvostelua)
Miska
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niilas
Niilas
6€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Miska
4,7
4,7 (2 arvostelua)
Miska
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Petri
Petri
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niilas
Niilas
6€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Parhaat sovellukset ohjelmoivalle lapselle

Mikäli lapsesi liimautuu useita kertoja päivässä kiinni älypuhelimen tai tabletin näyttöön, on interaktiivinen sovellus hänelle todennäköisesti paras väline ohjelmointia opeteltaessa. Markkinoille on tuotu jo vuosien ajan erilaisia “ohjelmointileluja”, joilla on pyritty korvaamaan näyttöpäätteiden käyttöä ohjelmointiharrastuksen alkuvaiheessa.

Todellista ohjelmointiympäristöä nämä lelut eivät kuitenkaan pysty korvaamaan. Me Superprofilla suosittelemmekin käyttämään oikeita sovelluksia ja ympäristöjä keinotekoisten koodauskapistusten sijaan. Seuraavat sovellukset tarjoavat valtavasti opetuksellista arvoa pelkän ajan varastamisen sijaan.

CodeSpark Academy

CodeSpark Academyssa lapsi tutustuu ohjelmoinnin perusteisiin erilaisissa fiktiivisissä maailmoissa, jonne on rakennettu erilaisia pelejä ja haasteita. Sovellus sisältää yli tuhat hauskaa, mutta samalla riittävän yksinkertaista ja opettavaista toimintoa, jotka ylläpitävät motivaatiota tutustuttaessa ohjelmointiin.

CodeSpark Academy -sovellus on saatavilla iOS:lle ja Androidille, mutta sen voi myös ladata Kindle Firelle tai Windows-tietokoneelle.

Poika istuu titetokoneen ääressä.
Mitä aikaisemmin lapset saavat ensikosketuksena ohjelmoinnin maailmaan, sen parempi. (Kuva: Unsplash/Ralston Smith)

Kodable

Kodable on palkittu, erityisesti 4-11-vuotiaille lapsille tarkoitettu ohjelmointia opettava sovellus. Lapset ympäri maailman ovat saaneet Kodablen avulla ensimmäisen kosketuksensa ohjelmoinnin ihmeelliseen maailmaan. Jos etsit strukturoitua, mutta samalla helppokäyttöistä sovellusta yksityiskohtaisine opetussuunnitelmineen ja “luokkatasoineen”, on Kodable yksi parhaista saatavilla olevista vaihtoehdoista.

Swift Playgrounds

Swift Playgrounds on Coder Kids -sivuston rakentama iOS-sovellus, joka on ihanteellinen aloitteleville 8-12-vuotiaille koodaajille. Kuten nimestä voi päätellä, keskittyy Swift Playgrounds Swift-ohjelmointikielen hyödyntämiseen ja kielen opettamiseen. Swift Playgroundsissa lapsesi luo oman hahmon ja ratkoo sillä erilaisia koodausharjoituksia värikkäässä 3D-ympäristössä. Sovelluksen käyttö ei vaadi aiempaa ohjelmointiosaamista.

Cargo-bot

Cargo-bot on hauska pelimäinen sovellus, joka opastaa ohjelmoijan alkuja koodaamaan botin, joka ratkoo pulmia ja toimittaa erilaisia lähetyksiä. Codea-ohjelmointikieltä käyttävä Cargo-bot on erinomainen sovellus lapsille, jotka haluavat kehittää koodaustaitojaan loogisten päättelyharjoitusten muodossa.

Tynker

Tynker on sovelluspohjainen ohjelmointikurssi, joka on saatavilla paitsi iOS:lle ja Androidille, myös Chromebookille. Monista yksinkertaisemmista koodaussovelluksista poiketen Tynker tarjoaa lapsille kattavan ja perinpohjaisen koodauskurssin, jonka avulla he voivat rakentaa omia pelejään ja sovelluksiaan heti ohjelmointiharrastuksensa alusta saakka.

Yksi sovelluksen suosiota selittävistä tekijöistä on, että se opettaa nuoria koodaajia luomaan erilaisia Minecraft-modeja. Modit ovat pelaajien Minecraftiin kehittämiä lisäosia, joiden avulla pelikokemuksesta voidaan tehdä entistä mielenkiintoisempi ja uniikimpi. Tynkerin avulla lapset oppivat luomaan Minecraftiin muun muassa omia skinejään, esineitään ja muita ominaisuuksia.

Parhaat verkkosivut ohjelmoivalle lapselle

Kaikki meistä ei kuitenkaan halua käyttää älypuhelin- tai tabletsovelluksia. Ei hätää, ohjelmointi- ja koodausharjoituksia löytyy myös monilta eri verkkosivuilta, jolloin sinun ei tarvitse ladata tuhansia applikaatioita puhelimeesi.

Lapsille on olemassa useita suosittuja ohjelmointisivustoja, joilla ohjelmointia voi opiskella niin ilmaisten harjoitusten, maksullisten kurssien kuin monien muiden ominaisuuksien muodossa. Tutustu muun muassa näihin sivustoihin:

Code.org

Code.org on eittämättä yksi suosituimmista lapsille suunnatuista ohjelmointisivustoista. Vaikka sivusto on tarkoitettu ensisijaisesti pienemmille lapsille, tarjoaa se runsaasti laadukkaita harjoituksia ja sisältöjä myös korkeakouluikäisille nuorille.

Sivustolta löytyy useita ilmaisia ohjelmointikursseja, jotka opettavat nuoria koodaajia rakentamaan niin omia verkkosivustoja kuin yksinkertaisia pelejä. Code.org kattaa laajan valikoiman ohjelmointi- ja merkintäkieliä, kuten esimerkiksi HTML, CSS ja JavaScript. Lue lisää, miten valita lapselle juuri sopiva ohjelmointikieli.

Code.orgin suosituimpia ominaisuuksia ovat sen sisältämät "tunnin koodi" -toiminnot ja opetusohjelmat. Tehokkaat 60 minuutin koodausharjoitukset ovat erinomainen resurssi lapselle, joka haluaa kalenteroida omaa ohjelmointiharrastustaan ja edetä järjestelmällisesti harrastuksena kanssa.

Lightbot

Lightbot on suosittu ohjelmointisivusto, joka sisältää oppitunteja erilaisista ohjelmointikielten rakenteista, kuten silmukat, ehtolausekkeet ja sekvenssit. Lightbotin hauskoissa peleissä nuoret koodaajat ratkovat pulmia koodaustaitojensa avulla, minkä myötä he saavat vankan käsityksen ohjelmoinnin logiikasta.

Kymmenet miljoonat lapset ympäri maailmaa ovatkin hyödyntäneet Lightbotia ottaessaan ensiaskeleitaan kohti ohjelmoinnin perusteita. Se onkin hyvä alusta paitsi ensikertalaisille, myös kokeneille koodaajille.

Kannettava tietokone pimeässä hennon valon valaisemana.
Kaikki ohjelmointikurssit ja -sovellukset eivät suinkaan koostu pelkkien kirjoitettujen koodisarjojen rakentelusta. (Kuva: Unsplash: Oskar Yildiz)

Parhaat verkkokurssit ohjelmoivalle lapselle

Sovellusten ja verkkosivujen lisäksi Internet on täynnä erilaisia lapsille kehiteltyjä ohjelmointikursseja. Jos lapsesi on kiinnostunut opiskelemaan ohjelmointia kurssimuotoisesti, ovat erilaiset verkkototeutukset mitä mainioin vaihtoehto. Oheisilla kursseilla on opetussuunnitelmansa, luokkatasonsa sekä yksityiskohtaisesti eri aiheiden ympärille rakennetut oppituntinsa, jolloin lapset voivat työskennellä rauhassa itselleen sopivaan tahtiin.

Code Combat

Code Combat on yli 12-vuotiaille videopeleistä – erityisesti RPG-peleistä (Role Playing Games) – kiinnostuneille lapsille kehitetty alusta. Me Superprofilla olemme huomanneet, että monet lapset kiinnostuvat ohjelmointipeleistä vasta sitten, kun he saavat selville, että ohjelmoinnin avulla on mahdollista räätälöidä myös heidän suosikkipelejään ja niissä käytettäviä toimintoja.

Code Combat on viihdyttävä kurssialusta, jossa nuoret koodaajat luovat oman roolipelihahmonsa ja navigoivat elävässä peliympäristössä täynnä tutkittavia valtakuntia ja vankityrmiä. Kurssin aikana he oppivat ohjelmoijalle tärkeitä taitoja, kuten merkkijonojen, silmukoiden ja syntaksien käyttöä.

Kun lapset ottavat Code Combatin kaltaisen resurssin käyttöönsä, on vain mielikuvitus rajana. Miksi et siis hyödyntäisi heidän kiinnostustaan videopeleihin ja pyytäisi heitä tutustumaan tähän kurssiin?

Coder Kids

Jo aiemmin mainitulla Coder Kids -sivustolla on useita koodaukseen ja robotiikkaan keskittyviä kursseja, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin hieman pidempään ohjelmointia harrasteneille lapsille.

Yksi Coder Kidsin suosituimmista kursseista opettaa lapsia rakentamaan omia Minecraft-modeja Python-ohjelmointikielellä. Toinen suosittu, jo aiemmin esittelemämme Swift Playground -niminen kurssi, opettaa lapsia luomaan erilaisia perussovelluksia Applen kehittämällä ohjelmointikieli Swiftillä.

Kurssien tutorit varmistavat, että nuoret saavuttavat ohjelmointitavoitteensa ja saavat riittävästi ohjausta sen toteuttamiseksi. Kurssien opetussuunnitelmaa päivitetään jatkuvasti, jotta ne pystyvät reagoimaan ripeästi myös uusimpiin teknologisiin muutoksiin.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Konsta

Pohdiskeleva bloggaaja, jolle arjen polttoainetta ovat musta kahvi, tumma suklaa sekä vieraiden kulttuurien kohtaaminen.