“Laulajaksi tuleminen vaatii työtä, työtä ja työtä” -Enrico Caruso

Gene Kellyn klassikkoteos “Singing in the Rain” on ehdottomasti hyvä esimerkki edellä mainitusta työstä eli harjoittelusta. Muita mainintoja riittää kokonaiseksi kirjaksi saakka: Stairway to Heaven, Johnny B. Goode, Layla ja niin edelleen.

Oletko tykästynyt suihkussa laulamiseen? Haaveiletko urasta solistina rokkibändissä? Tiedätkö, miten pääset tehokkaasti alkuun laulun kanssa?

Kuten moni katsoo aamuisin peiliin, niin yhtä lailla tulee toimia myös äänen kanssa. Oman lauluäänen nauhoittaminen onkin fiksu liike, jotta tiedät miltä kuulostat. Oman kodin muuttaminen ammattitason harjoittelutilaksi vaatii paljon rahaa sekä erilaisia työkaluja. Harvalla on tähän varaa tai aikaakaan, ellei satu olemaan ammattimuusikko, jota avustajat ja levy-yhtiön työntekijät päivittäin auttaa. Pienin askelin on siis hyvä edetä.

Yksi keino siirtyä harrastelijasta vakavammin otettavaksi laulajaksi, on tuottaa omaa materiaalia muille kuunneltavaksi. Tai vähintään nauhoittaa covereita lempikappaleista, jotta voit todistaa omat taitosi myös silloin, kun et ole itse paikalla hoilaamassa. Yllättävän moni artisti on löydetty nimenomaan sattuman kautta, kun oikeat ihmiset oikeaan aikaan ovat saanet käsiinsä demon. Niin ikään YouTube ja sosiaalinen media ovat avanneet ovia monelle: yhden yön aikana voi nimittäin löytyä seuraava viraali laulutähti! Oma asiansa ovat tänä päivänä suosiossa olevat karaokesovellukset kännykässä, joista saat lisätietoa tästä.

Vaikka et haluaisikaan jakaa laulunäytteitäsi koko maailmalle, niin on tärkeää että pystyy itse kuuntelemaan omaa laulamista. Alkuun se tuntuu kieltämättä oudolta, mutta kaikkeen tottuu. Pystyt helposti bongaamaan ongelmakohdat ja petraamaan niiden perusteella, kun tiedät mihin keskitytään. Nauhoituksia varten tarvitset kuitenkin mikrofonin, äänityslaitteet- ja ohjelmat sekä tietysti sopivan tilan, vaikkapa olohuoneen nurkasta.

Seuraavaksi tutustumme parhaisiin tapoihin äänittää laulua kotona. Äläkä huoli, tämä ei lopulta maksa niin paljoa kuin ajattelisi! Lue parhaat vinkit laulamisen harjoitteluun kotona.

lava ja yleisö
Matka kohti parrasvaloja alkaa tästä! (Kuva: Pixabay / Pexels)
Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Äänentoistolaitteet ja mikrofonit pähkinänkuoressa

Jos haluat aloittaa äänen tallentamisen, suosittelemme tutustumaan etukäteen saatavilla olevaan laitteistoon. Tarjontaa nimittäin riittää. Kaupan kalleinta ei ole välttämätöntä valita, ellei tiedä mitä etsii!

Olisiko laulutunnit Helsinki sinulle se oikea vaihtoehto?

Ensimmäinen asia mitä haluat, on mikrofoni sekä tietysti kappale, minkä haluat tallentaa nauhalle. Et välttämättä tarvitse kuin yksinkertaisen tallennusvälineen, jotta pääset liikkeelle. Ääntä voi tallentaa esimerkiksi CD-levylle ja kovalevylle mp3-tiedostona, ilman että sinun tarvitsee varata kallista studioaikaa. Esimerkiksi Panasonic ja Tamashi tarjoavat erilaista laitteistoa, jolla pystyt kätevästi tallentamaan omaa laulua. Paras vaihtoehto on tehdä nauhoituksia niin, että saat äänen taltioitua suoraan tietokoneelle ulkoisen äänikortin avulla, hyödyntäen olemassa olevia ohjelmistoja kuten GarageBandia, ProToolsia tai Cubasea.

Mikäli olet edelleen rivillä mukana ja omistat tietokoneen, niin meillä on sinulle hyviä uutisia. Monessa tietokoneessa on sisäänrakennettu mikrofoni, jolla voit aloittaa kokeilun! Kunnollisen mikrofonin hankinta kuitenkin parantaa äänenlaatua sen verran paljon, että se kannattaa tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Mitään Teams-puhelun laatua kun emme laulumme suhteen halua tuottaa!

Optimaalisin mikrofoni kaikille kotilaulajille olisi suuri staattinen ja roikkuva mikrofoni, eli samanlainen kuin studioissa tai radioasemilla. Tällä voisi välttää turhan tärinän äänityksen aikana, millä saattaa olla vaikutusta lopputulokseen. Ständille pystytetty mikki on myös hyvä vaihtoehto, ja näitä käytetäänkin usein erilaisissa konserteissa ja esityksissä. Tällaisen olet varmasti nähnyt.

Shure, Behringer ja Prodipe ovat hyviä vaihtoehtoja valmistajista, keiden tarjontaan kannattaa tutustua. Mikrofonien hintataso vaihtelee paljonkin, mutta 30-100€ luokkaan löytyy varmasti pätevä laite aloittamiseen – halvemmallakin pärjäät. Osa käyttää mikrofonissa esimerkiksi esivahvistinta tai pop-suodatinta, joilla on omat vaikutuksensa äänenlaatuun. Näihin on hyvä käyttää aikaa sitten myöhemmässä vaiheessa.

Myös kuulokkeet ovat hyvä väline, joiden hyödyn kokee etenkin äänen editointivaiheessa. Kaiuttimista puhumattakaan – näihin saa uppoamaan halutessaan suurenkin summan rahaa, sillä esimerkiksi suomalaiset Genelecit eivät ole kovin halpoja laitteita. Jos haluat tehdä laadukasta äänitystyötä kotonasi, panosta rohkeasti sopiviin kaiuttimiin tai kuulokkeisiin. Usein langalliset tuotteet ovat parempia kuin langattomat ja JBL ja Sennheiser ovatkin hyviä toimittajia kuulokkeiden suhteen.

Verkkokauppoja selaamalla ja musiikkiliikkeissä piipahtamalla saat parhaiten kuvan laitteista, joita haluat kotiisi hankkia. Supermarket-laatuun ei välttämättä ole luottamista. Tutustu, vertaile ja tee päätös! Myös yksityiset laulutunnit auttavat sinut alkuun.

nainen laulamassa lavalla
Oma keskittyminen on oman tekemisen keskiössä. (Kuva: Unsplash / Vidar Nordli-Mathisen)

Näin rakennat sopivan kotistudion

Seuraavaksi tutustumme tarkemmin kotistudion rakentamiseen. Kaikkea ei kannata haalia heti, vaan pienistä puroista koostuu suurempi joki: harrastukseen hurahdettua saat kyllä kasattua lopulta mieluisen kokoonpanon. Aluksi tarvitset vain yksinkertaisesti tietokoneen: läppärin tai pöytäversion.

Focusrite Scarlett 2i2, Presonus AudioBox ja Alesis IO2 Express ovat hyviä vaihtoehtoja ensimmäiseksi investoinniksi. Nämä ovat äänikortteja, joiden kautta laulun saa tallennettua digitaaliseen muotoon tietokoneelle. Lisäksi sopivat kuulokkeet, mikrofoni ja runsaasti tekemisen iloa takaavat halutun lopputuloksen. Kotistudio kannattaa pystyttää sellaiseen paikkaan, jossa voit rauhassa äänittää ilman häiriöitä. Tarvittaessa voit hankkia akustiikkalevyjä, jotka tekevät olosuhteista suotuisammat.

Audacity – hyvä valinta äänitysohjelmistoksi

Faktat faktoina: jos haluat laulajaksi, tulee sinun laulaa. Mikäli haluat kehittyä paremmaksi laulamisessa, laulamisen lisäksi sinun tulee kuunnella itseäsi ja ottaa oppia siitä. Oman nauhoituksen tarkastelu yhdessä ammattilaisen kanssa auttaa ymmärtämään äänialaa, säveltarkkuutta ja suoritusta kokonaisuudessan.

Audacity on yksi suosituimmista ohjelmistoista niin amatööri- kuin ammattilaiskäytössä. Siihen on yksinkertainen syy: siitä ei nimittäin tarvitse maksaa mitään. Audacity on tästä huolimatta helppokäyttöinen ja pitää sisällään monia erilaisia toimintoja. Löydät netistä ja YouTubesta paljon vinkkejä sen käyttöön.

Miltä laulutunnit Tampere kuulostaisi sinusta?

Muut vaihtoehdot nauhoitteiden kuunteluun

Audacity on yksi parhaista vaihtoehdoista, sitä ei liene kiistäminen. Moni kuitenkin miettii vaihtoehtoisia ratkaisuita, ja se on ihan suotavaakin. Windows-käyttäjille yksi ratkaisu on käyttää Sound Recorderia, mikä löytyy kättöjärjestelmästä jo valmiiksi. Sen ominaisuudet ovat kuitenkin suhteellisen rajalliset.

Music Creator 7 on kohtuuhintainen ratkaisu, mikä tarjoaa enemmän pelivaraa äänen kanssa työskentelyyn. Macintoshin käyttäjille on saatavilla esimerkiksi GarageBand sekä Logic Pro, sen mukaan haluaako ohjelmista maksaa vai ei. Tärkeintä musiikkiohjelmistojen kanssa toimiessa on valita itselleen mieluisimman oloinen, sillä pääsääntöisesti niillä tehdään hyvin samanlaisia asioita hieman eri tavalla. Vähän sama asia kuin miettisi erilaisten autovalmistajien välillä.

Mies laulamassa
Laulaminen vaatii harjoittelua. (Kuva: Pixabay / StockSnap)

YouTuben kautta maailmalle

Olet varmaan jo tottunut laulamaan YouTubesta löytyvien karaokeversioiden tahtiin. Jos et, niin kokeile rohkeasti! Lue lisää karaokevideoista.

YouTubea voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen, kuten varmasti tiedät, erilaisia videoita kun palvelusta löytyy lukematon määrä. Uusi laulaja löytää yleisönsä tänä päivänä videoiden kautta, joten jos vielä mietit kannattaisiko omia biisejä alkaa äänittämään, niin tässä hyvä esimerkki. Videosi voi mennä viraaliksi mitä ihmeellisimmistä syistä ja etenkin jos osaat laulaa, niin miksi et kokeilisi mahdollisuuksiasi? Sosiaalinen media toimii vauhdittajana niin hyvissä kuin huonoissakin asioissa. Laskemme laulutaitosi näistä ensimmäiseen.

Yksityiset laulutunnit ovat hyvä vaihtoehto, jos vielä epäilet omia taitojasi. Ei ole tarvetta välttämättä hakeutua yliopistoon opiskelemaan musiikkia, vaan löydät verkon kautta helposti ja nopeasti lauluopettajan paikkakunnaltasi. Verkkotunnit ovat myös nykypäivää ja näissä voitkin hyödyntää tekemiäsi nauhoituksia, joita opettajasi voi sitten kuunnella. Miksipä et kokeilisi molempia? Niin ikään musiikin teoriaa kannattaa opiskella, koska se avaa paljon ovia tulevaisuutta varten.

Tässä pähkinänkuoressa stepit, jotka sinun tulee ottaa kun haluat äänittää laulua kotona. Muista, että matka on pitkä ja palkitseva: kun innostut, niin mikään ei voi pysäyttää sinua. Muista harjoitella laulua päivittäin, niin kehityt varmasti!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.