Laulamisesta on todistetusti monenlaista hyötyä, eli pelkkää vapaa-ajan vietettä ei ole luvassa – kaupan päälle saat erilaisia asioita. Laulu parantaa esimerkiksi omaa (ja myös muiden) mielialaa, tekee hyvää ryhdille sekä myös fyysiselle kunnolle. Jotkut ovat saaneet apua jopa kuorsaamiseen aloittamalla laulamaan, siistiä! Sen sijaan, että jatkaisimme pidemmälle laulun hyötyjen luettelemista, tutustumme tässä artikkelissa tehokkaaseen lauluharjoitteluun kotona. Kyllä, kotikonsteinkin voit päästä yllättävän pitkälle – mikäli laulutunnit eivät kuulosta omalta.

Huomaatko joskus hyräileväsi korvamatoa, mikä tarttui päähän jo päiviä sitten? Kuulutko siihen porukkaan, joka lauleskelee jopa imuroinnin yhteydessä?

Jos nämä tilanteet kuulostavat edes etäisesti tutulta, niin suosittelemme ottamaan hyvän asennon ja jatkamaan lukemista. Seuraavaksi kuulet hyviä vinkkejä, joiden avulla löydät todellisen lauluäänesi ja otat sävelet haltuun uudella tapaa! Löydä laulutunnit Superprofilta!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kokeile erilaisia karaokesovelluksia

Vaikka japanilaiset ovat karaoken kiistattomia mestareita (koko lajin keksineinä), niin tästä huolimatta ympäri maailman riittää harrastajia, jotka ovat kiinnostuneita laulamaan. Myös Suomessa on aktiivinen karaokekulttuuri. Karaokebaarien, tietokone- ja konsolipelien sekä kotikaraokelaitteiden ansiosta pääset tunnelmaan aina silloin kun haluat!

Mikäli et uskalla vielä suunnata laulutunneille, voit myös ladata karaokesovelluksen puhelimeesi, mikä auttaa sinua yllättävän paljon eteenpäin!

Tai olisiko laulutunnit Seinäjoki sinulle sopiva vaihtoehto?

Suosituimmat karaokesovellukset

Omistatko älypuhelimen? Hienoa – tässä muutamia vaihtoehtoja, jotka kannattaa ladata puhelimeen seuraavaksi:

Muvika Karaoke

Muvika on monipuolinen karaokesovellus ja sitä voi käyttää eri laitteissa: tietokoneella, tabletilla ja puhelimessa. Se sisältää erilaisia ominaisuuksia kuten etenevän tekstityksen biisien mukana, sävelkorkeuden säätömahdollisuuden, ohjeellisiä lauluraitoja sekä monipuoliset hakutoiminnot. 50 000 kappaleen kirjasto pitää huolen siitä, että tekemistä piisaa!

Singa

Singa on suosittu kotimainen ja yhteisöllinen karaokesovellus ja se mahdollistaa hauskat laulureenit ystävien kanssa. Tämä tietokoneelle, puhelimeen ja älytelkkariin sopiva karaokeapplikaatio tarjoaa mm. ilmaisen version, jolla pääset kätevästi tutustumaan toimintaan. Yli 80 000 karaokekappaletta on varsin massiivinen listaus kokeneemmallekin laulajalle.

Yokee

Yokee on suosittu applikaatio, jolla voit lisätä äänellesi hauskoja efektejä. Kyseessä on ilmainen sovellus, joka sisältää kuitenkin sisäisiä ostoja – pidä siis varasi, ettet innostu liikaa tämän ohjelman kanssa!

The Voice: On Stage

Jos olet Voice of Finlandin suurkuluttaja, niin nyt on tilaisuutesi lähteä mukaan huumaan! Asetu kilpailijan asemaan ja avaa uusia kappaleita esiintymällä. Tämä karaokesovellus vie mukanaan.

Yllä muutama hyvä vaihtoehto tutkittavaksi karaokesovellusten osalta. Voit lukea lisää karaokesovelluksista aiemmin kirjoittamastamme jutusta. Karaokesovellukset on tarkoitettu etenkin äänen nauhottamiseen ja omien tuotosten jakamiseen sosiaalisessa mediassa. Sovellusten avulla kehityt laulajana ja saat lisää itseluottamusta esiintymiseen, näppärää.

Etsitkö sittenkin laulutunteja kotikaupungistasi? Voit myös harkita laulutunteja verkossa. Superprofilta löydät kätevästi molempia vaihtoehtoja.

Bändi laulamassa lavalla
Haluatko esiintymään keikkapaikalle? (Kuva: Pixabay / dotigabrielf)

Karaokevideoiden lataaminen

Mobiilisovellukset tulivat jo tutuksi. Ne sopivat monelle etenkin helpon saatavuuden vuoksi. Niille, jotka haluavat panostaa karaokeharrastukseen piirun verran enemmän, suosittelemme karaokevideoiden lataamista. YouTube on tietysti tullut jo tutuksi paikaksi myös karaoken suhteen – ja tänä päivänä sieltä löytää hyviä opetusvideoita myös laulutekniikan ja -äänen kehittämiseen. Kokeilisitko esimerkiksi laulutunnit Porvoo?

On olemassa monia erillisiä sivustoja, joista voit ladata karaokeen sopivia videoita omaan kirjastoosi. Näillä on helppo harjoitella lempikappaleiden parissa, juuri silloin kun sopivalta tuntuu. Lauluosaaminen kehittyy kuin itsestään, kun hyödyntää niin karaokevideoita kuin sovelluksiakin. Tässä muutama palvelu, joihin tutustua:

Kanto Karaoke

Kanto Karaoke on ammattitason ohjelmisto, mikä sisältää helposti käytettävän tallennusmahdollisuuden sekä miksauspöydän. Seuraava askel laulutaitajana!

Siglos Karaoke Player

Tämän sovelluksen avulla voit vaihtaa kätevästi kappaleiden sävelkorkeutta, eli heti ei tarvitse pystyä ottamaan koko äänialaa haltuun. Hyvää vaihtelua perinteiseen karaokeharjoitteluun!

Karaokay

Tämä yksinkertainen laulusovellus on suunnattu etenkin aloitteleville lauluharrastajille ja karaoketähdille. Tutustu tarkemmin Karaokayn sivuilla.

Joko luit artikkelimme karaokevideoiden lataamisesta?

Naiset laulamassa lavalla
Ryhmässä laulaminen on monille parempi vaihtoehto, kuin yksin laulaminen. Varsinkin jos joillakin ilmenee sitä tuttua lavapelkoa. (Kuva: Unsplash / Artem Bryzgalov)

Laulun harjoitteleminen kotistudiolla

Jos pidät laulamisesta, niin pidät siitä varmasti myös peilin edessä. Mikäli tavoittelet laulamisella muutakin kuin hyvää mieltä – eli esimerkiksi säännöllisempää harrastusta tai uraa, sinun on treenattava ahkerasti. Parhain keino keskittyä heti alusta alkaen oikeisiin asioihin, on äänittää omaa laulua anaylsointia varten. Vaikka se kuulostaakin hieman oudolta, niin totut nopeasti oman äänesi kuunteluun ja huomaat kuinka tehokasta on tutkia omaa suoritusta.

Jotta voisit laulaa ja äänittää, tarvitset luonnollisesti joitakin tarvikkeita tätä toimenpidettä varten. Älä enää tuhlaa aikaasi puhelimen kanssa näpräämiseen, vaan hanki peruslaitteet kotistudioon helposti ja nopeasti. Katso lisää kotistudion pystyttämisestä.

Tässäpä tärkeimmät osat toimivaa kotistudiota – sen lisäksi, että tarvitset tietokonesovelluksen äänittämistä varten. Eli esimerkiksi Garagebandin tai Audacityn, mitkä ovat alkuun varsin päteviä ja myös ilmaisia.

Mikrofoni:

Pakollinen ostos. Tietoteknisten laitteiden sisäänrakennetut mikrofonit eivät ole vielä niin hyviä, että pärjäisit pelkästään niillä. On fiksua investoida laadukkaaseen mikkiin ja samalla totutella sen käyttöä – usko pois, se ei ole niin helppoa kuin luulisi. Mikrofoneja löytyy monesta eri hintaluokasta, eli jokaiseen budjettiin sopivaksi.

Kuulokkeet ja kaiuttimet:

Jotta voisit kuunnella lopputulosta halutulla äänenlaadulla, tarvitset joko kuulokkeet tai kaiuttimet. Ja nyt ei puhuta mistään parinkympin tekeleistä. Laadukkaat langalliset kuulokkeet sekä studiomonitorit pitävät huolen siitä, että et mene hämyyn huonon laadun vuoksi.

Kotistudio on helppo virittää äänityskuntoon seuraavilla vinkeillä:

  • Etsi kodista rauhallinen ja hiljainen paikka tai nurkka, jossa taustahälyt eivät häiritse äänitysprosessia
  • Testaa mikrofonit ja äänentasot rauhassa etukäteen: et varmasti halua huomata täydellisen vedon jälkeen, että ääntä ei kuulu pihaustakaan
  • Tallenna halutessasi laulusuorituksesi myös videolle: näin pystyt valmistautumaan tuleviin esiintymistilaisuuksiin kätevästi etukäteen
Karaokebaari
Karaoke on hauska harrastus ja tuo ihmisiä yhteen. (Kuva: Pixabay / 王倩生)

Opiskele musiikin teoriaa

Nyt kun olemme käsitelleet monipuolisesti lauluharrastuksen edistämistä kotikonstein, niin on mentävä itse asiaan. Nimittäin musiikin pelisääntöihin. Musiikin teorian perusteet on hyvä ottaa työn alle, jotta opit vieläkin monipuolisemmin edistymään laulamisessa. Koetko omaavasi sävelkorvan ja puhtaan lauluäänen? Vielä teoriaosuus opiskeluun, niin paketti alkaa olemaan kasassa!

Musiikin teorian opiskelu mahdollistaa esimerkiksi erilaisten nuottien lukemisen. Tämä tuo korvakuulolla laulamisen rinnalle aivan uuden tavan käyttää omaa ääntä nuottien perusteella. Musiikin teoriaa voi opiskella musiikkiopistoissa ja kouluissa, mutta myös netissä on tarjolla materiaalia verkko-opiskelusta kiinnostuneille. Nämä ovat pääosin englanninkielisiä, mutta joitakin suomalaisiakin lähteitä löytyy. Voit lukea vaihtoehdoista, jossa kävimme tarkemmin läpi musiikin teorian opiskelua netissä.

Tutustu muun muassa seuraaviin:

One Minute Music Lesson – lyhyitä videotunteja sisältävä sivusto, joiden myötä teorian perusteet tulevat helposti tutuksi.

Metronimo – monipuolisia pelejä sisältävä sivusto, mikä on suunnattu etenkin lapsille musiikin teoriaan keskittyen.

MusicTheory.net – harjoittele musiikin teorian lainalaisuuksia interaktiivisten pelien avulla.

Teoria – sisältää erilaisia resursseja musiikin teorian opiskeluun.

ToneSavyy – musiikin teorian käsitteitä niin opiskelijoille kuin opettajillekin.

Tässäpä kootusti vinkkejä, joilla saat laulutaitosi kuntoon kotona ja nettiä hyödyntäen. Mikäli haluat kehittyä oikeasti laulajana, niin yksityisopettajan kanssa voit saada huomattavasti enemmän aikaan ja varsin lyhyessä ajassa. Kaikki on itsestä kiinni ja osaavan opettajan kanssa homma helpottuu kummasti.

  • Lämmittele aina ääntäsi ennen laulamista
  • Tee oikeaoppisia hengitysharjoituksia laulukunnon ylläpitämiseksi
  • Pidä hyvä ryhti ja asento laulaessa

Jos haluat ottaa seuraavan askeleen laulamisessa, etsi lauluopettaja Superprofilta. Voit sopia yhdessä yksityisopettajan kanssa tehokkaasta kokonaisuudesta – laulutunti silloin tällöin ja aktiivinen harjoittelu kotistudiolla vinkkejämme hyödyntäen, on resepti menestykseen. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa – oli se sitten suihkussa, karaokeohjelmalla tai lähipubissa.

Aloita lauluharjoittelu jo tänään!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.