“Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything.” - Platon.

Vapaasti suomennettuna Platon kuvaili yllä musiikin merkitystä niin, että se antaa maailmankaikkeudelle sielun, mielelle siivet, mielikuvitukselle lennon sekä elämälle viehätyksen ja ilon. Musiikin historia juontaakin pitkälle ajassa taakse ja sitä on kohdannut ihmiset läpi vuosisatojen. Mikäli tänä päivänä kierrät maapallon nurkasta nurkkaan, niin sellaisia ihmisiä, ketkä eivät tiedä mitä musiikki on, ei kovin paljoa tule vastaan. Musiikki sopii jokaiseen tilanteeseen, iloon ja suruun ja koska olet tällä sivulla, pidät itsekin varmasti musiikista!

Soittaminen on yksi musiikin muoto. Instrumentit, laulu, lyömäsoittimet… Myös nämä tekevät käyttäjistään onnellisia sekä usein myös rennompia. Näin tekee myös laulaminen: tutustu lauluharjoitteluun kotona.

Osalle musiikkiharrastuksen aloittaminen on helpompaa kuin toisille: musiikkikoulu, yksityinen opetus sekä verkkotunnit sopivat opiskelijoille lähtötasosta riippumatta. Aloittelijat saavat tärkeää tukea alkuun ja edistyneemmät pääsevät etenemään musiikkiharrastuksen parissa. Kaikki voittaa.

Musiikin teoria kirja
Onko musiikin teoriaa helppo oppia? (Kuva: Pixabay / Tama66)

Eri soitinten ja alojen musiikin opettajat ovat usein yhtä mieltä siitä, että oppimisprosessi aloitetaan musiikin teorialla. Jazzlaulajaksi tai klassiseksi pianistiksi on pitkä matka ilman musiikin teoriaopintoja, sillä ne auttavat ymmärtämään monipuolisesti miksi erilaisia asioita tehdään ja soitetaan.

Oletko ikinä kokeillut ottaa laulutunteja? Tiesitkö, että jopa lahjakkaimmatkin ammattilaiset käyvät enemmän tai vähemmän lauluopetuksessa hiomassa osaamistaan. Moni kuitenkin mieltää laulunopetuksen kalliiksi, eikä syyttä. Ne aloittavat laulajat, ketkä haluavat päästä liikenteeseen kevyemmällä lompakolla, opiskelevat usein musiikin teoriaa netissä.

Tässä artikkelissa luettelemme hyviä esimerkkejä musiikin teoriaopetuksesta. Suuri osa materiaalista on englanniksi, mutta mukana on vinkkejä myös kotimaisista toimijoista.

Laulutunnit Helsinki kenties kiinnostaisi sinua?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasimir
Kasimir
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasimir
Kasimir
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Löydä musiikin teoria -kurssit netissä

Musiikin opiskelu ja harrastaminen jo pienestä pitäen, voi vaikuttaa myönteisesti lasten aivojen kehitykseen pitkällä aikavälillä. Musiikin hyödyt on osoitettu monessa eri asiassa, joten mikäli etsit musiikkitunteja lapselle – lue lisää sivustoista, joissa voi opiskella musiikin teoriaa.

Verkon lisäksi musiikin teoriaa opetetaan eri musiikkikouluissa, musiikkiopistoissa sekä yliopistoissa. Näitä löydät suurimmista kaupungeista, mutta verkkomateriaaleihin pääset käsiksi mistä haluat.

musiikkiopisto.fi

Mikäli haluat päästä käsiksi kattavaan musiikin teoria -materiaalin netissä, niin käy kurkkaamassa Mika Perkiön verkkosivusto. Sivusto on täynnä tulostettavia ja kuunneltavia musiikin teorian sekä säveltapailun harjoituksia, joita voit käyttää CC-lisenssillä vapaasti.

Kuunteluversiot on osittain linkattu myös suoraan Mupe:n YouTube-sivuille, joten sivuston käyttö on taatusti helppoa ja tuttua. Löydät harjoituksia niin melodiaan, intervalleihin sointuihin kuin rytmiinkin.

Moodle Music

Ilmainen ja suomenkielinen verkkosivusto (josta löytyy myös englanninkielinen versio), jota voit halutessasi tukea vapaaehtoisella maksulla. Moodle Musicin sivuilta löydät eri tasoisia musiikin teorian harjoituksia nuoteista rytmiin ja sävellajeista melodiaan.

Sivustolla on niin tekstiä, kuvaa ja ääntä sisältäviä harjoituksia, joita on helppo tehdä ja kokeilla. Interaktiiviset tehtävät pitävät mielenkiinnon yllä pelkän lukemisen ohella. Ja jos oikein innostut, niin pystyt osallistumaan leikkimielisiin kilpailuihin sekä seuraamaan omia pisteitäsi ja vertaamaan niitä muihin!

Jyväskylän musiikkiopisto on koonnut lisää suomenkielisiä harjoitussivuja, jotka löydät tästä. Käy tutustumassa ja oppimassa musiikin teoriaa verkossa!

Englanninkieliset sivustot musiikin teoriaan

Englannin kielellä on huomattavasti enemmän tarjontaa, mitä tulee musiikin teoriatunteihin netissä. Hakukoneiden kautta pääset käsiksi moniin niistä, mutta tästä muutama vaihtoehto:

Music Learning Community tarjoaa klassista musiikin teorian opetusta lapsille hauskalla tavalla. Erilaiset pelit sekä resurssit pitävät huolen siitä, että opiskeltavaa riittää. Sivusto on maksullinen.

Hello Kids on suunniteltu niin ikään nuoremmille oppilaille, jotka haluavat opiskella luovalla tapaa. Laulun ottaminen mukaan harjoituksiin tuo harrastukseen hyvän säväyksen ja nuotitkin tulevat samalla harvinaisen tutuksi.

Metronimo on sopiva alusta myös vanhemmille musiikkiharrastuksen aloittelijoille. Erilaiset pelit ja harjoitukset pitävät huolen siitä, että tehtävää riittää useammaksi tunniksi.

Löydä laulunopettaja Superprofilta!

Mikrofoni ja lavan valot
Laulamaan voi oppia erilaisin keinoin. (Kuva: Pixabay / Pexels)

Muut sivustot musiikin teorian oppimiseen

Oletko kyllästynyt karaokevideoiden katsomiseen? Haluatko siirtyä seuraavaan vaiheeseen laulu-urallasi?

Laulu eroaa muista instrumenteista etenkin sillä, että sinä toimit soittimena. Laulu vaatii harjoiteltua ja toimivaa tekniikkaa sekä musiikin teorian tuntemista. Tiestikö, että puhelimeen ladattavista karaokesovelluksista on hyötyä lauluharrastuksen aloittamisessa?

Jos haluat pystyä laulamaan tai soittamaan kitaraa, pianoa, viulua ja niin edelleen, nuotit näyttelevät isoa roolia yhtälössä. Nuottien ja sointujen ymmärrys sekä harmonian ja oman äänesi hahmottaminen ovat tavoiteltavia asioita. Moni ei pidä musiikin teoriasta, mutta alun vaikeuden jälkeen se helpottuu huomattavasti.

Mitkä ovat parhaat sovellukset ja sivustot musiikin teorian oppimiseen?

Nuottien lukeminen sujuvasti tarkoittaa sitä, että ymmärrät musiikin teorian perusteet ja tärkeimmät säännöt. Esimerkiksi rytmin ja tahdin pitäminen, nuottien sävelkorkeuden tunnistaminen sekä asteikot kertovat siitä, että olet perehtynyt teoriapohjaan. Intervallit ja stemmat, duuri ja molli sekä monet muut asiat opit vain musiikin teoriaa pänttäämällä.

Jotta voisit menestyä laulajana ja muusikkona, nämä asiat kannattaa pistää korvan taakse: opiskele siis musiikin teoriaa netissä! Tämän jälkeen voit tutustua esimerkiksi karaokevideoihin artikkelistamme, joihin voit soveltaa oppimaasi.

MusicTheory.net

Vaikka musiikin teoria ei ole pakollista, niin sitä suositellaan vahvasti kaikille alalla toimiville. MusicTheory.net on takuuvarma paikka aloittaa, jos haluat oppia musiikin lainalaisuuksia. Sivustolta löytyy hyödyllisiä tietopankkeja sekä sovelluksia, joita voit käyttää juuri siellä missä haluat.

Oppituntien aiheet käsittelevät muun muassa:

  • Nuotteja ja niiden sävelkorkeutta
  • Nuottien pituutta (neljäsosa, puolikas ja niin edelleen)
  • Säveltapailua ja transkriptointia
  • Äänialoja (sopraano, altto, tenori, baritoni ja niin edelleen)
  • Nuottien lukeminen ja prima vista
  • Eri tyylilajit ja genret

Miltä laulutunnit Tampere kuulostaa korvaasi?

Nuotit telineessä
Sujuva nuottien lukeminen on oleellinen osa sekä musikaalisuutta että musiikin teoriaa. (Kuva: Unsplash / David Beale)

ToneSavvy

Entinen eMusicTheory -niminen sivusto pitää sisällään erilaisia teoriamateriaaleja niin oppilaille kuin opettajillekin. Löydät aihealueita kuten nuottien nimet, intervallien tunnistaminen, sointujen rakenne, merkintätavat ja niin edelleen.

Sivustolta löydät resursseja myös pianon ja kitaran soittajille, joten käy rohkeasti tutkimassa lisää. Tarjolla on nimittäin ilmainen kokeilujakso, mikä kannattaa hyödyntää ennen kuukausijäsenyyden tilaamista.

One Minute Music Lesson

Jälleen yksi hyvä vaihtoehto kaikille englantia osaaville ja musiikin teoriasta kiinnostuneille! Löydät monipuolisesti harjoituksia ja oppitunteja nuotintamiseen, rytmiin ja tempoon, sointuihin, korvaakuulolta harjoitteluun sekä musiikkikilpailuihin.

Tämä sivusto sopii oikein hyvin aloittelijoille, jotka haluavat oppia kaiken teoriasta. Ja mikä parasta, aikaakaan ei kulu liikaa sillä kuten nimi jo kertoo – oppitunnit ovat napakoita, mutta tehokkaita!

Teoria

Nimikin sen jo kertoo. Sisältö ei kuitenkaan valitettavasti ole suomeksi, vaikka näin voisi luulla. Sivustolta löytyy monipuolisia resursseja musiikin teoriaan. Tutustu lisää säveliin, harmoniaan, rytmiin sekä vaihteleviin harjoituksiin Teorian sivuilta.

Haaveiletko muusikon urasta? Vai kiinnostaisiko sinua tulevaisuudessa musiikin opettajan työ? Usko pois: musiikin teoria on taito, joka ei mene hukkaan missään tilanteessa. Moni aloittava laulaja jättää tärkeän vaiheen väliin, kun laiminlyö teoriaopinnot. Huomaat nopeasti, miksi opiskelu kannattaa. Pian jo nauhoitat omia kappaleita kotona ja työstät omaa materiaalia verkkoon.

Aloita musiikin opiskelu verkossa Superprofin kanssa!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.