Lähestyipä pianonsoiton harjoittelua miltä kantilta tahansa, matka huipulle on useimmiten pitkä ja kivinen. Soittotekniikoiden lisäksi pitää opiskella muun muassa musiikin teoriaa, nuottien lukemista ja kestävyyttä. Monet valitsevat harjoittelun tueksi yksityisopetuksen ja syystä, mutta joillekin itsenäinen harjoittelu sopii hyvin.

Tehokas harjoittelu nojaa aina toimivaan aikatauluun: kävitpä yksityisillä soittotunneilla, musiikkiopistossa tai harjoittelit kotona, treenaamista on hyvä suunnitella pitkällä tähtäimellä. Pohdimme tässä artikkelissa oman harjoittelun aikataulutusta ja sitä, kuinka paljon pianonsoittamiselle tulisi varata aikaa.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Soitto-opettaja tietää parhaiten

Pianistina voi kehittyä esimerkiksi pianoa soittamalla, nuotteja lukemalla tai asteikoita harjoittelemalla. Jokaisen olisikin tärkeä löytää omalle harjoittelulle suunta ja sopivat harjoittelutavat. Jos tavoitteena on vain suosikkikappaleiden satunnainen soittaminen, mittavat teoriaopinnot eivät välttämättä ole tarpeen; jos taas tähtää musiikkiammattilaisuuteen, ohjattu ja pitkäaikainen opetus on usein välttämätöntä. Tässä kohtaa soitto-opettajalla voikin olla tärkeä tehtävä: suunnitella oppilaalle sopiva harjoitusohjelma.

Jos siis löydät itsesi miettimästä, kuinka paljon pianonsoittoa tulisi harjoitella ja miten, kukaan ei tiedä sitä paremmin kuin pianonopettaja. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että yksi ohjattu tunti vastaa useampaa tuntia itsenäistä harjoittelua. Teoriassa voit siis saavuttaa saman hyödyn yhdellä soittotunnilla kuin esimerkiksi neljällä itsenäisellä harjoittelutunnilla, mutta sekään ei välttämättä pidä paikkansa.

Yksityisopetuksen teho nojaa opetuksen räätälöintiin. Jokaiselle pyritään löytämään tehokkain tapa oppia, ja ammattipianisti ja pianonopettaja tietävät, miten tavoitteita kannattaisi lähteä tavoittelemaan. Räätälöity opetus ottaa siis huomioon aikataulusi, työskentelytapasi, vahvuutesi sekä kehityskohteesi ja rakentaa opetuksen niiden ympärille.

On kuitenkin hyvä muistaa, että iso osa kehityksestä tapahtuu soittotuntien ulkopuolella – opettajalta saatujen neuvojen avulla. Soitto-opettajalta saa siis tarvittavat työkalut ja ohjenuorat, jotka takaavat sen, että harjoittelu on tehokasta myös vapaa-ajalla. Opetusta on tavallisesti kerran viikossa, joka itsessään on melko vähän, joten soittajana kehittyminen vaatii jokaiselta harjoittelijalta päättäväisyyttä ja motivaatiota.

Henkilö soittamassa koskettimia kitara sylissä
Kotona harjoittelu ei vaadi hienoa akustista pianoa, vaan se onnistuu hyvin myös tavallisilla kosketinsoittimilla. (Kuva: Unsplash/Soundtrap)

Oletko aina halunnut tehdä omia kappaleita? Monien kohdalla se vaatii hyvää soittotaitoa sekä useamman vuoden teoriaopintoja, mutta jälkimmäistä voi lähteä korvaamaan myös luovuudella ja musikaalisuudella.

Kuinka suuri ongelma aikataulutus oikeastaan on?

Kerta löydät itsesi lukemasta tätä artikkelia, pohdit varmaan omaa harjoitteluasi ja sen määrää. Yleisin ongelma kaikenlaisessa treenaamisessa on ajan puute. Koulu ja työ vievät ison osan päivistä, ja vapaa-ajalla voi olla taas niin väsynyt, ettei harjoittelusta tule yhtään mitään.

Monen kohdalla ”ei ole aikaa” -syyn taustalla on kuitenkin motivaatiopula. Aikaa löytyy usein kaikelle, mitä oikeasti haluaa. Jos pianonsoitto jää lentopallovuorojen, agilityn ja lukupiirien taakse, kyse on priorisoinnista. Jos taas ongelma on väsymys, ajan puute voi kertoa liiallisesta kiireestä, uupumuksesta tai huonoista elämäntavoista.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset viettivät vuonna 2020 keskimäärin noin 9,5 tuntia median parissa päivässä. Luvut ovat tietysti pandemian ja etäelon värittämiä, mutta yhtä kaikki – jos keskivertosuomalaisella on aikaa katsoa yli kaksi tuntia töllöä päivässä, pianonsoiton harjoittelullekin luulisi löytyvän sopiva tuntipaikka – varsinkin koska harjoittelulle ei tarvitse varata valtavasti aikaa.

Vähän mutta useasti

Kuten edellä kävi ilmi, pianonsoitossa on vaikea kehittyä, jos sitä harjoittelee vain yhden tunnin viikossa – vaikka tukena olisi maailman paras opettaja. Harjoittelumäärään ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa vastausta. Jotkut oppivat paljon soittamalla kolme tuntia viikossa, toisilta sama vaatii kuutta tuntia.

Harjoittelua suunnitellessa olisi parempi keskittyä määrän sijaan säännöllisyyteen. Kehityt hyvin todennäköisesti soittajana enemmän, kun soitat 30 minuuttia joka päivä kuin harjoitellessasi 3 tuntia kerran viikossa. Jos et siis ole varma harjoittelurytmistä, kokeile harjoitella vähän mutta useasti.

"Vähän ja useasti" sopii monelle, mutta "paljon ja useasti" takaa parhaat tulokset.

Jokapäiväinen harjoittelu kehittää itsekuria, mikä on aina plussaa, ja sen myötä kehittyy myös rutiini. Pianonsoitosta tulee osa arkea, ja lyhyet pätkät pitävät mielen kirkkaana ja takaavat keskittymisen. 30 minuuttia voi pitää nyrkkisääntönä: jos aikaa on enemmän ja flow-tila iskee, lisäharjoittelusta ei ole koskaan haittaa. Jos taas aikaa on vähän, soita vain 15 minuuttia, sillä sekin on tyhjää parempi.

Mitä korkeammalla tavoitteesi ovat, sitä enemmän harjoitteluun pitää panostaa. Jos haluat esimerkiksi oppia laulamaan ja soittamaan samaan aikaan, varaudu harjoittelemaan enemmän tai ainakin siihen, että tavoitteen saavuttaminen vie enemmän aikaa.

Nuottikirja ja pianon koskettimet
Oletko aina halunnut oppia soittamaan pianoa, mutta se tuntuu mahdottomalta? Alkuun pääseminen on monelle vaikein osuus, mihin yksinkertaiset, lyhyet ja säännölliset harjoitukset ovat toimiva apu. (Kuva: Unsplash/Bruno Croci)

Viikonlopputreenin tukeminen

Vähän ja useasti kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä siitäkin on helppo lipsua. Opinnot ja työelämä imee monista kaikki mehut, ja arki-iltoina pitää jonglöörata perheen, lemmikkien, ystävien ja muiden harrastuksen välillä. Pianistina voi kehittyä, vaikka harjoittelua olisi vain viikonloppuisin, mutta tällöin treenaamista kannattaa suunnitella hyvin ja tukea arkipäivinä.

Viikonloppuna voi esimerkiksi harjoitella molempina päivinä pidemmät sessiot, ja harjoittelua voi tukea myös muilla tavoin:

  • Kuuntele koulu- tai työmatkoilla soittamiasi kappaleita.
  • Tee soittotilanteeseen liittyviä mielikuvaharjoituksia.
  • Lue kappaleen nuotteja ruokatunnilla.
  • Katso opasvideoita esimerkiksi soittotekniikasta ja sen harjoittelusta bussissa.

Nämä ovat yksittäisiä esimerkkejä siitä, miten harjoittelu voi kulkea matkassa mukana, vaikket pääsisi konkreettisesti pianon ääreen viikonloppujen ulkopuolella. Välipäivät voivat itseasiassa tehostaa oppimista, mutta pianoa olisi hyvä päästä soittamaan vähintään kolmen päivän välein. Jos siis pääset harjoittelemaan yhtenä arki-iltana viikonlopun lisäksi, se on jo puolivoittoa.

Henkilö musta puhelin kädessä
Pianistin matka sisältää paljon myös aktiivista musiikin kuuntelua. (Kuva: Unsplash/Dillon Shook)

Määrä vs. laatu

Olemme tähän asti keskittyneet harjoittelun määrään, mutta harjoittelua suunnitellessa on hyvä miettiä myös sen laatua ja toteutustapaa. Kuten aiemmin totesimme, hyvä opetustunti voi vastata useampaa itsenäistä harjoittelutuntia, ja joku voi istua pianon ääressä kaksi tuntia kehittymättä ollenkaan.

Suurta treenimäärää pystyy siis kompensoimaan laadulla, ja fiksulla työllä voi kehittyä valtavasti. Vaikka tämä artikkeli on pyhitetty määrälle, tässä vielä muutama vinkki laadun osalta:

  • Pyri nauttimaan harjoittelusta ja soittamisesta. Jos harjoittelu maistuu puulta, kehitys tuskin on nopeaa.
  • Treenaa lihasten lisäksi aivoja. Harjoittelu ei aina vaadi konkreettista pianoa, vaan ajatustyöstäkin on usein hyötyä. Soittaminen testaa myös keskittymiskykyä ja muistia, joten niidenkin kehittäminen on hyödyksi.
  • Suunnittele tuntien sisältö ennakkoon. Älä ahmi uutta harjoituskappaletta kerralla vaan pura se osiin, erittele helpot ja vaikeat osuudet ja harjoittele niitä fiksusti. Kun yksittäiset osat alkavat sujua, liitä niitä pikkuhiljaa toisiinsa.

Harjoittelun suunnittelun voi aloittaa määrästä, mutta fokus kannattaa nopeasti siirtää harjoittelutapoihin ja -sisältöihin. Pitkällä tähtäimellä on parempi hallita pienet kokonaisuudet kunnolla kuin edetä nopeasti. Jos suunnittelu tuntuu ylitsepääsemättömältä tai aikataulusta on vaikea pitää kiinni, käänny pianonopettajan puoleen! Se on loppujen lopuksi paras vinkki jokaiselle, jonka tavoitteena on osata soittaa pianoa.

Pianonsoitto sisältää monenlaisia osa-alueita, eikä se ole soittimena helpoimmasta päästä, mikä pistää helposti pään pyörälle. Soitto-opetusta voi etsiä esimerkiksi lähialueen musiikkiopistoista, mutta tänä päivänä se onnistuu kätevästi myös netissä. Esimerkiksi Superprofilla on kymmeniä loistavia opettaja, jotka auttavat niin vauhtiin pääsyssä, kiihdyttämisessä kuin vauhdin ylläpitämisessäkin. Olitpa siis aloitteleva harjoittelija tai kokeneempi pianisti, kaikille löytyy varmasti sopiva opettaja!

Voit löytää opettajan, vaikka asuisit syrjemmässä, sillä pianonsoittoa voi opettaa myös etänä. Kameran voi asettaa niin, että piano, kädet ja soittoasento näkyvät opettajalle, ja vaikka etäyhteys harvoin voittaa lähiopetuksen, on se parempi kuin täysin sokkona harjoittelu.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.