Nykyään useammat ja useammat koululaiset opiskelevat koulun ohella yksityisopettajan johdolla! Erityisen suosittuja kotiopetuksessa opiskeltavia kouluaineita ovat:

 • Matematiikka
 • Fysiikka ja kemia
 • Ranskan kieli
 • Englannin kieli
 • Äidinkieli
 • Espanjan kieli
 • Biologia
 • Maantiede

Kun kotiopetusta on kerran saatavilla kaikissa näissä oppiaineissa, eikö olisi viisasta palkata kotiopettaja esimerkiksi keskiviikoille ja viikonlopuille?

Mitkä ovat kotiopetuksen hyödyt nykypäivänä? Milloin on paras aika harkita yksityisopettajan palkkaamista?

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Kuinka yhdistää työ ja vapaa-aika?

Koulunkäynti pitää oppilaat kiireisinä lähes koko viikon.

Koululaiset kaipaavat ymmärrettävästi myös vapaa-aikaa ja harrastuksia, kuten:

 • tanssitunnit
 • pianotunnit
 • viulutunnit
 • laulutunnit
 • kitaratunnit ja
 • erilaiset urheilulajit.

Vaikka rentoutuminen onkin tärkeää, se ei saa viedä liikaa aikaa työltä. Lapsen koulunkäynti ja vapaa-aika kannattaa pyrkiä järjestämään siten, että he pystyvät sekä tekemään kotitehtävänsä (yksityisopettajan ohjauksessa tai itsenäisesti), ja tämän jälkeen myös osallistumaan vapaa-ajan aktiviteetteihin.

Keskiviikko on täydellinen päivä vapaa-ajan aktiviteeteille ja kotiopetukselle! Tai vaihtoehtoisesti yksityisopetus tampere!

pallopeli
Liikunnalliset aktiviteetit ovat terveellinen ja erinomainen vastapaino koulutyölle. Kuva: Robert Collins/Unsplash

Miksi? Koska harrastukset jakavat lapsen viikon, jolloin he palaavat torstaina virkeinä kouluun.
Älä unohda, että lapsuuden harrastuksesta tulee helposti intohimo, ja harrastuksissakin tulee saada kehittyä.

Hyvän ohjaajan löytäminen lapsen harrastukselle voi jopa määritellä hänen tulevaisuuden uransa!

Koulunkäynnin, vapaa-ajan ja kotitehtävien aikatauluttaminen

Hyvät kertaustekniikat ovat erittäin tärkeitä.

Kotitehtävien, kotiopetuksen, ulkoilun ja vapaa-ajan aktiviteettien aikatauluttaminen on paras tapa rutiinin luomiseen ja tehokkaaseen työskentelyyn.

Oppilaiden on oltava motivoituneita ja kiinnostuneita oppiaineistaan, jos he haluavat menestyä koulussa. Jos he tuntevat olonsa eksyneiksi tai kamppailevat tietyn oppimis- tai opetustyylin kanssa, he saattavat kokea epäonnistuneensa ja olla haluttomampia opiskelemaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen oppilaan tulee käyttää aikaa opiskeluun myös koulupäivän ulkopuolella.

Opiskelijoiden tasosta riippuu, kuinka paljon kotiopetusta he tarvitsevat päästäkseen jälleen opetuksen tahtiin mukaan.

Intensiivikurssille osallistuva ylioppilaskokeisiin valmistautuva lukiolainen tarvitsee totta kai enemmän kotiopetusta kuin yksinkertaisempiin laskutoimituksiin keskittyvä ala-astelainen.

Onko yksityisopetukselle ikärajaa? Oletko harkinnut online-opiskelua? Milloin yksityisopettaja kannattaa palkata? 

Yläasteikäinen vieraan kielen opiskelija, jolla on hankaluuksia opinnoissa, voi tarvita useamman oppitunnin kuin vierasta kieltä vasta aloitteleva ala-astelainen.

Kaikki yksityisopetusohjelmat on muokattava oppilaiden tarpeen mukaan, oli kyse sitten luonnontieteistä, kuten fysiikasta tai kemiasta, tai humanistisista aineista, kuten ranskan kielestä, filosofiasta ja äidinkielestä.

Kun olet määritellyt tavoitteesi, on aika luoda aikataulu ja rutiini. Kun kotiopetuksesta tulee tapa, se muuttuu nopeasti luonnolliseksi osaksi lapsesi arkea.

Älä unohda, että parhaat opettajat voivat auttaa oppilaita valmistautumaan yliopistojen pääsykokeisiin, pyrkivät he sitten opiskelemaan lääketiedettä, taideaineita tai kauppatieteitä. Kotiopetus auttaa myös insinöörikoulutuksiin pyrkiviä.

kalenteri, aikataulutus
Onnistunut aikataulutus on avain menestykseen! Kuva. Estee Janssen/Unsplash

Keskiviikkoihin ja viikonloppuihin keskitetty kotiopetus vapauttaa aikaa muilta päiviltä!

Liikunnallisten ja opiskeluun liittyvien aktiviteettien vuorottelu on hyvä idea, sillä liikkuminen virkistää ja helpottaa opiskelua!

Koululainen voi esimerkiksi käydä jalkapalloilemassa maanantaina ja harjoitella paljon keskittymistä vaativalla musiikintunnilla tiistaina. Vaikka monissa perheissä sunnuntait halutaan säilyttää perheen yhteisenä aikana, voi myös sunnuntaista omistaa opiskelulle esimerkiksi tunnin – erityisesti, jos opiskelu sijoitetaan iltaan perheen kanssa vietetyn ajan jälkeen, tai aamuun ennen yhteistä tekemistä.

Entä kotiopetus iltaisin?

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Kotiopetus: vähemmän töitä loma-aikoina

Keskiviikkoisin ja viikonloppuisin tapahtuvasta tukiopetuksesta on myös se hyöty, että loman koittaessa on todellinen mahdollisuus vähentää työntekoa ja keskittyä rentoutumiseen.

Loma tarkoittaa aikaa hengähtää, rentoutua ja ottaa kaikki irti vapaa-ajasta! Matkustaminen, kulttuurinähtävyyksissä tai vaikka elokuvissa käyminen, ajan viettäminen perheen kanssa, ruoanlaiton opettelu… kaikki nämä aktiviteetit ovat mieluisia lapsille.

Tiesitkö, että PISA-instituutin tutkimusten mukaan liialla kotitehtävien määrällä ja kokeiden reputtamisella on yhteys?

Tutustu myös siihen, miksi yksityisopetusta kannattaa harkita ennen kokeita.

PISA-instituutin mukaan lasten ja nuorten ylityöllistämisellä  ja liian suurella määrällä kotitehtävien tekemistä on negatiivinen vaikutus koetuloksiin. Myös nuori henkilö uupuu liikaan työmäärään, ja lapsi ei aivan pysty käsittelemään samaa määrää työtä kuin aikuinen. Tähänkin kotiopetus voi olla toimiva ratkaisu.

Järjestä lapsellesi riittävästi aikaa kouluajan rutiineista ja paineista palautumiseen ja anna hänelle mahdollisuus tehdä sitä, mistä he nauttivat! Vapaa-ajan voi käyttää esimerkiksi:

 • Uusiin kulttuureihin tutustumiseen matkustelemalla
 • Maalausoppitunteihin
 • Urheiluun ja tiimipelaajuuden opetteluun

Lukiolaisten voi olla jo hyvä idea käyttää pieni osa loma-ajastaan edellisessä jaksossa opitun kertaamiseen.

kesä, kukat, loma
Kun lapsi opiskelee ahkerasti kouluvuoden aikana, kesäloma säilyttää alkuperäisen tarkoituksensa - lomailun! Kuva: Vitolda Klein/Unsplash

Läpi vuoden jatkuva tukiopetus, halusivat he sitten parantaa suoritustaan tai selvittää opiskelun pulmia, voi auttaa opiskelijoita työskentelemään tehokkaammin ja arvioimaan omaa oppimistaan ja työtään. Miltä siis kuulostaisi yksityisopetus espoo tai muu pääkaupunkiseutu?

Opiskelijat kokevat vähemmän paineita, kun heillä on joku, johon tukeutua ennen koetta. He eivät murehdi koepäivän aamuna niin paljoa, kun akateemista tukiopetusta saadaan läpi vuoden!

Ota illoista kaikki irti keskittämällä kotiopetus keskiviikkoihin ja viikonloppuihin

Kun yksityisopetus on aikataulutettu keskiviikkoihin ja viikonloppuihin, muut viikon illat jäävät vapaiksi perheen ja ystävien kanssa vietettävää aikaa varten.

Nuoret tarvitsevat myös paljon vapautta ja mahdollisuuksia ystävien kanssa olemiseen. Kun he saavat tietyn vapauden päättää menoistaan, he oppivat itsenäisyyttä.

Voitte käyttää illat perheen kesken esimerkiksi jutellen tai pelaillen. Työmäärän jakaminen koko vuodelle tarkoittaa, että sinulla on enemmän aikaa rentoutumiseen.

On kuitenkin haastavaa järjestää esimerkiksi kaksi yhtäjaksoista matematiikan tai kemian oppituntia lukiolaisen iltaan, sillä heidän koulupäivänsä päättyy muutenkin muita koulutasoja myöhemmin.

Älä unohda, että teet palveluksen lapsesi kehitykselle palkkaamalla hänelle yksityisopettajan. Teet oikean valinnan palkatessasi asiantuntijan auttamaan häntä. Monilla opettajilla on erityistä kokemusta opiskelun haastavana kokevista oppilaista ja heistä, joilla on oppimisen rajoitteita.

Annat näin lapsellesi mahdollisuuden myös nauttia vapaailloista ja vapaasta ajasta, kun opiskelu on jaksotettu tiettyihin ajankohtiin.

Ei opiskelua myöhään illalla

Hyväksi myöhään illalla työskentely ei ole kenellekään, mutta kouluikäisille se voi olla erityisen haitallista.

Ihminen ärsyyntyy väsyneenä, hän voi muuttua haluttomammaksi työskentelemään, eikä edes pysty keskittymään kotitehtävään. Älä pakota häntä opiskelemaan liian myöhään illalla, sillä se ei ole välttämättä edes mahdollista ja ainakin se on haitallista. On parempi, jos ammattilainen vierailee esimerkiksi keskiviikkona koulun jälkeen ja lapsi käy hänen kanssaan haastavat asiat läpi tiettynä sovittuna ajankohtana.

Koulun jälkeen päivän asioiden kertaaminen on kuitenkin hyvä idea. Oppilas voi lukea tunnilla käsitellyt asiat uudelleen, jolloin hän muistaa ne paremmin.

väsymys, koala
Väsyneenä opiskeleminen ei palvele oppilasta ja voi olla jopa mahdotonta. Kuva: Cris Saur/Unsplash

On hyvä tapa käydä opittu, tuoreessa muistissa oleva läpi pian oppitunnin jälkeen. Tämä auttaa mieleenpainamisessa. Opiskelun jälkeen on hyvä keskittyä vapaaseen toimintaan, kuten elokuvan katsomiseen, lautapelin tai videopelin pelaamiseen tai perheen kanssa juttelemiseen.

Oli lapsesi sitten ala- tai yläasteella, uni on hänelle erittäin tärkeää.

Teini-ikäisen unentarve on noin 8–10 tuntia yössä.

6–12-vuotiaat puolestaan tarvitsevat unta tätäkin enemmän, 9–11 tuntia yössä.

Varmista, että lapsesi pääsee nukkumaan ajoissa – erityisesti kokeita edeltävinä iltoina.

Kokeisiin valmistautuminen yksityisen kotiopettajan johdolla voi olla tie menestykseen! Opiskeluajan varastaminen uneen tarkoitetusta ajasta on huono ajatus, samoin kuin aivan viime hetken koekertaaminen. Oppilaat, joilla on tämä tapa, yleensä yrittävät oppia mahdottoman paljon liian lyhyessä ajassa.

Superprofin kautta voi olla yhteydessä yksityisopettajiin, jotka tarjoavat kotiopetusta keskiviikkoisin ja viikonloppuisin!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Sosiaalipsykologian opiskelija, intohimoinen tanssiharrastaja ja lukutoukka. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.