Onko ilmassa merkkejä siitä, että lapsesi saattaa olla jäämässä koulussa jälkeen? Yksityisopetus koulun loma-aikoina on loistava tapa korjata tämä ongelma.

Yhä useammat vanhemmat käyttävät yksityisiä opetuspalveluja lomien aikana. Yhä useammat yksityisopettajat myös tarjoavat opetusta esimerkiksi matematiikassa, espanjan ja englannin kielissä sekä kemiassa – ja monissa muissa oppiaineissa.

Loma-ajat ovat hyvä aika tukiopetukselle – oppilas voi lomallaan keskittyä rauhassa takaisin opintoihin kiinni pääsemiseen. Näin oppilaan arvosanat voivat olla huomattavasti parempia, kun hän palaa takaisin kouluun.

Milloin yksityistunteja kannattaa ottaa? Harkitsetko kotiopetusta tai online-opetusta? Löydä opettaja tänään!

lapsi lukee kirjaa
Tietty määrä opiskelua lomalla voi olla hyväksi lapselle. Kuva: Jonathan Borba/Unsplash
Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Vältä kesätaantuminen: pitäisikö lapseni opiskella kesälomalla?

Vanhemmilla, opettajilla, kasvatustieteilijöillä ja lapsillaan on tästä asiasta erilaisia mielipiteitä – pitäisikö siis myös kesälomalla opiskella?

Britannialaisen Wolverhamptonin Explore Learning-koulutuskeskuksen apulaisjohtaja Adam Tindillin mukaan ilmiö, jossa lapsi unohtaa kesäloman aikana jo koulussa opittuja taitoja ja tietoja, on todellinen. Lapsi kannattaa siis hänen mukaansa tietyissä määrin pitää myös kesäloman aikana kiinni opiskelurutiineissa, mutta rajoitetusti. Kesälomaopiskelun ei tarvitse olla opiskelua tuntikausia viitenä päivänä viikossa, ja lapsellakin on oikeus ja tarve lomaan.

Kasvatustieteilijä Noel Janis-Norton on samaa mieltä. ”Puoli tuntia mikroharjoittelua, kuten kirjoitusta, kertolaskuja tai käsialaa voi riittää. Jos aloitatte päivänne tällaisella puolen tunnin rutiinilla, loppupäivä on nautinto."

Tästä ei kuitenkaan ole täyttä yksimielisyyttä. University College Londonin Chris Husbands huomauttaa, että kesätyöskentelyn hyödyistä ei ole varmaa näyttöä. Lasta voi jopa katkeroittaa se, että muut lapset saavat leikkiä ulkona, kun hänen on osallistuttava matematiikkaleirille.

Kuten kaikissa asioissa, myös tässä tasapaino on avainsana. Leikki on lapsille työstä palautumista samoin kuin aikuisille heidän omat vapaa-ajanviettotapansa.

Niin lapset kuin aikuisetkin kaipaavat elämiinsä hauskuutta, leikkiä ja palautumista.

Työskentele hankalampien aineiden parissa

Jokaisella oppijalla on oppiaineita, jotka tuottavat enemmän hankaluuksia kuin toiset. Se on väistämätöntä. Vieraat kielet ja matematiikka ovat oppiaineita, joihin haetaan usein helpotusta yksityisopetuksesta.

Kun hankalamman oppiaineen parissa saa työskennellä rauhassa tuutorin ohjauksessa, ymmärrys ja onnistumiset luovat itsevarmuutta, jolloin kokonaisymmärrys aineesta paranee.

Matematiikka on harvoin oppilaiden pidetyimpien oppiaineiden listalla. Kukapa ei olisi joskus paininut vaikeiden laskenta-, trigonometria-, algebra- ja geometriatehtävien kanssa? Hyvän matematiikan tukiopettajan ja tukiopetuksen avulla lapsesi matemaattis-looginen ajattelukyky kehittyy ja hän pystyy paremmin selviytymään vaikeammistakin matemaattisista ongelmista.

Yksityiset matematiikan tukiopetusohjelmat voivat olla erityisen hyvä idea harkittavaksi lukioikäisille. Vanhemmat itse ovat harvemmin eksperttejä jokaisessa kouluaineessa, eivätkä ehkä pysty itse auttamaan lastaan opinnoissa, läksyissä ja tehtävissä. Yksityisopettaja tuntee myös ne oppiaineet läpikotaisin, jotka joskus tuntuvat oppilaasta painajaismaisilta!

Peruskoululaisille, jotka kamppailevat vieraan kielen kanssa, akateeminen tuki lomien aikana voi olla juuri oikea lääke.

Itse asiassa kielitaidon merkitys korostuu kaiken aikaa niin yksityisessä kuin työelämässäkin. Voit löytää lapsellesi osaavan ranskan, espanjan, englannin, saksan, italian, kiinan, portugalin tai venäjän kielen opettajan!

Jos haluat antaa lapsellesi etumatkaa globalisoituneessa maailmassa, on suositeltavaa, että hän osaa sujuvasti vähintään yhtä vierasta kieltä – mielellään useampaa. Kotiopetus loma-aikana voi olla hyvä idea myös kielten oppimisen suhteen – uusi kieli voi tuntua erityisesti muista kulttuureista kiinnostuneesta lapsesta enemmänkin harrastukselta kuin työskentelyltä!

Tuutori on hyvä idea myös kokeisiin valmistautumisen avuksi. Mikset harkitsisi tukiopetusta ennen koetta? Voit löytää opettajan helposti verkosta!

Luo aikataulu – opiskele, mutta älä menetä lomaa

Vietä hauska kesä myös silloin, kun siihen kuuluu opiskelua!

Älä unohda, että koululaiset iästä riippumatta haluavat saada kaiken irti lomastaan eivätkä ehdottomasti halua viettää sitä oppikirjoihin hautautuneena. Onko yksityisopetukselle ikärajaa? Voiko lapsi olla liian nuori kotiopetukseen?

Miten varmistat, että lapsesi eivät ole ylityöllistettyjä?

Aikataulun luominen on erinomainen idea. Tämä tarkoittaa, että voit omistaa tietyn osan päivästä opiskelulle ja muun päivän rentoutumiselle. Työskennelläkseen tehokkaasti koululaiset tarvitsevat tarkasti määritellyn aikataulun.

Milloin yksityisopettaja kannattaa palkata? 

nainen lukee kirjaa rannalla
Kesäajan opiskelu ja rentoutuminen on mahdollista yhdistää. Kuva: Graig Cameron/Unsplash

Tulet yllättymään siitä, miten paljon tehokkaammin lapsi työskentelee tuutorin ohjauksessa kun hän tietää, että opiskelutuokiota seuraa hauskanpito!

Esimerkiksi: “Huomenna sinulla on aamuoppitunti ja iltapäiväksi menemme rannalle!”
Motivaatio on avain koulumenestykseen. On tärkeää, että lasta ei rasita koulunkäynnillä liikaa, tai koko opiskelun ajatus kärsii.

Parhaat saatavilla olevat opettajamme
Hyppää kyytiin!

Suunnittele aikataulu houkuttelevammaksi

Tässä esimerkki toimivasta aikataulusta:

Maanantai 10. heinäkuuta:

 • 9:30-12:00: Matematiikka
 • 12:00-14:00: Lounastauko kaupungilla
 • 14:00-16:00: Kävelyä puistossa
 • 16:00-18:00: Vierailu taidemuseossa
 • 18:00-19:30: Tietokonepeli/television katselu
 • 19:30-21:00: Illallinen

Tiistai 11. heinäkuuta:

 • Nuku niin pitkään kuin jaksat!
 • 11:00-12:00: Ranskan kieli
 • 12:00-14:00: Piknik kavereiden kanssa
 • 14:00-16:00: Kotitehtäväapu
 • 16:00-19:30: Syntymäpäiväjuhlat
 • 19:30-21:00: Illallinen

Jos seuraatte esimerkiksi tällaista aikataulua, näet ajan kanssa kehityksen!

Entä loman jälkeen, koulujen alettua? Suosittelemme yksityisopetusta keskiviikkoisin ja viikonloppuna!

Hauskat aktiviteetit (lomatyökirja, oppitunnit ulkona)

Kertaaminen ei saisi tuntua liian monotoniselta: aina kannattaa harkita hauskoja aktiviteetteja, kuten oppitunnin järjestämistä ulkona.

Kesä on täydellinen aika sulatella matematiikan teorioita ulkona: puistossa oppi takuulla saavuttaa oppijan paremmin kuin arkisessa luokkahuoneessa.

Voit ottaa esimerkiksi Superprofin kautta yksityisopettajaan, joka järjestää oppitunteja ulkona. Oli kyseessä sitten yksi tai useampi oppilas, nyt on oikea aika!

Lomatyökirjat ovat muotia! Ne ovat hauskoja ja niitä on olemassa kaikille. Lapsesi tulevat rakastamaan niitä. Niin peruskoululaisille kuin lukiolaisillekin lomatyökirjat ovat hauska tapa työskennellä ja pitää hauskaa samaan aikaan.

Myös erilaiset älypuhelinsovellukset ovat hyvä tapa hauskanpidon ja opiskelun yhdistämiseen. Nykypäivänä kaikki omistavat tabletin tai älypuhelimen. Mikset hyödyntäisi niitä oppimisessa?

lapset leikkivät ulkona, kesä
Kesälomalla kannattaa järjestää paljon hauskaa tekemistä opiskelun lomaan. Kuva: Robert Collins/Unsplash

Vanhemmat, jotka ovat kyllästyneet näkemään lapsensa liimattuna älypuhelimeen, muuttavat mieltään, kun näkevät hänen käyttävän sitä oppimistarkoituksessa. Jopa kolmevuotiaille lapsille on olemassa sovelluksia! Pienille lapsille tarkoitetut sovellukset voivat olla erittäin hyödyllisiä ajattelun kehittymisessä.

Tutustu AppStoresta tai Google Playstä oppimissovellusten tarjontaan!

Mikset palkkaisi kotiopettajaa lapselle illoiksi kotitehtäväavuksi?

Älä unohda koulussa opittua – yksityisopetus lomilla

Kaikki tietävät, että lomien tarkoitus on ennen kaikkea hauskanpito. Täytyykö koulunkäyntiä silti kokonaan unohtaa lomallakaan?

Yksityisopetus kesälomalla voi olla erittäin hyödyllistä oppilaille, joilla on hankaluuksia koulussa. Kerran opinnoissa jälkeen jääminen hankaloittaa kaiken tulevan opetuksen sisäistämistä. Jos opiskelun unohtaa kesäksi kokonaan, on riski, että syksyllä hankaluudet ovat entistä vaikeampia.

Jotta voitte välttää opitun tiedon unohtamisen, on hyvä idea kerrata edellistä kouluvuotta kesälomalla.

 • vieraan kielen opiskelu natiivipuhujan johdolla,
 • matematiikan tärkeiden aihealueiden kertaaminen, jotta oppilas muistaa ne syksylläkin,
 • ennen kokeita on erinomainen idea kerrata koealuetta yksityisopettajan kanssa, jotta oppilas muistaa kokeen aihealueen.

Ylioppilaskokeisiin valmistautuvan oppilaan kannattaa:

 • palata vanhoihin ainekirjoituksiinsa ja tehtäviinsä,
 • opiskella teoriaa,
 • harjoitella esseen kirjoittamisen tekniikkoja.

Tuutori loma-aikana on erinomainen keino selättää koulunkäynnin hankaluudet

Ilmainen ja kaikille tasapuolinen opetus on upea asia. Se ei kuitenkaan ole täydellistä.

Luokkakoot ovat nykypäivänä suuria, joten opettaja joutuu jakamaan huomionsa kaikkien kesken, eikä yksittäinen oppilas välttämättä saa häneltä riittävää apua hankaluuksiinsa. Oppilaalla itsellään on oppimisestaan kaikkein suurin vastuu.

Ei ole olemassa kahta samanlaista oppilasta. Opettajan on koulussa noudatettava tiettyä opetussuunnitelmaa, ja oppitunnit onkin suunniteltava eräänlaisen teoreettisen keskiarvo-oppilaan mukaan.

Oppilaat käyttäytyvät ja oppivat eri tavoin. Joidenkin oppilaiden tarvitsee vain tutustua uuteen asiaan kerran, kun he jo sisäistävät sen. Toisilla oppiminen vie vain hieman kauemmin aikaa. Oppitunnin kesto on myös tiukasti rajattu, ja opettajan on lopetettava oppitunti määrättynä ajankohtana, vaikka jonkun asian käsittely tai ymmärtäminen olisi kesken. Tämän vuoksi jotkin oppilaat todella tarvitsevat tukiopetusta.

Oli kyse sitten kotitehtäväavusta tai intensiivisemmästä yksityisopetuksesta, jotkut oppilaat tarvitsevat tsemppausta juuri tietyissä oppiaineissa ja aihealueissa. Vuoden 2018 PISA-tutkimuksen perusteella suomalaisnuorten lukutaito on edelleen laskussa, ja laskenut merkittävästi vuodesta 2000. Lukutaito taas vaikuttaa aivan kaikkien aineiden oppimäärän haltuunottoon ja työelämässä sekä arjessa pärjäämiseen.

kirjahylly, lukutaito
Suomalaisnuorten lukutaito on laskenut viime vuosikymmenten aikana huolestuttavasti. Kuva: Wesley Tingley/Unsplash

Suomalaisnuorten matematiikan osaaminen on hyvää, mutta tämä oppiaine tuottaa usein myös hankaluuksia.

Matematiikka koetaan toisinaan hankalammaksi kuin se onkaan. Oppilaan voi olla vaikeaa yhdistää matematiikan oppisisältöjä käytäntöön, sillä matematiikka on hyvin abstraktia. Hyvä yksityisopettaja pystyykin luomaan yhteyksiä matematiikan abstraktien sisältöjen ja käytännön välille, jolloin oppilas voi ymmärtää hankalampiakin aiheita paremmin.

Opettajien vaihtuvuus on nykyään myös suurempaa kuin ennen, joten yksi opettaja ei välttämättä kulje oppilaan mukana koko kouluaikaa. Kun uusi ihminen tulee mahdollisesti jopa vuosittain tai useammin opettajaksi, oppilasta ja hänen taitojaan ei opita kunnolla tuntemaan. 

Jokainen opettaja on hyvä omalla tavallaan, mutta suurta luokkaa opettavan ihmisen on mahdotonta täysin muokata opetustapaansa sellaiseksi, että se palvelisi mahdollisimman hyvin kaikkia oppilaita. Yksityisen tukiopettajan kanssa puolestaan on mahdollista luoda kokonaan yksilöllinen opetussuunnitelma.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Sosiaalipsykologian opiskelija, intohimoinen tanssiharrastaja ja lukutoukka. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.