Saapasvaltiona tunnetun Italian historian juuret ulottuvat syvälle Euroopan ja muun maailman historiaan. Jo muinaiset roomalaiset piirtyvät mieleen peruskoulun tunneilta. Vaikka Italia onkin tätä nykyä tarkkarajainen valtio Euroopan sydämessä, ei sen loisto kansainvälisesti ole kadonnut mihinkään. Italiaan ja sen kieleen törmää ympäri maailmaa, joten kysymys kuuluukin, mikä on modernin Italian asema maailmanlaajuisesti?

Jos olet hurahtanut italian kieleen, on tämä artikkeli juuri sinulle. Italian kielen hallitseminen avaa sinulle upeita mahdollisuuksia kansainvälisesti. Emmekä puhu nyt vain Italiasta. Italian kielestä saat loistavan valttikortin kansainvälisille vesille.

Löydä juuri sinulle sopiva italian kielen kurssi Superprofilta!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Italia
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kaled
Kaled
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Salla
Salla
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ricardo
5
5 (97 arvostelua)
Ricardo
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kaled
Kaled
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Salla
Salla
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ricardo
5
5 (97 arvostelua)
Ricardo
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Italian kieli kansainvälisesti

Maailmassa noin 85 miljoonaa ihmistä puhuu italiaa. Tämä on yli 15 kertaa Suomen väestön verran. Italian väkiluku on hieman reilut 59 miljoonaa ihmistä, eli suinkaan kaikki italian puhujat eivät asu Italiassa. Suomessakin asuu noin 3000 italiaa äidinkielenään puhuvaa ihmistä. Naapurivaltioiden (ja Suomen) lisäksi italialaiset ovat levittäytyneet muualle Eurooppaan sekä Amerikkaan.

Italia on virallisen kielen asemassa seuraavissa maissa:

 • Italia (totta kai!), jossa suurin osa on luonnollisesti italiaa puhuvia.
 • Sveitsi, jossa on noin 8% eli lähes 700 000 italian puhujaa.
 • San Marino, jonka suurin osa 33 000 väestöstä puhuu italiaa.
 • Vatikaani, joka Rooman keskellä sijaitsevana valtiona pitää italiaa latinan lisäksi virallisena kielenään.
 • Kroatia, jossa italia on yksi useammasta virallisesta vähemmistökielestä.
 • Slovenia, jossa jopa 15% väestöstä puhuu italiaa vähintään toisena kielenä.
Italian kielisiä kirjoja
Italian kieltä pidetään modernina latinana. Kuva: Unsplash / Emily Levine

Ainoana virallisena pääkielenä italiaa kuitenkin puhutaan vain Italiassa (ja pienen pienessä San Marinossa). Esimerkiksi Sveitsissä italian kieli on yksi neljästä virallisesta kielestä ja niistäkin vasta kolmanneksi yleisin saksan ja ranskan kielen jälkeen. Vatikaanissa ensimmäinen virallinen kieli on latina, josta italian kieli juontaa juurensa. Myös Sloveniassa ja Kroatiassa on omat pääkielensä, jota suurin osa puhuu äidinkielenään. Vaikka italia olisi virallinen kieli, ei se vedä vertoja kunkin maan enemmistön äidinkielelle.

Historian havinoissa italia on ollut virallinen kieli muuallakin, kuten Eritreassa ja Maltalla. Italian kieli on kuitenkin kadonnut sitten kolonialismin ja imperialismin kultakausien jälkeen. Italia on joka tapauksessa edelleen laajalti levinnyt ja arvostettu kieli Euroopassa. Italian kieli yhdistää ihmisiä yhteisenä mielenkiinnon kohteena sekä kulttuurisesti kiinnostavana puheenaiheena. Italian kieli on yksi kansainvälisistä kielistä, toisin kuin esimerkiksi monet pohjoismaiset kielet.

Italian alkeet verkossa olisi ehkä sinulle sopiva vaihtoehto kiireisen arjen keskellä?

Italialaiset yhteisöt maailmalla

Rooman valtakuntaa huomioimatta, Italian valtio ei ole ikinä tavoitellut historian aikana suuria siirtomaakuntia ja rajojensa laajentamista. Silti italialaisia yhteisöjä löytyy kaikista maailman kolkista. Italiasta muualle muuttaneet ovat halunneet pitää kiinni kulttuuristaan ja kielestään läpi sukupolvien. He ovat myös muodostaneet vahvoja yhteisöjä, joten katsotaan tarkemmin miten ne ovat levittäytyneet ympäri maailman.

Italialaiset Euroopassa

Suurin osa Italiasta muuttaneista on levittäytynyt Euroopan alueelle. Tilastojen mukaan 13% Euroopan alueella asuvista ihmisistä puhuu Italiaa. Italiaa on mahdollista opiskella vieraana kielenä useimmissa kouluissa. Ja vähintään joka maasta löytyy yksityisen puolen toimijoita, jotka järjestävät italian kielen opetusta ei-natiiveille italian kielestä kiinnostuneille. Italian kieleen voit törmätä muun muassa seuraavissa maissa:

 • Albania, jossa arvioidaan jopa 70% väestöstä tuntevan italian kielen jollain tasolla. Itse italialaisia maassa asuu arviolta hieman alle 20 000.
 • Malta, jossa kaksi kolmasosaa väestöstä puhuu sujuvaa italiaa.
 • Monaco, jossa italian kieli on virallisesti vaihtunut ranskan kieleen 1800-luvulla. Lähes 20% väestöstä on edelleen italialaisia.
 • Montenegro, jossa alle viisi prosenttia puhuu italiaa. Maalla on kuitenkin historialliset siteet Italiaan.
 • Kreikka, jossa italian kielellä on historian saatossa ollut jopa virallinen status.
 • Ranska, jossa italialaisia asuu arvion mukaan noin 170 000.
Paperinen kartta Italiasta
Italialaiset ovat hyvin levittäytyneitä omien rajojensa ulkopuolelle. Kuva: Unsplash / Tatiana Rodriguez

Lisäksi aiemmassa kappaleessa mainitut Sveitsi, San Marino, Vatikaani, Kroatia ja Slovenia ovat suurimpia maita, joista löytyy isojakin italialaisia yhteisöjä. Yleensä tietyt kieliryhmät ovat sijoittuneet tietylle alueelle eri maissa, mutta luonnollisesti tämän lisäksi suurkaupungeissa puhutaan monia kieliä. Näin ollen voit törmätä italian kieleen Euroopan parhaimmissa kansainvälisissä suurkaupungeissa missä maassa tahansa.

Opettelemalla tärkeimmät italian kielen fraasit, selviät missä päin maailmaa tahansa.

Italialaiset Amerikoissa

Niin Pohjois- kuin Etelä-Amerikan mantereet tunnetaan monikansallisista väestöistään. Kanadassa yli 1,5 miljoonaa ihmistä väestöstä on italialaista alkuperää. Tämä ei tosin tarkoita, että he kaikki välttämättä puhuisivat italian kieltä tai olisivat vahvasti sidoksissa italialaiseen kulttuuriin. Lisäksi Yhdysvaltojen väestöstä yli viisi prosenttia muodostuu amerikan-italialaisista. Yhdysvalloissa italialaisia yhteisöjä voit löytää muun muassa seuraavista osavaltioista:

 • Rhode Island, josta noin 19% väestöstä on italialaista alkuperää.

 • New York, josta italialaista alkuperää löytyy lähes yhtä paljon kuin Rhode Islandilta. On kuitenkin huomioitava, ettei tämä korreloidu italian kieltä puhuviin. Heitä on tilastojen mukaan New Yorkissa vain hieman alle kaksi prosenttia.

 • Connecticut, jossa vain reilut 1.5% puhuu italiaa, mutta yli 18% väestöstä on kuitenkin italialaista alkuperää.

 • New Jersey, joka on ehkäpä kansainvälisesti (ja etenkin viihteen puolelta) tunnetuin italialainen yhteisö Yhdysvalloissa.

 • Sekä Massachusetts ja Florida, jotka ovat myös tunnettuja italialaisten yhteisöjen asuinpaikkoja.

Lisäksi italialaista alkuperää olevia yhteisöjä löytyy Etelä-Amerikasta:

 • Brasilia, jossa asuu noin 30 miljoonaa italialaista alkuperää edustavaa ihmistä. Tämä on noin 25% väestöstä.

 • Argentiina, joka tulee hyvänä kakkosena noin 18 miljoonalla italialaista alkuperää edustavalla ihmisellä.

 • Uruguay, jossa italialaista alkuperää edustavia ihmisiä asuu noin miljoona.

Italialainen putiikki Roomassa
Italialaisiin yrittäjiin voi törmätä missä tahansa päin maailmaa. Kuva: Unsplash / Gabriella Clare Marino

Aikasemmin mainitun Eritrean lisäksi italian kieltä esiintyy enemmissä määrin Somaliassa, Etiopiassa ja Libyassa eli pääosin muutamassa Pohjois-Afrikassa sekä Afrikan sarven suunnilla sijaitsevissa valtioissa. Italialaisten lisäksi italiaa puhuvia on paljon enemmän. Ja kolikon kääntöpuolena, kaikki italialaista alkuperää olevat eivät aina puhu italiaa kuten tilastoista voimme todeta. On siis vaikea arvioida todellisia lukuja italiaa puhuvista, mutta yksi asia on varmaa: heitä on paljon!

Italian kieli ja kulttuuri

Italian kielellä on merkittävä vaikutus kulttuuriin aina ruokakulttuurista taiteeseen ja muodista musiikin alaan. Italia tunnetaan monista historiallisista taiteilijoista kuten Leonardo da Vincista, Michaelangelosta ja Donatellosta. Italialainen ruoka on yksi Euroopan suosituimpia. Italialaisia ravintoloita on kaikkialla, ja niin sanottu "aito italialaisuus" on valttikortti markkinoilla. Kaikki tietävät mistä puhutaan, kun mainitaan italialainen ruoka.

Lisäksi Italia tunnetaan muodista ja sen kuuluisista brändeistä. Muutama mainitaksemme: Prada, Versace, Dolce & Gabbana. Monet muotialan ammattilaiset suunnittelijoista malleihin ovat vähintäänkin viettäneet aikaa Italiassa. Italian muotiviikko on yksi tunnetuimmista yhdessä Lontoon, New Yorkin ja Pariisin muotiviikkojen kanssa. Muodin lisäksi Italia on saanut nimeä musiikin alalla, etenkin Måneskin yhtyeen voittaessa Euroviisut vuonna 2021.

Rakennus ja ihmisiä Milanossa
Erityisesti Milano tunnetaan italialaisesta muodista. Kuva: Unsplash / Ilaria de Bona

Italian kieltä pidetään yhtenä seksikkäimmistä, ja sen lisäksi sillä on suurta arvoa yritysmaailmassa. On lukemattomia syitä opiskella italian kieltä. Ja se on myös helppoa. Italian kieli muistuttaa paljon Suomessakin suosittuja kieliä: espanjaa ja ranskaa. Englantikin on hyvin lähellä, joten kieliopista ja uudesta sanavarastosta saa nopeasti kiinni. Italiaa kirjoitetaan samoin aakkosin eikä sanojen ääntäminenkään ole ahkeraa harjoittelua kauempana.

On monia tapoja vahvistaa italian kielen opiskelua. Perinteisen opiskelun lisäksi voit esimerkiksi kuunnella italian kielistä musiikkia, katsoa italialaisia TV-ohjelmia ja elokuvia sekä tänä päivänä seurata suosittuja podcasteja. Ehkä jopa tunnet italialaisia lähipiirisi kautta, ja pääset tätä kautta harjoittelemaan italiaa tositilanteessa (ennen Italiaan matkustamista). Ja tietenkin kannattaa ottaa avuksi Superprofin italian kielen yksityisopettajat.

Olisiko aika ottaa italian kielen alkeet haltuun?

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.