Italiaa pidetään yhtenä maailman kauneimpana kielenä, ja sitä rakastavat niin itse kieltä puhuvat kuin vain sivusta seuraavat. Moni meistä osaa sanan tai pari italiaa, vaikka ei olisi sitä ikinä sen enempää opiskellut. Italian kielellä on vahva asema kansainvälisesti. Ja tietenkin useat ovat päättäneet myös opiskella tätä upeaa kieltä. Italian "valtakunta" ja sen kielen historia ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa. Historian tunteminen auttaa ymmärtämään kieltä paremmin.

Pitkän historian lisäksi, tai voisimme sanoa myös "ansiosta", italia on yksi maailman kahdestakymmenestä suosituimmasta kielestä. Italian lisäksi tätä kieltä puhutaan muun muassa Vatikaanissa, San Marinossa, Sveitsissä, Sloveniassa sekä monessa muussa maassa. Etenkin Euroopassa italia on suosittu kieli, ja sillä on myös virallisen kielen asema kaikkien tuntemassa Euroopan Unionissa. Tässä artikkelissa kertaamme italian kielen historian aina sen alkuvaiheilta tähän päivään.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Italia
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kaled
Kaled
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Salla
Salla
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ricardo
5
5 (97 arvostelua)
Ricardo
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kaled
Kaled
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Salla
Salla
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ricardo
5
5 (97 arvostelua)
Ricardo
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Tarina italian kielen taustalla

Roomaa ei rakennettu päivässä. Ei siis liene yllätys, että myöskään Italia ja sen kieli eivät syntyneet yhdessä yössä vaan matkalle mahtuu monia mutkia ja mielenkiintoisia historian vaiheita. Vaikka historia ei olisi ollut suosikkiaiheesi koulussa, tämä artikkeli tulee avaamaan sinulle kiinnostavan näkökulman Italiaan ja sen kieleen. Historian tunteminen tunnetusti auttaa opiskelussa ja auttaa ymmärtämään paremmin italian kieltä.

Katsotaan ensin aikaan ennen Rooman rakentamista. Italian rajat eivät luonnollisesti ole olleet aina samat kuin nykypäivänä. Alueella on asunut paljon eri kansoja jo 800 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Vanhan ajan alueilla asustivat muun muassa:

  • Etruskit (nykyisen Toscanan alueella)
  • Kreikkalaiset (Eteläisen puolen Italiassa ja Sisilian lähistöllä)
  • Keltit (Pohjoisen Italian alueella)

Lisäksi alueella asui paljon muita kansoja kuten latinalaisia, volskeja ja samnilaisia. Nämä kansat eivät jakaneet yhteistä kieltä, tosin heidän kielensä olivat hyvin samankaltaisia keskenään. Alueella puhuttiin jopa 40 eri kieltä. Latinan ja italian kieli jakavat paljon yhteistä historiaa, mutta on hyvä huomioida, että niin sanottuja itaalisia kieliä puhuttiin paljon laajemmin kuin vain Italiassa. Toisin sanoen italian kieli ei ole puhtaasti peräisin sieltä minkä nykypäivänä tunnemme Italiana.

Rooman valtakunta

Rooman valtakunnan uskotaan olleen perustettu vuonna 753 ennen ajanlaskun alkua. Muinaiset roomalaiset ovat meille kaikille vähintään etäisesti tuttu aihe koulun historian tunneilta. Roomalla on ollut suuri merkitys Italian historian kulkuun. Ja siihen viitataan laajasti muualla kuten viihteessä. Esimerkiksi Asterix ja Obelix -sarjakuvan hahmot ja tapahtuvat heijastuvat muinaisen Rooman aikakaudelta.

Colosseum Roomassa Italiassa
Rooman historia on jo tuttu peruskoulusta. Kuva: Unsplash / Yoal Desurmont

Aikojen saatossa Rooma laajensi reviiriään voittaen monia sotia ja muita kansoja osaksi valtakuntaansa. Vuosisatojen aikana Rooman valtakunta kasvoi massiiviseksi, ja sitä kautta myös heidän kielensä ja kulttuurinsa levisivät laajalti. Parhaimmillaan rajat ovat yltäneet aina nykyisen Armenian, Englannin ja jopa Pohjois-Afrikan alueille. Roomalaiset puhuivat pääosin latinaa, mutta myös kreikkaa sekä muita kieliä.

Muut kielet olivat kuitenkin vähemmistöjen puhumia eikä niille annettu mitään painoarvoa Rooman valtakunnassa. Lisäksi kreikan kielen käyttöä yritettiin tukahduttaa paikallisten johtajien voimin. Lopulta jäljelle jäi pääosin vain latina virallisena hallintokielenä, joka kuitenkin jakautui vielä kahtia:

  • Klassinen latina (käytössä aristokraateilla)
  • Vulgaarilatina (arkinen latina, kansalaisten käytössä)

Vulgaarilatinan sanotaan synnyttäneen monet romaaniset kielet kuten ranskan, espanjan, portugalin, romania ja tietenkin nykypäivän italian kielen.

Löydä juuri itsellesi sopiva italian kurssi Superprofilta!

Italian kielen monet vaikutteet

Pikkuhiljaa Rooman valtakunnan nousu muuttui tuhoksi. Sen vallan heiketessä, naapurialueiden valtakunnan ja kansat näkivät mahdollisuutensa koittaneen. Rooma kärsi niin talousvaikeuksista kuin barbaarien hyökkäyksistä aina omiin sisällissotiin. Viimeisten vuosien aikana Rooma kävi taistoa muun muassa vandaalien, goottien ja germaaniheimojen kanssa. Rooman valtakunnalla on ollut merkitystä jopa juutalaisten diasporaan Jerusalemin valtauksen jälkeen.

Italia Euroopan kartalla
Italian rajat eivät ole historian havinassa rajoittuneet vain Euroopan alueelle. Kuva: Unsplash / British Library

500-luvulla skandinaaviset langobardit valtasivat pohjoisen Italian alueen. Valtakunnan musertuessa kirkon rooli vahvistui vakaana ja arvostettuna instituutiona. Kirkon virallinen kieli oli ja on ollut latina, mikä vahvisti sen olemassaoloa entisestään. 800-luvulla käytiin taistoa myös frankien ja arabien kanssa tappiollisin tuloksin. Kaupunkivaltiot ovat olleet suuressa osassa koko Rooman olemassaolon ajan.

1000-luvulla eteläinen Italia joutui vielä normannien valtaamaksi. Kaikki taistot ja niiden tuomat uudet kansakunnat ovat vaikuttaneet italian kielen muovautumiseen. Rajojen ulottuessa parhaimmillaan kolmen eri maanosan läpi, on hyvä kysyä, onko italian kieli lopulta edes täysin eurooppalainen kieli? Vaikka globalisaation ajatellaan olevan nykypäivän aikaansaannosta, on hyvä huomioida, että myös historiamme osoittaa maailman olleen kansainvälinen jo ennen aikojaan.

Miltä italian kieli netissä kuulostaisi korvaasi?

Italian valtakunnan synty

Keskiajan häämöttäessä loppuaan Italia jakautui kahtia. Renesanssin aikaan Italia nousi merkittävään asemaan kulttuurin ja tieteen piireissä. Sen kieli saavutti jonkin sortin yhdistymisen, kiitos ajan merkittävien kirjoittajien. Merkittäviä kirjallisuuden alan hahmoja olivat muun muassa Dante, Petrarch ja Boccaccio. Suurin osa kirjallisuuden hahmoista teki kirjoittamistyötään nykyisen tunnetun Firenzen alueella.

Kun painatuksen taito saapui Italiaan, kieli levisi entistä nopeammin. Tämä sai vauhtia etenkin sen ajan Paavin hyväksyttyä raamatun lukemisen kansankielellä. Espanjalaisten hyökättyä Italiaan, sai italia (tai sen ajan kielen kehitys) suuria vaikutteita espanjan ja portugalin kielisistä sanoista. Molempia kieliä tuntevat tietävätkin, että monet sanat ovat lähes ellei jopa kokonaan samanlaisia näiden kielien välillä.

Patsas Firenzessä Italiassa
Italian historia on jättänyt jälkensä myös taiteeseen ja kulttuuriin. Kuva: Unsplash / Ali Nuredini

Ranskan vallankumouksen jälkeen vuonna 1796 Napoleon Bonaparte tunkeutui voimalla Italiaan. Tunkeutumisen ansiosta italialaiset saivat tahtoa perustaa yhden yhtenäisen valtion, ja tätä historian tapahtumaa pidetäänkin käännekohtana nykyisen Italian valtion synnylle. Monien taisteluiden ja historian käänteiden kautta Italia siirtyi kohti tasavaltaa edeltävään monarkian eli kuningaskunnan aikakaudelle.

Vielä 1800-luvun loppupuolella Italian alueella puhuttiin montaa eri kieltä, jotka yhdistyvät tämän päivän italian kieleksi. Jos kuitenkin katsotaan näitä kieliä tarkemmin, voidaan todeta Firenzessä puhutun italian kielen vastaavan nykyistä kaikista eniten. Italia ja sen kieli ovat tosiaan käynyt läpi monia eri vaiheita ja saaneet monimuotoisia vaikutteita läpi historian. On hyvä ymmärtää mistä kieli on perujaan, jotta italian kielen opiskelu sujuu paremmin. Samalla osaa katsoa italialaista kulttuuria uusin silmin.

Tämän päivän Italia

Vuodesta 1922 vuoteen 1945 Italian johdossa oli Benito Mussolinin johtama fasistipuolue, jonka yksi suurimmista tavoitteista oli pitää huoli, että italian kieli oli ainut kieli Italiassa. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki vähemmistökielet pyrittiin tukahduttamaan keinolla millä hyvänsä. Italia oli ainut virallinen kieli mitä teoriassa sai käyttää, joten muiden kielten asema ja oikeudet poistettiin käytännössä kokonaan.

Vanha auto Italiassa
Italia ja sen kieli on kulkenut pitkän ja vaiheikkaan matkan tähän päivään. Kuva: Unsplash / Jonathan Bean

Tietyt "vierasperäiset" sanat poistettiin kokonaan italian kielestä. Näitä olivat muun muassa ranskalaisten, englantilaisten, arabien ja saksalaisten vaikutuksesta kieleen päätyneet sanat. Poistettujen sanojen lista oli pitkä. Niitä joko muokattiin italian kieleen sopivaksi tai annettiin täysin uudet käännökset. Vasta toisen maailmansodan iskiessä, osa aikaisemmista vähemmistökielistä sai toisen mahdollisuuden syntyä uudelleen.

Nykypäivän modernin italian kielen sanoja on lainattu moneen muuhun kieleen sekä italian kielisiä termejä käytetään puhekielessä. Italian kieli on luonnollisesti jättänyt jälkensä moneen muuhun kieleen historian havinoissa. Italian tai minkä tahansa muun kielen opiskelussa on aina hyödyllistä palata kyseisen kielen juurille ja selvittää mistä se on syntynyt. Tämä auttaa ymmärtämään paremmin niin italian kielen sanastoa kuin kielioppia.

Seuraavalla matkallasi Italiaan näet kaiken varmasti uudessa valossa aina kielestä kulttuuriin!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.