Oletko päättänyt opiskella uuden kielen? Mahtavaa!

Sattuisiko se olemaan Italia? Vielä parempi!

Italiaa kannattaa opiskella monesta syystä: vaikkei se yllä romanttisuusmittarilla aivan ranskan tasolle, italian kieli on äänteidensä puolesta todella miellyttävä. Kielenä se on myös helpoimpia romaanisia kieliä oppia, ja se sopii muun muassa ääntämismielessä suomalaiseen suuhun hyvin. Lisäksi Italialla on rikas historia muun muassa ruoanlaitossa, muodissa, taiteessa ja urheilussa, joten voit lähestyä harjoittelua oman mielenkiintosi kautta.

Miten kieltä voi sitten harjoitella itsenäisesti? Se selviää seuraavaksi.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Italia
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Diana
Diana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Martina
Martina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Raina
Raina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vincenzo
Vincenzo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Diana
Diana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Martina
Martina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Raina
Raina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vincenzo
Vincenzo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Itsenäisen opiskelun aloittaminen

Itsenäinen opiskelu kannattaa luonnollisesti aloittaa kielen peruspalikoista: peruslausejärjestys, pronominit, substantiivien suvut, prepositiot yms. ovat asioita, joiden varaan kieli rakentuu ja jotka on helppo löytää esimerkiksi netistä.

Lisäksi itsenäisesti on helppo perehtyä italian kielen sanastoon, missä voi käyttää apuna netissä olevia sanakirjoja. Monet turvautuvat sanakirja.org-sivustoon sanoja tarkistaessa, mikä on ihan käypä vaihtoehto, mutta esimerkiksi MOT-sanakirjat tarjoavat monikielisiä ja laadukkaita sanakirjoja pientä maksua vastaan.

Jos taas edustat vanhempaa koulukuntaa ja suosit fyysisiä sanakirjoja, niitä saa tilattua kohtalaisen edullisesti tai voit vaihtoehtoisesti piipahtaa kirjastossa.

Englanninkielisiä kirjoja pinossa
Kattava kielioppikirja sisältää kaiken, mitä uuden kielen opiskelija voi tarvita. (Kuva: Unsplash/Clarissa Watson)

Entäpä kielioppi?

Yksittäisten sanojen, pronominien ja prepositioiden opetteleminen on hyvä paikka aloittaa, mutta niiden käyttö vaatii rakenteiden ymmärtämistä ja hallintaa.

Jos et ole opiskellut monia eri kieliä, voi olla, että osaamasi kielipankki ei hyödytä italian kielen opiskelua; suomi, ruotsi ja englanti kuuluvat nimittäin kaikki eri kielikuntiin kuin italia. Tässä muutama keskeinen piirre, jotka ovat italialle ominaisia:

  • Italian kielessä substantiivit ovat suvultaan joko maskuliineja tai feminiinejä: maskuliiniset substantiivit ovat usein o-loppuisia, mutta tähänkin löytyy poikkeuksia. Monet a-loppuiset ovat puolestaan feminiinisukuisia.
  • Substantiivien edessä on artikkeli, joka määräytyy substantiivin suvun ja luvun mukaan; artikkeli voi olla joko määräinen tai epämääräinen (taulukko alla).
  • Italian perussanajärjestys on SPO eli subjekti-predikaatti-objekti: (Io) amo le notti (”Rakastan öitä”).
  • Adjektiivit taipuvat pääsanan suvun ja luvun mukaan, ja ne ovat tavallisesti pääsanansa jäljessä: las cosas bellas on suoraan suomennettuna ”asiat kauniit”.
  • Verbit jaotellaan kolmeen ryhmään infinitiivimuodon päätteen perusteella: -are, -ere ja -ire.
 YksikköYksikköMonikkoMonikko
MaskuliiniFeminiiniMaskuliiniFeminiini
Määräinenil, lo (l')la, (l')i, glile
Epämääräinenun, unouna, un'--

Kielioppia opetellassa kannattaa luonnollisesti käyttää esimerkiksi oppikirjaa apuna.

Nappaa italian kielen kurssi vastaten juuri sinun tarpeitasi!

Taitojen yhdistely

Kun peruspalikat tuntuvat olevan hallussa, yritä altistua italian kielelle niin paljon kuin mahdollista. Yksi helppo tapa on vaihtaa puhelimen kieli italiaksi. Aluksi kaikki voi tuntua hieman heprealta (tai täydeltä italialta), mutta pienen harjoittelun ja totuttelun jälkeen asiat selkenevät varmasti.

Voit uppoutua kieleen ja italialaiseen kulttuuriin myös musiikin, elokuvien, ruoan tai arkisen italiankielisen keskustelun kautta. Aluksi tarkoituksena ei ole ymmärtää kaikkea tai edes paljoa puheesta, vaan pelkästään kuunnella kieltä, kiinnittää huomiota sen rytmiin ja äänenpainoihin ja yrittää tunnistaa kielen eri osia.

Mikäli olet keskustelukumppania vailla, sellaisen voi löytää kielikaveripalvelusta, kanssaopiskelijoista tai miksei tuutoristakin: Superprofin italianopettajat opastavat sinua mielellään!

Kaksi miestä istumassa pöydän ääressä
Arkinen keskustelu on erinomainen tapa kehittää suullista kielitaitoa ja pitää sitä yllä. (Kuva: Unsplash/LinkedIn Sales Solutions)

Oppimiskortit harjoittelun apuna

Oppimiskortit tarjoavat erinomaisen keinon opiskella kielen yksittäisiä osia: voit kirjoittaa pahvin palan toiselle puolelle esimerkiksi italiankielisen sanan ja toiselle sen suomenkielisen vastineen. Jos tämä tuntuu liian simppeliltä, kirjoita tietty verbi sekä persoona ja harjoittele sitä kautta taivuttamista.

Voit luoda isoja pinoja eri kategorioiden sanoja ja harjoitella niitä säännöllisin väliajoin. Muista kuitenkin sekoittaa pinot, jotta korttien järjestys ei toistu. Karsi myös pinosta rohkeasti ne sanat, jotka osaat jo hyvin – näin voit keskittyä pelkästään vaikeisiin kortteihin ja oppia ne tehokkaammin.

Jos haluat maksimoida tehon, kertaa kortteja juuri ennen nukkumaanmenoa – näin aivosi jäävät prosessoimaan tietoa yön ajaksi, joten älä ihmettele, jos mielessäsi pyörii aamulla prosciuttot, pancettat ja formaggiot.

Monipuolinen oppiminen

Superprofin kaikki yksityisopettajat tietävät sen, että kielten opiskelun tulisi olla hauskaa ja aktiivista. Oppimiskorttien, sanalistojen ja kielioppisääntöjen lisäksi harjoittelua tulisi tukea vapaampimuotoisella harjoittelulla. Alta löytyykin muutamia keinoja, joilla italian kielen saa yhdistettyä arkeen mukavasti.

Italiankielinen televisio

Nykypäivän suoratoistopalvelujen avulla italiankielisten elokuvien ja TV-sarjojen löytäminen on tavattoman helppoa. Esimerkiksi Netflix on täynnä italiankielistä tuotantoa, joka tarjoaa sekä vasta-alkajille että pidempään opiskelleille haastetta.

Aloittelijat voivat halutessaan katsella sarjoja esimerkiksi suomenkielisellä tekstityksellä; tämä ei ole tehokkain oppimistapa, mutta se yhdistää mahdollisimman mukavan katselukokemuksen ja italian puheen kuulemisen.

Kun kieli alkaa olla paremmin hallussa, tekstit voi vaihtaa italiankielisiin tai ne voi jopa laittaa pois. Näin fokus on täysin vieraassa kielessä, ja tekstit auttavat ymmärtämään muun muassa sanarajoja, ääntämistä, kirjoitusasuja ja lauserakenteita.

Oletko vasta-alkaja? Kokeile italian alkeet verkossa!

Netflix tabletin näytöllä
Netflixin kaltaiset suoratoistopalvelut ovat tehneet myös vieraskielisten teosten katsomisesta helppoa. (Kuva: Unsplash/
Souvik Banerjee)

Tässä muutama hyvä vaihtoehto, jotka löytyvät kätevästi Netflixistä:

  • Pane, amore e fantasia (’Leipää, rakkautta ja unelmia’) – italialaisen komedian merkkiteos.
  • Le vita davanti a sé (’Elämä edessäpäin’) – tuoreempi julkaisu, jossa iäkäs keskitysleiriltä selvinnyt nainen ottaa katulapsen suojiinsa.
  • Suburra – kehuttu sarja, joka käsittelee muun muassa korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden teemoja Roomassa.
  • Incastrati – komediasarja, jossa kaksi TV-teknikkoa löytää itsensä murhapaikalta.

Elokuvien ja sarjojen lisäksi italiaan voi uppoutua myös lukemalla. Monet sanomalehdet on suunnattu mahdollisimman laajalle yleisölle, minkä takia niiden kieliasu on usein kohtalaisen helposti ymmärrettävää, toki julkaisusta riippuen.

Aloittelijat voivat puolestaan kokeilla lastenkirjoja tai sarjakuvia, ja edetä hiljalleen kohti nuortenkirjallisuutta. Esimerkiksi Le Avventure di Pinocchio eli tuttavallisemmin Pinokkion seikkailut on yksi maailman lastenkirjallisuuden klassikoista, jonka voi löytää kirjaston hyllyltä myös italian kielellä.

Kaikkien näiden lisäksi vierasta kieltä tulisi käyttää mahdollisimman aktiivisesti. Oli se sitten kirjoitettuna keskustelupalstalla tai puhuttuna kuulumisia vaihtaessa, kaikki on plussaa.

Jos lähitulevaisuudessasi ei häämötä Sisilian-matka, voit yrittää löytää juttuseuraa esimerkiksi kanssaopiskelijoiden tai kielikavereiden kautta. Kielikaveruuden tarkoituksena on löytää natiivi puhuja, joka opettaa sinulle omaa äidinkieltään ja sinä hänelle vastavuoroisesti suomea.

Jos et koe olevasi valmis ohjeistamaan muita suomen kielen osalta, voit yrittää etsiä arkista juttuseuraa esimerkiksi Facebookista. Suomeen tulee vuosittain myös lukuisia vaihto-opiskelijoita, jotka ovat varmasti halukkaita puhumaan äidinkieltään suomalaisten kanssa ja siten löytämään kavereita.

Nauravia nuoria aikuisia pöydän ääressä
Vaihto-opiskelijat haluavat usein tutustua paikallisiin, minkä vuoksi he ovat erinomainen vaihtoehto kielikaveriksi. (Kuva: Unsplash/Brooke Cagle)

Yksityistunneille valmistautuminen

Ennen yksityistunteja ei ole välttämätöntä tehdä mitään, mutta tuntien tehokkuuden kannalta pieni valmistautuminen kannattaa.

Tavoitteiden asettaminen

Aivan ensiksi kannattaa asettaa itselle selkeät tavoitteet yksityistunteja ja oppimista kohtaan. Jos tavoitteenasi on valmistautua kevyesti tulevaan Italian-matkaan, yksityistunnit voivat keskittyä alkeisiin, kuten itsensä esittelemiseen ja ruoan tilaamiseen – arkiseen keskusteluun. Jos taas tähtäät Helsingin yliopiston italian kielen kandidaatin ohjelmaan ja lukion opinnoista on jo aikaa, kokonaisvaltaisempi harjoittelu voi olla tarpeen.

Tavoitteiden asettaminen kannattaa sekä sinun että opettajan näkökulmasta: oppiminen on tehokkaampaa silloin, kun on jokin konkreettinen päämäärä ja sen varrella olevia välitavoitteita. Lisäksi opettaja pystyy ottamaan tavoitteet huomioon tuntien suunnittelussa ja luoda sitä kautta mahdollisimman tehokkaan opetussuunnitelman.

Aivonystyröiden aktivointi

Ennen tunteja on myös hyvä perehtyä omaan osaamiseen ja mahdollisesti herätellä takaraivossa piilevää osaamista; jos olet vasta-alkaja, voit mennä tunneille ilman sen suurempaa valmistautumista, sillä tunnit alkavat ruohonjuuritasolta.

Mikäli sinulta taas löytyy kielikurssi kymmenen vuoden takaa tai muita italian kielen opintoja, herättele niitä ennen ensimmäistä tapaamista opettajan kanssa. Käy esimerkiksi pronominit ja taivutusluokat ennalta läpi, niin tunneilla voi keskittyä olennaiseen ja vieraanpaan tietoon.

Anatominen malli aivoista
Pienikin kertaus voi aktivoida aivoja ensimmäistä tuntia varten. (Kuva: Unsplash/Robina Weermeijer)

Kulttuurisukellus

Kieli ja kulttuuri nivoutuvat tiiviisti yhteen. Ei voida puhua edes käsi kädessä menemisestä, vaan pikemminkin siamilaisista kaksosista.

Kun opiskelet kieltä, opiskelet samalla kulttuuria, ja monelle kiinnostus opiskeltavaa kieltä kohtaan voi kummuta juuri kulttuurista. Riippumatta siis opiskelukokemuksesta, kaikki voivat perehtyä saapasmaan kulttuuriin ennen tunneille menemistä.

Italialainen keittiö, historia, muoti, taide tai urheilu tarjoavat varmasti kaikille jonkinlaista kosketuspintaa ja kiinnostusta maata kohtaan. Italia on myös kielenä todella mielenkiintoinen: tiesitkö, että maassa on yli 30 murretta, joiden pohjalta Danten Jumalainen näytelmä loi yhdenmukaisen italian yleiskielen?

Italian kohdalla pitäisi puhua murteiden sijaan toisiaan lähellä olevista kielimuodoista, sillä ne eivät ole keskenään kovinkaan ymmärrettäviä.

Italian kielessä on vain 21 aakkosta: kirjaimet j, k, w, x ja y esiintyvät ainoastaan lainasanoissa.

Uppoudu siis rohkeasti italiankielisen television tai kirjallisuuden maailmaan! Jos tähän ei tunnu riittävän aikaa tai jaksamista, voit nimetä kotisi asioita tarralapuilla: jääkaappisi on tästä edes il frigorifero ja sänky il letto. Näin opit yksittäisiä sanoja yhdistämällä ne konkreettisiin esineisiin ja törmäät samalla italian kieleen päivittäin.

Miten ikinä päädytkään harjoittelemaan, muista tehdä sitä säännöllisesti. Koulusta tutut 90 minuutin tunnit kerran viikkoon eivät ole tehokkain tapa oppia – harjoittele mieluummin 15 minuuttia joka päivä. Korosta myös harjoittelun monipuolisuutta: sen ei tarvitse aina tarkoittaa oppikirjoja tai harjoitusmonisteita, vaan TV:n katselu ja lukeminen ovat hyviä vaihtoehtoja arki-iltoihin.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.