Italia on maa, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Sen rikas historia pitää sisällään eurooppalaisen kulttuurin ja sivilisaation juuret, ja lisäksi siellä on lukuisia nähtävyyksiä. Se myös tarjoaa sijaintinsa puolesta miellyttävän ilmaston ja luonnon, minkä vuoksi se sopii sekä kaupunki- että rantalomailijoille.

Maa on myös yksi keskeisimmistä taiteen ja muodin keskuksista, ja sen lukuisilta arkkitehtonisilta ja taiteellisilta mestariteoksilta on vaikea välttyä. Italia on lisäksi erinomainen ruoka- ja viinimaa, mikä on monelle tärkeää matkakohdetta valitessa.

Vaikkei italia olisi vielä lähellä sydäntä, sen kieleen on voinut törmätä puolivahingossa. Esimerkiksi musiikin ystäville andante, allegro, libretto ja soprano voivat olla hyvinkin tuttuja, ja onhan suomeenkin vakiintunut monia italialaisia lainasanoja, kuten kassa, altto, passi ja makaroni.

Kaikki kiinnostus maata kohtaan voi lisätä motivaatiota opiskella sen kieltä, ja italian opiskelusta on lukuisia hyötyjä. Oppiminen on tehokkainta yksityisopetuksessa, mutta monet motivoituneet opiskelijat haluavat tukea oppimista itsenäisellä työllä.

Käymme tässä artikkelissa läpi hyviä ja ennen kaikkia monipuolisia keinoja, joilla omaa oppimista saa tehostettua tuntien välissä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Italia
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Diana
Diana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Martina
Martina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Raina
Raina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vincenzo
Vincenzo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Diana
Diana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Martina
Martina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Raina
Raina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vincenzo
Vincenzo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Italiankielinen televisio

Italian kielen opetus keskittyy luonnollisesti pääasiassa kirjalliseen kieleen. Tästä syystä suullinen tuotanto ja kuullun ymmärtäminen voivat jäädä taka-alalle, mutta niitä voi harjoitella myös tuntien ulkopuolella kotona.

Vierasta kieltä oppii tehokkainten immersion avulla eli kieleen uppoutumalla. Uppoutumisen voi aloittaa esimerkiksi elokuvista tai TV-sarjoista: kuten italialainen kulttuuri ylipäänsä, sen elokuvateollisuus on todella rikasta ja monipuolista. Halusit sitten laadukasta komediaa, tragediaa tai toimintaa, Italiasta löytyy lukuisia hyviä vaihtoehtoja.

Esimerkiksi Netflixistä pystyy kätevästi etsimään italiankielisiä elokuvia ja sarjoja. Tällöin voi iskeä valinnanvaikeus, sillä lista on todella pitkä, joten alta löytyy muutama hyvä vaihtoehto.

Taulutelevisio tv-tason päällä
Monipuolinen vieraan kielen harjoittelu kannattaa, ja se voi olla samalla antoisaa. (Kuva: Unsplash/Wang John)

Italiankieliset elokuvat

  • Pane, amore e fantasia (’Leipää, rakkautta ja unelmia’) on italialaisen komedian klassikko, joka seuraa poliisimestarin seikkailuja pienessä maalaiskylässä, missä hän rakastuu kahteen eri naiseen.
  • 18 regali (’18 lahjaa’) perustuu tositapahtumiin ja Elisa Girotton koskettavaan tarinaan, jossa hän valmistelee vastasyntyneelle Anna-lapselleen 18 syntymäpäivälahjaa, sillä hän sairastaa parantumatonta rintasyöpää.
  • Le vita davanti a sé (’Elämä edessäpäin’) -elokuvassa iäkäs keskitysleiriltä selvinnyt nainen suojelee katulasta.

Mikäli olet valmis etsimään elokuvia Netflixin ulkopuolelta ja haluat aloittaa italialaisen elokuvateollisuuden klassikoista, Federico Fellinin ohjaama La Dolce Vita (’Ihana elämä’) ja Roberto Benignin La vita é bella (’Kaunis elämä’) ovat kriitikoiden ylistämiä vaihtoehtoja.

Nappaa itsellesi sopiva italian kurssi Superprofilta!

Italiankieliset sarjat

  • Suburra – La serie on samannimiseen elokuvaan ja novelliin pohjautuva tv-sarja, joka keskittyy muun muassa järjestäytyneeseen rikollisuuteen, poliitikkoihin ja kirkonmiehiin liittyvää korruptiota Roomassa.
  • Generazione 56K seuraa Matildan ja Danielen suhdetta kahdesta näkökulmasta: suhteen alkuaskelia perinteisen 65k modeemin aikakaudella sekä vuosikymmeniä myöhemmin internetin maailmassa.
  • Incastrati on komedia, jossa kaksi TV-teknikkoa löytää itsensä murhapaikalta ja yrittää tehdä kaikkensa välttääkseen syyllisyysepäilyt.

Italiankielistä luettavaa

Jos tiedeyhteisö voi olla jostain samaa mieltä, se on siitä, että lukeminen parantaa kognitiivisia taitoja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että romaanien lukeminen parantaa muistikykyä ja erityisesti kirjallista itseilmaisua.

Kirjahylly täynnä kirjoja
Eritasoista italiankielistä kirjallisuutta voi löytää esimerkiksi suuremmista kirjastoista. (Kuva: Unsplash/Alfons Morales)

Jos siis haluat pitää yllä ja kehittää italian taitojasi, oppituntien välissä voi myös lukea vieraalla kielellä. Jotkut seuraavista teoksista voi löytyä suoraan netistä, kirjaston hyllyiltä tai sitten ne voi tilata kotiin:

  • Adriano, il Cane di Pompei kertoo Adriano-koiran ilahduttavan tarinan Pompeijissa. Teos sopii erityisesti aloittelijoille, sillä se on kieliasultaan todella yksinkertainen. Siitä on myös saatavilla kaksikielisiä versiota, josta alkuperäinen italiankielinen teksti löytyy yhdeltä sivulta ja sen vierestä sama englanniksi.
  • Le Avventure di Pinocchio eli suomalaisittain Pinokkion seikkailut on yksi italiankielisen ja maailman lastenkirjallisuuden klassikoista, joten myös se sopii hyvin aloittelijoille. Monille suomalaisillekin tuttu tarina kertoo eläväksi muuttuneen Pinokkio-puunuken ja hänen isänsä seikkailuista.

Jos italian kieli on jo paremmin hallussa, muun muassa seuraavat teokset ovat hyviä vaihtoehtoja:

  • Se questo è un uomo kertoo riipaisevan tarinan italialaisen juutalaisen Primo Levin elämästä ja siitä, miten hän selvisi Auschwitzin keskitysleiriltä.
  • Il gattopardo (’Tiikerikissa’) -kirjan tapahtumat sijoittuvat 1860-luvun Sisiliaan ja siellä käytyihin vapaustaisteluihin. Kirjan tarina perustuu italialaiseen Giulio Tomasiin, jonka pojanpojanpoika teoksen kirjoittanut Giuseppe Tomasi di Lampedusa on.

Tiikerikissasta on tehty myös elokuva, joten voit yhdistää luku- ja katselukokemuksen! 

Mikäli mahdollista, valitusta teoksesta kannattaa lainata/hankkia myös suomen- tai englanninkielinen teos, mikä toimii apuna vaikeiden kohtien ymmärtämisessä. Se tekee lukemisesta kevyempää ja pitää lukumotivaatiota siten yllä.

Kiinnostaisiko sinua italian kieli netissä?

Kaksi vespaa ja kypärä italian lipun väreissä
Kiinnostus kohdemaata kohtaan lisää monen kohdalla motivaatiota opetella sen kieltä. (Kuva: Unsplash/Alexander Schimmeck)

Säännöllisyys opiskelun keskiössä

Vuonna 2016 brittilehti The Guardian kertoi, että aivot omaksuvat kerralla noin 5–7 informaatiopalasta. Tällaista ajatusta painotti myös itävaltalaispsykologi Sebastian Leitner, joka korosti vähemmän tuttujen asioiden toistuvaa kertaamista koko oppitunnin aikana.

Oppiminen on siis tehokkaampaa, kun sen jakaa useampaan lyhyeen opiskelutapahtumaan.

Käytännössä 15 minuuttia kuulostaa lyhyeltä ajalta, mutta siinä voi oppia paljon oikeanlaisilla harjoituksilla. Leitnerin metodia hyödyntäen esimerkiksi sanastoharjoituksen voi toteuttaa seuraavasti:

Kirjoita pahvikorteille uusia asioita kategorioittain, esimerkiksi pronomineja, prepositioita, aikamuotoja, lauserakenteita, yms. Lajittele ne sitten vieraisiin, jokseenkin tuttuihin, tuttuihin ja osattuihin pinoihin. Kertaa sitten vieraita kortteja kolme kertaa enemmän kuin osattuja kortteja – näin maksimoit opiskelun tehon.

Ilmiönä tämä on varmasti tuttu kaikille vieraan kielen opiskelijoille: osa sanalistan sanoista jää helpommin mieleen kuin toiset, joten niiden kertaamiseen käyttää turhaan aikaa ja resursseja. Jos siis aivot omaksuvat vain nuo 5–7 informaatiopalasta kerralla, tila kannattaa säästää vaikeammille asioille.

Nainen pitelemässä kirjaa kasvojensa edessä
Ylikuormittuneet aivot eivät pysty ottamaan vastaan uutta tietoa, mikä tukee lyhyempikestoista ja säännöllistä harjoittelua. (Kuva: Unsplash/Siora Photography)

Kulttuuri osana kielen opiskelua

Kieli on silta kulttuurin ymmärtämiseen.

Kielen oppiminen tarkoittaa myös kohdekulttuuriin ja sen tapoihin sekä perinteisiin tutustumista. Erityisesti kulttuureista kiinnostuneille kohdemaahan syventyminen nostaa usein motivaatiota ja tehostaa oppimista. Miten tämä onnistuu käytännössä?

Jos säännölliset Venetsian- tai Napolin-matkat eivät mahdu omaan budjettiin tai kalenteriin, kieleen tulee uppoutua toisella tapaa. Elokuvat, TV-sarjat, sanomalehdet ja kirjallisuus ovat kaikki itsessään hyviä tapoja, mutta italiaan voi uppoutua ja siitä saa osan arkea myös muilla keinoin.

Yksi helppo tapa on vaihtaa puhelimen kieli italiaksi – näin joudut/pääset käyttämään sitä päivästä toiseen säännöllisesti. Toinen hyvä vaihtoehto on järjestää tapaamisia toisten italian opiskelijoiden kanssa ja keskittyä italian käyttämiseen arkitilanteissa. Jos yleinen kuulumisten vaihto ei vielä luonnistu, simuloikaa erilaisia arkielämän tilanteita, kuten kahvilassa asiointia.

Jos opiskelet kieltä pelkästään itsenäisesti, italian kielikavereita voi löytää myös monilta eri kanavilta. Kyseessä ei tarvitse olla kielikaveruutta tarjoava palvelu, vaan pelkkä Facebookissa juttelu natiivin italialaisen kanssa voi riittää.

Jos taas haluat kehittyä ääntämisessä, nauhoita omaa puhettasi ja kuuntele sitä. Voit lausua nauhalle esimerkiksi lauseita, joiden oikeaoppinen ääntäminen löytyy netistä; näin pystyt analysoimaan omaa ääntämystä ja vertaamaan sitä oikeaoppiseen ääntämiseen. Kaikki näitä keinoja voi kokeilla, vaikkei italiaa olisi juuri opiskellutkaan: itsenäinen valmistautuminen tunteja varten ja niiden välissä kannattaa, eikä siihen tarvitse käyttää paljoa aikaa.

Voit alkaa myös suunnitella tulevaa Italian-matkaa. Vaikkei siihen olisi lähitulevaisuudessa mahdollisuutta, se on konkreettinen ja hauska tapa perehtyä Italiaan maana: Miten Pohjois- ja Etelä-Italia eroavat toisistaan ja mihin haluaisit suunnata? Mitä haluaisit siellä tehdä ja minkälaisia kommunikaatiotaitoja tarvitset? Miten italialainen kulttuuri eroaa suomalaisesta, ja vaikuttaako se jotenkin matkaan varautumiseen?

Konkreettiset päämäärät ovat hyviä ja motivoivia, ja kun pystyt toteuttamaan matkasuunnitelmasi, pääset näkemään ja kokemaa italialaisen kulttuurin läheltä ja käyttämään kieltä käytännössä, eikä sen parempaa tapaa ole oppia.

Oppimisen ei siis tarvitse rajoittua luokkahuoneeseen, yksityisopetukseen, oppikirjaan tai kotiläksyihin. Iso osa oppimisesta tapahtuu tuntien välissä itsenäisesti, ja mitä monipuolisempaa harjoittelu on, sitä tehokkaammin kieltä oppii – varsinkin, jos harjoittelu tapahtuu säännöllisesti osana arkea.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.