Italian kieltä kannattaa opetella monesta syystä. Ensinnäkin kyseessä on kulttuurin kieli: taide, musiikki, kirjallisuus, teatteri ja ruokakulttuuri ovat kaikki todella keskeisiä osia Italiaa ja italialaisuutta. Lisäksi Italia on todella suosittu matkakohde, osittain juuri siksi, että maa tarjoaa jokaiselle jotakin.

Italian opiskelu vahvistaa myös yleistä kielitaitoa ja romaanisten kielten opiskelua; monet suomessa yleisemmin opiskeltavat kielet, kuten englanti, saksa ja ruotsi, kuuluvat germaanisiin kieliin ja tukevat sitä kautta kieltenvälistä ymmärtämistä. Italian oppiminen avaa siis ovia muiden romaanisten kielten opiskeluun, kuten espanjan, portugalin ja ranskan.

Kielimielessä italia sopii myös suomalaisille, sillä sen alkeita pidetään hieman helpompina verrattuna moniin muihin kieliin. Lisäksi sen ääntäminen on suomenkielisille helppoa, sillä italiaa äännetään jotakuinkin samalla tavalla kuin kirjoitetaan.

Opiskeluhalusi voi kummuta esimerkiksi akateemisesta tarpeesta, uusien uraovien avaamisesta tai henkilökohtaisista tavoitteista. Oli tilanne mikä tahansa, listaamme tässä artikkelissa vinkkejä, neuvoja ja suosituksia italian opiskeluun liittyen.

Kuten aina, itsenäinen opiskelu vaatii sinnikkyyttä ja sisäistä motivaatiota. Jos haluat nähdä tuloksia nopeasti, kannattaa kääntyä yksityisopetuksen puoleen, ja tämähän onnistuu kätevästi Superprofin kautta!

Oletko valmiina? Andiamo!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Italia
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Diana
Diana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Martina
Martina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Raina
Raina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vincenzo
Vincenzo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Diana
Diana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Martina
Martina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Raina
Raina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vincenzo
Vincenzo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Peruspalikoista aloittaminen

Jokaisen vieraan kielen ja miksei äidinkielenkin opiskelusta on varmasti jäänyt mieleen tietyt avainpalikat ja niiden harjoittelu. Suomen kielen kohdalla se voi olla sijamuotoloru, inessä, elasta, illaan, adella, ablalta, allalle, saksassa puolestaan datiiviprepositiot, aus, bei, mit, nach, seit, von, zu, ja englannin osalta SPOTPA kertoo peruslauseen sanajärjestyksen monelle vielä vuosienkin päästä.

Tällaisia hetkiä muistaa siksi, että käsiteltävät asiat ovat keskeisiä kielen peruskäytössä (toki tässä kohtaa sijamuotolorun tärkeyttä voi hieman kyseenalaistaa). Kuten esimerkeistä käy hyvin ilmi, kielen keskeisimpiä rakennuspalikoita on hyvä opetella muistisääntöjen kuten lorujen avulla. Näin niiden muistaminen on helpompaa, ja harjoittelun myötä lorumuotoon tai käteväksi listaksi muotoillun korvamadon muistaa ideaalitilanteessa pitkään.

Nykypäivän opetuksessa ja yhteiskunnassa ulkoa oppimisen merkitys on vähäisempi kuin koskaan eikä sitä pidetä keskeisenä kognitiivisena taitoa, mutta kielten osalta rakenteiden ja sanojen opiskelu on suurelta osin ulkoa oppimista.

Katsotaan seuraavaksi, mistä italian kielen opiskelun voisi aloittaa. Tai nappaa jo heti italian kurssi Superprofilta!

Kyltti ikkunassa, jossa lukee italiaksi "Ovi suljettu - sisäänkäynti"
Mikäli suunnittelet Italian-matkaa, muista käydä yleisiä ilmauksia läpi. (Kuva: Unsplash/Gabriella Clare Marino)

Perusteista sanastoon

Netti on pullollaan erilaisia oppaita, jotka käyvät läpi italian kielen perusteita tiiviissä paketissa. Harjoittelun voi siis aloittaa käymällä läpi esimerkiksi substantiivien suvut ja luvut, artikkelit, pronominit, prepositiot ja lukusanat. Niiden harjoittelu on paitsi keskeistä kielen käyttämisen kannalta, ne ovat myös selkeäraamisia ja usein tiiviitä kokonaisuuksia, joihin voi keskittyä aihealue kerrallaan.

Kieliopin perusteiden ohessa alussa voi ja kannattaakin aloittaa kartuttamaan sanavarastoa. Esimerkiksi Duolingo-puhelinsovelluksella pystyy harjoittelemaan muun muassa yleisiä substantiiveja, verbejä, adjektiiveja sekä lauserakenteita kätevästi missä tahansa.

Itsenäisessä opiskelussa oman luppoajan hyödyntäminen on todella tärkeää: koulu- tai työpäivän jälkeen voi olla vaikea löytää energiaa ja motivaatiota omatoimiseen harjoitteluun, joten jos pystyt tekemään harjoituksia esimerkiksi ratikassa tai kuuntelemaan audionauhoja autossa, harjoitteluun ei tarvitse varata erikseen aikaa.

Aivan kuten oppitunneilla, italian sanastoa voi harjoitella myös oppimiskorttien avulla. Ne voivat sisältää esimerkiksi

 • yleisiä italian sanoja ja ilmauksia, kuten buonasera (’hyvää iltaa’), arrivederci (’näkemiin’), grazie mille (’kiitos paljon’) ja a domani (’huomiseen’).
 • esittäytymisfraaseja: mi chiamo (’nimeni on’), sono finlandese (’olen suomalainen’), piacere (’mukava tavata’)
 • matkustussanastoa: tornare indietro (‘meno paluu’), un biglietto (‘matkalippu’), la destinazione (’matkakohde’)
 • ruokasanastoa: la cucina (‘keittiö’), il forno (’uuni’),  la tazza (’kuppi’)
 • tunneilmaisuja: felicità (‘onnellisuus’), depresso (’masentunut’)

Aluksi kannattaa luonnollisesti keskittyä yleisiin sanoihin ja ilmauksiin, mutta lisäksi voit tehdä oppimiskortteja sanoista, jotka liittyvät oppimismotivaatioosi. Jos olet tekemässä ruokamatkaa italiaan, keskity ruoanlaittosanastoon. Jos tavoitteenasi on yleinen kielenhallinta, tee monipuolisia sanalistoja ja harjoituksia. Harjoittelussa oppimiskortit kannattaa kategorisoida, jotta voit keskittyä jälleen tiettyyn osa-alueeseen.

Kuva italialaisesta pizzasta
Miten tilaisit suosikkipitsasi italiaksi? (Kuva: Unsplash/amirali mirhashemian)

Kun alat hallita perussanastoa, se kannattaa yhdistää suurempiin kokonaisuuksiin kuten lauseisiin. Harjoittelu kannattaa kuitenkin tehdä rauhassa. Kielen opiskelu vaatii pitkäjänteistä sitoutumista, eikä aivoja tule ahtaa täyteen yksityiskohtaista tietoa, sillä niille pitää antaa aikaa prosessointia varten.

Valtaosa ihmisten toiminnoista tapahtuu tiedostamattomasti hermoston ohjaamana, ja jotta vierasta kieltä voi käyttää spontaanisti, tähän tulee tähdätä myös opiskelussa.

Jos siis pystyt valitsemaan, opiskele mieluummin 15 minuuttia päivässä kuin kerran viikossa kahden tunnin verran. Jos sinulla on tarve oppia tietyt ilmaukset tai vaikkapa sanalista, kertaa se viimeisenä ennen nukkumaan menoa; näin takaat sen, että aivot jäävät käsittelemään asioita, mikä voi tehostaa niiden muistamista. Lyhyt, säännöllinen ja monipuolinen harjoittelu on paras tapa oppia itsenäisesti ja harjoitella esimerkiksi yksityistuntien välissä kotona.

Aseta myös realistisia välitavoitteita matkan varrelle. Jos olet juuri lähtemässä Italiaan, älä ota liikaa stressiä kielen opiskelusta. Pelkkä kielen käyttäminen riittää; aloittelija voi hyvin päättää keskustelun sanomalla ciao!, mutta kokeneemman puhujan tulisi muistaa, että senioreiden kanssa buongiorno on ainoa oikea vaihtoehto.

Italian fonetiikka

Vieraan kielen opiskeluun sitoutuminen pitää sisällään myös fonetiikan opintoja. Autenttisen puheen kuunteleminen onkin tärkeä osa kielten oppimista.

Jos suoritat italian kielen opintoja, kuulet puhetta varmasti esimerkiksi opettajan suusta tai nauhalta. Olet siis varmasti jollain tasolla tietoinen siitä, miltä italian kieli kuulostaa. Tai entäpä italian kieli netissä?

Tässä muutama perusseikka siihen liittyen:

 • Sanan paino on tavallisesti viimeistä edeltävällä tavulla, esimerkiksi buongiorno. Myös espanjassa ja portugalissa on samanlainen painotus.
 • Diftongien (saman tavun sisällä kahden erilaisen vokaalin yhtymä) jokainen vokaali äännetään, kuten suomessa, esimerkiksi buon-adjektiivissa (’hyvä’) äännetään erikseen u ja o.
 • Italian kielessä on terävä r-äänne, kuten suomessa.
 • Kirjain z äännetään ’tz’, esimerkiksi grazie äännetään /gratsje/.
 • Kun c-kirjainta seuraa vokaali, se äännetään ’ch’, esimerkiksi cielo (’taivas’) äänetään /tʃe.lo/

Kun hallitset nämä ja muut tavalliset fonetiikkaan liittyvät säännöt, on aika siirtyä oppimisen seuraavaan vaiheeseen eli kuuntelemiseen.

Mustat kuulokkeet keltaisella taustalla
Vierasta kieltä voi oppia alitajuntaisesti myös kuuntelemalla. (Kuva: Unsplash/C D-X)

Italian kuullun ymmärtämistä voi harjoitella monella tapaa myös luokkahuoneen tai yksityisopetuksen ulkopuolella:

 • Katso italiankielisiä elokuvia alkuperäiskielellä
  • Fellinin La Dolce Vita (’Ihana elämä’), Benignin La vita è bella (’Kaunis elämä’), Sorrentinon La grande bellezza (’Suuri kauneus’) ovat kaikki erinomaisia klassikoita, joiden avulla uppoutua italiankieliseen maailmaan.
 • Kuuntele italiankielistä radiokanavia
  • Netin kautta pääset helposti käsiksi esimerkiksi italiankieliseen Radio 24 -kanavaan, tai jos haluat musiikkipainotteisempaa kuunneltavaa, kokeile Radio Cuorea. Radioissa yhdistyy mukavasti sekä puhe että musiikki, joten kuuntelukokemus on monipuolinen.
 • Kuuntele italiankielistä musiikkia
  • Jos uutiset tuntuvat tylsiltä tai niitä on vaikea kuunnella, pelkät kappaleetkin ovat hyvä vaihtoehto. Euroviisuista läpilyönyt Måneskin toimii varmasti rock-henkisille. Andrea Bocelli ja Luciano Pavarotti tarjoavat puolestaan väylän klassiseen musiikkiin, kun taas Marco Mengoni ja Laura Pausini ovat erinomaisia valintoja, jos olet kiinnostunut italiankielisestä radiomusiikista.

Omalla ajalla tehty harjoittelu tai pelkkä altistuminen italian kielelle tehostaa oppimista, sillä kurssiopetus keskittyy luonnollisesti kirjoitettuun kieleen.

Jos haluat yhdistää sekä kirjoitetun että puhutun kielen ja tehdä sen mahdollisimman tehokkaasti, käänny yksityisopettajan puoleen! Musiikin kuuntelu, elokuvien katselu ja vieraalla kielellä lukeminen ovat kaikki hyviä keinoja valmistautua ensimmäistä opetuskertaa varten.

Netflix TV:n näytöllä
Filmihulluille vieraaseen kieleen oppoutuminen voi olla jopa antoisaa elokuvien kautta. (Kuva: Unsplash/freestocks)

Kielikaveruus

Jotta vierasta kieltä oppii tehokkaasti, sitä olisi tärkeä päästä käyttämään käytännönläheisissä tilanteissa ja suullisesti. Suomessa italianpuhujia ei kuitenkaan löydy jokaiselta nurkalta, joten miten se onnistuisi helpoiten?

Jos opiskelet italiaa kurssimuotoisesti, yksi luonnollinen vaihtoehto ovat muut opiskelijat. Voitte esimerkiksi jäädä tunnin jälkeen tekemään erillisiä suullisia harjoituksia tai vielä parempi rupattelemaan italiaksi. Tarkoituksena ei ole tuottaa täydellistä italiaa vaan käyttää sitä ja madaltaa puhumisen kynnystä.

Toinen erinomainen vaihtoehto on yrittää löytää natiivi italiankielinen puhuja. Tämä voi onnistua esimerkiksi paikallisen korkeakoulun kautta: Suomessa on ympäri vuoden vaihto-opiskelijoita, joista varmasti löytyy halukkaita kielikavereita. He voivat opastaa sinua italian kanssa, ja voit vastavuoroisesti opettaa heille suomea.

Tätä varten on kehitelty erillisiä palveluita ja sovelluksia, kuten LanGo.fi, jonka kautta voi löytää keskustelukavereita haluamalleen kielelle. Kielikaverin voi löytää esimerkiksi myös Facebookista, jossa on eri tarkoitukseen sopivia kielikaveriryhmiä. Jutteleminen onnistuu kätevästi kotona esimerkiksi Skypen tai Discordin välityksellä.

Tiivistetään vielä lopuksi, miten italian kielen opiskelua saa tehostettua:

 • Aloita kielen perusteista aihealue kerrallaan ja hyödynnä tukena ilmaisia oppimismateriaaleja.
 • Kasvata samalla yleistä ja sinua kiinnostavaa sanavarastoa.
 • Harjoittele säännöllisesti, mieluummin 15 minuuttia päivässä kuin kerran viikossa kaksi tuntia, ja hyödynnä luppoaika.
 • Kuuntele kieltä vapaa-ajallasi esimerkiksi elokuvien ja TV-sarjojen muodossa.
 • Pyri puhumaan kieltä mahdollisimman paljon esimerkiksi kielikaverin kanssa.
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.